Phuket és a tuktuk maffia
2010. január 22. írta: Bangkok Charlie

Phuket és a tuktuk maffia

A phuketi kormányzó fontolgatja a taxiórás rendszer bevezetését a tuktukok esetében. Ez éppen a legfrissebb hír, mondhatnánk, akár, hogy végre valami jó, mert a phuketi turista paradicsomból egyre riasztóbb hírek érkeztek. Úgy tűnt, hogy itt nem a világgazdasági válság vagy a thai politikai helyzet bizonytalansága jelenti a turizmus iparra a legnagyobb veszélyt, hanem éppen a helybeli, maffiaszerű alakzatban működő tuktuk sofőrök. Jól láthatóan kevesebb a turista, azt a kevesebbet is elijesztik, néhányukat pedig megverik. Igen, nem tévedés, nem elírás. December-januárban két eset is borzolta a kedélyeket, az úgymond már mindennapi és megszokott egyszerűbb viták mellett.

 
December elején egy francia család gondolta úgy a Kata Beachen, hogy leparkol a bérelt autóval és kipakolják a strandoláshoz szükséges felszerelést. Nagy család volt, az idős nagyszülők (68 éves a nagypapa), a középkorú szülők, valamint három gyerekük. Így első látásra sem lehetne összetéveszteni őket, mondjuk egy rendesne leittasodott angol huligán csapattal. A parkolás után azonban egy helyi tuktuk vezető közölte a családdal, hogy azonnal tűnjenek el onnan, mert az tuktuk parkoló. Nem állt ott egyetlen tuktuk sem, semmiféle hivatalos jel vagy tábla nem mutatta, hogy ez így volna. Miután a franciák körbenéztek, nem láttak tiltó jelet, pakoltak tovább, a sofőr látszólag távozott. Igen ám, de alig egy perc múlva visszatért, s hogy megoldja a nyelvi nehézségeket, hozott magával egy vasrudat is, amivel a strandon a napernyőket tartják. Ütlegelni kezdte vele a turistákat, a 44 éves apának például a karját sikerült eltörni vele. A család döbbenten tapasztalta, hogy fényes nappal, délután 5 órakor, igen sokan látták az esetet, mégsem sietett senki a segítségükre. Később rendőrségi feljelentés lett az ügyből, ha jól követtem az eseményeket, akkor a tuktuk sofőr előbb eltűnt, a thai hatóságok pedig sajnos nem túl meglepő módon a szokásos maszlagot nyomták, majd kivizsgáljuk, megnézzük. A legpozitívabb nyilatkozat annyi volt, hogy majd közlik a tuktuk sofőrökkel, hogy hol parkolhatnak. Semmi, bocsánat, elnézést, turistákból élünk, ez megengedhetetlen, elfogadhatatlan...
 
Egyszeri eset, ugye. Nem éppen, mert januárban jött a következő sztori, alig néhány napra az előzőre. Egy kanadai állampolgár, Ivan Bob Anwar, aki 3-4 napos vakációra érkezett feleségével Japánból Phuketre, szeretett volna az első zajos éjszaka után szállodát cserélni. Meg is egyezett a tuktuk sofőrrel, hogy elviszi az új helyre 150 bahtért. Miután a hotelhez érve kiderült, hogy mindössze néhány sarokról volt szó – nem egészen egy perces út -, a kanadai átverve érezte magát, s szeretett volna 150 helyett mindössze 100 bahtot fizetni. Szóváltás kezdődött, amit a tuktuk sofőr egy telefonhívással zárt le. Érkezett még egy thai férfi, aki lefogta a kanadait, miközben tuktuk sofőr 4-5 alkalommal ököllel arcba vágta az utast. Ezután a két thai a tuktukkal távozott, a kanadai mehetett a kórházba, ahol a szemöldökét 5 öltéssel varrták össze. A sztori a rendőrségen folytatódott. A tuktuk sofőr később előkerült. Nála másként hangzott a sztori, szerinte a külföldi ütött először, ő csak egyszer ütötte meg ezután és amikor elesett, akkor verte bele a fejét a külföldi a tuktukba.
 
 
A fenti fotón mindkét főszereplő látható, bal oldalon a feleség mutatja hol bibis. Már ez is egy érdekes pont, a gyomrára ütött volna? A fotókat és a neveket látva azt is tudhatjuk, hogy ez a kanadai állampolgár minden bizonnyal indiai származású, a thaiföldi viselkedésüket látva, simán el lehet képzelni, hogy indulatosan, mutogatva reklamált – de őszintén szólva nagyon kevéssé hihető, hogy ütött volna. A bíróságon természetesen másnap elismerte a bűnösségét a kanadai és 1000 bahtos büntetést fizetve távozhatott, visszakapta az útlevelét – másnapra szólt a repjegye, mennie kellett volna vissza Tokióba, ahol angol tanárként dolgozott. Ha nem így tett volna, akkor jöhetett volna a hosszadalmas tárgyalás, természetesen útlevél nélkül. A tuktuk sofőr ügye a hírek szerint még nem záródott le, de nem kell aggódni, nincs börtönben, mert letették érte a 40.000 bahtos óvadékot, így szabadlábon védekezhet.
 
A második esettel kapcsolatban mindenképpen egy tanulság, amit minden olvasónak és turistának javaslok: mindig meg kell alkudni a viteldíjban előre, s utólag azon ne alkudozzunk. A legendás thai mosolynak ugyanis ha vége van, akkor tényleg rosszul járhatunk. Messze nem kell verésre számítani, de a reakciók ilyenkor thai oldalról a legkevésbé sem barátságosak – nemcsak a pénzt veszítik el ilyenkor, de az itteni kultúrában az arcvesztés még kellemetlenebb, ezért is próbálnak visszavágni. Ráadásul a leírt esetben az is tipikus thai szokás, hogy többen mennek egy emberre, ha harcra kerül a sor. Felejtsük el, amit a thai box stadionokban láttunk, az utcai harc Thaiföldön sem zajlik sportszerű keretek között.
 
Jelenleg tehát a phuketi kormányzó annyit jelentett be, hogy valamiféle taxióra rendszert vezetnek be. De a második mondatával már rögtön nevetségessé is tette az elsőt, ugyanis közölte, senki se gondoljon olyan alacsony induló tarifára, mint Bangkokban a 35 bahtos taxidíj, Phuketen minimum 150-250 bahtos tarifára számítsanak! Ami finoman szólva is röhej, magyarul irgalmatlan lehúzás néhány 100 méteres fuvarért ennyit kérni, amikor Bangkokban a reptérről behoznak a belvárosba 250 bahtért. Másik ellenpéldának tökéletes a pattayai songthaew (vagy baht bus) rendszer, ahol 10 bahtért szinte bármekkora távolságba elvisznek a tengerparton. A mellékelt grafika is a Phuket Gazette-ben jelent meg, ahol azon hüledezik az egyszeri turista, hogy fele árban volt a Chiang Mai-Phuket repülőjegye, mint amennyit a helyi tuktukos akar legombolni róla.
 
 
Az előbbi két durva atrocitás mellett Phuketen egyébként mindennaposak a kisebb viták. Néha nagyon meglepő szituációkban. Korábban például az egyik jónevő 5 csillagos szálloda vezetői sérelmezték a thai hatóságoknál, hogy a vendégeiket rendszeresen inzultálják a tuktuk sofőrök. Nem fogják elhinni, mi volt a probléma. A tuktuk sofőrök ugyanis kifogásolták, hogy a vendégek a turista irodák által biztosított autókkal, buszokkal mennek el a szervezett programokra!
 
Ne legyenek kétségeink, nem lesznek Phuketen olcsó taxi órás tuktukok belátható időn belül. Korábban megpróbálkoztak hasonlóval Samuin, ott a taxisok gyorsan kitalálták az ellenszert: óra nélkül 200-300 baht az ár, órával pedig 90 baht felárral mennek. Csak ott éppenséggel van alternatíva, szintén működik a jóval olcsón songthaew rendszer, 50 bahtért a szomszéd faluba.
 
(Hírek, fotók és grafika: Phuket Gazette)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yeto 2010.01.22. 10:16:07

És mitől olyan fain hely Phuket hogy oda kell menni? Thaiföld elég nagy, ha minden turista máshová megy akkor majd szétverhetik egymást a sofőrök, vagy mindenki más aki a turizmusból él ott veri majd szét őket azért mert elvették a betevőjüket.

kispista 2010.01.22. 10:26:15

Ugyanolyan szarházi banda ez, mint nálunk a taxisok!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.01.22. 10:26:25

ööö...ehhez képest kicsiny hazánk egy véres maffiaháború színhelye...nem mellékesen csak az utóbbi két évben több mint hat esetet tudok, amikor kimondottan külföldiekre specializálódott férgek próbáltak, vagy éppen visszaéltek vendégeinkkel. Ha nem ment szép szóval, ment erőszakkal. Ezekből sajnos nem lesz média számára érdekes adat, pedig nem lenne baj. A rendőrség pedig...az a legkisebb baj hogy szinte senki sem tudott angolul...

a szürkebarát ötven árnyalata 2010.01.22. 10:32:50

Fulladjanak bele a tengerükbe, homokjukba meb a tuktukfüstbe. Máshova kell menni, ahol megbecsülik a vendéget.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.01.22. 10:37:27

Húha, csak mielőtt nagyon elszabadulnának a kommentek és az indulatok. Maradjunk ontopic és Thaiföldön, a magyar taxis maffiát ne itt tárgyaljuk ki. :) Hozzáteszem, helyi jelenségről van szó, Bangkokban bárki sokkal nagyobb biztonsággal tud taxiba ülni, mint mondjuk Budapesten. Reptérről nem is beszélve.

