Hidegháborús viszony Thaiföld és Kambodzsa között
2009. november 09. írta: Bangkok Charlie

Hidegháborús viszony Thaiföld és Kambodzsa között

Ennél fagyosabb azt hiszem nem is lehetne a hangulat a trópusokon, legalábbis ami a hivatalos thai és khmer kapcsolatokat illeti. Szinte pontosan egy éve volt, amikor a két szomszédos állam a Preah Vihar templom miatt jól összeveszett újra – volt egy kis lövöldözés és katonahalál is ám! Most pedig a kambodzsai miniszterelnök Hun Sen azzal bosszantotta fel a thai kollégáját, hogy az elűzött és elítélt Thaksin, egykori thai miniszterelnöknek hivatalos tanácsadói állást ajánlott fel, sőt, egy jókora villát is berendezett, majd biztosította arról, hogy addig tartózkodik Kambodzsában, amíg csak jólesik neki. Mert ők aztán ki nem adják Thaiföldnek. Persze az időzítésekre is érdemes figyelni, a tanácsadói állás híre néhány hete pont akkor röppent fel, amikor Thaiföldön, Hua Hinben rendezték meg a menetrendszerinti Asean csúcstalálkozót. Éppen elég kínos volt ez a thai köröknek, mert ugye Ázsiában fontos szerepe van az arcnak és az arcvesztésnek, márpedig nehéz mosolyogni, amikor a kambodzsai miniszterelnök azzal a hírrel érkezik, hogy Thaksin lesz a hivatalos tanácsadója rövidesen. Aztán a pletykából valóság lett, a múlt héten hivatalosan is bejelentették ezt Kambodzsában, mire föl még aznap, villámgyorsan hazarendelték Phnom Penhből a thai nagykövetet. Nem maradt sok ideje csomagolni az biztos, mert az esti géppel már Bangkokban volt. A másik oldal is hasonlóan cselekedett, így Bangkokból is hazautazott a kambodzsai nagykövet. Azóta a nagykövetségeket mindkét országban erősen védik, nem véletlenül, hiszen 2003-ban olyan a thai ellenes tüntetések csúcspontján fel is gyújtották Phnom Penhben a thai nagykövetség épületét. Jelenleg inkább Bangkokban aktívabbak az emberek, no, nem kell persze gyújtogatásra gondolni, de azért a Thaksint gyűlölő sárga ingesek gyorsan aktiválták magukat és zászlókkal, transzparensekkel kivonultak. A reptérfoglalással hírhedtté vált People's Alliance for Democracy (PAD) nevű sárga inges szervezett gyorsan javaslatokkal is szolgált a jelenlegi thai kormánynak, így javasolva, hogy nyilvánítsák semmisnek az 1907-es határmegállapodást és a thai területekről a katonák gyorsan ebrudaljáék ki a kambodzsaiakat, a másik ötletük pedig, hogy a bangkoki Ramkhamhaeng Egyetem azonnal vegye vissza a kambodzsai miniszterelnök doktori címét.

 
A helyzet tehát enyhén szólva is csípős. Az egyetem rektora már reagált, mondva, hogy azért nem eszik olyan forrón a kását, ha mindenáron törölni szeretnék a doktori címet, az nagyon kínos volna. Ezt az egyetem nem is tenné meg, lépjen a thai kormányzat vagy a külügyminisztérium. A thai kormányzat amúgy jelen pillanatban azzal van elfoglalva, hogy átnézi a két állam közötti szerződéseket, miket kellene felmondani, mivel tudnának visszavágni a sértésért. A közvéleménykutatások szerint egyébként jól működik a nacionalizmus, Thaiföldön az elmúlt hét alatt sikerült a nem túl kedvelt Abhisit Vejjajiva miniszterelnöknek megháromszoroznia a népszerűségét, így került 60 % fölé. A kambodzsai miniszterelnök is finoman szólva ellentmondásos figura, az egykori vörös khmer katonai parancsnok közel 20 éve játszik meghatározó vezető szerepet országában. Több választást is megnyert már, így nem véletlen, hogy éppen ma egy saját országának szánt tévébeszédben azt mondta, az lenne a legjobb, ha Vejjajiva miniszterelnök feloszlatná a parlamentet és új választásokat írna ki. Azért nem kell hozzá diplomáciai szakértőnek lenni, hogy az embernek e hallatán tágra nyíljanak a nagy és csodálkozó szemei, mert ilyen durva beszólásohoz nem szoktunk hozzá a nemzetközi politikában.
 
A thai híradókban közben buzgón mutogatják azt a villapalotát, ahol állítólag Thaksin majd lakni fog, mert a hírek szerint a héten érkezik, hogy rögtön munkához lásson. Az épület pazar, szó se róla, előtte pedig javítják az utat, festik frissen a kereszteződést. Hun Sen és Thaksin tényleg régi barátok, erről tanúskodnak az itt látható közös golfozásokon készült fotók is. Közben Thaksin azért nem mulasztja el buzgón magyarázni a bizonyítványát a szegény thaiok fele, hogy hát ő sokkal szívesebben segítene a thai gazdaságnak és osztogatná tanácsait itt , dehát errefelé nem kérnek belőle.
 
