Thai adatok – csak korrekten
2006. május 10. írta: Bangkok Charlie

Thai adatok – csak korrekten

Az Index valószínűleg automata fordítószoftverrel dolgozó névtelen szerzője bírta elkövetni a következő cikket: Világforradalom indul Ázsiából?
Érdemes végigolvasni az eredeti Financial Times verziót is. No, és akkor lássuk a tényeket, mert a magyar cikk hemzseg a hibáktól, a szerző ugyanis – talán a FT felé szándékos hitelrontásként? -, rittyentett egy kis keretest, amiben talán csak a kötőszavak az igazak. Dőlt betűvel az eredeti, utána Bangkok Charlie kommentárja.
 
„A legdrágább póló még a leghülyébb turistának is maximum 400 forintjába kerül.” Szögezzük le gyorsan, hogy a napi forint-baht árfolyam ebbel a pillanatban 5.42 forint (néhány hete volt már 5.8 is!), ez a póló kb. 73 baht volna. Mindenkinek azt tanácsolom, ennyiért azért ne vegyen pólót Bangkokban, mert annyit is ér, vagy valóban csak nagyon hüje turistának való. Minőségi, tartós pólókat lehet kapni 90-100 baht körül. Más kérdés persze, ha nem egy darabról, hanem tucatnyiról beszélünk, de azért a turistáknak szóló tanácsokat ne tévesszük össze egy nagykereskedés árajánlatával.
 
„Egy egyórás út - még viszonylag kis távolságnál is ennyi időre kell számítani a folyamatos dugó miatt - 70-80 batba kerül.” Én elég rendszeresen használom a taxikat, a taxaméter 35 bahtról indul és ebben már benne van 2 km út ára is! Tudom, hogy egyéni ízlés kérdése, mi a rövid út, nekem speciel a rövid távok olyan 50 bahtba kerülnek. A taxi olcsó, csak be kell kapcsoltatni az órát, nem szabad sosem elfogadni a sofőr által felajánlott összeget, mert az mindig a valódi ár duplája. Itt egyébként látható néhány belvárosi út tarifája, hát ez sem a 70-80-as kategória. Hogy minden út legalább egy óra-e az állandó dugó miatt? Nos, ha valaki Bangkokból csak a Khao San Roadot ismeri és onnan akar a belvárosba eljutni, lehet ilyen tapasztalata, ugyanis a nap nagy részében tényleg kemény tortúra. Tény, sok a dugó Bangkokban, de azért nem minden taxi trip 1 óra, főleg az itt emlegetett viszonylag kis távolságoknál.
 
„Ez (a taxi út) 400-500 forint, persze a benzin literje is száz forint alatt van.” Igen érdekes átváltási árfolyamot használhat a szerző, ha 70-80 baht 400-500 forint, azért szerencsére még nem 6.25 a forint-baht! Viszont a benzin literje sincsen 100 forint alatt, jó ideje. Ezt az oldalt érdemes bookmarkolni, ha valaki autóbérlést vagy thai tripet tervez itt mindig megtalálja az aktuális árakat. A tények kedvéért a 95-ös ólommentes 28.84 baht, ami 155 forint.
 
„Az itt dolgozó nem családtagok átlagfizetése húszezer forint, cserébe 14-16 órát dolgoznak egy nap.” A thaiok valóban olcsón dolgoznak, de azért nem ennyire. Itt sem buli 3600 bahtért, minden nap 14-16 órát robotolni. A minimális keresetek azért 5-6000 baht körül mozognak, turista helyeken pedig ehhez jön még a borravaló. Így a minimálbér közelebb jár a 30 ezer forinthoz, mint az említett 20 ezerhez.
 
