Expat napló Thaiföldről

Hírek, információk, business Thaiföldről. Hasznos vagy érdekes apróságok, mítoszok, tévhitek és cáfolatok. A mosoly országa nem turistaszemmel.

Kérdések, észrevételek, javítások: bkkcharlie kukac gmail pont com

Ha az alábbi linken foglalsz szállást, az ugyanolyan olcsó lesz és vele a blogot is támogatod. Tudnak magyarul is a szállásfoglaló rendszerek!

Agoda vagy Booking.com


Olcsó repjegyeket itt érdemes foglalni: Pelikán

Új szolgáltatás: Bangkok és környéke túrák foglalhatók, magyar nyelvű kísérettel is. Emailben lehet érdeklődni: bangkoktura@gmail.com

Phuket és környéke túrák
phukettura@gmail.com

Krabi és környéke túrák
krabitura@gmail.com

Koh Samui és környéke túrák, valamint villa- és járműbérlés magyarul
samuitura@gmail.com

Túrákról részletes program + TeleTúra akció, csatlakozás a csoportokhoz. Klikk ide:
BangkokCharlie.com

A kommentek előzetes moderálás után jelennek meg. Türelem, kommentet terem.


Hasznos dolgok utazóknak

Szállásfoglalás

 

 

 

Olcsó repjegyek

 

 

Valuta árfolyamok

Napi meteor

Created with flickr badge.

 

Hirdetés

Naptár

február 2015
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28

Világvevő

Friss topikok

Tagek

adatok (2) angkor (4) árak (2) árvíz (12) autó (8) Ayutthaya (1) ayutthaya (1) Ázsia (1) baleset (10) bangkok (193) Bangkok (1) Bangla (1) beach (2) biztosítás (1) blokád (15) boksz (1) bomba (11) buddhizmus (18) bulvár (75) bűnügy (22) búvár (1) cégvilág (4) chatuchak (1) chiang (1) chiang mai (6) Chinatown (1) chuwit (9) cukiság (2) design (2) diszkó (2) Don Muang (2) énblog (14) érdekességek (1) étel-ital (8) étel ital (11) extrém (1) Facebook (1) fesztivál (1) film (4) foci (16) focivb (3) focivb2014 (1) forma1 (3) fotó (2) fülöp szigetek (1) galéria (12) gasztro (6) gazdaság (37) geek (12) google (2) gyorsulási (1) gyümölcs (1) hasznos (33) hat yai (1) hellókarácsony (4) horgász (1) hotel (11) hoteltipp (3) Hua Hin (1) humor (16) időjárás (25) India (1) internet (3) ipad (1) iphone (1) japán (1) jog (1) kambodzsa (7) Kanchanaburi (1) kanton (2) karácsony (2) Khao San Road (2) kína (2) kínai újév (1) király (35) koh chang (1) koh phangan (3) koh samui (10) koh thao (2) koldus (1) kormányzat (44) közélet (52) közlekedés (34) Krabi (1) krabi (1) kultúra (11) ladyboy (7) laosz (1) linkajánló (2) loi krathong (6) macau (2) mai (1) malajzia (1) média (11) milliárdosok (2) motor (8) motorshow (1) mozi (11) muay thai (5) nagykövetség (4) nagyvilág (11) Nana (1) népszokások (11) nurse (1) nyelvtanulás (1) oktatás (4) olimpia (2) pad (35) panda (3) Patong (1) Pattaya (1) pattaya (31) pc (1) peking 2008 (1) penang (1) phuket (10) Phuket (3) planking (1) plaza (1) politika (16) pratunam (1) preah vihear (8) pretty (4) programajánlat (29) puccs (19) puccs2014 (4) recept (1) red bull (5) reklám (61) rendőrség (1) reptér (13) repülés (44) samak (7) sci-fi (1) show (4) Soi Cowboy (1) songkhla (2) songkran (13) sport (6) starbucks (1) statisztika (1) streetart (1) suvarnabhumi (8) szállás (2) szerencse (1) szigetek (1) szórakozás (14) sztár (7) taxi (5) tévé (4) Thailand Got Talent (4) thai box (7) thai girl (22) thai mosoly (1) Thaksin (1) thaksin (34) toilet (1) torrent (1) tuktuk (6) tüntetés (90) turista (9) turizmus (100) tv (4) udd (34) Újév (1) újév (6) universiade (2) ünnepek (66) ünnepség (1) utazás (5) utca (4) úti tipp (1) útlevél (1) választás (31) vallás (1) vám (1) vásárlás (4) vasút (4) vegetáriánus (1) vejjajiva (34) verseny (1) videó (81) vízum (15) zene (8)