Bár helyi jellegű a konfliktus, s kötve hiszem, hogy valódi háború vagy lövöldözés lenne belőle, de a gond igenis érintheti esetleg a turistákat. A világhírű kambodzsai Angkor romtemplomot ugyanis a legtöbben Bangkok felől szokták megközelíteni. A nagykövetek visszahívásának napján még érezhető volt a bizonytalanság a határon, a khmer árusok nem jöttek át a thaiföldi oldalon lévő piacon kinyitni a boltjaikat, a kambóba járó thai szerencsejátékosok pedig iszkoltak vissza, nehogy lezárják a határt. Jelenleg nem utal erre semmi, meg is jegyezte a kambodzsai miniszterelnök, eszébe ne jusson Thaiföldnek lezárni a határt, mert azzal ők vesztenének többet, ugyanis az áru főleg innen áramlik kelet felé.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.09. 20:37:34

Ezek rosszabbak, mint nálunk a pártok. Csak azért lehetnek ott ahol, mert sikeresen keltenek gyűlöletet a nép körében. Golyót nekik.

@ndtomas 2009.11.09. 20:44:35

be is zártak a követségek mindkét oldalon? holnap indultam volna szétnézni BKK-ból, Angkor, hajóút, stb. de ha visszafelé nem kapok vízumot PP-ben, akkor inkább kihagyom.

Idet 2009.11.09. 22:23:05

@Krajcs: Túl könnyen osztod a golyót.

Rücsök 2009.11.09. 22:43:35

Ha jól ismerem (valszeg nem eléggé) a thaiok történelmét, SOSE kezdtek háborút, de. Határaikat, szabadságukat, békéjüket megvédték. Nem gondolom, hogy a 67 milliónyi thai zokogna, ha nem láthatják az arrafelé járó turisták az Angkor templomot. Bőven van látnivaló az Elefánt-arcú országban. Pl. - és itten a reklám helye! - a Khao Sok dzsungel. Nem, nincs ott egyetlen templom se, de VAN mosoly, VAN béke, VAN harmónia, VAN internet, VAN minden, mi az ember létének fenntartásához kell. Nem sok. Egy szoba, egy fürdő (thai módira - azaz klotyó, zuhanyrózsa, ennyi), kaját mindenütt kapsz, melyet az orrod előtt csinálnak. A mangó meg oly finom, melyet SOHA nem ehetsz - se itt, európában, se ott - amerikában, azaz a "fehér" világban.
Nem, nem vagyok elfogult, mielőtt megfordulna agyadban e gondolat. Sok hónapot töltöttem a Khao Sok dzsungelben. Monszun idején volt a legjobb, mert akkor nem lepte el a dzsungelt a sok dinka "fehér" turista. (Igaz, ennek csak én örültem, az ottani thaiok nem!)
Életemben olyan finom salátát nem ettem, mint OTT! Pl.
Folytathatnám, de inkább könyvben írom meg, címe: Utazásaim - alulnézetben.
Csókok, é

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.09. 23:18:15

@Idet: Elismerem; sosem fukarkodtam vele ;)

Koncz_János 2009.11.10. 00:14:48

Rücsök: a thai-ok rengeteg háborút kezdeményeztek a burmai, a khmerek, a laók és még számos és számtalan, azóta beolvadt törzs és nép ellen. És persze fordítva is, azok meg a thai-ok ellen. Arrafelé sem csak köldöknézésből állt a történelem.

Flat Eric / sta press (törölt) 2009.11.10. 09:00:16

Bocs, Charlie...!

@Rücsök:

Unalmas, okoskodó, önreklámozó hozzászólásaid helyett, írd inkább a sokat emlegetett könyvedet, mert így soha nem készül el. Attól tartok, hogy az utánérzésről tanúskodó címen kívül, amit lépten-nyomon reklámozol, még egy sort sem írtál le. No kérlek, abban azután oszthatod az észt,(ha egyáltalán lesz valaki, aki elolvassa) merthogy bizonyára nagyon tartalmas mondanivalót hordoz majd a mangó ízéről, és a kiváló thai salátáról.
csókok, e

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.10. 09:48:45

Annyira tipikus, mindenhol ilyen "pitiáner" ügyekkel vannak elfoglalva, ahelyett, hogy a kormányzással törődnének. De hát a nép is inkább rágódik az ilyen gumicsontokon, minthogy ki kinek a tanácsadója, addig sem kell azzal foglalkozni, hogy mit fogok holnap enni...

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2009.11.13. 08:01:25

@@ndtomas: Jó kérdés, mert direkt néztem a híreket és a fórumokat, de ezt az apró részletet nem közölték. Alapesetben, ha visszahívnak egy nagykövetet, a követség attól nem feltétlen zár be, hiszen ügyvivőként a konzul dolgozhat tovább. Egyébként meg ha nincs kambodzsai követség, akkor lehet visszafele Laoszon keresztül jönni, s vízumot ott csináltatni.

@ndtomas 2009.11.13. 15:04:08

@Bangkok Charlie: Az nekem már nem turizmus lenne a kambo-laosz hegyvidéken át, hanem túlélő-túra. Inkább megvárom amíg elcsitulnak a dolgok. Angkor várt pár évszázadot az újrafelfedezéssel, belefér még ez a kevés részemről.

Hozzá Szóló 2009.12.21. 14:01:41

Szerintem azért se a tájok, se a kambók nem olyan hülyék, hogy ezt a hisztit - főleg főszezonban - folytassák...

Leeroy of SMV Design 2009.12.24. 10:18:59

Majdnem hasonló a "jószomszédi" (v)iszony, mint köztünk és a szlovákok közt... Az "okos" politikusok gerjesztik a feszültséget másutt is, sikeresen.