Vízipisztolyok, -puskák és gépágyúk
2006. április 13. írta: Bangkok Charlie

Vízipisztolyok, -puskák és gépágyúk

Piacgazdaság és tradíció: ha Songkran, akkor vegyél púdert tőlünk!Hivatalosan csak április 13-15., de az országban már március 10-én kitört a Songkran és a különböző vidékeken majd két hétig tart. (A thai újév hivatalos honlapja itten található.) Bangkok kiürült, ez olyan a thaioknak, mint nekünk a karácsony, ilyenkor jön össze a család, rokonok, barátok. Márpedig a Thaiföldet csak kicsit ismerők is tudják, a család itt sokkal erősebb és szentebb fogalom, mint Európában. Népvándorlás indul, legalább 4-5 millió ember mozdul főleg Isaan felé. Mennek minden elképzelhető eszközzel, repülővel, vonattal, busszal, pickup rakterében ücsörögve, de a pálmát az a csapat vitte el nálam, akik egy kamion nyitott platóján, a zsalutégla rakomány tetején ültek. Mindehhez tegyük hozzá, hogy tűző nap, az út pedig legalább 7-12 óra Bangkokból. Nagy öröm lehet ennyi időt pattogni egy pickup hátuljában, bár láttam, volt, aki még aludni is tudott ebben a helyzetben. Döbbenetes baleseti statisztikákat olvastam a Songkrannal kapcsolatban, idén még el sem kezdődtek az ünnepek, de április 12-ig több mint 1700 baleset történt, 1872-en sérültek meg és 175-en haltak meg! Gyorshajtás, ittas vezetés, bukósisak nélküli motorozás – ismerős fogalmak.
 Mo Chit buszpályaudvar: türelmes tömeg.

Az autók sem ússzák meg púderpakolás nélkülA bangkoki utcai árusoknál hetekkel ezelőtt feltűntek a kínálatban a vízipisztolyok, -puskák és gépágyúk, jelezve a thai újév közeledtét. A vízen kívül a másik fontos kellék a púder, az egyik cég hostessei például esőkabátba bújva osztogatták az új és illatosabb termékmintákat a Mo Chit buszpályaudvaron.

Locsolnak még a legkisebbek is, sőt!Songkrankor kis túlzással mindent szabad, egyet kivéve: megsértődni. Ha nyakadba zúdítanak egy vödör hideg vizet, miközben motorozol, ne lepődj meg. Megállhatsz, hogy visszaadd a kölcsönt vízzel, de ha púderrel bekenik a thaiok az arcodat, az eredetileg azt jelentette, hogy jó szerencsét próbálnak hozni neked. Természetesen mást és mást gondolhat a farang a Songkran hagyományairól ha a pattayai bárhölgyek vízipisztolyozzák vagy délelőtt fél tizenegykor az olcsó thai viszkitől félrészeg srácok veszik körbe és tapogatják az arcát vizes hintőporos kézzel. Kisebb-nagyobb mosolygással mindkettőt könnyen túl lehet élni, a 36-38 fokos hőségben még a víz is jólesik, csak a pénztárcát és fénykepezőgépet kell a túra előtt gondosan nejlontasakba csavarva zsebre dugni. Az ugyanis biztos: Songkrankor senki sem marad szárazon

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.