Long Live The King!
2009. december 05. írta: Bangkok Charlie

Long Live The King!

A blog rendszeres olvasói jól tudják, hogy december 5. jeles dátum Thaiföldön, ekkor van ugyanis a thai király születésnapja és egyben ez az apák napja. IX Ráma, azaz Bhumibol Adulyadej idén a 82. születésnapját ünnepelheti. 63 esztendővel ezelőtt koronázták királlyá, ezzel ő a világ legrégebb óta trónon lévő uralkodója. Az egészségi állapota miatt egész Thaiföld aggódik az utóbbi években és hónapokban. Utoljára szeptember 19-én vonult az uralkodó kórházba, kisebb tüdőgyulladás és láz miatt, s azóta mindössze kétszer jelent meg a nyilvánosság előtt. Egy esztendővel ezelőtt elmaradt a királyi beszéd, éppen ezért volt némi találgatás idén is. A királyi beszéd nem maradt el, csak éppen a helyszín és az időpont változott. Korábbi években mindig szeptember 4-én este közvetítette a televízió a beszédet, idén viszont rendhagyó alkalom volt, ugyanis szeptember 5-én délelőtt, a királyi palota tróntermében tartott nyilvános audienciát a király. A kórházból érkezett egyenesen a turisták által is jólismert királyi palotába, az út mellett pedig thaiok tízezrei üdvözölték hatalmas boldogsággal az arcukon uralkodójukat. Nem túlzás, az egész ország aggódik, s nagy öröm volt mindenki számára, hogy ezen a napon megjelent a nyilvánosság előtt. Ráadásul tényleg ritka volt az alkalom eddig, amikor a király a trónteremben tartott beszédet vagy fogadást.
 

Az ünnepi beszéd ezúttal nem volt sem rövid, sem túl hosszú, az uralkodó arra hívta fel a thaiok figyelmét, hogy csak akkor lesz stabilitás, béke és jólét az országban, ha mindenki az ország érdekeit a személyes érdekek elé helyezve keményen, a lehető legjobb tudása szerint dolgozik. Felszólította az ország valamennyi intézményének vezetőit, hogy a lehető legnagyobb őszinteséggel és erőfeszítéssel dolgozzanak az ország érdekében. A király megköszönte a rengeteg jókívánságot, amelyek folyamatosan érkeznek, amióta a kórházban van. Megáldotta a thai embereket, majd a beszéd végeztével a konvoj visszaindult a kórházba.
 

Mindenki tudja, hogy Thaiföld nehéz időszakot él át, részben a politikai megosztottság miatt, részben a gazdasági világválság hatásai miatt. Így a beszédet is könnyen értelmezheti mindenki, aki ismeri a jelenlegi thaiföldi helyzetet. Amikor ezeket a sorokat írom, éppen este 7 óra van Bangkokban, tűzijátékok robbannak az égen. Kicsit később elcsendesül a város, sok helyett leoltják a villanyokat, a televízióban és köztereken felhangzik a királyi himnusz, a thai emberek gyertyákat gyújtanak az erkélyen, s miközben a himnuszt éneklik, a legőszintébben kívánnak még további hosszú és egészséges életet IX. Ráma uralkodónak.

Nincsenek hozzászólások.