Nem állok messze az igazságtól, ha a forrás valamelyik munkatárs évek ezelőtt turista útja lehetett, a kiegészítés alapján Ko Phangan szigetén, a gond, hogy vagy nagyon régen járhatott Thaiföldön, vagy csak a memóriája elég régi típusú. A cikk címe is a szokásos alacsony szintű magyar bulvármédia bravúrja: Világforradalom indul Ázsiából? A cikkben persze azt fejtegetik, hogy a jelenlegi thai politikai krízis hátterében a bangkoki polgárok és a vidéki tömegek ellentéte áll. Csakhogy, amíg ezzel azt akarják sugallni, hogy a vidéki szegények szeretnék megbuktatni a kormányt, a helyzet gyökeresen ellentétes, éppen az  isaan-i farmerek jöttek fel pickupjaikkal tüntetni Thaksin miniszterelnök mellett, ők azok, akik úgy vélik, ez a kormány az első, amely tesz valamit a vidékért, visszacsorgat a szegényebb régiókba is a központi pénzekből. Természetesen mindezek mögött azért a külföldiek és a magasabban iskolázott thaiok felfedezik a demagógiát és a populizmust, de a helyzet sokkal árnyaltabb, mint hogy az egészet el lehetne intézni csuklóból egy laza világforradalommal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robi 2006.05.10. 10:57:46

Szia Charlie!

Kösz a kritikát! (Én írtam robymus blogjába az Index cikke kapcsán.)

DeeJay 2006.05.10. 23:35:32

Érdekeseket torzíthat a szerző. Egyébként egy kabaré énekesnő kereshet akár 60 ezret is, vagy 70 ezret is, ha ő a környék sztárja :D

Amúgy meg aki értelmesebb az inkább internetes szex iparban dolgozik, cyber szexel pénzért, vagy pedig felszedeti magát egy nyugati turistával és elmegy vele a srác házába, mert egy "fehér" ember valószínűleg gazdagabb országban él (ez igaz is Ny-Európára, vagy Egyesült Államokra, de ha a hölgyemény nem túl jártass földrajzban és egy K-Eur. lakos barátnője lesz, akkor nem lesz sokkal gazdagabb...)

Én nem voltam ott de hallottam hogy a nagyobb városok bizonyos városrészein egymást érik a bordélyházak, sztriptíz klubok, peep show-k, bárok (ahol az "escort girl"-ök melóznak) nameg mindenhol prostik vannak, ami hihető. Ha én egy thai nő volnék én is kivenném részemet a szexiparból akármilyen diplomám lenne is...

UI: Értesüléseim nem túl pontosak, haverok ismerősei turisták voltak ott, meg pár ottani nővel dumálok neten, akik eléggé magas iskolázottságúak (egyetemi/főiskolai diploma), de mégis a szexiparban melóznak.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2006.05.11. 06:13:53

DeeJay: látom, lázba hoz a téma, de kérlek, ne off-old szét kommenteket. A thai szexipar azért nem akkora és szerencsére nem minden thai nő prosti. De erre a témára vannak sokkal jobb fórumok és szakértők ennél a blognál. Köszi!

barta andrás 2006.05.11. 13:36:45

Megvédeném az indexes cikk szerzőjét egy kicsit

1. „A legdrágább póló még a leghülyébb turistának is maximum 400 forintjába kerül.”
Ha most abból indulunk ki, h "hülye turista", akkor az, mondjuk, changos pólót vásárol, és az bizony, mondjuk, a Sukhumwiton 75 baht körül van. Ha vki nem vmi egyenhülyeséget akar vásárolni, akkor érdekes designpólót 200 baht alatt nem kap Bangkokban, az 100%.

2. „Egy egyórás út - még viszonylag kis távolságnál is ennyi időre kell számítani a folyamatos dugó miatt - 70-80 batba kerül.”
Egy egyórás út, az egyórás út, tehát nem rövid út, az pedig simán lehet 70-80 baht.

3. A benzin literje tényleg száz ft fölött van - ám ez a magyarországi majdnem 300 ft-oshoz képest igen alacsony ár.

4. „Az itt dolgozó nem családtagok átlagfizetése húszezer forint, cserébe 14-16 órát dolgoznak egy nap.” Az igaz, hogy Bankokban v a tengerparti turistaterületeken ennél többet keresnek (bár lássuk be, magyar szemmel ugyan mindegy, h húsz- v harmincezret), ám más, turisták által nem látogatott helyeken nem nagyon megy az átlagfizetés 4000 baht fölé. Ami a "robotolást" illeti, ez Magyarországról nehezen érthető életmód inkább, és valójában arról van szó, h a munkaidő nem válik el élesen a szabadidőtől: azon a környéken, hogy úgy mondjam, életformaszerűen dolgoznak.

5. Véleményem szerint a cikk qrvára nem sugallja, h a vidékiek v a fővárosiak akarják-e megbuktatni a kormányt, ám nemrég befejeződött utazásom alapján azt kell állítanom, h leginkább általános elkeseredettség, ellenérzés v bizonytalanság jellemzi az egyszerű thaiok politikához való hozzáállását.