Hirdetés

Szent fa az út közepén

2014.12.18. 16:18 Bangkok Charlie

Az autósok méltatlankodnak Kanchanaburiban, hogy nem lehet használni az utat, miközben a helyi hivatalnokok szerint ez így van jól, a fát nem lehet kivágni. Ez ugyanis egy szent fa. Közelebbről megnézve lehet látni, hogy bódhifa, a buddhisták szerint pedig Buddha egy ilyen fa alatt meditálva világosodott meg. Thaiföldön nagyon sok helyen látni ilyen fákat, sokszor arról lehet megismerni őket, hogy mindenféle színes szalaggal körbe van tekerve a testük. Az emberek imádkoznak hozzájuk, kapnak felajánlásokat, friss virágokat, füstölőt. Néha felakasztva körbe női ruhákat lehet látni – ez jelzi, hogy a helyiek szerint női szellem lakozik a fában.

 sacred_tree.jpg

Kanchanaburiban ez a bizonyos fa a betonút építése előtt ott állt, a korábbi földút közepén, a helyieket nem zavarta, kerülték motorral, autóval jobbra-balra. Az építkezés előtt állítólag megpróbálták kivágni. Az első ember, aki ezzel próbálkozott megőrült. Később jött egy markoló, ki akarta emelni a fát, a gép elromlott. Ezért is mondják a hatóságok, a fának maradnia kell.

 bodtree.jpg

A helyiek szerint egy idős szellem lakik a fában. Sokan jöttek már ide lottószámokért és nyertek később, többen pedig szerencséért imádkoztak a fához. Bangkok Charlie mindössze egy dolgot nem ért: jól látszik a képen, hogy jobbra és balra kerülnek a betonút mellett az emberek, akkor miért nem terveztek ide eleve egy elágazást? Így a fa is megmaradna, vezetni is lehetne, legalább lassítaná a száguldozókat.

(Forrás: KhaoSod)

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

1 komment

Címkék: buddhizmus vallás érdekességek Kanchanaburi

Thaiföldön fogták el a Pirate Bay alapítóját

2014.11.04. 12:47 Bangkok Charlie

Éppen Laoszból szeretett volna kocsival Thaiföldre hajtani Hans Fredrik Lennart Neij, amikor a határon lévő rendőrnek feltűnt a Pirate Bay torrentoldal híres hírhedt alapítója. Naná, hogy feltűnt, mivel az Interpol körözésben szerepel. Le is tartóztatták gyorsan. Külön vicces, hogy az egyik kiadásban kiemelték, ugyanaz a póló volt rajta, ami a körözési képen is szerepelt. Mintha csak egyetlen pólója volna.

fredrik-neij-arrest.jpg


Nem volt ez azért váratlan alkalom, ugyanis a TiAMO néven is ismert Neij 2012 óta élt Laoszban - laoszi felesége van -, Thaiföldön pedig majd 30 alkalommal megfordult. Még egy háza is van Phuketen, thai bankszámláján pedig 5 millió bahtot őrizgetett. A svéd bíróság 2009-ben ítélte el copyright jogok megsértése miatt, a bangkoki svéd nagykövetség pedig 2012-ben tájékoztatta a thai rendőrséget, hogy bevonták a svéd útlevelét. Érdekes, hogy azóta milyen nyugodtan járkálhatott át a határon. Mondanám, hogy az egész sztori hollywoodi film után kiált, de ez tényleg irónikus volna, ha megvalósulna, hiszen főleg az amerikai film- és zeneipar vezetői indították a hajszát  a Pirate Bay ellen.

A torrentoldal alapító közül ő volt az utolsó, akit nem fogtak el. Egyik társát Gottfrid Svartholm Wargot 2012-ben Kambodzsában tartóztatták le, Peter Sundét pedig néhány hónapja Svédországban egy farmon. A Pirate Bay torrentoldal pedig azóta is köszöni szépen és nagyon jól van, jobban mint valaha.

