Erawan szentély: újra régi fényében
2006. május 21. írta: Bangkok Charlie

Erawan szentély: újra régi fényében

Tény füst az újraavatott Brahma szobor körül.Mától újra látható az arany Brahma szobor az Erawan szentélyben. Hívők ezrei várták az ünnepélyes avatást, melyen részt vett Thaksin Shinawatra ügyvezető miniszterelnök is. A helyszínt elborították a virágok, a füstölőktől szinte lehetetlen volt éles képet készíteni a szoborról, az utcán pedig a nagy tömeg miatt ideiglenes lelátót ácsoltak, hogy azért a körülményekhez képest mindenki láthassa a szobrot. Fontos esemény volt ez a thaiok életében, megnyugvás a hívők számára – bár lassan múlik annak a márciusi éjszakának az emléke, amikor egy elmebeteg kalapáccsal széttörte az eredeti szobrot.
 

 
Így nézett ki a régi Erawan szálló 1963 közül. (Fotó: www.2bangkok.com)Bár nem wat, de legalább annyira fontos és népszerű a Bangkok belvárosában található Erawan-szentély. Eredetileg a szellemek kiengesztélésére építették, majd ötven éve, amikor felhúzták mellette az Erawan szállodát. Az eltelt évtizedek alatt azonban a thai buddhisták körében az egyik kiemelt kegyhellyé vált, ezrek keresik fel minden nap, imádkozni és jó áldást kérni, egészségre, üzletre, házasságra, vagy éppen a kétheti lottóra. (A mai Bangkokot látva szinte elképzelhetetlen a múlt, pedig a mellékelt fotó szerint így nézett ki a régi Erawan Hotel és a szentély 1963 körül - fotó: www.2bangkok.hu)
 
Ezért is döbbentette meg az országot a március 21-i hír, amikor egy 27 éves, thai állampolgárságú muzulmán férfi kora hajnalban kalapáccsal összetörte a szentélyben található Brahma szobrot. Bár nem volt buddhista, az eset mögött nincs vallási indíték, a férfi ugyanis beszámíthatatlan volt, az elmúlt 10 évben több kórházban is megfordult súlyos lelki problémák miatt. Hogy mégis milyen felindulásból tette amit tett, az sosem derül ki, ugyanis utána a közelben álló thaiok szabályosan meglincselték. Bár a szentélyben mindig vannak őrök, azok sem a rombolást nem bírták megakadályozni, de utána a gyilkosságról sem tudtak személyleírást adni. A thaiok mélyen hisznek a szellemekben és a sorsban, így a lapokban megjelentek a vélekedések, ez az eset Thaiföld számára baljós jövőt sugall. Ma még csak arról beszélnek, hogy a jelenleg is tapasztalható politikai válság lehet ez a balszerencse, reméljük, ennyivel meg is ússza az ország. A napi politikai adok-kapokban egyébként egészen szürreális vetületet is kapott a sztori, az ellenzéki vezér, Sondhi egy zavaros elmélettel állt elő, mely szerint Thaksin miniszterelnök áll az ördögi tett mögött, aki a Brahma szobrot a sötét erő szolgálatába kívánta állítani, ezért egy kambodzsai fekete mágiában jártas sámán segítségével vette rá a rongálásra a 27 éves elkövetőt. A halott férfi apja döbbenetében szóhoz sem jutott, annyit tudott mondani, ekkora hazugságot életében nem hallott, Thaksin csak egyszerűen őrültnek nevezte Sondhit.
 A rongálás után csak egy fotó jelezte a turisták és a hívők számára a szobor helyét.Az utolsó napokban látszott, a helyreállítás a finiséhez közeledik.
Így nézett ki a restaurálás alatt a szentély, csak egy fotó jelezte a szobor helyét.
 
Az összetört szobrot rekordidő alatt restaurálták, időt és pénzt nem kímélve, így május 21-étől a hívők és a turisták újra a régi fényében láthatják az Erawan szentélyt. Ellátogattam én is a mai avatásra, bár magam kissé ambivalensen viszonyulok a helyhez, amivel egyébként nem vagyok egyedül, néhány thai barátom hasonlóan vélekedik. Természetesen a hitet tiszteletben tartva, úgy érzem, a hitnél több az üzlet a hely körül, a virág-, gyertya- és füstölő árusok nehezen tudják fékezni mohóságukat. Bangkok legmagasabb áraival dolgoznak, ráadásul, ha valaki nem ragaszkodik eléggé az elképzeléséhez, akkor kénytelen csomagot vásárolni, többszáz bahtért. A szentély melletti színfoltot jelentő táncosnők produkciójáért főleg a gazdagabbak fizetnek, így nyerve áldást. A szegényeknek sem kell teljesen lemondani az efféle imádságról, ha valakinek nem futja 8 táncosnő produkciójára 700 bahtért, akkor adhat kétszáz baht körüli összeget, ezért természetesen csak minimálverziót, 2 táncosnőt kap.
Maga a helyszín amúgy igazi jelképe a Thaiföldnek: egy tradicionális, teljesen nyitott, utcasarkon lévő, virágokkal és füstölőkkel borított buddhista kegyhely a belváros kellős közepén, háttérben egy méregdrága luxusáruház- és luxushotel, előtte pedig az egyik legforgalmasabb kereszteződés, ahol nem csupán a buszok és taxik dugója állandó, de a magasban irdatlan vasbetonkígyóként ott tornyosul a skytrain éppen itt találkozó két vonala is.
Háttérben a luxusplaza...
...szemben a skytrain betonkolosszusa.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robi 2006.05.21. 17:57:19

Brahma nem a hindu vallás egyik alakja? Brahma a teremtő, Visnu a fenntartó, Siva a pusztító.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2006.05.21. 18:41:48

De igen, így van. Bár ez a buddhistákat nem zavarja. Vallásügyekben eléggé képzetlennek számítok, de a hinduizmus és a buddhizmus között sok a kapocs. Valahogy úgy olvastam, hogy a brahmanizmustól nőtt ki a buddhizmus, abból pedig a hinduizmus. Vita abból szokott kialakulni, ha valaki ezt a brahmanizmust tekinti hinduizmusnak. [Wikipédiából vagyok ilyen okos.]

Füles · http://fules.freeblog.hu 2006.05.22. 15:02:21

arról nem tudsz valamit, hogy a lincselőket egyáltalán bíróság elé állítják-e? (én ott ragadtam le, hogy elkapták őket.) valahogy erről szó sem esik....

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2006.05.24. 21:11:51

Jó kérdés. Emlékszem arra, hogy őrizetbe vettek két utcaseprőt, akik azzal védekeztek, hogy önvédelemből ütöttek, mert az őrült rájuk támadt a kalapáccsal. Fogadni mernék, hogy ez lesz a bírósági verzió. Az is Thaiföldre jellemző, hogy a híradásokból teljesen eltűnt ez a vonal.

Érdekes, hogy engem is, mint farangot ez ragadott meg, vagyis a szobor összetörése után elkövetett gyilkosság. Ezzel szemben még a békésebb thai barátaimat is hidegen hagyta ez az eset, annyit fűztek hozzá, teljesen természetes, hogy meghalt, megérdemelte a sorsát, ez a karmája.