6. Végül fölhívnám a figyelmet, h az FT-ből átvett cikk fókusza korántsem Thaiföldön, hanem inkább Kínán és Indián volt, s ily módon a világforr. fogalma kissé másképp értelmezhető.


Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2006.05.11. 14:48:41

Szia!

Köszi a kommentet, szívesen védem az álláspontomat :-)

1. Olvasd el még egyszer az Indexes mondatot: "A legdrágább póló ... is maximum 400 forintba kerül." Te azt írod: "designpólót nem kap Bangkokban 200 baht alatt." Ezzel Te is azt bizonyítod, ami én mondok: nincs igaza az Indexnek abban, hogy a legdrágább póló 75 baht. Sőt.

2. Az alap megállapítás szerintem ebben az esetben a kis távolságon van - erre én azt állítom továbbra is, a kis távolság nem feltétlen egy órás taxi út és nem 70-80 baht. Pontosan ma sikerült a belvárosban húsz perces utat megtenni 40 bahtért.

3. Ha valaki azt írja, hogy a benzin literje 100 forint alatt van, a valóságban pedig 150 forint, akkor az igenis különbség.

4. Miért, Ko Phangan nem tengerparti turistaterület?

5. Miért, te mit olvasol ki ebből a mondatból? " Thaiföldön a jelenlegi politikai krízis hátterében is a bangkoki és a vidéki gazdaság polarizációja húzódik." A valóságban pedig az a legfurcsább, hogy a gazdagabb, bangkoki réteg szeretné megbuktatni a miniszterelnököt, miközben az ország legszegényebb részében a legcsóróbb emberek között a legnagyobb a milliárdos miniszterelnök támogatottsága!

Mindenesetre csak annyit szerettem volna elmondani, hogy ha valaki számokkal dobálózik, használjon pontos adatokat. Én igazából a száz forint alatti benzinre kaptam fel a fejem először, mert ez elég durva csúsztatás. Lehet persze azt mondani, a 150 forintos benzin is fele a magyar áraknak, de a tény az tény ettől. Sőt, itt a benzinár folyamatos emelkedése komoly problémát jelent most is.

A politikai krízis összetettebb probléma annál, hogy egyetlen mondatban el lehessen itt mondani. Ugyanakkor általánosítani sem szeretek, elég sokat beszélgetek "egyszerű thaiokkal" (is), az én tapasztalataim vegyesek, közel sem mondanám azt, hogy általános elkeseredettség vagy bizonytalanság jellemezné őket. Főleg azért is mert a thai nem az az elkeseredett, kétségbe esős, pesszimista nép típus.

Ja, a hal árral nem is foglalkoztam, de azt is durva odavágni, hogy a hús drága és a hal kilója 500 forint. Milyen hal? Pont a hal, egy saját tengerparttal rendelkező országban? Sokfajta van, Bangkokban a piacon szoktam venni 30-50 bahtért is halat (165 - 275 Ft)

Füles · http://fules.freeblog.hu 2006.05.12. 07:42:13

Robymustól találtam ide, és tetszik itt. én Chiang Maiban élem világom.
ez a cikk megdöbbentően gagyi volt tényleg. azért a kínai, indiai és thai helyzetet pár bekezdésben elintézni, majd világforradalomként tálalni, így, hát ehhez minimum kommunikáció szakos diploma kell.... és tényleg olyan szaga volt, mintha pár évvel ezelőtti adatokat használt volna az illető pl. a benzinre - csodálom is egyébként, hogy a bangkoki taxisok nem emeltek árat az elmúlt pár évben. itt mellesleg tizenötből vagy harmincból max. meg lehet úszni a helyváltoztatást.
a minimálbér törvényes összege minden tartományban más, naponkénti összeg van megadva, és így havonta 4000 baht feletti összeg jön ki. viszont az nem mond az égvilágon semmit, hogy ez hány forint. valóban nem lehet belőle dőzsölni, de igen fontos tény, hogy a kezdő irodai dolgozók, bolti eladók, ápolónők, tanítónők ha nem akarnak a családjukkal maradni, az 5-6-7 ezres fizetésükből mégis megengedhetik maguknak, hogy béreljenek egy szobát, és ne csak rizsen és vizen vegetáljanak.
megnéztem most a hűtőben, 95 baht volt a csirkemellfilé kilója, akkor ez most drága?
hátszóval....
Charlie, nem írsz te valahol újságot? mármint igazit.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2006.05.12. 19:33:19

Szia Füles!

