Nagy csetepaté vagy kis háború?
2011. február 07. írta: Bangkok Charlie

Nagy csetepaté vagy kis háború?

Épp néhány hete volt szó az akkor éppen feszültebbé váló Thaiföld-Kambodzsa viszonyról, most viszont újra beszélni kell róla, mert a helyzet nem javult, sőt. A hétvégén a thai-khmer határon, Preah Vihear térségében dörögtek a fegyverek, de rendesen. A két ország hadserege már korábban is nagy erőket sorakoztatott itt fel, az elmúlt években pedig volt egy-egy kisebb incidens, néhány kóbor géppisztolysorozattal, a mostani alkalom azonban minden eddiginél komolyabb volt: géppuskák, rakétavetők, tankok, ágyúk, tüzérségi lövedékek, ráadásul nem is egy alkalommal, hanem péntek óta körülbelül naponta volt egy-egy 1-2 órás összecsapás. Megbízhatóbb hírforrások szerint eddig két halott – egy katona és egy farmer -, valamint 34 sebesült van, többségükben katonák. Si Saket tartományban több mint 15000 helybelit evakuáltak, bezártak az iskolák, valamint a Chong Jom határátkelő, Surin tartományban.

Thaiföld és Kambodzsa között régóta folyik a vita a XI. Században épült Preah Vihear templom miatt. Ezt a romos műemléket 1962-ben a Hágai Nemzetközi Bíróság Kambodzsának ítélte, viszont a környező területről nem szólt a döntés, a mintegy 4.6 négyzetkilométeres részt mindkét ország magának követeli. A korábbi fejleményeket a Preah Vihear tag alatt meg lehet találni.

A feszültségek 2008-ban éleződtek ki újra, amikor Kambodzsa az Unesco-nál kérvényezte a templomrom világörökséggé nyilvánítását, ezt pedig a thaiok közül sokan rossz néven vették, így például a reptérfoglalás kapcsán híres/hírhedt sárga inges tüntetők, a People's Alliance for Democracy (PAD) aktivistái. Tavaly decemberben közülük hatan plusz egy kormánypárti parlamenti képviselő átsétált az egyik vitatott kambodzsai határszakaszon, ahol természetesen elfogták és Phnom Penhben bíróság elé állították őket. A részletekről korábban itt írtam, akkor a történet úgy állt, hogy a hétből öten felfüggesztett börtön büntetést kaptak és visszatérhettek Thaiföldre. Azóta a maradék kettő aktivista ügyében is megszületett az ítélet, ami egyáltalán nem lett enyhe: 6 és 8 év börtön, ugyanis őket megvádolták az illegális határátlépés mellett kémtevékenységgel is, mert rejtett kamerát találtak náluk. Semmi felfüggesztés, mindketten a börtönben ülnek, fellebbeztek, várják a másodfokú döntést.

A sárga ingesek már az ítélethirdetés előtt Bangkokban újra az utcára vonultak és tüntetésbe kezdtek. A kormányzati negyedben ismét lezárták a Ratchadamnoen Nok sugárutat, ami egy elég széles és fontos közlekedési útvonal arra. Színpadot ácsoltak, kempinget építettek, s azóta mennek újra a szónoklatok, élő közvetítés a tévében, a sárga csatornán (ASTV). Folyamatosan a kormány lemondását követelik és 2000-ben Kambodzsával a határok ügyében kötött megállapodás felmondását. Vissza a templomot, meg körülötte a földeket, természetesen. A thai katonákat és tábornokokat gyáváknak nevezik, a szónokok pedig felteszik a vicces kérdést a színpadról: két repteret már elfoglaltunk, melyik lesz a következő? Phnom Penh! – feleli a tömeg kórusban.

Az elmúlt hetekben voltak még kisebb incidensek, Thaiföld követelte egy kambodzsai zászló eltávolítását a vitatott területről, valamint sérelmeztek egy hatalmas khmer kőtáblát, amin a feliratok Thaiföldet agresszor betolakodónak nevezték. Ezt a táblát végül el is tüntették, ha az ember a neten keresgél, akkor a khmer nacionalista blogokban láthat erről fotókat, valamint dühödt kommenteket, hogy miért engedte ezt a szégyent megtörténni Hun Sen, a kambodzsai miniszterelnök.

