Zöldhatárért kék börtöngúnya
2011. január 23. írta: Bangkok Charlie

Zöldhatárért kék börtöngúnya

Mondhatni egészen sajátos program megy most vasárnap este a thai tévében. Az összes csatornán. Bárhová kapcsolok, mindenhol ugyanaz a kép fogad. Felületes szemlélő azt hinné, ez most az időjárásjelentés, de nem, mert aki a hatalmas térkép háttér előtt áll az maga a thai miniszterelnök, Abhisit Vejjajiva. A térképen pedig ugyan fellegek nincsenek, de mondhatjuk így, frontokat és magasnyomású zónákat fel lehetne fedezni, az ugyanis a thai-kambodzsai határ, egy éppen eléggé vitatott (mármint thai részről) szakaszát mutatja. A miniszterelnök pedig meglepően profin mozog a tévéstúdióban, egészen pontosan mutat rá a szaggatott vonalakra, hogy hol húzódik a határ, melyik a vitatott rész. Mindez pedig azért annyira fontos, mert tavaly december végén hét thai állampolgár, közük egy parlamenti képviselő átgyalogolt itt a kambodzsai oldalra, ahol a khmer állam katonái természetesen őrizetbe vették őket. Hatalmas skandallum, ugyebár. Akkor még én is úgy tippeltem, miként a thaiok többsége, hogy néhány nap és majd úgyis visszaadják őket. Hát nem így lett, a hét emberből öten tegnap tértek vissza Thaiföldre, ketten pedig még mindig kambodzsai börtönben ülnek, s várják a bíróság ítéletét, őket ugyanis kémkedéssel is megvádolták.

Természetesen Bangkok Charlie sem szeretne blogposztok helyett thai és khmer történelemkönyvet írni – nem kis feladat volna ám az! -, ezért igyekszem viszonylag röviden összefoglalni a sztorit. Thaiföld és Kambodzsa kapcsolata, khmm, finoman szólva sem a legjobb, ráadásul ezt több, mind a mai napig le nem zárt határvita is terheli. A hajdani reptérfoglaló sárga ingesek is rendszeresen felrótták az egykori Thaksin-hívő kormányzatnak, hogy miért adta a belegyezését Kambodzsa felé a Preah Vihear templom világörökséggé nyilvánításához, ezzel szerintük Thaiföld egyértelműen lemond ugyanis a templomról és a területről. Meglehetősen harciasak voltak a sárga ingesek, egyik szónokuk egészen odáig ragadtatta magát a színpadon, hogy a kambodzsai miniszterelnököt gengszternek nevezte, s azt is mondta, hogy majd az ő vérével fogja a cipőjét megtisztítani. Ezt a szónokot egyébként úgy hívták, hogy Kasit Piromya, korábban Thaiföld nagyköveteként szolgált jelentős helyeken (Oroszország, Németország, Japán, USA), jelenleg pedig a mostani kormányban ő a külügyminiszter. Hát így ugye nem a legkönnyebb a jó szomszédság látszatát fenntartani.

Megvolt azért a kontra is, amikor jó egy éve a kambodzsai miniszterelnök, Hun Sen gazdasági tanácsadónak nevezte ki az elűzött és Thaiföldön elítélt ex-miniszterelnököt, Thaksin Shinawatrát. Elég idegesen reagált akkoriban erre a thai miniszterelnök és helyettese, mire Hun Sen általában foghegyről csak annyit vágott vissza, hogy majd akkor beszéljenek, ha Thaiföldnek demokratikusan választott kormánya lesz. Diplomáciában szokatlan közvetlenség ez.

Mindezek ellenére a tavalyi esztendő második felében határozottan javultak a thai-khmer kapcsolatok, többször is találkozott a két miniszterelnök, a csúcs pedig az volt, amikor bejelentették, hogy kölcsönösen vízummentességet adnak egymás állampolgárainak. Ez tényleg nagy szó, szép gesztus volt.

