Temasek, a gigász
2006. április 26. írta: Bangkok Charlie

Temasek, a gigász

PR-ban próbál erősíteni a szingapúri székhelyű Temasek Holding Thaiföldön, ezért új vezetőt neveztek ki erre a területre és kommunikációs kampányba kezdenek. Körülbelül annyira szereti a thai közvélemény a szingapúri óriáscéget, amennyire 10 éve a magyar internetezők imádták a Matávot. A botrány az esztendő elején tört ki, amikor Thaksin miniszterelnök cége, a Shin Corporation 49 %-át 1.9 milliárd dollárért megvette a Temasek. Az ügy szépséghibája volt, hogy a miniszterelnök és családja kikerülte az adózást, de a közvélemény szemében bűnnek számított, hogy idegen országnak adták el a részvényeket. Márpedig a Temasek féktelen étvágyú befektető cég, ráadásul nem hagyományos piaci vállalat, tulajdonosa a szingapúri állam. A magyarországi adatokhoz szokott szem meglepődik az adatokon: 103 milliárd dollár értékű portfólió van a birtokában (körülbelül Magyarország egy évi GDP-je). Kis túlzással mindennel foglalkoznak, amiben pénz van: telekommunikáció és média (többek között a Singtel, szingapúri telefontársaság), pénzügyi befektetések (tulajdon tucatnyi ázsiai bankban, pl. a Bank Of China, Siam Commercial Bank, Bank Internasional Indonesia), ingatlan (Raffles Holdings 38 hotellel világszerte), közlekedés (Singapore Airlines és a PSA, a világ legnagyobb tengeri kikötő üzemeltető társasága), energiaipar, gyógyszeripar. Nem lesz könnyű népszerűvé tenni a céget, hiszen az ázsiai országok többségében tartanak a féktelen szingapúri befektetőkedvtől. Járulékos adalék az ország sajátos berendezkedése: a városállam alapítója, Li Kuan Ju családtagjai ülnek a fontosabb pozíciókban, így jelenleg fia a miniszterelnök, a Temasek vezérigazgatója a miniszterelnök volt felesége, a miniszterelnök öccse pedig a Singtel vezetője.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piloland 2006.04.26. 15:58:17

csinaljuk egyutt a csaladdal. exbaratnoket, exutcalanyokat is beszervezzuk...es nagyon meno uzletet hozunk letre. persze a toke sem az utolso...azon majd az exutcalanyaink dolgoznak :DDD