Választás van a mi soinkban
2006. április 02. írta: Bangkok Charlie

Választás van a mi soinkban

Kormánypárti jelölt a miniszterelnökkelAz egyenruha fontos dologEz például egy tábornoki egyenruha
 
 
Sőt, nem csak a mi utcánkban, de egész Thaiföldön. 65 millió ember. Ideje volt, az elmúlt hetekben a kampány itt is durvulni kezdett. No nem voltak atrocitások, tömegbe lövetések, csak éppen az ellenzék rájött, hogy a napi Sanam Luangon tartott nagygyűlések nem igazán akadályozzák Bangkok mindennapi életét. Hogy észrevétessék magukat a múlt hétvégén végigvonultak a Sukhumvit roadon a Nemzeti Stadiontól az Emporiumig. Derekas dugó, még az Emporiumot is bezárták inkább két órára a biztonság kedvéért. Majd a héten szerveztek egy százezres tüntetést, épp a Siam Paragon elé.  Panaszkodtak is rendesen a helyi boltosok, 50-70 százalékos bukta ez a kampányfinis nekik. Belvárosban az üzletek egy része a nagygyűlések alatt inkább zárva tartott, nem mintha lettek volna vendégek. A Siam Square-nél üzemelő Chester’s Grill egy átlagos napon 100 000 bahtos forgalmat bonyolít, a héten alig érték el a 30 ezres határt. Megszólalt a Khao San Road kamara is, a kampány előtt napi 10 ezres turista létszám lecsökkent 6000-re, a hátizsákosok óvatosak, egy része fél, inkább elkerüli a környéket és az országot. Eszem ágában sincs pánikot kelteni, én magam is csak a hírekben olvasom a véleményeket, itt élve nem lehet érezni semmit.
 
Az utcákat elborították a plakátok, persze jobbára a kormánypárt jelöltjei láthatók mindenhol, a tüntetések mentalitására jellemző, hogy egy élelmes fiatal thai rövidéletű bizniszt alapított: egy kis asztallal, néhány hosszabbítóval felszerelkezve kitelepülve mobiltelefonok akkumulátorait tölti. Időveszteség nélkül: amíg Ön tüntet – a mobil feltöltődik. Mindent bevetnek a kampányfinisben: a Thai Rak Thai (Thai szereti a Thait – a kormánypárt) a feng shui szellemében átalakította a székházát, hogy a chi jobban áramolhassék. Nem mintha kellene tartania a vereségtől, a bangkoki elit köröket leszámítva töretlen a rendőrtábornokból lett dollármilliárdos Thaksin Shinawatra miniszterelnök népszerűsége. A vidéki szegény farmerek itt nem a kormány ellen tüntetni jöttek a fővárosba. Ráadásul az ellenzék bojkottálja a választást, legfőbb vezetőjük Sondhi éppen Kínában vizitál. Vissza kellett volna már térnie, előbb arra hivatkozott, nem tudott már helyet foglalni a repülőgépre, persze azért kiböki, nem teljesen nyugodt, mert a hadsereg főparancsnoka meglengette a felségsértés vádját. Márpedig a királyról tiszteletlenül beszélni nem csupán etikai vétség, ez büntetőjogi kategória errefelé.
 
Lassan indulok választani én is. A magyar nagykövetségre, merthogy itt egy héttel korábban, már.  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.