Eltévedt az óriásrakéta
2006. május 15. írta: Bangkok Charlie

Eltévedt az óriásrakéta

Kis híján katasztrófával végződött az idei nagy rakétafesztivál, amit beharangoztam már korábban. Nem mentem el az eseményre, Yasothon kicsit messze esik Bangkoktól, viszont vasárnap este a tévéhíradóban láttam, talán nem is akkora baj. Eltévedt ugyanis a legnagyobb rakéta és a közeli faluban csapódott bele, hatalmas szerencse, hogy senki sem sérült meg. A világ legnagyobb bambuszrakétájaként hirdették azt a 6 méteres jószágot, amit Pongsak Raktapongpaisal szállítási miniszter személyesen indított útjára. A kilövés után néhány másodpercig minden rendben ment, emelkedett az ég felé az óriás rakéta, ám mindenki megdöbbenésére rövidesen irányt változtatott, elkanyarodott a kurzustól, s a közli falut vette irányba. A fesztivál helyszíne egy óriás park, ettől három kilométerre, egy ház kertjében csapódott be és robbant fel a rakéta. Felaprított egy mangó fát, repeszekkel szórta be környéket, betörte a közeli garázs tetejét és egy minibusz ablakait. A miniszter még a rakéta indítás előtt viccelődött vele, hogy minden felelősséget vállal, utána ijedten látta az eredményt, közölte is gyorsan, a kormányzat minden támogatást megad a kártalanításhoz. Ezek a rakéták igen primitív jószágok, nincs elektronika és bonyolult vezérlés, bambuszból vagy pvc-ből készül a rakéta teste, a hajtóanyag pedig nitrát és faszéntörmelék keveréke. A rizs szezon kezdete alkalmával több helyen is rendeznek ilyen fesztivált, a legnagyobb és legismertebb a yasothoni. Napokkal előtte olvasni lehetett a hírekben, hogy a thai légügyi hatóságok figyelmeztették a kisgépek pilótáit, vigyázzanak, nem lesznek egyedül a légtérben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[HUN]AK47® 2006.05.15. 14:25:25

Szegény miniszter, jól megkapta... Egy ilyen vicc után legalább mondta hogy kap kártérítést akinek a háza, garázsa, kocsija megsérült, de szerencse hogy személyi sérülés nem volt.

Nálunk még a kis petárdákat is újra betiltották, de mikro tüzijátékot nem, az szilveszterkor legális :D