Thai bokszdráma az aranyért
2012. augusztus 13. írta: Bangkok Charlie

Thai bokszdráma az aranyért

Meglopták Thaiföldet az Olimpián, legalábbis egy aranyéremmel biztosan – így érez ma mindenki a thaiok között London után. Elkeseredés azért nincs, sem nemzeti gyász, hisz az emberek szívében Kaew Pongprayoon a győztes, övé az aranyérem, a thai hadsereg 32 éves őrmestere az új nemzeti hős. 

Amíg mi magyarok lelkesen számoltuk egymás után az aranyakat, no meg az ezüst és bronz érmeket, addig a thaiok számára nem alakult ilyen jól az idei Olimpia. A hétvégéhez érkezve mindössze egy ezüst és egy bronz érem szerepelt az eredménylistán, azonban a remény még élt, mi az hogy élt, egyenesen lángolt, ugyanis a bokszolók között Kaew bejutott a döntőbe és londoni idő szerint szombat este már az aranyéremért léphetett a ringbe. Nem volt teljesen alaptalan a nagy bizakodás, ugyanis 1996 óta a thai bokszolók minden Olimpiáról hoztak legalább aranyat, remélte mindenki, hogy a tradíció nem szakad meg. Thaiföld olimpiai sportágakban nem áll amúgy túl jól, eddig a nyári olimpiák történetében összesen 24 érmet, közte 7 aranyat szereztek. Viszont a boksz vitathatlanul népszerű és sikeres, a 24 éremből 14 kötődik a bokszolókhoz. 

A nagy meccs előtt sokan számolgattak. A thai állam az aranyéremért 5 millió baht egyszeri jutalmat és 5 millió bahtos életjáradékot ígért, a Thai Boksz Szövetség szponzorai összesen 50 millió bahtos ígéretet tettek. Előléptetés is szóba került, őrmesterből hadnagy lehet az aranyérem után. S voltak még egyéb cégek, magánszemélyek, akik tekintélyes jutalommal kecsegtették a győztest. Kiemelkedik közülük Tan Passakornnatee, az Ichitan cég tulajdonosa – zöld tea italokban utazik -, filantróp milliárdos, aki a Facebook oldalára tette fel a mellékelt fotót. Itt van 10 millió baht készpénzben, azonnal a kezébe nyomom a reptéren, amit visszatér az aranyéremmel! A 10 millió baht napi árfolyamon olyan 72 milló forint, szép summa ez Magyarországon, de még szebb Thaiföldön.

tan.jpg 

A nagy bokszmeccs Londonban szombat este kezdődött, thaiföldi helyi idő szerint ez vasárnap kora hajnalt jelentett (fél három). A thaiok is nagyon tudnak szurkolni, felkészültek rendesen a meccsre. Kaew felesége Ayutthayában, míg a szülei Bangkoktól északra, Kamphaeng Phet egyik kistelepülésén várták a nagy napot. Mindkét helyszínen kisebb búcsú kerekedett, óriás vásznat állítottak fel, a Thaiföldön jólismert színes neoncsövekkel dekorálták a környéket, természetesen volt koncert, szólt a zene, ment a tánc, na és felbukkantak a kötelező kellékeknek szánt színes fényekkel és hatalmas hangnyomókkal dekorált pickupok is. A televízió társaságok folyamatosan kapcsolgatták a két helyszínt, Kaew felesége az egyik thai sztártól kölcsönkapott hatalmas, szerencsét hozó amulettel a nyakában nyilatkozott, mígy Kaew édesanyja folyamatosan pózolt a mobiltelefonos fotósoknak, hol bokszkesztyűvel, hol csak ökölbe szorított kézzel, alapállásban. Szegény családból származik a bokszoló, hatan vannak testvérek, az anyja elmondta, hogy alig látta szinte a fiát, korán elkerült otthonról, edzőtáborról edzőtáborra járt, azért is örült, mert végre kifizetődik a fiának ez a rengeteg munka és nélkülözés most.