Azért ecsetelem részletesen ezeket a dolgokat, hogy lehessen érezni, milyen is volt mostanában a hangulat, amikor múlt pénteken kitört a lokális háború. Hogy pontosan miért is, azt nehéz kideríteni, mert mindkét fél azt állítja, hogy csak visszalőttek. Mindenesetre Preah Vihear térségében kemény tüzérségi támadás volt, thai oldalon pedig a határtól 20 kilométerre is csapódtak be lövedékek, egy falusi farmer az életét vesztette, több épület, köztük egy iskola is porrá égett. A mellékelt képeken látható a támadás utáni helyzet, amiből kitűnik, messze nem levegőbe leadott figyelmeztető lövésről van szó. Kambodzsai oldalról nehézgépfegyvereket, ágyúkat, tankokat és a thai hadsereg szővivője szerint BM21-es rakétavetőt használtak. Ez például a második világháborúból Magyarországon jólismert Katyusa utódja.

A pénteki első támadás után a két hadsereg helyszínen lévő parancsokai amúgy találkoztak, a mellékelt fotó szerint kifejezetten jó hangulat lehetett. Ezt sugallották a nyilatkozatok is, miszerint félreértés van és tűzszünet következik. Nem tartott sokáig, mert aztán szombaton, vasárnap és még hétfőn hajnalban is volt egy-egy hosszabb támadás, amikor a két oldal nagy erőkkel lőtte egymást. Thai részről több mint 15000 falubelit evakuáltak a környékről, akiket javarészt sátrakban helyeztek el, ideiglenes táborokban. Si Saket tartományban bezártak az iskolák, illetve egy, a közelben lévő thai-khmer határátkelő is. A hétfői hivatalosnak tűnő adatok szerint thai oldalról két halott volt eddig, valamint 34 súlyosabban sérült. A hétvégén amúgy egészen vad adatok és közlemények terjengtek, a két ország sajtójában, így állították, hogy 64 kambodzsai és 30 thai katona halt meg az összecsapásokban, de szó volt legalább féltucatnyi khmer fogságba esett thai katonáról is.

Képek a thai oldalról:

Képek a határ kambodzsai oldaláról:

A kambodzsai miniszterelnök, Hun Sen már az első incidensek után nagy hangon agresszornak nevezte Thaiföldet, az ENSZ-nek pedig két levelet is küldött, amiben a szervezet beavatkozását kérte. Itt olvasható az egyik levél teljes terjedelmében. Szerinte amúgy kék sisakos katonák kellenének a térségbe, mindenképpen nemzetközi beavatkozást szeretne.

Abhisit Vejjajiva, thai miniszterelnök ezzel szemben közölte, a thai katonák csak a dolgukat végezték, Thaiföld szuverenitását védték, nem léptek fel agresszorként. Hétfőn Thaiföld is tájékoztatta az ENSZ vezetését levélben, de ők elzárkóztak mindenféle nemzetközi beavatkozástól, közvetítéstől, mondván a két országnak kell rendeznie egymás közt a konfliktust. Természetesen féltucatnyi ország fejezte ki már aggodalmát a durva határincidens miatt, mindkét felet önmérsékletre és gyors rendezésre szólítva fel.

Azt talán mondani sem kell, hogy a hatalmas ágyúzás kárt tett a világörökséggé nyilvánított templomromban is.

Egyelőre itt tart a konfliktus, hatalmas katonai erők mindkét oldalon, az utak a térségben lezárva, Bangkokban pedig több ezres sárga tüntető sereg a kormányzati negyedben. A következő lépést a nagy hírügynökségek és a nemzetközi elemzők is csak vakon találgatják. Könnyen lehet, hogy amilyen hirtelen jött, úgy el is ül a csatazaj és szétoszlik a lőporfüst. De ennek az ellenkezője sem kizárt.

