Thai katolikusok a Da Vinci-kód betiltásáért
2006. május 16. írta: Bangkok Charlie

Thai katolikusok a Da Vinci-kód betiltásáért

Szent Megváltó temploma Bangkokban.A múlt héten egy bangkoki taxiban furcsa érzésem volt, miután beszálltam. Először nem tudtam, mi más. Talán a túl erős légkondi? Vagy a túlzásba vitt wunderbaum „illat”? Nem, hát a különbség az volt, hogy hiányzott a szélvédő mögötti pultról a kis Buddha-szobor, a buddhista szent képek, a tükörről pedig Buddha-virág helyett egy kereszt lógott. A taxisofőr bár thai volt, de nem buddhista, hanem katolikus. Nem túl sűrűn fordul elő az ilyen, a 65 milliós országban a felmérések szerint 1 millió katolikus él. Tegnap este a tévéhíradóban aztán újra hallottam a thai katolikusokról, négy szervezetük képviselője ugyanis az egyik rendőrtábornoknak adta át tiltakozó levelelüket, hogy a héten moziba kerülő Da Vinci-kód című filmet tiltsák be, ne nézhesse meg senki. A rendőrkapitány megígérte, továbbítja a kérést a cenzúra bizottsághoz. Mellékszál, de ebből is látszik, Thaiföldön a rendőrség mindenben illetékes, választásokat bonyolít, Buddha-napot felügyel és organizál, s hozzájuk tartozik a filmek cenzúrázása is. Mindenesetre most Thaiföld is csatlakozott az ázsiai hullámhoz, India, Szingapúr, Korea után itt is tiltakoznak a film ellen. A legfőbb érvük, hogy a bibliát nem ismerő laikus – főként buddhista – nézők meg fognak kavarodni, nem tudják, hogy mi a fikció és mi az igazság. Képesek lesznek elhinni, hogy Mária Magdolna Jézus felesége volt. Érdekes, hogy a thai tiltakozáshoz nem csatlakozott egyelőre a Thai Püspöki Konferencia, sőt, rendszeresen hozzák a híradások a maláj Lim Cheng Ean püspök nyilatkozatát, aki szerint felesleges a bojkott, ő bízik a katolikus hívők tudásában és hitében, egyébként pedig mindenki személyes magánügye, hogy meg szeretné-e nézni a mozit sem. Én mindenesetre kíváncsian figyelem, mit dönt a cenzúrabizottság, a bangkoki utcákon egyébként a bemutató előtt két héttel már kapható volt a film hamis DVD-verziója (100 baht), továbbá a következő amerikai linket ajánlom az igazság nevében: www.jesusdecoded.com.
 
UPDATE: A hivatal malmai gyorsan őrölnek Thaiföldön. A cenzúra bizottság ma megnézte a filmet, aztán döntött. Elfogadva a katolikus csoportok tiltakozását úgy határoztak, hogy az utolsó 10 percet ki kell vágni a mozifilmből. Megspóroltak nekem egy mozijegyet, úgy tűnik, venni kell egy dvd-t az utcán.
 
UPDATE2: Lesz itt még update, ugyanis a Columbia Pictures megfellebbezte a cenzúra bizottság döntését, így a bölcsek újra összeülnek és újra döntenek. Hivatalosan csütörtök a premier napja, ma meg szerda van. 
 
UPDATE3: Megszületett a döntés: mégis mehet vágatlanul a Da Vinci-kód.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.