A király közbe nem lép
2006. április 25. írta: Bangkok Charlie

A király közbe nem lép

Őfelsége Bhumibol AdulyadejBreaking news van, adásunkat megszakítjuk, kapcsoljuk a helyszínt, stb. stb. A felettébb furcsa thai politikai krízis kapcsán többen kérdezték tőlem: és mit szól ehhez az egészhez a thai király? Eddig semmit. Tudni kell, hogy a király viszonylag keveset szerepel a nyilvánosság előtt, kizárólag az országba látogató államfőket és királyokat fogadja. A napi protokolláris és jószolgálati tevékenységet fia és lányai végzik, hogy konkrétan mit, arról az ország népe a napi királyi híradóból értesülhet. A politikai válság kapcsán a király eddig nem nyilatkozott, tény azonban, hogy Thaksin miniszterelnök az első választási forduló után egy királyi kihallgatás után jelentette be visszalépését. Ma azonban rendkívüli alkalom történt: őfelsége Bhumibol Adulyadej, Thaiföld királya tévébeszéddel fordult népéhez.
 
Az elhúzódó politika válság miatt tanácskozott a Thai Legfelsőbb Bíróság és az Alkotmánybíróság tagjaival és felkérte őket, hogy találjanak megoldás sürgősen a politikai patthelyzetre. A gondot az jelenti, hogy várhatóan a harmadik fordulóban sem sikerül feltölteni az 500 képviselői helyet, márpedig enélkül nem ülhet össze a parlament és nem választhat miniszterelnököt. Őfelsége határozottan visszautasította az ellenzéki pártok kérését, akik az alkotmány egyik pontjára hivatkozva kérték, hogy a patthelyzet miatt a jelölje ki a következő miniszterelnököt. A király azonban felhívta a figyelmet arra, hogy még ő sem tehet semmit ellentétesen az alkotmány szellemével, ha ő nevezi meg a miniszterelnököt, akkor az nem demokratikus eljárás. Bhumibol Adulyadej utalt azonban arra is, hogy az egypárti parlament és kormányzás sem jelent igazi demokráciát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.