A junta és a focivébé
2014. június 12. írta: Bangkok Charlie

A junta és a focivébé

A nemzeti boldogság minden pénzt megér, de legalábbis 13 millió dollárt biztosan. Thaiföldön pont a focivébé indulásának napján derült ki ugyanis, hogy az ingyenesen elérhető országos tévécsatornákon adni fogják az összes meccset, mégpedig azért, mert egy napja Prayuth Chan-Ocha tábornok, az országot vezető katonai diktátor úgy döntött, hogy a „vissza a boldogságot a népnek” című programba beleillik a focivébé. S valószínűleg úgy vélte, az a legjobb, ha a meccsnézést pedig otthon teszik az emberek, ugyanis az ország nagyobbik részén érvényes kijárási tilalmat azért nem oldotta fel. Eddig.

Néhány éve még elég egyszerű volt a képlet, ha valaki Thaiföldön akart televíziót nézni. Adva voltak az országos ingyenes csatornák, amiket hagyományos antennával lehet fogni. A városokban, kisebb településeken volt kábeltévé, ebben benne voltak az országos adók, plusz amit még a helyi kábelbajnok bele tudott pakolni a csomagba. Na meg volt a TrueVision, amit vagy külön kábelen, vagy műholdas adón lehetett fogni, ez volt az igazi prémium tévézés, mozicsatornákkal, HBO-val, külföldi hírműsorokkal, és sportadókkal. Meg is kérték az árát, amíg egy helyi kábel mondjuk 150 bahtba került Bangkokban, addig a TrueVisionnél csomagokra lehetett előfizetni, a Platinom és Gold csomag például 1500-2100 baht, ami nem kevés. Még Magyarországon se lenne az, nemhogy Thaiföldön. Viszont így tudta az ember, megkap minden műsort.

Aztán pár éve felborult a megszokott rendszer, új versenyzők jelentek meg a piacon, kisebb cégek, akik borsot törtek a korábbiak orra alá azzal, hogy az értékesebb sportversenyek közvetítési jogait ellicitálták. Akivel pedig nem tudtak megállapodni, vagy nem akartak, annak nem adtak egy percet sem. Így 2012-ben sok százezer TrueVision előfizető anyázott, amikor a foci EB idején a meccsek alatt fekete képernyőt kellett bámulniuk. Komolyan.

worldcup_elephant_570px.jpg

Ayutthayában néhány napja az elefántok már lejátszották a focivébét.

 

A mostani focivébé előtt már jóval korábban elkezdődött az alkudozás, a jogok ugyanis a 2010-es VB-vel együtt az RS nevű cégnél vannak, amit még 2005-ben szerzett meg, nem kevés dollármillióért. Elsősorban a saját set-top boxán keresztül szerette volna ezt a befektetését megtéríteni, amit 1600 bahtért lehet megvenni – ha valaki mind a 64 meccset szerette volna látni a VB-n, akkor meg is vette. Ebből el is adott 300.000 darabot, a terv igazából 1 millió set top box volt. Megállapodott idén a True Visionnal is, az ő előfizetőik is megkapták volna mind a 64 meccset. Az állami ingyenes tévéknek pedig 22 meccset engedett át.

A thai kormányzat szerette volna, ha mind a 64 meccs kikerül a tévére, ezért a Nemzeti Távközlési és Telekommunikációs Hatóság pert indított az RS ellen, ezt azonban tegnap a bíróságon jogerősen elvesztette. Nem volt vége a meccsnek, ugyanis a Thaiföldet éppen irányító katonai junta tábornoka kifejezte az óhaját, hogy a „vissza a boldogságot a népnek” című program keretében nagyon is jó lenne, ha az RS átengedné mind a 64 csatornát az állami tévéknek. Csoda történt, ma megállapodott az RS és a hatóság, 427 millió bahtért (olyan 13 millió dollár, majd 3 milliárd forint) mehet minden meccs az ingyen tévékre. Egészen pontosan a Channel 5, 7, 8 nevű csatornákra, s mily érdekes, a Channel 5 és 7 tulajdonosa a Royal Thai Army, vagyis a hadsereg. Az RS egyébként eredetileg 650 millió bahtot szeretett volna az elmaradt haszon miatt. Azt pedig egyelőre nem tudjuk, hogy mi a véleménye azoknak, akik az utóbbi hetekben vettek set top boxot a vébé miatt.

worldcup_RS.png

Az idei futballvébé meccsei Ázsiából nézve nem a legszerencsésebb időpontban kezdődnek amúgy. Az alábbi ábrán látható a beosztás, illetve erre a linkre kattintva nagyobb méretben is meg lehet nézni. A legkorábbi meccsek este 11-kor kezdődnek thai idő szerint, utána pedig hajnali 2, 3 és 5 órakor lesznek a következő mérkőzések. Akad olyan is, ami reggel 8-kor kezdődik. Igaz, csak egyetlen ilyen van, nem is túl izgalmas (Elefántcsont Part – Japán).

 WorldCup_1.jpg

Így jelen pillanatban azt lehet mondani, hogy a nép boldogságához már csak egyetlen dolog hiányzik, a kijárási tilalom teljes feloldása. Az elmúlt napokban ugyan rengeteg helyen – pl. a turistákra való tekintettel Pattayán, Phuketen, Krabin, Koh Samuin – felfüggesztették már a kijárási tilalmat, ezeket ábrázolja az alábbi térkép sötéttel.

 curfewtue.jpg

Viszont az ország nagyobbik részén még mindig érvényben van a kijárási tilalom éjfél és hajnali 4 között, ami pont belekarmol a meccsnézésbe. Bangkokban több hely is azért szervez zártkapus meccsnézést – itt egy lista . Különösen vidám néhány hotelben a lobby bár menedzsere, ugyanis a 24 órás nyitva tartásukba remekül illeszkednek a hajnali focimeccsek, promózzák is rendesen őket. Mert ha ragaszkodunk a teljességhez, azért hozzá kell tenni, a kijárási tilalom feloldása sem segítene igazából a pubokon, ugyanis a hivatalos záróra országszerte hajnali 1 óra szokott lenni Thaiföldön. Persze megfelelő pénzért mindig félrenéz ilyen esetekben a helyi rendőr, mert ez is Thaiföldhöz tartozik.

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.