A nyugodt állóvízbe még tavaly, az utolsó napokban, éppen szilveszter előtt csobbantottak bele egy szép nagy követ az egykori sárga ingesek, akik mostanában éppen Thai Hazafias Hálózat (THH) néven futtatják tüntetéseiket. Hat aktivistájuk + egy a kormányzó Demokrata Párthoz tartozó parlamenti képviselő Panich Vikitsreth ugyanis szépen átcsomborgott a zöld határon, a kambodzsai katonák pedig őrizetbe vették őket. Őszintén szólva, thai vagy burmai oldalon számtalanszor előfordul ilyen illegális határátlépés, nem sokat szoktak teketóriázni, vagy visszahajítják őket, vagy egynapos tárgyaláson kapnak valami felfüggesztett büntetést, esetleges kitiltást, ha visszaesőkről lenne szó.

A thai kormány először óvatosan, de határozottan nyilatkozott az ügyben. Rögtön kijelentették, hogy tévedés lehet, a képviselő csak a határmenti thai falvakban élők panaszát szerette volna meghallgatni. Amúgy pedig Kambodzsa bocsássa szabadon őket egy-két napon belül, különben irgumburgum és morcosak lesznek. A THH aktivisták persze nem érték be ennyivel, először odamentek tüntetni a thai határ menti faluba, ahol nemcsak a rendőrökkel találták magukat szemben, de a falusiak is szívesen eltángálták volna a bangkoki politikai aktivistákat. Ők békében éltek eddig ott a határ mellett, semmi bajuk nem volt a khmerekkel, erre jönnek a fővárosból a mániákus tüntetők. A THH gyorsan vissza is jött Bangkokba, majd itt kezdtek különböző kormányépületek meg az ENSZ képviselet előtt tüntetgetni, hogy azonnal engedjék el a társaikat. Mindezek mellett pedig követelték, hogy a thai kormány mondja fel a Kambodzsával 2000-ben kötött határmegegyezést. S ha ez nem lett volna elég, a katonaságot egyenesen gyávának nevezték, amiért hagyták, hogy ez a határincidens és szégyen megtörténjen. Mind a kormány, mind a hadsereg vezetői rendkívüli visszafogottan nyilatkoztak ezekben az ügyekben, tegyük hozzá a teljesség kedvéért.

Kifejezetten érdekes momentum volt, amikor január elején felbukkant egy Youtube videó, melyen látható, hogy miként is történt ez a határsértés. A videó itt látható, a lényeg mindenesetre a telefonbeszélgetés, amikor a parlamenti képviselő felhívta a miniszterelnök egyik közeli munkatársát, s jelezte, hogy most be fognak menni a kambodzsai területre. A videóról az embernek önkéntelenül is a provokáció szó jut az eszébe. A kambodzsai katonák a videón pedig amikor meglátják a csoportot, rögtön mondják is, hogy vannak itt ismerős arcok, néhány hónapja közülük néhányan már ugyanígy átsétáltak, csak akkor szó nélkül visszaküldték őket. Ezúttal, másodjára azonban nincs kivétel. A kiszivárgott videó természetesen nem könnyítette meg a védelmet ellátó ügyvédek dolgát.

Innentől kezdve amúgy a thai kormány még óvatosabb lett, folyamatosan hangoztatta, hogy a remek thai-kambodzsai kapcsolatokat nem befolyásolja a hét ember ügye. Pluszban váratlan gesztusok következtek, például tárgyalás nélkül gyorsan visszaküldtek 199 Thaiföldön illegális határátlépésen kapott khmer állampolgárt. Persze a hivatalos kommunikáció szerint véletlen egybeesés volt az időzítés.

A thai Híradókban és újságokban természetesen egész hónapban címlapon szerepelt az ügy. Ez a szép kék zakó például a kambodzsai börtönviselet, benne pedig a thai parlamenti képviselő.

