E-vízum Kambodzsába
2006. május 12. írta: Bangkok Charlie

E-vízum Kambodzsába

Angkor - Kambodzsa gazdaságának motorja.Néhány hete kezdte meg a Kambodzsai Külügyminisztérium az e-vízumok kiadását. Igazából csak a hírérték miatt írom, mert nem igazán látom, miért lenne erre szükség. Az indoklás szerint megspórolhatjuk a nagykövetségi utat, de ez nem akkora vonzerő, személyes tapasztalaim szerint a határokon könnyen és gyorsan adják a kambodzsai vízumot. Mindenesetre, itt a honlap, ahol csak ki kell tölteni az adatokat, fizetni a 20+5 dollárt Visa vagy MasterCard kártyával, majd három nap múlva e-mailben küldik a vízumot, amit ki lehet nyomtatni és használni. Érdemes figyelni a feltételekre, jelen pillanatban az e-vízummal csak Phnom Penh és Siam Reap repterén léphetünk be és mindössze öt határállomáson hagyhatjuk el az országot. Később természetesen bővítik a kört. Hasznos tanácsokat is kapunk, hogy milyen a korrekt igazolványkép: szemek nyitva, száj csukva, az arc sugározzon természetesen benyomást, ne viseljünk sapkát vagy napszemüveget.
 
Megjegyzem, amíg néha magyar politikusokat elragadja a hév és olyanokat vízionálnak, hogy majd jövünk és sulinetetre tanítjuk az ázsiaiakat, addig ebből a példából is jól látható, a „harmadik világ” simán ránk ver e-ügyintézésben. De a thaiok se nagyon értik, amikor azt magyarázom nekik, micsoda tortúra egy-egy hazai okmányirodai menet. Ha lejár a thai személyi igazolvány (ID Card), akkor 20 perc alatt kapnak újat. Az útlevél kicsit több idő, olyan két napot várnak rá. S nem kell azt hinni, hogy mindez azért van, mert olyan kevesen járnak irodába. Bangkokban mindössze két-három helyen intézhetik a thaiok az útlevél ügyeket, az egyikben naponta több mint 1000 ügyfél fordul meg, az átlagos várakozási idő mégsem több 1 óránál! A módszer rém egyszerű, nagyon komolyan számítógépesített back-office és elegendő ügyintéző.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.