Két tojásos hottentotta 2010.01.22. 10:56:46

Tunéziában úgy akart átvágni minket a palánkon egy gengszter taxis, hogy az utazás elején kialkudott 18 dinar (eighteen) helyett 80 (eighty) dinart akart kapni az út végén és váltig állította hogy az utóbbiban maradtunk. Otthagytuk a francba a 18 dinarral...

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.01.22. 11:34:06

@Jackni Konzol: Ismerős trükk, ez ellen véd, ha az alkunál mobiltelefonon megmutatod a számot, vagy leírod papírra. Legalább minden nyelven működik.

Laci70 2010.01.22. 11:39:38

Tavaly márciusban voltunk Krabin és Bangkokban.
Bangkokban taxi méter befelé teljesen OK. Hazafelé előre alku KSR melletti irodában, papírt írtunk, beleírattam, hogy az expressway included, és minden rendben volt. Amolyan Taxi filmszerűen vitt ki minket a normál úton, igaz, időveszteség nélkül. Párom csak annyit mondott neki a végén, hogy "good driver, good driver".

Krabin is ugyanezt tettük. Mindent helyi irodában intézni, előtte körülnézni, alkudni, leírni. Nagyon korrektek voltak.

ZX 2010.01.22. 11:44:16

Bangkok: A tuk tukosoknak mondtuk, hogy Pat Pong negyed. erre elvisz valami isten háta mögötti pangó étterembe. Mondtuk neki akkor most kurva gyorsan elvisz minket a Pat Pongba. Azt mondja ide akartunk jönni, meg hogy ez az. Mondtuk, a nagy túrót. Akkor még 100 Baht lesz. Mondtuk azt most gyorsan felejtsd el. (Több tuj tukos volt mert sokan voltunk) Végül a vezetővel valamit vitáztak, lerendezték egymás közt és végre elvittek oda ahova akartuk.
Amúgy Pattayán sem érdemes tuk tukozni, ott van a zónataxi, a Walking street-től 1 sarokra volt a zónahatár, oda gyalog, onnan 100 Baht a Jomtien Beach. Eleinte 4-en mentünk, fejenként 25 Baht, későb azt mondtuk a franc se fizet ilyen sokat :D 10 Bahtért vigyen el minket. Azt mondja a taxis (2-en voltunk) oké, várunk még 8 főt és 10 Baht/fő. 5 perc alatt megvolt a 10 fő és 10 Bahtból megúsztuk a fuvart.
Viszont Korallszigeten lealkudtuk a Jetski-t 900 Bahtról 500-ra, majd arra hivatkozva, hogy a 2 Jetski ütközött, le akartak gombolni rólunk még 1000 Bahtot fejenként. Több órás vita után egyeztünk meg, hogy fejenként 400 Baht és felejtsük el egymást. Egyébként a 2 Jetski éppencsak összeért a gumírozott részen, ahol ők a sérülést mutatták azt fizikai képtelenség lett volna összehozni, ráadásul a sérülés egy 20 Forintosnyi festékleválás ami javítása kb. annyiba is került. Mondjuk mi voltunk a hülyék, hogy nem néztük át a jetski-t indulás előtt.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.01.22. 11:55:36

@ZX: Jetskivel vigyázni kell, majd írok róla egy külön posztot. Hiába nézed át, sokszor a víz alatt van valami régi sérülés, nem látod. Ez is egy mostanában divatba jött csalás típus sajnos és nagyon drága lehet a vége, több ezer, akár tízezer baht is.

@Laci70: Az iroda és a papír jó módszer. Néhány éve próbálkoztak velem Pattayáról Bangkokba menet. Éppen irodában - utcai pult - rendeltem a taxit, reptérre 800 thb, csak én a városba jöttem. De ezt előre jeleztem is. Amikor a taxis megérkezett a helyszínre a srácoknak mondta thaiul, hogy ez neki így nem jó, akik szintén thaiul mondták, hogy vigyen el, aztán majd később szedje be tőlem a különbözetet. Minden értettem, nem jött össze a sofőrnek :)

Geos62 2010.01.22. 12:01:09

10 napig voltunk Phuket Patong Beach-en, ami a legnagyobb beach, de egyszer sem jutott eszunkbe tuk-tuk-ba ulni, mert minden besetalhato tavolsagra van. A repterrol meg elhoztak normal oras taxival realis aron (45 perc ut, 500 baht).

A tuk-tuk maffia meg haljon ehen.

ZX 2010.01.22. 12:12:17

@Bangkok Charlie: Igen, a sérülés csak akkor látszott amikor kihúzták a partra. Tudtuk, hogy esélyünk nincs ha rendőrség kerül szóba, és tudták, hogy nem tudunk elmenni a szigetről 3 óráig, így több megszakítással fél 3-ig ment az alku. Mondjuk így annyit fizettünk amennyibe eredetileg került volna, de ez rányomta a bélyegét a napra.

VilMarci 2010.01.22. 12:15:49

Bangkokban egyszer pont jókor voltunk. A királyné születésnapja volt, a tuktukos valami olyasmit magyarázott, hogy ilyenkor ők ingyen kapják a benzint. Fél napig furikázott minket szerte a városban, intézte a belépőjegyeinket (nem drágábban, mint a normál ár), mesélt is pár dolgot. Igaz, vásároltunk némi szuvenyírt (meg egy pár jegygyűrűt :), ami után nyilván megkapta a jutalékát, de a végén egy bahtot nem fogadott el.

balage28 2010.01.22. 12:34:24

@Jackni Konzol: nem angol anyanyelvű országokban - főleg afrika, ázsia - a taxisokkal, fuvarosokkal vagy le kell írni a számot, vagy "elbetűzni" (egy-nyolc). Ez eddig nekem mindig bevált.
Mondjuk New Yorkban sem egyszerű szót érteni egy pakisztáni sofőrrel...

OmegA404 (törölt) 2010.01.22. 13:17:33

Itthon kell maradni... itthon is megvernek,
akár a rendőrök is néha.

Flat Eric / sta press (törölt) 2010.01.22. 13:29:40

Miért éppen Phuket?
Sri Lankán is vannak gyönyörű strandok, tuk-tukok ezrei várják hogy elvihessenek bárhova. A második motorosriksás utazás után hozzávetőlegesen tudja az ember a km/rupia árat, előre lepacsizva a pénzt nincs vita. A tuk-tukosok órákat várják az embert, ha éppen a piacon sétálni támad kedve, vagy akár hosszabb kerülővel is képesek az adott célponthoz vinni a turistát, csakhogy megmutathassanak egy nekik fontos templomot, műemléket, -tudom most furcsát mondok-, ott természetesen felár nélkül. Az eszement forgalomban mindenkivel szemben kicsikarják az elsőbbséget maguknak, vigyáznak is rájuk a nagyobb járművel közlekedők.
Tavaly, februári ottlétem alatt, egy teherautó Colombóban elsodort egy tuk-tukot, a figyelmetlen sofőrt majdnem meglincselte az utca népe. Ebből következik, hogy Sri Lankán a legolcsóbb, és a legbiztonságosabb közlekedési eszköz.

tommygun 2010.01.22. 14:13:34

Phuket, Korfu, Hurghada:
csak a lúzer megy oda...

orient 2010.01.22. 14:18:12

@tommygun: korfuval mi a baj? Még nem voltam de tervezném!

Jó Estét 2010.01.22. 14:37:25

Kathmanduba is uez a sztori, megallapodtunk 200ban aztan kozolte 300, mondom lofasz a seggedbe, adtam neki meg 45 penzt, aztan kiszalltam, halistennek nem jott utanam megverni :D

Tomzone 2010.01.22. 14:52:36

Phuketen mindenképpen érdemes autót bérelni (ha nem egy helyben ücsörög a szálloda körül az ember), valamint a legjobb robogót bérelni, ha biztonságosan tudod vezetni - kb. 200 Bhat per nap.

the Static 2010.01.22. 14:58:30

Nem értem, honnan ez az irdatlan nagy össz-európai félreértés, hogy (Ázsiában) Thaiföldre kell menni nyaralni.
Kata Beach-en voltunk nyaralni 5 napot, de idő és pénz pocsékolás volt. A turizmus ott tömegtermelés, lelketlen gyár. A tenger koszos (állitólag a cunami óta, de ki tudja), nem tudtam úgy kettőt lépni, hogy ne csavarodjon a lábszáramra valami félig rohadt nejlon darab; sikerült egy műtrágyás zsákot kifognom, azt 10 perc alatt félig megtöltöttem. Meg drága hely is, vizum is kell.
Nincs ott semmi, ami itthon, Malájziában ne lenne jobban, olcsóbban, személyesebben.
Amúgy meg a reptéren vagy a szállodában kell előre taxijegyet venni, és nincs cécó.

