Laza Visa Run
2006. április 13. írta: Bangkok Charlie

Laza Visa Run

A visa run virágzó üzletág: minden nap meg tudják tölteni a buszt.Külföldiek körében dívik egy fura népszokás Thaiföldön, mely természetesen a fura kormányzati szabályokból ered. Ahhoz, hogy tovább tartózkodhassunk az országban, ki kell lépni a határon és egy új pecsétet beszerezni az útlevélbe, mellyel aztán – vízumtípusotól és országtól függően - újabb 1-3 hónapig lehet törvényesen létezni. Vigyázni kell a túltartózkodással, március 15-én felemelték az overstay árát, napi 500 bahtot gombolnak le a figyelmetlenekről! Vissza a vízumra: amerikaiak turistaként automatikusan megkapják az 1 hónapos pecsétet, igaz, aztán menniük kell, hogy legalább 2 két percig határontúli levegőt szívjanak. Profi iparág épült ki erre Thaiföldön, érdekes módon Bangkokból a cégek többsége a Sukhumvit útról indul. Nekem csak jó, mert nincs messze a lakásomtól. Minden nap mennek a kambodzsai határra, először kételkedtem, hogy az összes emeletes turistabuszt mindig meg tudják-e tölteni. De aztán hajnali 5 órakor a sötétben majd kéttucatnyi külföldi között ücsörögve láthattam, talán mégis. A buszon nemzetközi a csapat, amerikai, német, kanadai dél-afrikai, japán és koreai útlevelek mellett egy szem magyar passport. Jack, a cég főnöke először koreaiul, majd japánul, végül angolul sorolja a menetrendet. Az ázsiai életben jártasak nem lepődnek meg azon, hogy Jack természetesen nem angol vagy amerikai, hanem koreai, a becsületes neve Song Hi Jon (a kedvenc barátom, akiről először név alapján azt hittem orosz, Andrej Janukpicsenko pedig természetesen kínai).
 
Az ott a kuka mögött, a thai határállomásKorábban Poipetre jártak, de nemrég cseréltek, az új és kisebb Ban Laem-i határra megy a cégek többsége. Nincs messze, laza 4 óra alatt ott vagyunk, addig mozi a buszban. A határátkelő európai fogalmak szerint vicces semmiség, bódéváros mindkét oldalon. Megdöbbentő mindig látni, hogy a thai vidéki szegénység seholsincs a kambo szegénységhez képest. A betonút véget ér a thai határnál, utána kezdődik a földút, koldussereggel. Vicces semmiség alatt a határőrök fabódéjára gondoltam, meg a kambó vámosok kuckójára. Nagyon rutinszerű minden, a thaiok bepecsételik a kilépést, majd Jack emberei összeszedik az útleveleket a kambó vízumhoz. Közben mi útlevél és papírok nélkül átsétálunk a kambó oldalra, ahol a kaszinóban kapunk ebédet. Thaiföldön illegális a szerencsejáték, Kambodzsában nem, ezért szeretnek a thaiok a khmerek közé járni (a jó szomszédi viszonyhoz adalék: 10 éve még felgyújtották egymás nagykövetségét). Döbbenten nézem, ahogy a falusi kompániák néhány perc alatt több tízezer bahtot vesztenek a kártyasztaloknál. Van egy szóvivő, ő játszik az asztalnál, mögötte áll 5-10 ember, akik dugdossák a hóna alatt a száz-ötszáz-ezer bahtokat. De a törvény, az törvény: mindig a bank győz.
 
Hazafele szemügyre vesszük a vámmentes boltok kínálatát (1 karton cigi és 1 üveg égetett szesz a szabad kvóta), itt lehet valamit visszahozni a 2000 bahtos útköltségből. Egy karton Marlboro 250 baht (Bangkokban 600), Jack Daniels red label 320 (Bangkok, 7 Eleven 700 baht). Ez tényleg vámmentes, valahogy európai reptereken nincs meg az érzésem a tetemes spórolásról. Visszafele sétálva, anélkül, hogy egyetlen katona vagy egyenruhás megállítana, kérdezne, vagy egyáltalán, valaki figyelne ránk, szóval visszaballagunk Thaiföldre. Előtte azért Jack emberei a kezembe nyomják az útlevelemet, a kambo vízum már érvénytelenítve, a thai határőr pedig beüti az újabb három hónapot. Formalitás az egész. A kövér amerikai mellettem a buszban jubilál, a mai volt a 30. visa runja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tömösvári tibor 2006.10.27. 15:48:00

Sziasztok
Tudja valaki hogy most ténylegesen mi a helyzet Thaifüldön a vizummal mert Nov 10.-én megyek ki és 6 hónapot akarok maradni és itthon már nem adnak ki busines vizumot. Hogy tudom megoldani??
Segítsetek ha tudtok.

roland_cs 2006.10.27. 16:29:58

Hat en most beszeltem a nagykovetseggel. Van meg business visa, de Bangkok Charlie majd ir tobbet vizummal kapcsolatban. Nem veszem at a reszortjat.