Bangkokból Angkorba látogató turistáknak: A Poi Petnél lévő határátkelő változatlanul nyitva van, nem zárták le. A forgalom igaz elég gyér, mert a thai utazási irodák nagy része lemondta az angkori utakat a helyzet miatt. Korábban naponta átlagban 800-1000 turista fordult itt meg, most ez a szám 100 alá esett. Mindenesetre érdemes figyelni a napi híreket, például Bangkok Charlie Facebook oldalát vagy Twitter folyamát, mert ha bármi változás állna be, arról ott lehet a leggyorsabban értesülni.

(Fotók: Nation, Bangkok Post, Thai Rath)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F173 2011.02.07. 18:02:32

Köszi a kimerítő tájékoztatást!
A légíjáratokat is törölték vagy zavartalan a légi forgalom a két ország között?

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.02.07. 18:04:31

@F173: Nem, nem töröltek semmit. Sőt, az egyetlen említett - egyébként kicsi, nem is jelentős - határátkelőn kívül mindenhol zavartalan a forgalom a két ország között.

Martian (törölt) 2011.02.07. 18:56:29

A két ország katonái jól elvannak egymással a lövöldözősdiben...

benkoo 2011.02.07. 20:21:39

ilyenkor sajnálom, hogy nem lehet elszállítani ilyenektől a műemléket.remélem nem robbantják fel.... hogy ha enyém nem akkor senkié....

GCsabi 2011.02.07. 21:22:44

basszus
évek óta tervezem, idén sikerült rávenni az asszonyt, hogy nézzük meg Angkort, erre tessék

remélem nem lesz belőle "ügy", határzárás ,eg reptérfoglalás :(

Rich.mond 2011.02.07. 21:30:17

Jó blog, jó írásokkal. Csak így tovább!

Kelly és a szexi dög 2011.02.07. 21:42:03

Jól kezdik az évet, biztos jót tesz majd az országok idegenforgalmának!

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.02.08. 08:57:02

@GCsabi: Más a helyzet most, mint két éve a reptérfoglaláskor. Egyrészt a sárga ingesek sincsenek annyian, másrészt új kormány van, s a katonaság sem engedné meg nekik ezt újra. A kambodzsai feszültség is enyhülni látszik ma, nem volt lövöldözés, sőt, visszaadtak ma egy hadifogságba esett thai katonát.

@Rich.mond: Köszönöm.

GCsabi 2011.02.08. 09:08:08

@Bangkok Charlie:
a sárga ingesek most még nincsenek annyian, de mi csak két hét múlva megyünk :)

őszintén szólva nem is a dolog thai része miatt "izgulok", tavaly ott voltunk, amikor a Királyi sétányon állt a bál, a Panfa kikötő felé menet ott mászkáltunk a tömegben, nem volt gáz

lehet várok pár napot a kambó e-visammal :)

Charlie, összefuthatnánk egy kávéra

Hozzá Szóló 2011.02.08. 16:43:50

Tudom, hogy csúnya dolog ilyet mondani... és tényleg, tényleg nem jókor.... de

Basszus, ha valamikor jó Angkort meglátogatni, az MOST VAN!
Nincs az iszonyatos orosz meg egyéb turisták tömegei... nincs az áradat Thaiföldről... soha jobbkor.

Hozzá Szóló 2011.02.08. 16:44:51

@GCsabi: Ennél jobb alkalmat ne várjatok erre!!!
Végre nyugodtan lehet sétálni, végignézni tisztességesen mindent.

Blende79 2011.02.08. 22:10:36

@GCsabi: Felesleges az e-visa. A reptéren 5 perc az egész és egy élmény. :)
Meg szebb is az útlevélben. :)))

Blende79 2011.02.08. 22:11:32

@Bangkok Charlie: Charlie ez jó hír. Kicsit izgultam én is. mi 26-án indulunk..