Hun Sen (jobbra a fotón) a kambodzsai miniszterelnök alig egy-két alkalommal szólalt meg, ekkor is csak annyit mondott, hogy mindenkinek tisztelnie kell a független kambodzsai bíróság ítéletét, neki pedig nem dirigálhat nemhogy Thaiföld, de még az ENSZ sem. A bírósági meghallgatások közben egyre nyúltak mint a rétestészta, csak második nekifutásra voltak hajlandók óvadék ellenében szabadlábra helyezni néhányat a vádlottak közül. Végül a hét thaiból öt esetében megszületett az ítélet a héten, tiltott határátlépésért 9 hónap börtön és 7000 bahtnyi büntetés kaptak, de felfüggesztve. Így öten hazatérhettek szombaton, a thai miniszterelnök pedig vasárnap este már az alkalmi időjárásjelentő szerepében mutatta a vitatott határszakaszt. Azt próbálta bizonyítani, a kicsit sajnos homályos térképen, hogy lehet, kambodzsai területen voltak, de ez azért egy vitatott határszakasz. Üzent a THH aktivistáknak is a tévéből, mely szerint a 2000. évi megállapodást a kormány nem mondhatja fel, a tárgyalóasztal mellett kell egyezkedni, ha ugyanis nem ezt teszik, akkor nem marad más lehetőség, mint a háború.

Természetesen mindezekből is látszik, hogy a sztorinak messze nincs vége, nemcsak azért mert ki tudja, mikorra rendeződik a határvonal sorsa véglegesen, de aki figyelmesen olvasott most, az láthatja, hogy 7 emberből mindössze 5 tért vissza. Két THH aktivistát ugyanis időközben az illegális határátlépésnél jóval súlyosabb vádakkal illetett a khmer hatóság, rejtett kamerát találtak náluk, ezért nekik kémkedésért kell felelniük. Azzal pedig a világon sehol sem viccelnek, súlyos évek járhatnak érte. De majd kiderül, hogy miként dönt a független kambodzsai bíróság. Talán még a héten.

*

Elindult Bangkok Charlie facebook oldala. Ha valaki friss híreket, többet és jobbat szeretne, nem elég a blog, akkor erősen javasolt a like-olás. Lehet ott is kommentelni, reagálni, sőt, képeket, beszámolókat is küldeni akár.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy új nik a sok közül 2011.01.23. 21:33:24

régóta érdekel Indokína (no gondlom ezt a nevet se nagyon használják manapság), általában átfogó elemzéseket, nagyobb áttekintő munkákat keresgélek a neten, de a te blogodat is időről-időre lecsekkolom, azután találtalak, hogy a farang.hu eltűnt

offkérdésem lenne:
tudnál valamit mondani a burma-mianmar elnevezésekről? A Mianmar név olyan mint nálunk volt a népköztársaság tag, amit a magyarok többsége sosem érzett magáénak? Vagy a Burma névet érzik a gyarmatosítás emlékének és azt nem szeretik?

ha publikus: farang.hu-val mi lett? történt valami a bloggerrel?

egy új nik a sok közül 2011.01.23. 21:56:45

lenne még egy, általánosabb kérdésem: mennyire cereszabatosak dk-ázsia nyelvei? a thai vagy a vietnami nyelvvel mit lehet kezdeni a szomszéd országokban? (laosz, kambodzsa, burma/mianmar)

Éljen a Legőszintébb Igazságbeszéd!Éljen Gyurcsány 2011.01.23. 23:26:30

Gyerekek, tudjátok, szerintem hány évtizede nem a khmerek urlkodnak Kampucsiában?

Eszter in Thai 2011.01.24. 01:40:48

@egy uj nik: Nem tortent semmi a bloggerrel. Meg mindig Thaifoldon el.

egy nik a sok közül 2011.01.24. 01:53:48

@Eszter in Thai: kösz, jó tudni. szerettem a posztjait.

sronti 2011.01.24. 01:54:22

@Éljen a Legőszintébb Igazságbeszéd!Éljen Gyurcsány:
Mesélj, de először nézd meg, mit jelent a khmer szó.
en.wikipedia.org/wiki/Khmer_people
Szerintem összekeverted a vörös khmerekkel, akiket valóban megbuktattak a hetvenes évek végén.

SBSB 2011.01.24. 01:56:20

@Éljen a Legőszintébb Igazságbeszéd!Éljen Gyurcsány:

khmer - nem egyenlő- vörös khmer.

Ha erre rádöbbensz, az azért jó.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.01.24. 06:28:37

@egy új nik: Röviden: Semennyire. Nem mész a thai nyelvvel semmire Vietnámban. De még Kambodzsában sem. Bár ott ha tudsz thaiul, jobb is ha titkolod.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.01.24. 06:33:39

@egy új nik: Az Indokína megnevezés erre sosem volt népszerű, mert azt gyakran, csak szűkebb értelemben használták, vagyis az egykori francia gyarmatokra (Laosz, Kambodzsa, Vietnám). Thaiföld pedig arról ismert, hogy sosem volt gyarmat, erre annyira büszkék, hogy amikor tavaly szóba került, esetleg angolt oktatnának az iskolákban, kvázi második nyelvként, akkor gyorsan elvetették - pont ilyen gyarmati indokokkal.

Burmát a katonai diktatúra nevezte át Myanmarnak. Viszont a demokratikus ellenzék még mindig a Burma szót használja. Ne keressél magyarországi vagy kelet-európai analógiákat az ázsiai térségre, mert igazából félrevisznek ezek a dolgok.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.01.24. 06:37:48

@Éljen a Legőszintébb Igazságbeszéd!Éljen Gyurcsány: Nagyon érdekes, egy igazi troll. Beszédes nick, ez az első hozzászólása. De nem töröllek, egyrészt mert nem szokásom, másrészt meg hagyom mulatni a többieket azon, hogy mekkora ökörséget írtál ide.

Egyébként nem véletlenül írtam, hogy eszem ágába nem lenne kambodzsai történelemkönyvet írni. Elég viharos históriájú és nem túl szerencsés ország, volt. A vörös khmerek uralmának vége, de teljesen nem tűntek el, csak mondjuk így átalakultak. Hun Sen miniszterelnök is vörös khmer parancsnok volt, mielőtt Vietnámba menekült volna, onnan tért vissza a "felszabadító" vietnámi csapatokkal. De ahogy az előbb mondtam, nem szabad európai analógiákat gyártani, vagy sommás ítéletet alkotni - ez itt más vidék, más logika.

Pipas 2011.01.24. 07:10:32

Még jó, hogy Magyarországnak nincs ilyen piszlicsáré határvitája egyetlen szomszédos országgal sem. Magyarország ugyanis önmagával határos minden oldalon... ;)

Éljen a Legőszintébb Igazságbeszéd!Éljen Gyurcsány 2011.01.24. 07:48:31

@SBSB: nem ez volt a kérdés. Olvass figyelmesebben. Azt kérdeztem, tudjátok-e, szerintem hány évtizede nem a khmerek uralkodnak Kampucsiában. Márpedig a helyes válasz erre az lett volna: NEM. Annál is inkább, mert szerintem a khmerek uralkodnak ott.

tobias2 2011.01.24. 07:59:07

@Bangkok Charlie: Laoszban viszont egész jól lehet boldogulni a thai nyelvvel. Úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a macedón a bolgárhoz.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.01.24. 08:09:28

@tobias2: Igen, az kicsit más szituáció, mint Kambodzsa vagy Burma viszonyában. Laoszban legjobban az isaaninak nevezett thai nyelvjárással lehet boldogulni, ami annyira különbözik a központi thaitól, hogy a valódi bangkokiak nem is értik (éppen ezért nevezik laóknak az isaani embereket). Ez az isaani nyelv kb. 80-90 %-ban egyezik a laoszival.

Másik érdekes dolog, hogy bár a bangkokiak nem értik a laoszi meg az isaani beszédet, ellenben Laoszban megértik a központi thait, ráadásul a laosziak nagyon szeretnek thai tévécsatornákat nézni.

tobias2 2011.01.24. 08:15:48

@Bangkok Charlie: Burma/Myanmar thai neve พม่า; สหภาพพม่า latin átírásban pá-mâa; sà-hà-pâap pá-mâa (Burma; Burmai Szövetség). Semmi miyamaris.

tobias2 2011.01.24. 08:53:19

@Bangkok Charlie: A látogatóknak írom, hogy lássák, egyrészt itt saját neve van a dolgoknak, másrészt Thaiföld nem foglalkozik az új név (Myanmar) meghonosításával. Neked ez nyilván evidens, mert itt élsz.

schramjanko 2011.01.24. 09:31:35

A páromnak jó ideig volt egy munkatarsa a lao határ mellől, Ő is mondta, hogy elöször nehezen értette meg de idővel megtanulta.Mikor Laoszban jártunk, úgy beszélt mintha otthon lett volna:-)

egerészölyv 2011.01.24. 09:56:05

@Bangkok Charlie: elnéztem itt a párharcotokat ezzel az éljenező gyerekkel. Nyilván nincs ki a mittudoménmennyi kereke, de az a lekezelő, diktatorikus stílus se semmi, amit te mint önkényúr itt eljátszol.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.01.24. 10:07:47

@egerészölyv: Ja, mert nem látod a nekem szánt személyeskedő bejegyzését, amit kiszedtem.

Amúgy nem értem, hogy miért gondolod azt, a kommentelés alkotmányos alapjog, a blog gazdájának pedig kötelező tűrni és nézni, ha mindenféle alakok telepiszkítják az udvart, vagy éppen nekiállnak személyeskedni és kötözködni.

Szerencsére nagyon-nagyon ritkán kell egy-egy megjegyzést kivennem (99%ban trollok), de magyarázattal sem tartozok ezért senkinek.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.01.24. 10:08:50

@tobias2: OK, értem. Én is Burmának hívom általában, mert így hívják a thaiok, az angolok, sőt, még a burmaiak többsége is :)

egerészölyv 2011.01.24. 10:31:08

@Bangkok Charlie: na ja, de éppen ezért zizis, ha te egy kitiltottba törlöd a bakancsod. Persze valóban azt törölsz, amit jól esik, csak ez nem tűnik különösebben demokratikus "éthosznak". Kicsit homályos a "troll" fogalma: akire rásütik? Volt már ilyen a történelemben...

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.01.24. 10:48:40

@egerészölyv: Miből gondolod, hogy kitiltott? Offtopic vagy, úgy hogy fejezzük be azt a kört, kérlek.

Minden tiszteletem azoké, akik úgy kommentelnek, hogy a blog témájához szólnak hozzá. De kötözködésnek, köpködésnek nincs helye.

Greenternet 2011.01.25. 12:54:56

Valahogy ugy tunik nekem ,hogy mindig jokor kerul felszinre ez a hatarmenti vita a kambokkal. elterelni a figyelmet a gondokrol a belso gondokrol es persze ha mar ezt teszik akkor sokkla jobb ha masra mutogatnak.

Molnár Norbert 2011.01.29. 17:27:22

Most már csak az érdekelne, hogy miért mennek át rendszeresen a határon ezek az emberek? Mi a provokáció célja?

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.01.30. 16:16:27

@Molnár Norbert: A cikkből szerintem kiderül. A két ország között határvita van, vagyis vannak olyan jelenleg kambodzsai területek, amit a thaiok a magukénak vallanak. A THH pedig azt szeretné, ha ezek a területek Thaiföldhöz kerülnének. Hogy pontosan mekkora területek, azt nehéz volna megmondani, volt már szó több mindenről, pár négyzetkilométertől akár egy-egy tartományig.