 kaew_tr3.jpg

kaew_screen.jpg

kaew_tr4.jpg

kaew_tr7.jpg

A meccsnek egyébként nem Keaw volt a favoritja. A 49 kg-osok döntöjébe jutott kínai Zou Shiming volt az olimpiai címvédő, kétszer bokszoltak már, mindkétszer a kínai győzött. Ráadásul Kaew megemlítette, a kínai sosem bokszolt tisztán, s valóban a korábbi meccsek sokszor emlékeztettek birkózásra vagy thai bokszra, semmint a klasszikus ökölvívásra. Az előjelek bejöttek, már az első gongszó után kiderült Zou sajátos taktikája, esze ágában sem volt bokszolni, inkább ment, fogot, ölelt, öklelt, amikor pedig bajba került volna, akkor hátrálás helyett inkább kifordult.  Az egy dolog, hogy így próbálkozott a kínai, a nagyobb gond, hogy a meccs bírói partnerek voltak ebben, mindössze a harmadik menet végén intették meg egyszer a kínait, majd rá néhány másodpercre a thai bokszolót is, érthetetlen módon. Az első két menetet 1-1 ponttal nyerte a kínai, a harmadik menet végén mindkét bokszoló abban bízott, ő a győztes. A török bíró a kínai Zou kezét emelte a magasba (13-10!), Keaw a földre rogyott, könnyek között hallgatta ahogy a közönség jól hallható fújolásban tört ki. A bírók döntése felháborította a csarnokban ülő nézőket is. Keaw kubai edzője dühösen ellökte a kínai bokszoló kezét, aki egy kézfogásra ment a másik sarokba, majd az edző magasba emelte a thai bajnok kezét, mutatva a csarnoknak, itt az igazi győztes – a közönség pedig hangosan éljenzett. Megpróbálta a thai csapat megóvni a meccset, ám a boksz szövetség kapásból elutasította az óvást, hivatkozva, hogy lejárt a meccs utáni 5 perces határidő, amikor benyújtották az óvást.

A meccset végig lehet nézni a videón, mindenki meggyőződhet a furcsai kínai bokszmodorról a saját szemével (itt egy másik link a videóhoz, mert ahogy hallottam, Magyarországon és Európában a hivatalos olimpiai csatornát blokkolja a Youtube).

A botrányos boksz bíráskodás a londoni Olimpia sajátja volt, itt lehet olvasni a két korábbi esetről. „Engem megloptak” – mondta a meccs után a letört Kaew. A vesztes meccset azért nem követte csüggedtség és letörtség, Kaew felesége és anyja egyaránt büszkén mondta, gyönyörű az ezüstérem, nem a bokszolón múlt az arany, ő mindent megtett, amit csak tudott. Kaew felesége megtoldotta egy meglepő kijelentéssel, ha gyermekük születik, Londonnak fogja keresztelni. 

kaew_ring3.jpg

kaew_mem2.jpg

A thai szurkolók szinte a meccs után azonnal akcióba lendültek a neten, Twitteren és Facebookon kezdődött a háború. Azonnal létrehozták a nemeztközi boksz szövetség ellenes Anti-AIBA oldalt (15.000 rajongó egy nap alatt), a hivatalos AIBA oldalt is rendesen megbombázták, egy átlagos bejegyzés alig kap néhány hozzászólást, bezzeg a friss kínai bajnok képe alatt 3000 megosztás és majd 50.000 hozzászólás szerepel. Mindeközben pedig folyamatosan áradnak a gúnyos képek és a videók. Az egyik fotón már a bangkoki visszavágót ígérik, természetesen a K1 és thai boksz legenda Buakaw részvételével. Jóval találóbb azonban a díjkiosztást kifigurázó fotó, a felső képen ahogy a zsűri látta a meccset, az alsón pedig ahogy a közönség és a világ láthatta, hogy ki az igazi győztes.

 kaew_mem4.jpg

aiba_page.jpg

kaew_mem3.jpg

kaew_mem5.jpg

Sokan politikát és korrupciót kiáltanak az elfogult bíráskodás láttán. A nemzetközi boksz szövetségnek (AIBA) taiwani kínai elnöke van, ráadásul a thai és a nemzetközi szövetség viszonya finoman szólva sem felhőtlen. Tavaly a nemzetközi szövetség felfüggesztette a thai amatőr szövetség tagsági viszonyát, ez azzal a veszéllyel járt, hogy Londonban nem is indulhatnak a thai bokszolók. Egy másik thaiföldi szövetséget hoztak létre, új vezetőséggel, elnökkel, így ennek képviseletében utazhattak az Olimpiára a versenyzők. A botrányos döntő után azonban az új thai szövetség elnöke közölte lemond az elnöki pozícióról, az AIBA szervezetében viselt tisztségéről, valamint mondta, hogy bár korábban szó volt arról, hogy Bangkok rendezi a következő ifjúsági világbajnokságot, a történtek után azonban erre ne is számítson az AIBA. 

A meccs előtt egyébként az aranyéremért 10 millió bahtot felajánló Tan rögtön a mérkőzés után, még vasárnap hajnalban közétette a Facebook oldalán, hogy szerinte az emberek szívében Kaew a győztes, így 5 millió bahtot ajánl fel neki oda adja a 10 millió bahtot! Továbbá 5.3 millió bahtot a londoni versenyeken induló 37 thai versenyzőnek – mellette pedig nagyon jelentős összeget ajánlott fel jótékony célra, a katonai kórház támogatására, valamint a dél-thaiföldi robbantásokban meghalt katonák gyerekeire (ne feledjük, Kaew nemcsak bokszoló, a hadsereg tagja is). Eredetileg az ezüstéremért 15 millió baht járt volna, de a hétfői felajánlások szerint úgy néz ki, hogy legalább 24 millió baht várja a nemsokára Thaiföldre hazatérő sportolót.

*

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2012.08.13. 17:16:37

No igen az olimpián mindig is a nagyobb országokat támogatták. Annyi hasonló történet van olimpiákról. