A khmer átok
2010. február 09. írta: Bangkok Charlie

A khmer átok

Nincs béke a thai és a kambodzsai pálmafák alatt, folyamatos a kardcsörgetés. A feszültség az utóbbi napokban megint nőtt egy kicsit, mindössze annyi történt, hogy Hun Sen, a kambodzsai miniszterelnök bejelentette, meg fogja látogatni a vitatott thai-khmer határ melletti templomokat. Már a hírre elég feszülten reagáltak thai oldalról, az pedig a Bangkok Post mellékelt fotóján is jól látszik, hogy miféle thai fogadó bizottság garantálta a szíveslátást. Igen, a képen a thai hadsereg katonái láthatók, élesre töltött rakétavetőkkel. Nem kell félni, kambodzsai oldalról sem óvatoskodtak. Rendesen felvegyverzett ármádia kísérte a miniszterelnököt, aki a hírekben gyakran szereplő Preah Vihear templomban imádkozott és végezte a ceremóniát tucatnyi buddhista szerzetessel. A hivatalos programon vele volt a felesége is, ráadásul mindketten katonai egyenruhában.

 
A második templom látogatásra már nem került sor, főleg a thai ellenállás miatt, így Hun Sen helikopterrel visszautazott Phnom Penhbe, a khmer fővárosba. Ám egy kambodzsai híroldalon szokatlanul éles hangú kirohanást intézett Abhisit Vejjajiva, a thai miniszterelnök ellen. A mai Bangkok Post címlapján csak a finomabb része szerepelt az üzeneteknek, melyben Hun Sen a thai miniszterelnököt egyszerűen rablónak nevezi, aki ellopta a hatalmat. „A sárga ingeseket használtad a repülőtért elfoglalására és a hatalom megszerzésére. El akarom mondani minden thainak, hogy sosem volt még ilyen megosztott a társadalom, mint Abhisit miniszterelnöksége alatt. És semmi közöd hozzá, hogy hol és mikor viselek egyenruhát” – idézi Hun Sen szavait szó szerint a legnagyobb angol nyelvű napilap.
 
Azonban azt a részt nem fejtették ki, ami igazán témát adott a thaioknak a kambodzsai miniszterelnök dühös szózatából. Hun Sen gyakorlatilag fekete mágiával fenyegette meg a thai miniszterelnököt: „Ha nem ismered el, hogy a thai hadsereg 2008 július 15-én inváziót indított Kambodzsa ellen, akkor pokoli dolgok történhetnek veled. Lehet, egy különös tárgy eltöri a nyakad. Lehet egy pisztolylövés. Lehet, hogy elüt egy autó, vagy éppen áramütés ér...”
 
Európai olvasók nem igazán vesznek komolyan ilyen mondatokat, még azt is mondhatják, hogy a diplomáciai életben szokatlan otrombaság, vagy éppen gyerekességnek nevezik. A thai miniszterelnök ma mindössze annyit reagált, hogy nem fél és nem szentel semmiféle figyelmet Hun Sen szavainak. A miniszterelnök-helyettes annyival egészítette ki, hogy elveszthette a fejét a kambodzsai kormányfő rendkívüli mérgében, amiért törölnie kellett az eredeti programját.
 
Egyet azonban mindenképpen érdemes tudni. Thaiföldön és a thaiok többségének szemében Kambodzsa a fekete mágia hazája (egyfajta vudu). A thai férfiakon és nőkön gyakran látható különös tetoválások is innen származnak, gyakran azért készítik őket, hogy megvédje őket a veszélytől, távol tartsa a démonokat, az állat motívumoktól pedig azt remélik, hogy ezek harci szelleme átköltözik a tetoválás viselőjébe. Előfordult már többször, hogy a thai politikusok azzal vádolták egymást, hogy khmer mágusokat használnak és rontást kérnek a másikra. A szellemvilágot és fekete mágiát nagyon komolyan veszik Thaiföldön. De olyan még nem nagyon fordult elő, hogy egy miniszterelnök nyilvánossan megátkozza a másikat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veteran 2010.02.10. 10:37:21

A thaiok valoban hisznek ilyenekben. A "Thai escort lány naplója" cimú könyvben (irta Stephen Leather) az egyik eszkort lány, bár nem szebb mégis sokkal sikeresebb a többinél.
Kiderül, hogy egy khmer csodaparfümje van, amit, ha magára szor, amelyik férfi megérzi az illatát azonnal szerelmes lesz belé.
Az az érdekes, hogy amikor több thai lányt is megkérdeztünk mind meggyözödéssel állította, hogy ez igaz ilyen dolgok, meg még más varázslatok is Kambodzsában léteznek.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.02.10. 11:16:14

@Veteran: Már az előző könyvben, a Private Dancerben is felbukkan a khmer tattoo. A magyar címét nem tudom, de majd segítesz. :)))

Veteran 2010.02.10. 15:41:35

Magyar címnek meghagytuk a "Private dancer"-t, de van egy alcíme is: "A tánc csak neked szól".
A könyv egyébként halad a világsiker utján, most jelent meg észt fordításban is!