Első forduló után
2006. április 02. írta: Bangkok Charlie

Első forduló után

Ha már meghíreltem, hogy a thai ellenzék vezére Sondhi Kínában ragadt, be kell számolni, hogy vasárnap hajnalban visszatért, úgy tűnik, tényleg csak a helyfoglalással akadt gondja. Az újságok azért felidézik a hadsereg főparancsnokának tegnapi nyilatkozatát. A generális arra jutott Sondhi beszédeit elemezve, hogy itt bizony felségsértés történt. "Such a remark upsets members of the armed forces [who serve under HM the King]" Természetesen tudakolják az újságírók, milyen reakció várható, a válaszok tanulságosak: "I think you know what could happen if the armed forces are displeased” – vagy a Bangkok Postban: ''I think he should stop doing so. I want him to know that we soldiers are not happy and not satisfied with what he did”. A valódi hatás kedvéért képzeljük hozzá, hogy mindez egy generális szájából jön.
 
Békés majális amúgy. Bangkok kiürült a hétvégére, az északi és északkeleti vendégmunkások elhúztak szavazni, átvehették a terepet végre a bangkokiak, akik többsége vasárnap délelőtt ünneplő ruhában mentek voksolni. Nem olyan idős azért ebben az országban sem a demokrácia. Meglátogatok én is egy szavazókört, fotózni sajnos nem engednek, az urnák egy dologban különböznek a magyaroktól: az oldalukra vágott ablakon látni lehet a bent gyűlő szavazatokat. Narancssárga és zöld szavazólapokat használnak, nincs boríték, itt is hallottak volna a láncszavazásról? A szavazatszámlálásról majd máskor mesélek, de az is tanulságos.
Felhőkarcolóban a nagykövetségNem húzzák sokáig a dolgot, délután 3-kor bezárták az urnákat, majd rendőri kísérettel elszállították a központba. A választási alkoholtilalom azonban estig érvényben marad. A végeredmény miatt én sem izgatom magam, mert a három komoly ellenzéki párt távol maradt a szavazástól. Sőt, a bojkott annyira teljes, hogy az ország 265 szavazókörzetében egyedüli indulók a kormánypárt jelöltjei.
 
S bár ez szigorúan nem én blog , hazai hírek is vannak. Elárulom annak, aki még nem járt volna a magyar nagykövetségen: szép helyen van Bangkokban, egy luxus condo 20. emeletén. Kétfős bizottság, szavazólap, boríték a borítékba, majd borítékok az urnába. Az urnát pedig gondolom futár viszi haza, holnap, hogy a voksom kíváncsian várja a társait egy hét múlva.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.