Long Live The King!
2011. december 05. írta: Bangkok Charlie

Long Live The King!

Élhet a farang hosszú évek óta Thaiföldön, sok-sok dolog megszokottá válhat a számára, amire az újonnan érkező turisták rácsodálkoznak, s jónéhány egzotikum már nem annyira különleges dolog. Egy varázs azonban talán sosem múlik, évről évre jön a december 5. és a farang újra meghatódik azon, hogy a thai emberek milyen hatalmas tiszteletet és tiszta szívből jövő szeretet éreznek királyuk iránt. Ahogyan egy másik farang megfogalmazta ma találóan: talán nincs még egy ilyen ország a földön.

Őfelsége, Bhumibol Adulyadej, azaz IX. Ráma a világ leghosszabb ideje a trónon lévő uralkodója. A thai király idén 84. születésnapját ünnepli. A turisták számára jólismert Smaragd Buddha templomának szomszédságában lévő Chakri Maha Prasat trónterem volt hétfőn délelőtt az ünnepség központja, ide érkezett a 2009 óta a Siriraj kórházban lakó uralkodó, valamint teljes családja. Az uralkodó fogadta előbb a jókívánságokat, majd beszédet tartott a trónterem erkélyén, természetesen az egész ünnepséget a thai csatornák élőben közvetítették. A király összefogásra szólított fel, a történelmi árvízzel felett csak egységben lehet győzni. Szükség van az együttműködésre minden oldalról. Meg kell tenni mindent, amit csak lehet – emlékeztette a kormányzatot és az illetékes hivatalokat -, mert az ország csak akkor lehet stabil, ha az emberek biztonságban élnek. A király korábban megfogalmazott néhány ötletet és útmutatást az árvízveszély elhárításával kapcsolatban. „Ezek nem utasítások vagy parancsok, mindössze javaslatok” – hangsúlyozta az uralkodó. A minisztériumokon múlik, hogy mennyi valósul meg ezekből. Viszont mindenképpen alapos tervezésre van szükség, hogy a jövőben ne kerüljön ilyen veszélybe az ország.

A beszéd után a királyi konvojvisszahajtott a Siriraj kórházba, az út a Sanam Luangon és a Pinklao hídon keresztül vezetett. Az út szélén mindenhol thaiok tízezrei sárga és rózsaszín pólóban – ezek a király színei, sárga mert hétfőn született, a rózsaszín pedig az évet jelzi -, kezükben zászlókkal, sokan pedig a király fényképét tartották a kezükben. Ahogy a konvoj elhaladt, folyamatosan zengett a levegőben thaiul a „Hosszú életet királynak!” A felfokozott lelki állapotban sokan el is sírták magukat. Egyrészt aggódnak a királyuk egészségéért a thaiok, másrészt az út szélén ülőknek életreszóló élmény ha akár csak másodpercekre is megpillanthatják a királyt, aki az utóbbi években nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt.

A mostani történelmi árvíz kapcsán a thai televíziókban többször látható volt az 1990-es évek elején és közepén készített felvétel, ahol az uralkodó egy tanácsteremben az árvízzel kapcsolatban tájékozódik és konkrét javaslatokat fogalmaz meg. Az árvizet nem lehet megállítani, biztosítani kell az útját a tengerig úgy, hogy az emberek is biztonságban élhessenek. A királyi javaslatok közül néhány megvalósult – enélkül az idei árvíz minden bizonnyal nagyobb pusztítást végzett volna -, de  több még mindig csak ötletként szerepel. Amikor az idei árvíz Bangkokot fenyegette, akkor a hadsereg parancsnoka bejelentette, hogy a királyi rezidenciákat kettőzött erők fogják védeni. Alig egy nap múlva Őfelsége nyilatkozatot adott ki, melyben kérte, hogy a katonák inkább védjék az embereket,  ha a királyi palotának az a sorsa, hogy az árvíz elérje őket, akkor úgysincs mit tenni.

S még egy kiegészítés. A király 2009 óta a Siriraj Kórház lakója, kisebb rosszulétekkel kezelik folyamatosan, időről időre jelzik, hogy az állapotában milyen változás következett be. Idén novemberben javulásról számoltak be. A Siriraj Kórház Thaiföld legrégebbi és legnagyobb kórháza, 1888-ban alapította Chulalongkorn király. Állami és közkórház, bár van épp elég felkapott, divatos és mondjuk úgy puccos magánkórház is Bangkokban, a király mégis ezt a helyet választotta. Ezt csak azért találtam fontosnak megjegyezni, mert magyar hírekben olvastam már ennek az ellenkezőjét is.
 

Fotók: Nation, Thai Rath, Naewna

Nincsenek hozzászólások.