Két tojásos hottentotta 2010.01.22. 15:06:22

@Jó Estét: van némi bizt. kockázata, a taxis sztori előtti napon volt egy kis balhé a szálloda magán strandjának partszakaszán, bejöttek fürgyeni a városlakók, akiket persze zavargásztak a szállodai alkalmazottak (majd később lovasrendőrök is), és a diszkurzus közben az egyik belógó "vendég" nagyhangon szdta a románokat (azt hitte, őket zavarta, hogy bejöttek kintről) és egy óriási késsel nyomatékosított, amit a ruhája alól villantott meg. Ebből nekem egyből lejött, hogy ezek simán megkéselnek a nyílt utcán bármelyik európait, ha éppen úgy hozza kedvük... a sunyi taxisból pl. élből kinéztem.

Axum 2010.01.22. 15:56:56

@balage28: Én egyszer Kairóban a söförrel egyeztetve leirtam a fuvardijjat egy papirra és kitettem a műszerfalra. Indulás után a söför első kérdése : mi az a szám?
Mondom : a fuvardij, ahogy ugye megbeszéltük.
Ő : Á, nem az sokkal több.
Anyád! Állj meg, kiszállok!

bazd meg 2010.01.22. 16:16:24

balage28 New Yorkba mi lehetet a problema?? A repterrol flat rate van akarhova, new yorkon belul meg mit kell egyeszkedni?? Nem kotoszkodni akarok;^)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.01.22. 16:24:52

@orient: korfuval semmi baj, mi ötször voltunk, bár tény, hogy már régebben, és a vége felé kezdett nagyon elmagyarosodni a hely. Persze nem kell csodára számítani, de megfelelő hozzáállással nagyon jó élmény. A robogóbérlésnél kell kicsit odafigyelni, de nekünk azzal se volt problémánk.

Él egy ismerősöm thaiföldön, egy ideig bangkokban, most valami csodaszigeten (talán pont phuket? nem tudom), na, ő mesélt csak úgy pár dolgot a hétköznapjaikról. Azóta pontosan tudom, hogy ez egy olyan ország, ahova sose fogom betenni a lábam...

@ndtomas 2010.01.22. 17:21:46

@Jó Estét: hasonló story: bangkokban a folyó túlsó partjáról vitettük magunkat tuk-tukkal silom-roadra, a Patpongig. megegyeztünk persze előre, hogy 40 b. lesz, még mutatja is az ujjával. mivel a patpongi piac már zárva volt, nanára kértük folytassa, ha belefér még a 40-be. bele.

"micsoda mák, hogy egy egyetemistának kinéző kölykötfogtunk ki, nem a szokásos farang-átpalizó arcot. lám-lám, nem nem is olyan horror ez a tuk-tuk, csak a nem helyivel fizettetnének milliókat." - ment az elégedett diskurzus hátul. már az elején sem a legközelebbi hídon jöttünk át, azóta közben kerülővel már a pethburin is voltunk. mi nem kértük, de ő tudja, hogy az egyszerűbb neki a forgalmat kikerülni.

a célnál jön a trükk, hogy a 40 az 400. ja, hapsikám, ha tudjuk, hogy ez a pálya, akkor jövünk taxival, nem ezzel a tákolmánnyal, abban légkondiban, zene mellett utazunk, kb. 100-150-ért, nem most jöttünk a kijevi járattal, itt a 40-ed, vegyél belőle angol-leckét, ha nem tudod mi a forti meg a forhandred közti különbség. nem vártuk meg a reakciót, hál' Istennek, nem jött utánunk megveretni magát :D

henky111 2010.01.22. 18:40:25

Gyermekkorom óta arról álmodoztam, hogy egyszer elutazom Thaiföldre, de ez a blog elvette tőle a kedvem. Persze nem pont ezért.
Sokszor előfordult már itthon is, hogy a taxisok átvertek illetve bántalmaztak külföldieket, meg persze a vendéglátósokról is lehetne mesélni.
Nem tudom miért alakul ki ilyen hozzáállás bizonyos országokban, máshol meg miért nem(pl amit itt valaki Srí Lankáról írt). Mindenesetre maguk alatt vágják a fát ezzel a hozzáállással mert hiába érdekel nagyon az ország mégse mennék oda. Nyilván nem csak én, hanem sok más turista is dönt így miután sorozatos átverésekről meg levágott farangfejekről olvas a hírekben.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2010.01.22. 18:53:10

Nem tudom, hol itt a gond? Nem kell odamenni és megrohadnak majd szépen éhen. Egyébként is globálisan felmelegedés van, ha van egy kis szerencsénk, már most nyáron megint az óceánba mossa őket a víz. Persze egy pár mindig túléli, de előbb-utóbb csak elfogynak és akkor csak a kedves sziget marad ott, kedvetlen taxisok és thuk-thukok nélkül.

@ndtomas 2010.01.22. 18:55:57

@Before: "Azóta pontosan tudom, hogy ez egy olyan ország, ahova sose fogom betenni a lábam..."

Másik story: Bangkok, Asoke-nál (full belváros) taxiból szed ki a yard, zsebkirak, testmotozás, útlevél nem is érdekli. Tippem: drogot kerestek, hogy legyen ürügy a kenőmájasra. Nem nyert, de elgondolkodtató, aki ilyenben utazik, hogy mivel utazik. Gondolom, buszon nem fognak közúti ellenőrzést tartani a belváros közepén. Olcsóbb is: a légkondis járat 10-35 b. akár a reptérig. Mondjuk én a természetesebb, nyitott ablakosat kultiválom, azzal amúgy is csak 6,5-7 b, de ha szerencsém van, és Government- (kormány által dotált) busz jön, azzal ingyen visznek. Legutóbb pl. a Grande Palace-tól jóval a Sukhumvit On Nut utáni részéig, gyors járattal a város feletti autópálya rendszert használva - ami nem kis táv.

Phuketi reptérről is van busz Phuket-Town-ig; az épülettel a hátunk mögött balra az épület végénél indul. Vagy maszek minibusz másokkal megosztva fejenként kb. 100 b. a városig. Ahol már lehet robogót bérelni 200-ért - ahogy már elhangzott -, ami akár utast is vihet. Vagy 4 főnél jobb lehet egy mini-terepjáró 6-700-ért, szóljon akinek ajánljak ügynököt. Nincs jobb módszer ennél bejárni a szigetet, felkutatni a rejtett öbleit, vagy elugrani mondjuk a tecsóba. Persze sok csomaggal az első nap még motor helyett jobb a hotel-transzfer. Amúgy lehet csak én vagyok ilyen értetlen, de nem értem minek konyhaszekrénnyi csomag 1-2 hétre. Papucs, rövidgatya, póló, fürdőruci: ezeken kívül másra nem lesz szükség. A télicuccot meg a rokon hozhatja-viheti Ferihegyre.

Pattayán úgy 10 b. a tuk-tuk, akár egy utasnál is, ha a sofőr is pont arra megy. Ha nem, akkor leszállás, és a következő talán. De ha az sem, az se gond, mert percenként átlag kb. 20 jön a frekventáltabb helyeken. Nagyobb távokra a robogó a tuti. Akinek ez nem elég, az talál endurót, choppert, vagy akár nagyobb gépet is napi ezresért. Persze, csak olyannak ajánlott, aki otthon is ilyesmivel jár, mert enyhén szólva zűrös a forgalom, és a jobb-kormányos rendszer is szokatlan lehet. Ráadásul biztosítás sincs, az útlevél a depozit, úgyhogy nem itt kell elkezdeni gyakorolni. Az utólagos sérülés-trükközés ellen előzetes gép-levideózással lehet védekezni, ha beválik. Én kihúzatnám ezek után a jet-skyt előtte is, ha utána se megterhelő nekik. Vagy kenjék a hajukra.

Remélem segítettek valakinek a tippjeim, mert egyetértek, hogy Tahiföldön kár kardozni a tuk-tukosokkal. Zavartak már el engem is a Bangla-road közeléből Patongon, Phuketen az állítólagos tuk-tuk parkolóból, pedig előtte is, mögötte is volt üres hely. Eszembe nem jutott volna franciásan flegmáskodni. Itt ő van otthon, nem érdekel milyen írott-iratlan szabályok vonatkoznak a "tuk-tuk-maffiára", jobb ezt betartani, mint törött orral tanuló pénzt fizetni az utca törvénye ismeretének hiánya miatt.

De sorolhatnám a magyar story-kat is bőven, ahogy sokan mások is. Álljon itt csak egy: pesti taxis Nyugatinál a kocsi körül kergeti, püföli az ázsiai utast. Igaz, nem vártam meg mi volt a konfliktus oka - sejtem -, mert már messziről felemelt gumibottal rohannak ki a pályaudvarról a sünök, és nem volt kedvem a válogatás nélküli csihi-puhi-szórásba esni. Ezért elslisszoltam időben, de még megállítottam a taxis egyenlőtlen küzdelmét. Innen folytassák ők, miután a pirosnál állvahagyott kocsimból tettem magamévá más ügyét. Ugyanis nőt nem verünk, pláne nem vendéget. Pesti taxis ezt nem tudja, ahogy azt sem, hogy földön fekvő embert sem rugdosunk falkában - ahogy ehhez is "volt szerencsém" egy koccanás után. "Azóta pontosan tudom, hogy ez egy olyan ország, ahova sose fogom betenni a lábam..." :D - csak ha elkerülhetetlen.

laklac 2010.01.22. 19:29:02

csak csendben jegyzem meg, hogy többször is jártunk Thaiföld különböző részein, és nekünk semmiféle problémánk, sehol nem volt... és nem is kellett veszekedni senkivel.... alkudozni ELŐRE igen... veszekedni soha senkivel sem.. ellenben SOKSZOR KELLETT SZÉGYELLJEM, HOGY én is magyar vagyok!!!!
úgyhogy az írjon csak, akinek SZEMÉLYES élménye van.. bocsi

-Virgonc- · http://www.virgonc.com 2010.01.22. 20:37:41

samui sem a régi már. Most jöttünk meg.. tuktukosok pofátlanabbak mint valaha. Chaweng főutcáján utolso nap amikor már nem volt kocsink vásárlás után nem volt kedvünk visszasétálni a szállodába. Egyirányu utca, letérni nem is tud róla, szoval akár mit csinál a szállodánk elött megy el. 3 saroknyit akartunk menni és 100 bathot akart mindegyik amelyiket leintettük. Mondtuk 50 baht ami azért valljuk be irreális thaiföldön 3 saroknyi fuvarért.. és kb épp hogy le nem köptek ugy hagytak ott...
Kocsibérlésnél nincs jobb 650 bath/nap és azt csinálsz amit akarsz arra mész amerre akarsz és nem kell minden saroknyi fuvarért vérremenően vitázni a maffiákokkal :D.

gabesz_ 2010.01.22. 23:37:46

Kedves Skulo!

"Nem tudom, hol itt a gond? Nem kell odamenni és megrohadnak majd szépen éhen. Egyébként is globálisan felmelegedés van, ha van egy kis szerencsénk, már most nyáron megint az óceánba mossa őket a víz. Persze egy pár mindig túléli, de előbb-utóbb csak elfogynak és akkor csak a kedves sziget marad ott, kedvetlen taxisok és thuk-thukok nélkül"

1. Senki sem kényszerít, hogy oda menjél!
2. Ha Te ettől szerencsésnek érzed magad, hogy Tőled 10 ezer km-re lévő népeket(2004 decemberében megtörtént esetet szemléltetve 8-10 ezer embert) "elmos" a víz, akkor egyszerűen beteg vagy.
3. Az ilyen gyökér emberek, mint Te, akik magukat különbnek tartják , mint a "szar" thaiföldieket (akiknek "kollektíve" jár egy pl. egy természeti vagy akármilyen katasztrófa), azok ne fárasszák a többi normális blog olvasót a primitív megjegyzéseikkel.
4. Mit szólnál hozzá, hogy ha mondjuk egy "Dél-Kelet-Ázsiai-Köcsög" azt kívánná, hogy legyen Mo. közepén egy 9.5 richter skála szerinti erősségű földrengés? Gondolom felháborodnál egy "kicsit!? De hátha egy pár "hozzád hasonló" túléli...
Vagy az már persze más tészta?

KTomi 2010.01.23. 11:44:09

@@ndtomas:
velünk megállították a buszt. Nem messze Nong Khai-tól. Egyértelműen drogot kerestek. Az útlevél itt sem volt fontos, de a külföldi (Laó) lányokat teljesen szétszedték.
A taxiba egyszer én is beleestem. Három sarok egy százas. De előre megbeszélve. Az ötvenesről hallani sem akart a pasi. Reggel négykor , csomagokkal nemsok gondolkodás után úgy döntöttem kidobok 300 forintot.
Később megkérdeztük, és kiderült, hogy ott ennyi az induló. Viszont nagyon szép, és gazdag város.
A lány, akit lebeszéltünk az utazásról, ne ijedjen meg. Gondolhatod, hogy ezek egyedi esetek, és a világon mindenhol előfordulnak.
Kivétel Hurghada. Ott ez mindennapos....

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.01.23. 14:28:37

@henky111: Világért sem szeretnék senkit se lebeszélni Thaiföldről. Amikről írok általában vagy érdekesek, vagy tanulságosak - és a turista irodák prospektusaiból vagy a szokványos "útifilmekből" hiányoznak. Tudjátok, amikor valamelyik szőke csaj jót elvihog az operatőrnek, vagy amikor az egyik országos napilap újságírója az ingyenes útért cserébe szívesen mondogatja, hogy hát Pattaya az a családi paradicsom. :)

@VilMarci: Ez jó duma, mármint a tuktukostól :) Ők a boltokban kapják a benzinkupont, ezért szokták az ingyen vagy nagyon olcsó fuvart ajánlani. Ha valakinek van ideje és szeretne szabót vagy gyémánt boltot látni, tegye. Utóbbival azért érdemes vigyázni, létezik errefele a drágakő csalás műfaja is.

@@ndtomas: Ha nem vagy kezdő Bangkokban, azt tudhatod, hogy a folyó túloldaláról a Patpongig az nem 40 baht tuktukkal. Messze nem. Ilyenkor én induláskor gyanakodnék és tisztáznék. Nem jókedvéből ment a távolabbi hídon és a Pechaburin, nem volt más választása (több hídon nem lehet motorral, tuktukkal menni, a Sukhumvit út egy részén pedig szintén csak a buszok mehetnek tovább).

@KTomi: Igen, drogot keresnek. Ha külföldinél találnak, abból akár nagy baj is lehet. Nem érdemes kockáztatni, ha valaki kérdez, általában lebeszélek mindenkit. Nem véletlenül van kint a poipeti határon a hatalmas tábla, egyszerű angolsággal: drogért itt halál jár. Persze külföldit nem végeztek még ki, tudtommal, de több százan ülnek thai börtönökben, olyan 20-60 éves büntetésekkel. Tudom, nem egy cigiért, vagy tablettáért.

@-Virgonc-: Sajnos ez a thai logika. Ha kevesebb a turista, nem azt a keveset próbálják még jobban ajnározni, hogy jó hírüket vigye. Inkább azon a kevésen próbálják a korábbi pénzüket megkeresni. Phuketen is azt panaszolta a tuktukos társaság képviselője: korábban átlagosan fejenként napi 3000 baht volt a bevételük, most meg napi 300. Hát ugye, gondolkodniuk kéne, miért is.

@ndtomas 2010.01.23. 19:45:10

@Bangkok Charlie: Te, nem tudtam ezeket. Hajnal 2-3 felé az üres városban jó poén volt tekeregni ezzel egyet. Máskor be nem ülnék egy ilyenbe, szagolni a kipufogógázt a dugóban, miközben palimadárnak néznek. Úgyhogy nem tartom fontosnak számon tartani milyen hátrányai vannak még ezen kívül, de azért kösz!

Csak megerősíthetem, hogy valóban ülnek külföldiek drog miatt, de nemcsak nagybani csempészek. Akad olyan nyugati tinicsaj, aki csak beleslukkolt egy körbeadott "cigibe", és bent ért véget a nyaralás. Bár a követség embere egy idő után kihozta, de nem volt ingyen, és nem egy leányálom volt addig se: A földön alszanak egy csempézett teremben, ki hogy tud. A fürdés egy sarokban kialakított, csempézett, térdig érő medencécskében - elképzelésre bízom a hygiénia fokát. A budi hasonló kategória, folyóvíz nélkül, természetesen nem a takarítónő takarít. Összeláncolva sétálgatnak, és folyamatos az őrök alázgatása, hogy el ne felejtsd ki itt a rossz fiú. Mesélhetne magyar is erről; majd ha egyszer kiengedik.

De ebből, meg a tuk-tukot, pingpong-show-t, sex-dvd-t, pattayás pólót, DG-napszemest, svájcias órát, bármilyen nemzetiségű jogsit, -útlevelet, cia-igazolványt, bólogató kutyát, élethű ülő mini szerzetest viaszból, egyéb hasznos dolgot sértődötten kínáló turista-rablóból következtetéseket levonni az országról elég nagy tévedés. Maga a klíma, az emberek, a légkör, ételek, szállások, ingatlanok, árak páratlanok! Árpád jobban tette volna, ha délre indul, nem kardozni a tatárral, törökkel, labanccal, meg most hadd ne mondjam kivel. De legalább van a zunijó, ott lehet tavasztól-őszig pénzt keresni, abból ősztől-tavaszig itt elég jól ellenni, ahogy a jobbak, nem az audit cserélgetni, és az utcán simogatni a benzinárak, meg a kátyúk miatt. Persze, mindenki maga tudja...

TheReal Hekus Donci 2010.01.24. 06:19:11

Szia Charlie! Csak mostanaban leltem ra a posztodra, es nem gyozom csodalkozni, hogy milyen es mekkora valtozasok voltak es vannak 'odaki' En azok koze a szerencsesek koze tartozom, aki magyarok kozul viszonylag eleg koran megismerkedett a hellyel, ott voltam '92-ben Kambodzsaban, es minden alkalommal oda jartunk at, az orszagon belul majdnem mindenhova...
Abban az idoben, en odaadtam a csajomnak a penzemet (az egeszet) es O alkudozott, vasarolt es egyaltalan mindent csinalt, soha a buznyak nem hianyzott, stb... Tudom, azota hatalmasat fordult a vilag, (a jo kis oroszok es arab meg egyeb mas turistak tele lerkvarral..) de ilyen rettenetet, mint ami mostanaban megy, egyszeruen felfoghatatlan, hogy mi lett abbol a foldi paradicsimbol??!! Utoljara tavaly februarban voltam ott, es sajnos majdnem ugyanugy kellett figyelnem mindenre mint Cairo sikatoraiban... Szegyen! ettol fuggetlenul nekem meg mindig a 'menyorszag' es azt hiszem az is marad, barmennyire is megvaltoztak a viszonyok, sajnos a rossz peldak mindig hamarabb kitudodnak mint a jok.. Jo a posztod, mostmar rendszeresen fogom olvasni, keszulok ugyanis en is a vegleges 'odaki' telepulesre. Udv.

henky111 2010.01.24. 15:39:14

@TheReal Hekus Donci: Szia!
Elárulod, hogy a rossz élmények ellenére mi az ami annyira tetszik Thaiföldben, hogy véglegesen odamennél? Az alacsony árak pl biztos nagyon volzóak..

@ndtomas 2010.01.24. 17:17:50

@henky111: ha szabad válaszolnom: otthon háború van, amióta az eszemet tudom. ha éppen hivatalosan nincs is, de az emberek háborúban állnak valakivel, ha nem mindenkivel. míg itt béke van. amiket itt megemlítünk, ezek csak apróságok. egy otthoni viszonyokon edződött léleknek különösen. hihetetlenül hangzik, de csak tapasztalni lehet.

TheReal Hekus Donci 2010.01.24. 23:08:08

@henky111: Szia. Az en erveim egy kicsit szokatlanok talan egy atlagos europainak, de a kambodzsai misszio utan mindannyian egy kicsit szerelmesek lettunk a Tavol-Keletbe. Volt, aki mar akkor leszerelt amikor hazajottunk, es visszament valamilyen uzletbe belevagott, vagy volt aki megnosult, egy ideig otthon eltek aztan visszamentek 'odaki', mindenkinek kulonbozo ervei es okai voltak. ( a hazassagok tudomasom szerint szam szerint 3, mind szetment azota!)
Nekem speciel a klima es az a hatartalan nyugalom hianyzik itt nagyon (jelenleg anglia) amit ott csak abban a borzalmas nyuzsgesben talalhat meg valaki, ha latja, erzi es ertekelni tudja. Es itt kozel sem csak a csajokrol van szo, pattayan phuketen vagy barhol mashol, hanem a legkorben, amit akarhogy is nezunk, mi faranghok vagyunk es maradunk nekik, barmeddig is elsz ott.Megis erezheted azt, hogy egy olyan helyen vagy, ahol a nap mindig sut, a kajak nagyon finomak es olcsok, nem kell a mindennapi stresszben fuldokolnod, a mgelhetes toredekresze annak ahol jelenleg elek, es a legnagyobb csoda nekem, vagy gondolom sok mas magyarnak is, ott a TENGER, a Siami-obol, ahol kel a nap, mi mast mondjak meg...? Azt meg azert hozzateszem, hogy ebben a nyilvanvaloan altalanos megkozeletisen kivul van egy olyan varazsa is, amit nem lehet elmondani vagy erzekeltetni, ott kell lenni benne. A Tavol-Kelet osszes tobbi orszaga is gyonyoru, malaj, fulop, indonez, kinarol vagy japanrol nem is beszelve, de elni igazabol ott szeretnek es remelem fogok thaifoldon. Nekem szemely szerint Aranhaprrateth az egyik kedvencem, ez a kambodzsai hataron van, egy nagyon kis varos, keves szorakozohellyel es barral (kevesebb csaj, akit ez is erdekel) de nagyon hangulatos, nagyon nyugodt es remek kiindulohely, ha kambodzsaba, az arany haromszoghoz vagy a kwai folyohoz szeretnel menni.Szoval rengeteg oka van nekem szemely szerint, amit meg sorolhatnek, de ahogy ndthomas irja, erezni kell....

henky111 2010.01.25. 01:46:30

Köszi a válaszokat!
Azt hittem eddig amúgy, hogy a legtöbben pusztán a csajokért mennek, nekem meg a thaiföldi lányok annyira nem jönnek be. Ebből a szempontból azért egész jó helyre születtünk. :)
Érdekes amiket írtatok.
Kedvet is kap az ember az utazáshoz.
Ki tudja talán egyszer.. Addig is olvasgatom ezt a blogot. :)

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.01.25. 07:33:29

@TheReal Hekus Donci: Ezek szerint nemcsak a nicked "Real Hekus"? Mert akkor a kambodzsai csapatból szerintem én is ismertem legalább egy embert. Olyan emberrel eddig nem találkoztam, akinek Aranyaprathet lett volna a kedvenc thai városa. :)

@henky111: Mindenképpen érdemes látogatni és körbenézni. Thaiföldnek nagyon sok része van, s meglepően más és már arcot mutatnak ezek. Chiang Mai vs. Phuket. Másrészt azért tény, hogy itt élni, vagy turistáskodni, az megint két más dolog, mert azért alapvetően a thaiok is azt szeretik, hogy gyere, költsd a pénzt, menj haza, keress még pénz, aztán költsd el újra itt.

TheReal Hekus Donci 2010.01.26. 05:32:19

@Bangkok Charlie: Szia Charlie, igen gondolom ez furcsa lehet egy par embernek, akkor inkabb ugy mondom, az egyik kedvencem. Ez valoszinuleg abbol adodik, hogy amikor megtudtam Battambangban, hogy szabad leszek a hetvegen, es esetleg egy par napot ra is tehetek, akkor telefonaltam pattayara a soi peth-re (nyolcas utca, csak dicsekszem a thai tudasommal) es az un baratnom beult egy taxiba, feljott egy hutoladaval a taxi hatso ulesen 2 uveg rose martinival, es megvart a hataron. Onnan aztan mentunk vissza pattayara, ha jol emlekszem abban az idoben 2000 bath-ot fizettem ezert a kis utert... Amugy meg a szalloda aranh-ban, a nevere nem emlkeszem, (de ahogy atjottel kambo-bol, a korforgalomnal jobbra fordulsz es onnan kb 500 meter)super jo volt marha nagy medencevel es allati jo kajaval.
Ott kulonben egyszer egy 'hadi' serulest is osszeszedtem, az en becenevem volt 'magyar papa' es akkor eppen a fiji 'papa'-val voltam, aki kb 40 kg-val volt nehezebb nalam, (akkor en kb 100 voltam) es a nagy vidamsagban rettenetesen bekaveztunk, az oreg meg csinalt egy kis 'kawa'-t, azt meg raittuk, amivel nem is lett volna baj, a baj az volt, hogy az oreg fiji kitalalta, hogy jatszunk akadalypalyast, es a szalloda melletti szogesdrotba gabalyodtunk, ami meg mindig elment volna, csakhogy addig ficankolt az oreg, hogy ram esett a teljes sulyaval, igy harom napig nem tudtam emberek koze menni, mert ugy neztem ki, mint aki most jott meg a Mekong-deltaert folyo elet-halal harcbol....
Nagyon sok ilyen tortenet volt, eletem legszebb eve volt, amellett hogy a hulye S.Z-vel mi voltunk a ket elso magyar, akikre elesben lovoldoztek a sunyi khmerek, (voros vagy nem azt nem volt kedvunk megnezni)Az is akkor tortent, amikor civilben, minden felszereles nelkul szabirol mentunk vissza Aranh-bol, es ahogy gondolom tudod, ott csak egy foldes ut van, leterni nem tanacsos az aknak miatt, es ugy lovoldoztek rank a sunyi genyok, mint a cellovoldeben. Jo volt na.

VilMarci 2010.01.26. 10:01:33

@Bangkok Charlie: Akkor aznap minden tuktukos ezt a mesét használta :) Egyébként ki volt plakátolva a város ezen alkalomból. Mi csak a sokadiknak mondtunk igent, mert előtte ki akartuk próbálni a magasvasutat.
Kérdés, remélem, nem nagyon off: Lehet-e ott dobozban literes vagy nagyobb kókuszlevet kapni (nem a vizezett vackokra gondolok), illetve exportálja-e valami cég ezeket, vagy a nagy, fiatal kókuszdiókat Európába? S megint nem a Tescoban kapható minikókuszra gondolok :)

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.01.26. 15:57:17

@VilMarci: Egyszerű a megfejtés, a királyné születésnapja aug. 12., s egyben itt az Anyák napja is. Tudtommal van ilyen dobozos kókuszlé. Pesten a Vámház téri piac aljában van tudtommal egy jó Ázsia szaküzlet, de majd a helybéliek kijavítanak. :)

VilMarci 2010.01.27. 16:38:35

@Bangkok Charlie: Dátum stimmel. 2 decis dobozost találtunk a Bangkokban a Central Worldben, de pl Samuin a Tescoban csak igazit láttunk. A piacra rákérdezek a hazaiaknál, köszi a tippet :)

henky111 2010.01.28. 12:34:52

Jajj istenem! Most olvasom a híreket. Farangot öltek megint Phuket-en. :(

AcidOKi 2010.02.04. 07:09:14

Olvastam kis úikönyvemben, hogy óvakodjunk a tuk-tukosoktól.
Mivel láttam, hogy viszonylag sok túrista jön-megy velük egy rövidebb útra szerettem volna én is kipróbálni, meg jó lett volna lőni egy pár képet onnan is.
Egyszer mikor kijöttünk a Grand Palaceból és a Wat Phoba igyekeztünk ami kb 800m-1km távolságra van és a csomó tuk-tukos nagyon kínálta magát, hogy 10bathért elvisznek a Wat Phoba így gondoltam ok.
Beültünk ketten és indulás helyett elővett egy színes, képes lapot és mutogatta, hogy 10-ért elvisz először egy másik templomba majd a Phoba. Mire tudtára adtam, hogy csak a Phoba szeretnék menni mert a másikban már jártam tegnap, már majdnem veszekedtünk. Erre mondta, hogy ok a Wat Pho de fejenként 30 lesz. Na erre megkérdeztem, hogy akkor a 10 bath ami tényleg nagyon kevés hova vitt volna? Az lett a vége, hogy kipattantunk gyorsan.
Előtte odajött egy kollega is és azt mondta, hogy a Wat Phó 3-kor bezár, ez 3 óra körül történt, én meg mondtam neki, hogy biztosan tudom, hogy 5-ig nyitva van!
Szerencsére nem jött utánunk, kicsit tartottam is tőle mert nagyon sokan dekkoltak ott.
De úgy voltam vele, hogyha már ilyen hülyék, hogy normál áron nem visznek el, vagy nem olyan ajánlattal csalogatnak be aminek köze van a realitáshoz akkor dekkoljanak csak fuvar és pénz nélkül továbbra is ott a melegben, megérdemlik a hazugládák!

AcidOKi 2010.02.04. 07:11:05

A Bankgoki taximeteres kocsik teljesen rendben vannak.
Reptérről +50 bath jön az összegre és ha a csúcs idején megy az ember az reptérre vagy onnan jön akkor érdemes a fizetős pályán menni ami +70 bath, de ha csúcson kívül akkor érdemes mondani, hogy nem a fizetős szakaszon szeretnél menni!

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.02.04. 11:38:27

@AcidOKi: Azért a bangkoki tuk-tuk sofőröket nem lehet egy lapon említeni a fenti posztban szereplő phuketi társaikkal. Szerencsére jóval kevésbé veszélyesek. Amiről írsz, az minden útikönyvben, leírásban szerepel. A tuktukosok elvinnének téged nagyon olcsón, cserébe néhány üzletben kellene az időt tölteni, ahol ők benzin utalványt kapnak. A zárva a királyi palota mondat is régi trükk. Jó ezekről tudni, s akkor nem lepődik meg az ember. Nagyobb szállodák előtt régebb óta ott ácsorgó taxikba se érdemes beszállni, mert nagy eséllyel nem akarnak órát használni. Egyszerűbb egy érkezőt leinteni.

@ndtomas 2010.02.04. 23:28:50

szintén Phuketen egy esetben a 800 bahtos bemondást 400-ra lealkudta az utas, aztán a célnál egy csapatnyi tuk-tukos kolléga előtt nevette ki a sofőrt, hogy ez csak százat ért. ez nagyobb hiba volt, mintha nem fizet és rendőrt hív, mivel ez egy megalázó lejáratás az itteniek szemében. ezért kapott itt is az arcára, mert nem a pénzről szólt, hanem presztízsvesztésről. ami itt a legfontosabb értéke egy thainak. ehhez hozzájárulnak még a háttérben a szakma belső problémái, ami szintén növeli a feszültséget.

megbízható phuketi forrásból származó info, hogy nemrég vagy 100 új tuk-tukossal lett több a szigeten. egy új járgány vagy 1M baht (cirka 6 millió Ft). ami a kezdőrészletben egy tágabban értelmezett család összes megtakarítását jelentheti azért, hogy a család "esze" pénzt kereshessen vele az egész pereputtynak.

a parkolókért szintén van leadó, a yarddal jóba lenni sem puszira megy. a turista nem lett sokkal kevesebb, csak meggondoltabban költenek. ezért ebben a kínálati piacban élet-halál küzdelem folyik a törlesztő-részletek kifizetéséért, és a család elvárásainak megfelelő bevételek produkálásáért.

ez lehet az oka ennek az eldurvulásnak. az országról csupán emiatt kár negatív képet kialakítani. aki más közlekedési módot választ, az kimaradhat a kellemetlenségekből.

kár e hagyományos személyszállítási mód lezüllesztéséért, de ha komolyan gondolják ezt a stílust, akkor ezzel lassan múzeumba küldik.

schramjanko 2010.02.09. 08:29:19

Egy millio Bahtert eleg normalis Fortunert lehet venni, nem hiszem, hogy egy tuk tuk annyiba kerülne...

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.02.09. 12:35:35

Sokallom én is az egymillió bahtot. Egy pickup - 5 személyes fülkével - olyan 550-600 ezer bahttól indul. Egy bangkoki tuk-tuk 80.000 bahtba kerül. Hallottam már egymillió bahtot, de ott pattayai songthaew-ról volt szó - teljes kocsi, szükséges engedélyekkel. Márpedig ezek jóval nagyobbak mint a phuketi tuktukok. Egy kicsit még a személyszállító iparnál maradva, Bangkokban egy motoros taxi engedély - sárga dzseki - az olyan 100.000 baht körül van. A bangkoki taxik egy része a taxisok tulajdonában van, nagyobbik részük viszont másé, a taxisok csak bérlik. A phuketi tuktukok engem leginkább a bangkoki Subarukra emlékeztetnek, csak kicsit talán nagyobbak. Azoknak az ára sincs több 3-400 ezer bahtnál.

schramjanko 2010.02.09. 14:43:54

Hoppa, ez a link nem sikerült:-))

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.02.09. 14:58:59

Jó a link, működik. Tudod, ez a farang price. Amúgy sokfajta felszereltség létezik, az exportra menők eleve drágábbak a követelmények miatt. A 80.000-es az a bangkoki alapmodell, ráadásul ezt nem angol nyelvű honlapról tudom, hanem a tuktuk sofőrtől kérdeztem régebben. :))

@ndtomas 2010.02.09. 18:45:39

bocs, 1M Ft. lesz az

kerenszkij 2010.02.11. 14:37:10

Mondjuk sztem, ha nem akarsz alkudozni, márpedig Bkk-ban a tuk tukossal nem lehet... akkor a Meter Taxi tökéletes megoldás. Csak be kell kapcsoltatni az órát. 70-80 bath között vitt el gyakorlatilag bárhová. Korrekt, tiszta volt mindegyik.
Thaiföld pedig jó hely, főleg ha kihagyod a turista-csapda helyeket...

Malackodó 2010.05.29. 21:41:02

@Bangkok Charlie:
Egy élmény olvasni a blogodat! Kedvenc lett.

Én egy hetet töltöttem Phuketen tavaly Februárban. Sokat tuk-tukoztam mert s.ar volt a lábam, de semmi kellemetlen élményt nem tapasztaltam. Előre alkudtam. Korrektek, és megbízhatóak voltak a tuk-tukosok.
Egy élmény volt Phuket, és környéke. Vissza kell mennem...

Üdv: Karcsi

Hozzá Szóló 2010.08.25. 10:32:39

Friss sztori: Bangkokból Pattayára... reptéren ott a taxi, beülök, kérdezem, hogy jó lesz-e az 500THB Pattayáig. Igen vagy nem?
Gyorsan kell dönteni, eldöntötte, oké. Pakolja be a néger a kocsiba a táskákat, beülés, indulás.... kanyargós felüljárókon alig párszáz méter után "Ször, disziz no fájvhándred bát, disziz vántázend end fájvhándred..." és mutogatja a kibaszott árlistáját.
Telibeszarom az árlistát, megkérdeztem, kétszer is, belementél bazmeg, most már elviszel.
De nem. Az nem annyi, ott az árlista.
Kisköcsög... felhívta a főnöknőjét. Mobilon. Át is adta a telefont, a nő is elkezdi magyarázni a hülyeségeit (az nem annyi, az 500bátot nyilván félreértette a sofőr, nem értette, blabla) mondtam neki, hogy leszarom, akkor vigyen vissza a reptérre, úgyse vagyunk messze, kiszállok és ennyi, szevasz.
Persze tudja a rohadt kisnigger, hogy nyilván több, mint egy napja ébren vagyok meg ezer bajom van egy ilyen utazós, többszörátszállós kaland után... de én nem fizetek ezerötöt, jusztse.

Erre, miután látja, hogy nagy biznisz nem lesz velem, elvisz egy helyre, ahol másik taxik is állnak, ahol átültet másik kocsiba és végül 1000ért átvittek Pattayára (de még ezt is szégyellem, hogy így lehúztak a köcsög rohadékok) és ebben az a legmegalázóbb, hogy az országba belépve perceken belül AZONNAL lehúznak. Ez lett Thaiföld mára :(

Ja, ha valaki azt mondaná, hogy nem mindegyik fuvaros nigger ilyen lehúzós gyökér, akkor én még hajlok rá, hogy igaz lehet, az úriember száma 34-es, neve pedig Mr Chai Kaemphoang, na vele egész biztosan nem jártok jól, ha beültök a kocsijába :D

Már a szeme se állt jól...

De igaz, amit itt sok kommentelő is ír: előre megbeszélni és egy papírra nagy betűkkel, számokkal kiírni, hogy ENNYI és pont. De ahogy elnézem, már semmi nem lesz elég... :(

murunga 2010.08.25. 13:31:51

nigger, köcsög, rohadék, gyökér
irány pattaya - hát apám, habzik a kultúra

Eszter in Thai 2010.08.29. 15:01:40

@ Hozza Szolo: Pattayara 500 baht-ert soha nem mesz taxival. Sot, Bangkokon kivul szinte mindenhova 500 felett van. Meg az 1000-en is csodalkozom, hogy belementek, szoval nem huztak le, igy is vesztettek rajtad 500 baht-ot. Amugy tenyleg 1500 baht az alapar Pattayara.

somchai 2010.08.30. 11:03:53

@Hozzá Szóló: Ne idegeskedj, nem húztak le. 1500 baht a hivatalos ára. Én mindig ugyanattól a cégtől rendelek taxit, náluk 1000 baht. Remélem jól fogod magad érezni Pattayán, az írásodból úgy látom nagyon kimerült lehetsz...

Hozzá Szóló 2010.08.30. 14:05:11

@murunga: Pont Pattaya miatt hasonultam :)
Nem kell annyira zokon venni, mert én magam is nigger vagyok, ezzel foglalkozást jelölök. Pl a sajátomat is. És hidd el, rosszabbul keresek itt, Európa kellős közepén, mint az említett lehúzós taxis odakint.
És amúgy meg igen, köcsög, rohadék és gyökér.

Brezsnyev elvtárs ha úgy mondja, akkor úgy is van :)

Hozzá Szóló 2010.08.30. 14:09:11

@Eszter in Thai: Személyesen ismerek olyat, aki még kevesebbért is ment Pattayára a bangkoki reptérről, a tavalyi évben.

Nem azon vagyok kiakadva, hogy nem visznek el annyiért, amennyiért én KITALÁLOM.
Az zavar, hogy miután többször fennhangon elmondom, hogy ÖT-SZÁZ és még mutatom is az ötszáz bátost, érdekes módon akkor jut eszébe elővenni és árlistára hivatkozni, amikor már elhagytuk a repteret.

Egyértelműen megegyeztünk. Ha te vagy a taxis és meg akarod kapni az 1500-at a fuvarért, akkor mi az első egy ilyen ajánlattételnél?

Megmondom:

"No, mister, this is 1500 THB"
Én meg nem szállok be és akkor nem lesz balhé és nem született volna ez a beírásom. Ugye, hogy ugye?

Hozzá Szóló 2010.08.30. 14:10:52

@somchai: Pattaya amúgy nem végcél soha, csak túl jó az infrastruktúra ahhoz, hogy bojkottáljam :)
Főleg, hogy már repülőtér is....

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.08.30. 15:21:43

@Hozzá Szóló: Kérlek, vegyél vissza egy kicsit. Köszönöm.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2010.08.31. 01:36:16

Tisztelt .il hozzászóló... Nehéz megadni a tiszteletet az olyan "köcsög, rohadék, gyökér" embernek, aki egy ilyen szaros 12 eurós tételen képes még a szegény thai-on is fogást keresni. Nem tudom milyen erkölcs, milyen morál, milyen kultúrán nevelkedett Kend, de bicskanyitogató arra hivatkozni, hogy a szerencsétlen thai taxisofőr ráhagyja a könyöklő, izzadságszagú, garast-fogához-verő, alkudozó, jellemtelen magyarra, hogy 500, aztán később kapcsol, hogy "jé, ez a külföldi NAGYON hülye, ez komolyan azt gondolta, hogy én most másfél órán keresztül fogom őt és a csomagjait furikázni rongyos 12 euróért, amikor semelyik bolygón nincs ennyire olcsó taxi???".

Itt a link, és már mások is megmondták itt: 1500 euró valóban a jutányos ár, és VALÓBAN. Ha kicsit is érték-arányosan és becsületesen gondolkodik valaki, és gerinces homo SAPIENS és nem valami ahhoz hasonló majomfajta, akkor elnézést kér, és rábólint az 1500-ra, és nem kezd el cirkuszolni, átszállni, erősködni. Ez jellemtelen, alja ember sajátossága, ezt mint pap mondom.

"For Pattaya, taxis are charging a flat fee of 1300 baht one way and that the journey is one and a half to two hours, again depending on traffic. This flat fee INCLUDES highway toll payments." (forrás: travelhappy.info/thailand/taxi-prices-from-the-new-bangkok-airport-to-bangkok-and-pattaya/)

Ne járassuk már le a magyarokat, jó? Persze .il végű URL-lel villogni sem éppen semmi, de "nem vak az a ló kérem, hanem bátor", jut erről is a vicc az ember eszébe... :-D

murunga 2010.08.31. 07:59:45

"1500 euroért" én bevállalnék egy retúr menetet is az LPG-s taximmal ;-]]]

Hozzá Szóló 2010.09.07. 14:22:03

@tafinaf: "Nem tudom milyen erkölcs, milyen morál, milyen kultúrán nevelkedett Kend, de bicskanyitogató arra hivatkozni, hogy a szerencsétlen thai taxisofőr ráhagyja a könyöklő, izzadságszagú, garast-fogához-verő, alkudozó, jellemtelen magyarra, hogy 500, aztán később kapcsol, hogy "jé"

Ja, jé.
Rákérdeztem, nem egyszer, hogy jó lesz-e neki.
És te se játszd meg itt magad, fölösleges. Te is nagyon jól tudod, hogy ha nincs helye az érkezési oldalon, mert oda nem engedik és ha én nem adok neki 500bátot, akkor NULLA bátért megy vissza pattayára, ahonnét jött (ugyebár).
Én meg mivel látom, hogy a másik oldalon van és amúgy neki bukós lenne Pattayáig menni, fölajánlom, hogy HA NEKI JÓ (tetszik érteni) AKKOR (tetszik érteni, HA-AKKOR) elvihet. Nem kötelező, nekem van erre 500bátom.

Az, hogy utólag "jé" azzal fárassz már valaki mást, aki vevő a süket dumádra meg az oltogatásodra, a "bicskanyitogatóra", a "könyöklőre", "izzadságszagúra", "garast-fogához-verőre", "alkudozóra", "jellemtelenre" és sok egyéb szép jelzőre, amikre mind nem szolgáltam rá, csak egyedül te, akit anyád nem nevelt meg eléggé ahhoz, hogy tudd ilyeneket nem írunk le. Fura, de élőben az ilyen magadfajta megmondóemberek nem ilyen nagyon bátrak, nahát...

Hozzá Szóló 2010.09.07. 14:26:39

@Bangkok Charlie: Hogyne, visszaveszek. Mégse lehet egy lehúzós thai taxist csak úgy szidni, tökre etikátlan...

De egy itt egymásnak a "bicskanyitogató, könyöklő, izzadságszagú, garast-fogához-verő, alkudozó, jellemtelen" az minden további nélkül, mindenféle figyelmeztetés nélkül mehet nyugodtan. Ez érdekes.

tafinaf · http://nagyonjo.com 2010.09.07. 17:04:44

"Te is nagyon jól tudod, hogy ha nincs helye az érkezési oldalon, mert oda nem engedik és ha én nem adok neki 500bátot, akkor NULLA bátért megy vissza pattayára, ahonnét jött (ugyebár)."

Nem tudom nagyon jól. Gondolatolvasás óra nálunk nem volt a suliban.

A "bicskanyitogató, könyöklő, izzadságszagú, garast-fogához-verő, alkudozó, jellemtelen" annak az embernek szólt, aki a fenti extra információt, aminek a fényében mindjárt másképp látszik a királylány, ELFELEJTETTE odabiggyeszteni :-)

Egyébiránt hiába döngeti a mellét a bátor legény, természetesen élőben is pontosan ugyanaz a véleményem, mint itt... számomra nincs különbség az Internet és a Valóság között (ezért vagyok leinformálható, és játszom nyílt lapokkal, nem úgy, mint az .il domainról bátorkodó névtelen farang, "UGYEBÁR") :-D

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.09.08. 11:17:56

Uraim, ezt a vitát és a személyeskedést akkor itt le is zárhatjuk. Köszönöm.

Hozzá Szóló 2010.09.22. 15:25:31

@Bangkok Charlie: Ahogy akarod. Nyilván mindenkinek meg kell élnie, hogy a neten is vihart arat, aki szelet vet :)

Greenternet 2010.09.23. 09:04:25

Errol a temarol csak az jut eszembe ,hogy thaifoldon lehetsz szep de okos nem.Van egy atlagos ar pattayara ami ala nem fogsz tudni menni foleg ilyen drasztikusan.Azon meg nem szabad meglepodni hogy atakarnak vagni.Thaifoldon is probalnak okoskodni de ezt ugy kell felfogni mint egy jatek.Alkudozni mindenen aztan rajukhagynai azt a nehany batyut ,oruljenek neki.Teljesen felesleges veluk vitatkozni mert csak te jarhatsz rosszul.Varhatsz meg jo ideig egy masik kocsira es kihullik az osszes hajad az idegeskedestol.Az pedig egy nagyon rossz kiindulopont hogy ha en nem fizetek neki akkor o uresen megy vissza pattayara.Hidd el rajtad kivul meg jonehanyan igenybe veszik a szolgaltatasait mert ugye balek mindig erkezik.De ha fix arat akarsz akkor a busz a repterrol levisz talaln 200 bath alatt igaz nem tudom pontosan mikor megy az utolso jarat. Arrol nem is beszelve hogy a vilagon mutass egy helyet ahol a taxisok nem okoskodnak.Meg az is lehet hogy thaifoldon jossz ki a legolcsobban.Szerintem felelsleges ilyen dolgokon idegeskedni mert elrontod a nyaralasodat mar az elso feloraban.Ha leakarod szoritani a varhato atvagasokra kiadott osszegeket akkor informalodj elore ,hogy mi mennyibe fog kerulni hogy ne erjen meglepetes.Jo nyaralast.

Greenternet 2010.09.23. 09:18:23

@ZX: Nekem is van ilyen tortenetem.Uldogeltunk cimborakkal a parton pattayan es neztuk ,hogy hogyan is mukodik a tolunk 10 meterre levo jetski kolcsonzo. Turista jon ,kiberel, elmegy, visszajon , majd a thai alkalmazott elkezdi mutogatni a seruleseket.Persze hozza kell tennem hogy a turistak tobbsege foleg az arabok nem igazan tartjak be a szabalyokat megyarul ,hogy ne menjen kozel a masikhoz stb.Persze a kozel- keleti sracok szepen felaranyozva ,nyaklanc stb ami eppenseggel nem jo pattayan.Kaptak is rajta a thaiok.Megmutogattak mindenfele serulest a jetskin.Olyat is ami nem is volt:).Persze vita lett belole, egyra tobb thai vette korul a helyszint.Mondtam is a havernak ,hogy ez mar letszamfolenyes helyzet nem nyerhetnek a turistak.Meg rendort is hivtak fel labamat ratennem hogy benne volt a buliban.Persze a vegen fizettek a sracok megha nem is tetszett nekik.Fuggony.10 perc mulva indiai csalad kiveszi ugyanazokat a jetskiket.Cimbimnek mondom figyelj mert jon ugyanaz a musor.Jetski ki a partra .Ellenorzes.Srac mutatja ugyanazokat a hibakat seruleseket mint az elozo parosnal.Megint vita, rendor, fizetes.Itt meg mulattam az essteken de allitom 2 ora altt beszedtek annak a rozoga jetskinek az arat.Mondjuk ha valami ertelmesebb europai kinezetu turista jott volna oda es esik bele a csapdaba akkor csak szoltam volna nekik elore hogy jobb ha kicsit korbenezik a vizijarmuvet mielott elviszik.
Ezek mind mind olyan trukkok amiket ha ismer az ember akkor nem lehet baja.Tudok meg nehany hasonlot mas sportagakban is de nem szeretnem charlie kenyeret elvenni:)))

Hozzá Szóló 2010.11.02. 15:17:04

@Greenternet: Nem is szabad dzseckit bérelni, én mondom :D

Sud Ildiko 2017.08.27. 20:05:34

Mindenki próbál megélni és tényleg csóri thaiok ugye. De legtöbb esetben ha nem egyből hülyére vesznek akkor sokkal több pénzt legombolhattak volna több esetben is, piacon, tuktukkal ezzel azzal. Ahol pofátlan árat mondanak onnan egyből tovább is állok, hátha elgondolkodnak hogy a következő turistának mennyit mondanak. Egyébként én is rendeltem már Bangkokban taxit a reptérre mert paraztam hogy reggel hajnali négykor nem találok. Megegyeztem Whatsapp hogy 1000 baht, tudva hogy pofátlan egy ár. Dehát a repjegyet ha bukom Phuketre az mégiscsak rosszabb. Aztán reggel korábban felkeltunk és kerestünk taxit aki azt mondta 350 bahtert elvisz és mi elmentünk és nem válaszoltunk többet a WhatsAppos taxisnak. Hat sajnalom, nem szoktam egyébként ilyet csinálni. De biztos talál másik hülyét. A karma vissza ütött mert mikor Phuketre megrendelte a taxit nekünk a hotel recepciós, hát másnap reggel sehol taxi. És hajnali 4 kor se tuktuk se semmi sehol. Az volt az óriási mázli hogy egy japán házaspár pont negyed órával utanunkra rendelt taxit és megengedték hogy velük menjünk ki a reptérre, ráadásul előre fizettek és nem akarták elfogadni egy vasat sem.... Indonéziaban egyáltalán nincs is busz sehova, max egy vagy kettő reggelente. Lehetetlen bárhová eljutni mással mint taxival annak akinek nincs jogsija bérelt kocsihoz. A párom egy nappal előttem ment ki a reptérre , mondta a taxisnak hogy méterrel akar menni, no problem. Méterrel kimentünk és fizettünk 60 000 indonéz pénzt. Én másnap reggel mentem ki a reptérre, fehér nő egyedül. Hát persze hogy az induló ár 150 000 volt. Mondom nem nem. Méterrel akarok menni. Azt mondja nincs méter, 150 ezer az ár. Hát abból nem eszel. Akkor 100! 100 ezerért kiviszi. Mondom nem, méterrel megyek vagy keresek másik taxist. Na jó na jó méter oké. De arra rájön a reptér parkoló ticket, az plusz 10 000. Jól van legyél vele boldog. Megérkeztünk és összesen fizettem 70 000-t. "Azért ez nem 150 000 igaz-e?" Kérdezem a taxist. De az csak mosolyog. Hogy nem sül le a pofájáról a bőr. Tehát a tanulság(ők):
1. Az internet egy varázslatos hely. Nézz utána előre milyen árakra számíthatsz... akkor nem ér kellemetlen meglepetés és nem csinálsz magadból hülyét. A méter nem rossz dolog de van hogy jobban jár mindkét fél egy jobb árral mert akkor az a taxisnak is a zsebébe megy egyből...
2. Állj a sarkadra és az elejétől legyél határozott. Nehéz bizony úgy utazni hogy mindig frissnek tűnj főleg ha egész éjjel úton voltál. De ez egy üzleti tárgyalás és ha lusta, kifaradt , szerencsétlen turistaként viselkedsz aki csak tátja a màlé száját, akkor ne csodálkozz hogy megpróbálnak hülyére venni.
3. Ha nem tetszik az ár ne félj tovább menni hogy jó akkor nem kell. Van mindenből hatszáz árus és hatszáz taxis, hidd el ha reális árat ajánlottal akkor utánad kiabálja amit hallani akartál. Egy alkalommal ruhákat néztem de nem is kellett csak úgy néztem. Már mondta is hogy 150 000 baht. Ha mondom nem, nem , köszönöm csak nezelodom. Tovább indultam. "-100000!!! "- kiállítja utánam. Neeem köszönöm. Nem kell. "- 80 000!!!" Köszi édes vagy de nem kell. "-50 000 utolsó ajánlat, na vigye el na!" Jajjjjj egyem a szívedet na jó megveszem mielőtt még ingyen hajitod utánam.

Egyébként meg mindenhol a világon vannak ilyenek is olyanok is. Vannak taplo paraszt turisták is, akikre ráférne egy verés hogy megtanulják azért mert nem otthon vagy és mert ez szegényebb ország itt mindent szabad... És a rendőrséget sajnos jobb a legtöbbször kihagyni a történetből. A legtöbb esetben te jársz rosszul. Kínában például nagyon szeretem hogy nem fogadnak el borravalót, a nagy többség becsületes és nem próbál átverni. Az árakat nem külföldi turistákra szabják hanem belföldön utazgató kinaiakra akiket nem tudnak annyira lehúzni így az árak normálisak. De ott is ha a rendőr ki kell jöjjön akkor megszivtad. Abból te már nem jössz ki jól.
Jajj de sok hozzászólni valóm van a témához lehet inkább egy saját blogot kellene írjak. Ehelyett egy hétéves cikkében posztolgatok.