GCsabi 2011.02.08. 22:41:01

@Blende79:
csakhogy mi nem repcsivel megyünk Kambóba, és így nem kell vacakolni a határon(állítólag)

Blende79 2011.02.08. 22:43:33

@GCsabi: Hmm... ravasz.
Mi anno egyszerűbbnek, olcsóbbnak és gyorsabbnak találtuk Phuketről KL-en keresztül repülővel.
Meg szeretünk is repülni. :)

Greenternet 2011.02.09. 03:36:26

Mindig van valami amivel el lehet iranyitani a nep figyelmet az igazi gondokrol.Ez padig a legegyszerubb ha talalunk nekik egy ellensegkepet.Gondolom a thaifoldon meg kambodzsaban elo nehany millio szerencsetlennek pont az a legnagyobb gondja hogy ez a templom hova is tartozik.A tuntetok is mennenek inkabb dolgozni meg az arvizi karokat helyrehozni mint a szajukat jartassak.De a politikusok is nagy arcok.Foleg akik annak idejen dontottek a templom hovatartozasarol.Kambodzsanak adtak a teruletet de a bejaratat a thaioknak.Bolcs dontes volt es jo megoldas a jovore.Miert ilyen hulye az emberiseg??:((((((

Greenternet 2011.02.09. 03:40:27

Egy valamire biztosan jo ez a konfliktus.A kozeljovoben mindenki ezt a templomot akarja majd megnezni.Gondolom a bevetelen majd feleznek a kambok meg a thaiok.Lasd visa run stb.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.02.09. 15:21:09

@GCsabi: Nem kell várni szerintem, nagyon kicsi az esélye a határ lezárásának.

Kávé? Nem tudom, emailben egyeztessünk, akkor látom hogy állok szabadidővel.

elkoltozott. 2011.02.23. 12:53:18

Hello

Mi pont akkor penteken jottunk at Pot Petnel vissza Thaifoldre.
Csak nehany harckocsit lattunk a visszafele vezeto uton meg sok ellenorzo pontot. Minket is megallitottak:))
Amugy aki Angkorba keszul inkabb menjen Siem Reapba repulovel.
Mi Bangkokbol mentunk taxival POi Petig es onnan megint taxival.
Poi Petnel meg ha van e visad is nagyon sokat kellett varnunk hogy bejussunk kambodzsaba. Sztem minimum 200 meteres sor allt.
Arrol nem is beszelve hogy Poi Pet borzalmas.. a szervezes borzalmas..es azok a szagok a hataron..
Jo utat mindenkinek aki megy. Kambodzsa rovidesen Thaifold vetelytarsa lesz a turizmusban szerintem. Nagyon jo volt ott, mindenki tud angolul, eg es fold a viselkedesuk a thaiokhoz kepest. Mindenkinek ajanlom,meg ha szegeny orszag is.. Angkor meg egy csoda.
:)

gthongtae 2011.03.15. 16:09:04

Néhány tény, ahhoz, hogy érthetőbb legyen a szituáció!
1. 1904-ben a thai és francia kormány megegyezett abban, hogy a fenti terület Thaifölddé. Ezt egyébként a természet egyértelműen igazolja. Aki még nem járt ott annak esetleg kérdéses, de 100 méteres sziklafal, ami alant kambodzsát elválasztja attól, hogy egyeltalán a palotába feljusson. (Ez olyan mintha a Niagara vízesést elvennék Kanadától és csak az USA-é lenne.)
2. Egyébként a thai oldalon nemzeti park is egyben a terület 1998 óta, ahová nem lehet utat, piacot és kolostort építeni, amit a khmerek megtettek. Thai oldalról nem, mert tilos.
3. A világ bíróság ítélete 1962-ben arról, hogy a palota kambodzsáé, az a francia befolyás eredménye, de ez az eljárásmód elég ismerős nekünk Trianonból.
4. Az egész kavalkád azon alapszik, hogy a thai öbölben lévő hatalmas olaj és gáz mezők a két ország között fekszenek, de a diktátor Hunszennel könnyebb egyezkedni, mint a parlementáris diktatúrát gyakorló thai oldallal, így a nagyhatalmak erre alapoznak és rávették a thai kormányt hogy támogassa Hunszent a hatalmon maradáson amíg a kiaknázás elkedődik. Ezért készült a megállapodás 2000-ben, ami a határok közös újrakijelölését mondja ki.
5. Hunszennek szüksége van a választások sikeréhez és vezetőnek megmaradni a Phra Vihara (kedves Charli ez a helyes elnevezés és nem a Khmer átirat, mert khomok építették azt a Siva imádok templomának) kolostor és a környező terület Kambodzsa világörökséggé nyílvánítására (ez évben Brunei-ben), mert egyébként a Kadhafi effektus várható ott is.
6. A konspiráció miatt a thai kormány saját állampolgárait engedi börtönbe záratni, azt a 7 főt, akik az eltünt régi határkövet keresték a még kijelöletlen határszakaszon és a thai miniszterek jelentették ki, hogy khmer oldalon jártak. (A terület egy ENSZ menekült tábor Nong Chan, ami a vörös khmerek elől menekült kétszázezer kambodzsait látott el 30 évvel ezelőtt, ez pedig nyílván thai területet jelent, amit a vöröskereszt is igazol. Csak a khmerek nem mentek haza, hát ez érthető.
7. Ezek után elég egyértelmű, hogy azok a thai emberek, akik még hazaszeretők kimennek az utcára és követelik a kormánytól az ártatlanul elítélt honfitársaikat hozzák vissza és a hazaáruló megállapodást mondják fel és a khmereket deportálják, hiszen azt egyébként is csak a thai oldalról volt betartva. 3 éve egy ugyanilyan esetben a thai helyi parancsnok ultimátumot adott a 3 meditáló thai elfogágásért, amit persze a khmer sereg elfogadott. De most a kormányt ezt megakadályozta és nem engedte hogy a thai katonák segítsenek.
Megjegyzés:
Egyértelműen a khmerek lőtték a thai katonákat, mert utat akartak építeni a palota felé, majd szándékosan a civil falut lőtték, amit a képek is igazolnak (20km) mindezt a UNESCO palota romokból (AP képek) így nem véletlen, hogy thai hadsereg visszalőtt védve a lakosságot.
Persze az egész csak azért volt hogy az ENSZ-be vigye az ügyet Hunszen, ahol mint kisebb országot megszánják és igazat adnak neki, illetve az olajban érdekelt nagyhatalmak (Total - Chevron) is támogatják.
És végül a mostani kormányfő, az oxfordi tanonc kihírdette a nemzetbiztonsági törvényt a tüntetők építette utcai budik ellen. Nem azért mert büdös, de ezzel a címszóval próbálja feloszlatni a hazafiakat. Így lehet hogy a wécébevétel lesz thai katonáknak és rendőröknek a hőstette, ahelyett hogy a khemereket küldenék haza.
Felszólítás: Közösen támogassuk, hogy mind a thai, mind a khmer nép küzdelmeit, hogy sikeresen elzavarják az elősködő kormányaikat. Támogatásainkat megmaradt Bahtjainkkal a Ratchadamnoen Nok majálison tehetjük meg, amíg a még tart... ma még igen)
március 15-re emlékezve ThTh

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.03.28. 13:19:59

@gthongtae: Kedves Thongtae, köszönöm az értékes hozzászólást. Az angol átírásnál azért használtam a másik verziót, mert a nemzetközi sajtó, a bangkoki angol nyelvű napilapok is ezt használják, de még a thai kormány közleményeiben is ez szerepel. Így ha valaki Google segítségével szeretne még rákeresni, akkor könnyebb dolga lesz.

Az 1. ponthoz csak annyit fűznék hozzá, hogy pontosan ezért tettem be a két első fotót, így lehet látni, milyen a környék, merre húzódik a "természetes határ".

gthongtae 2011.03.29. 06:51:37

Rendben, Charlie. A lényeg az, hogy ne csak azt olvassuk és lássuk, amit a Média meg a kormányzat akar. Mert a történet lényege az legtöbbször nem kerül nyilvánosságra. Egyébként hajrá sárgák! Legalább Thaiföldön győzzön az igazság.