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

1 komment

Címkék: torrent bűnügy

Nagy Buddha nap és gyertyafesztivál

2014.07.11. 11:47 Bangkok Charlie

Csendes és hosszú hétvége következik Thaiföldön, ma van Asarnha Bucha nap, holnap pedig a Wan Khao Phansa, a buddhista nagyböjt kezdete (vagy más átírás szerint Asalha Puja). Csak mellesleg jegyzem meg: 48 órás alkohol árusítási tilalmat is jelent, péntek 0 órától szombat éjfélig. Kiemelt buddhista ünnepek ezek, a naptárban piros betűs napok, vagyis állami szabadnapot jelentenek. Az Asarnha Bucha napon Buddha első tanítására emlékeznek a hívők, amit a mai Benaresben (India) tartott olyan 2500 évvel ezelőtt. A buddhista nagyböjt kezdete pedig azért fontos esemény, mert ilyenkor a monkok, a buddhista szerzetesek három hónapra a templomukba vonulnak vissza, meditálnak és tanulnak. Természetesen kijöhetnek a templomból szükség szerint, de éjszakára mindig vissza kell térniük és ebben az időszakban nem utazhatnak. A hagyományok szerint Buddha ezért ezt az időszakot választotta – a holdhónapok meghatározásával -, mert így a szerzetesek nem taposhatják le az éppen serkenő rizsültetvényeket.

asanha_bucha_day_chiang_mai.jpg


A thaiföldi buddhista hagyományok szerint minden felnőtt férfinak egyszer életében kötelező – mostanában illik - templomba vonulnia, szerzetesként meditálnia, sokan pedig ezt a három hónapot választják. Sok hívő pedig az alkoholtilalmat megtartja a három hónapos nagyböjt alatt is. Ha valaki érdeklődik a buddhista tradíciók iránt, érdemes a nagyobb templomokat felkeresni. Lesz esti körmenet, illetve a thaiok ilyenkor hatalmas, sokszor díszesen faragott, különleges gyertyákat adományoznak a templomoknak.

Több rendezvény és fesztivál is kapcsolódik Thaiföldszerte a nagyböjt kezdetéhez. Az egyik a Gyertya Fesztivál, amit több helyen is tartanak, de a leghíresebb és leglátványosabb rendezvény Ubon Rachataniban szokott lenni, ezt most július 11-14 között rendezik meg. Eredetileg a helyi lakók a szerzeteseknek a nagyböjt alatt egy-egy maréknyi kisméretű gyertyát és használati tárgyakat adományoztak, majd Rama V., a legendás Chulalongkorn király uralkodása idején alakult ki a Gyertya Fesztivál és a hozzá kapcsolódó verseny, ahol igyekeztek kiválasztani a legnagyobb és legkülönlegesebben megfaragott gyertyákat. A gyertyás felvonulásra ma már a világ minden részéből érkeznek művészek, akik hatalmas, teherautókra applikált alkotásokkal kápráztatják el a közönséget. Érdemes a képekre klikkelni és a mellékelt albumot végignézni, ebből kiderül, hogy nem túlzóak az állítások, tényleg gyönyörű, részletesen kimunkált viasz szoborkölteményekről van szó.

Különleges gyertyás felvonulást tartanak július 11-12-én Surin városában, feldíszített elefántokkal, hátukon buddhista szerzetesekkel. Mondhatni, természetesen, hiszen Surin Thaiföldön az elefánt város, komoly hagyománya van itt az elefánt tartásnak, a legjobb mahutok (elefántgondozók) is innen származnak.

surin_elephant.jpg

Kevéssé ismert a Tak Bat Dok Mai fesztivál, ezért is érdemes megemlíteni, ez kizárólag a Saraburi régióra jellemző, idén július 11-13 között rendezik meg. Itt az emberek a szerzeteseknek a szokásos adományok – élelmiszerek, rizs, gyertyák – mellett a Dok Khao Pansa nevű virágot ajánlják fel, amely csupán a buddhista böjti időszak alatt virágzik.

