A buddhista böjt vége: Wan Ok Phansa
2015. október 27. írta: Bangkok Charlie

A buddhista böjt vége: Wan Ok Phansa

Ma ismét jeles nap van Thaiföldön, piros betűs a buddhista naptárban. Szokás szerint ez is teliholdra esik, ezért minden évben vándorol kicsit a naptárban, de idén október 27. a Wan Ok Phansa, a három hónapos buddhista böjti időszak és egyben az esős évszak vége. Ez az az időszak, amikor a szerzeteseknek egy templomban kell tartózkodniuk és az éjszakákat is itt kell tölteniük. Néha félreértelmezik a kifejezést, miszerint nem hagyhatják el a templomot, de természetesen ez nem igaz, a reggeli adománygyűjtésre a böjti időszak alatt is kijönnek mindig, csak nem tehetnek nagyobb utazásokat az országban.

img_0549.jpg

A naphoz kapcsolódó buddhista hiedelem, hogy az egykori Buddha, vagyis Gautama Sithartha ekkor tért vissza a földre, miután három hónapot töltve a mennyben édesanyját tanította. A thai emberek a mai napon meglátogatják a templomokat, adományokat és felajánlásokat visznek a szerzeteseknek.

Thaiföldön a jelesebb buddhista ünnepekhez alkoholtilalom is szokott kapcsolódni. Idén először a Wan Ok Phansa is ezek közé tartozik, mert a katonai kormányzat így döntött. A boltokban az sörös hűtők lelakatolva, a pénztárnál kis felirat hirdeti, a bárok és szórakozóhelyek jó része zárva lesz. Bangkokban például a nagyobb szórakoztató központok zárva tartanak, így a Nana Plaza és a Soi Cowboy is. Egy napot alkohol nélkül még el lehet viselni azért, kár elégedetlenkedni, ráadásul a nagy hotelek éttermei ezt nem is szokták betartani. 

A buddhista böjt végét országszerte sokféle fesztivállal szokták még ünnepelni. Sakon Nakhonban ilyenkor tartják a gyertyafesztivált, ami az alábbi képen látható. Bizony, a hatalmas épület az egy gyertya, viaszból készült az egész.

 candle_2015_ok_phansa.jpg

Bangkok déli szomszédságában, Samut Prakanban a buddhista böjt vége előtt egy nappal szokták a Rap Bua fesztivált tartani, keresem a jó kifejezést rá, de a legpontosabb mégiscsak a Lótuszhajító Fesztivál lesz. Hajós felvonulást rendeznek, díszes hajóra teszik a helyi, igencsak tisztelt Loang Poh To Buddha szobor másolatát, az emberek pedig a hídakon és a csatornak két oldalán várják, hogy odaérjen a hajó, ekkor pedig jól megdobálják lótusszal. A lótusz a buddhizmusban fontos és szent virág, ezért is szoktak a buddhista templomokban lótusszal imádkozni.

 dok_bua5.jpg

dokbua1.jpg

dokbua2.jpg

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.