Az ünnepek hava
2006. május 12. írta: Bangkok Charlie

Az ünnepek hava

Nem panaszkodhatnak a munkahellyel rendelkező thaiok, van elegendő ünnepnap a naptárban. Azért mondom, hogy a rendes munkahellyel, mert amíg a kormányzat és az állami cégek munkaszünetet tartanak, szerencsére a piacok, éttermek és a nagyáruházak rendületlenül nyitva tartanak. Május ráadásul ilyen tekintetben a bőség hava, május elseje a munka ünnepe itt is, ez múlt hétfőn volt, de hogy jó rövid legyen a hét, péntekre is jutott egy ünnep, a Coronation Day, amikor az uralkodó trónra lépésének napját ünnepelték meg. A mostani hét sem különbözik, két igen jelentős ünnepet jegyezhetünk meg: 11-én, csütörtökön királyi felügyelettel elkezdődött a rizs szezon (Royal Plughing Ceremony), 12-én pénteken pedig Visakha Bucha Day van, ami a legjelentősebb buddhista ünnep. Csütörtökön Bangkokban a Sanam Luangon szántottak egy kicsit, régi és fontos hagyomány, a királyi családot ezúttal a herceg képviselte, a thaiok pedig egy-egy maréknyi megszentelt rizzsel távozhattak. A Visakha Bucha Day alkalmával ünneplik Sziddhártha Gautama születését, megvilágosodását, valamint lelkének távozását testéből (halálát). S ha már azt említettem, hogy nemzeti ünnepeken nem zárnak be az áruházak, azért most van egy kis különbség. Jelentősebb Buddha-napokon visszavesz a szórakoztató ipar, megpihen a bűnös város egy kicsit, a bárok és diszkók jó része bezár, vagy éppen nem árusítanak alkoholt (ezen a linken az egyik legnagyobb bangkoki diszkó májusi line upja, látszik, hogy a ma kivételesen zárva vannak, itt pedig a Q Bar udvarias magyarázata).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[HUN]AK47® 2006.05.12. 17:33:23

Nem hiába, ha jól vettem ki, akkor Thaiföld alkotmányos monarchia, mint az európai monarchiák (GB, E, S, N, NL, B) meg még egy-két törpeállam is, talán. Nagy előnye az alkotmányos monarchiának, hogy van egy uralkodó, de nem teljhatalmú, így a nép bízhat az uralkodóban, előre el van döntve ki lesz a következő államfő, és persze általában az uralkodók születésnapját, koronázását megünneplik, esetleg ha a múlt ködébe vesző dinasztiának ismert a hatalomra jutása, akkor ezt a napot is ünneplik.

Vallási eredetű ünnep van nálunk is, Karácsony, Húsvét, halottak napja... Amúgy Fülöp-szigeteken is katolikus ünnepek vannak, az ottaniak nagyrészt katolikusok. Mellesleg a buddhizmussal összeegyeztethető a prostitúció?

Ezt csak érdeklődésből kérdezem, hogy egy vallásos nő lehet-e prosti, mert nálunk szerintem a keresztény egyház minden altípusa elítéli (római katoliks, görögkeleti, protestáns egyházak, stb.)