TakBatDokMai1.jpg

 

TakBatDokMai2.jpg

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek buddhizmus

Akcióban a miniszoknyás vámosok

2014.07.08. 19:34 Bangkok Charlie


customs_cars.jpg
Így festenek akcióban, akarom mondani aukcióban a thai vámosok. Golyóálló mellény és géppisztoly helyett ezúttal miniszoknyás hostesseket vetettek be. Évi rendes árverését tartotta a múlt héten a thai vámhivatal, ahol a lefoglalt autóknak próbáltak új gazdát keresni. Nem aprózták el, összesen 357 autót küldtek a kalapács alá, köztük egy Lamborghini Aventadort, 2 Ferrarit, 7 Audit, 15 Jaguar-t és 31 Bentley-t. Csinos kollekció. A Lamborghini nem is kelt el, 19 millió bahtról indult a licit, 23 millióra ment fel, de a vámosok szerint legalább 25 milliót ért.

A jelenlegi 7 forintos baht árfolyam mellett a 25 millió baht olyan 175 millió forintot jelent. Thaiföldön elképesztő méretű extra adó terheli a luxusautókat, ezért is kerülnek ezek itt csillagászati összegekbe, s ezért próbálkoznak a csempészbandák évek óta. Az egyik módszerük korábban az volt, hogy az autóalkatrészekre vonatkozó kedvezőbb adószabályokat kihaszálva ezeket a luxusautókat szétszerelve, apró darabokban hozták be, majd itt összelegózták belőlük újra a Ferrarikat. Erre viszonylag gyorsan rájöttek a hatóságok és bezárták a kiskaput.

A mostani árverés előtt pedig a korábbi pénzügyminiszter szólalt meg, gyakorlatilag azzal vádolva meg néhány vámparancsnokot, hogy összejátszanak a csempészekkel. Az árverésen értékesített autókat ugyanis teljesen jogszerűen forgalomba lehet állítani, rendszámmal felszerelni. A csempészek ezért néhány esetben szándékosan buktatják le az autókat, előtte azonban kiszerelik belőle a fedélzeti számítógépet. A drága elektronika nélkül már nem érnek sokat az autók, ezért a csempészek strómanjai olcsón megszerzik ezeket az árveréseken. Az egyik becsületes vámparancsnok elég meglepő javaslatot tett a módszer ellen: az ilyen autókat egyszerűen be kell akkor zúzni. Erre azért az államkincstár részéről felhördültek, mégsem kellene egy ilyen bevételi lehetőségről lemondani, a mostani aukció például 600 millió bahtot hozott a konyhára.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság autó vám bűnügy

A junta és a focivébé

2014.06.12. 18:49 Bangkok Charlie

A nemzeti boldogság minden pénzt megér, de legalábbis 13 millió dollárt biztosan. Thaiföldön pont a focivébé indulásának napján derült ki ugyanis, hogy az ingyenesen elérhető országos tévécsatornákon adni fogják az összes meccset, mégpedig azért, mert egy napja Prayuth Chan-Ocha tábornok, az országot vezető katonai diktátor úgy döntött, hogy a „vissza a boldogságot a népnek” című programba beleillik a focivébé. S valószínűleg úgy vélte, az a legjobb, ha a meccsnézést pedig otthon teszik az emberek, ugyanis az ország nagyobbik részén érvényes kijárási tilalmat azért nem oldotta fel. Eddig.

Néhány éve még elég egyszerű volt a képlet, ha valaki Thaiföldön akart televíziót nézni. Adva voltak az országos ingyenes csatornák, amiket hagyományos antennával lehet fogni. A városokban, kisebb településeken volt kábeltévé, ebben benne voltak az országos adók, plusz amit még a helyi kábelbajnok bele tudott pakolni a csomagba. Na meg volt a TrueVision, amit vagy külön kábelen, vagy műholdas adón lehetett fogni, ez volt az igazi prémium tévézés, mozicsatornákkal, HBO-val, külföldi hírműsorokkal, és sportadókkal. Meg is kérték az árát, amíg egy helyi kábel mondjuk 150 bahtba került Bangkokban, addig a TrueVisionnél csomagokra lehetett előfizetni, a Platinom és Gold csomag például 1500-2100 baht, ami nem kevés. Még Magyarországon se lenne az, nemhogy Thaiföldön. Viszont így tudta az ember, megkap minden műsort.