Én bátor vagyok, mert tegnap a piacon vettem csirkét, éppen 50 baht körül volt kilója. Szóval szerintem se drága a hús. Mondjuk így is rejtély sokszos előttem, hogy miként tudnak a thaiok megélni 5000 bahtos fizetésből. Persze van egy trükkjük: nem esznek farang kosztot, az azért néha drága mulatság.

Köszi, de nem írok sehol sem újságot. Elég nekem ez a blog. :-)

[HUN]AK47® 2006.05.13. 04:55:31

Hehe.. itt (Magyarországon) tényleg iszonyat drága a benzin, multkor voltam talkolni egy kútnál, ahol 10Ft/l-rel olcsóbb a benzin, és így is 285 körül van literje... Ladába rémálom tankolni, még jó hogy 2 buszmegálló az egyetem :D
A hús? nemtom itt mennyi, remélem nem akpnak szegény thai emerek madárinfluenzát. Vga arrafelé már megfékezték a vírust? Mert Romániában ismét felütöte a fejét a kib*szott H5N1!!! (fujjjjj de utálom ha természeti katasztrófa vagy járvány van. Még jó hogy a netes "csajom" bent lakik a szárazföldön, őt szerencsére nem érintette a Tsunami. [F*CKIN TSUNAMI!]

[HUN]AK47® 2006.05.13. 05:00:06

De amint mondtad, a thai emberek nehezebben idegelhetők ki mint fehér embertársaik... De ha csakúgy 1-2 év alatt 33%-kal nő a benzin ára, ők is csapnak egy taxisblokádot, a király meg győzi majd nyugalomra inteni a népét. Még jó hogy neki van tekintélye, ha már a politikusoknak nincs. (a mi politikusainknak sincs túl sok tekintélye, de a Magyar Alkotmánybíróságnak van).

Füles · http://fules.freeblog.hu 2006.05.13. 10:16:35

33%-kal már biztosan nőtt a benzin ára. 2001-ben 15 baht volt, két és fél éve is még 20 alatt, fél éve 26, most mennyi, majdnem 29? aztán mégis nyugi van. a bangkoki buszjegy árát ezidő alatt felemelték 3.50-ről először 5-re, aztán most nemrég 7-re. a bangkoki taxik ugyanannyiért mennek, mint 2001-ben, de lesz valami emelés nemsokára. a chiang mai-i taxik 10-ről 15-re emeltek. bosszankodnak az emberek rendesen, hogy drága, aztán annyi. mégis állandóan nő a forgalom, főleg a motorok száma. itt nem szokás állandóan nyavalyogni.

a csirkét rendesen meg kell főzni, aztán annyi. azok fertőződnek meg, akik élő fertőzött állatok közelében vannak, az áldozatok száma alacsony, a fertőzöttek egy része meggyógyul. egy nap alatt többen halnak meg az utakon, mint egy év alatt csirkekórban. agyrém, hogy a magyar sajtó mekkora hisztit tud csinálni mindenből. a SARS-járvány alatt is csak a magyar újságok csinálták a fesztivált. hócipőm van ettől.

[HUN]AK47® 2006.05.13. 12:03:44

Amúgy eddig az egész mocskos madárinfluenza világszerte nem hiszem hogy 300-nál több ember életébe került volna, a nagy TV-s banzájkor egy orvos-biológus kutató mondta, hogy madárinfluenza évtizedek óta jelen van, többek között a Hortobágy madaraiban, csak azok más altípusok, és elmondta hogy a tojás nem fertőző, meg hogy a éghajlatunk eléggé más mint Délkelet-Ázsiáé, szóval NO PARA, mert nálunk nem alkalmas a körülmények a megmaradására.

Tényleg, arrafelé hogy vezetnek? Komolyan jobbkormányosak a kocsik? És milyen gyártók vannak jelen az autópiacon? (Japcsik, Koreaiak?)

attila 2007.07.11. 15:18:19

srácok ,most szombaton bangkokba érkezem egyedül. van valakinek ismerőse aki tud segiteni?