Aztán pár éve felborult a megszokott rendszer, új versenyzők jelentek meg a piacon, kisebb cégek, akik borsot törtek a korábbiak orra alá azzal, hogy az értékesebb sportversenyek közvetítési jogait ellicitálták. Akivel pedig nem tudtak megállapodni, vagy nem akartak, annak nem adtak egy percet sem. Így 2012-ben sok százezer TrueVision előfizető anyázott, amikor a foci EB idején a meccsek alatt fekete képernyőt kellett bámulniuk. Komolyan.

worldcup_elephant_570px.jpg

Ayutthayában néhány napja az elefántok már lejátszották a focivébét.

 

A mostani focivébé előtt már jóval korábban elkezdődött az alkudozás, a jogok ugyanis a 2010-es VB-vel együtt az RS nevű cégnél vannak, amit még 2005-ben szerzett meg, nem kevés dollármillióért. Elsősorban a saját set-top boxán keresztül szerette volna ezt a befektetését megtéríteni, amit 1600 bahtért lehet megvenni – ha valaki mind a 64 meccset szerette volna látni a VB-n, akkor meg is vette. Ebből el is adott 300.000 darabot, a terv igazából 1 millió set top box volt. Megállapodott idén a True Visionnal is, az ő előfizetőik is megkapták volna mind a 64 meccset. Az állami ingyenes tévéknek pedig 22 meccset engedett át.

A thai kormányzat szerette volna, ha mind a 64 meccs kikerül a tévére, ezért a Nemzeti Távközlési és Telekommunikációs Hatóság pert indított az RS ellen, ezt azonban tegnap a bíróságon jogerősen elvesztette. Nem volt vége a meccsnek, ugyanis a Thaiföldet éppen irányító katonai junta tábornoka kifejezte az óhaját, hogy a „vissza a boldogságot a népnek” című program keretében nagyon is jó lenne, ha az RS átengedné mind a 64 csatornát az állami tévéknek. Csoda történt, ma megállapodott az RS és a hatóság, 427 millió bahtért (olyan 13 millió dollár, majd 3 milliárd forint) mehet minden meccs az ingyen tévékre. Egészen pontosan a Channel 5, 7, 8 nevű csatornákra, s mily érdekes, a Channel 5 és 7 tulajdonosa a Royal Thai Army, vagyis a hadsereg. Az RS egyébként eredetileg 650 millió bahtot szeretett volna az elmaradt haszon miatt. Azt pedig egyelőre nem tudjuk, hogy mi a véleménye azoknak, akik az utóbbi hetekben vettek set top boxot a vébé miatt.

worldcup_RS.png

Az idei futballvébé meccsei Ázsiából nézve nem a legszerencsésebb időpontban kezdődnek amúgy. Az alábbi ábrán látható a beosztás, illetve erre a linkre kattintva nagyobb méretben is meg lehet nézni. A legkorábbi meccsek este 11-kor kezdődnek thai idő szerint, utána pedig hajnali 2, 3 és 5 órakor lesznek a következő mérkőzések. Akad olyan is, ami reggel 8-kor kezdődik. Igaz, csak egyetlen ilyen van, nem is túl izgalmas (Elefántcsont Part – Japán).

 WorldCup_1.jpg

Így jelen pillanatban azt lehet mondani, hogy a nép boldogságához már csak egyetlen dolog hiányzik, a kijárási tilalom teljes feloldása. Az elmúlt napokban ugyan rengeteg helyen – pl. a turistákra való tekintettel Pattayán, Phuketen, Krabin, Koh Samuin – felfüggesztették már a kijárási tilalmat, ezeket ábrázolja az alábbi térkép sötéttel.

 curfewtue.jpg

Viszont az ország nagyobbik részén még mindig érvényben van a kijárási tilalom éjfél és hajnali 4 között, ami pont belekarmol a meccsnézésbe. Bangkokban több hely is azért szervez zártkapus meccsnézést – itt egy lista . Különösen vidám néhány hotelben a lobby bár menedzsere, ugyanis a 24 órás nyitva tartásukba remekül illeszkednek a hajnali focimeccsek, promózzák is rendesen őket. Mert ha ragaszkodunk a teljességhez, azért hozzá kell tenni, a kijárási tilalom feloldása sem segítene igazából a pubokon, ugyanis a hivatalos záróra országszerte hajnali 1 óra szokott lenni Thaiföldön. Persze megfelelő pénzért mindig félrenéz ilyen esetekben a helyi rendőr, mert ez is Thaiföldhöz tartozik.

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: focivb puccs focivb2014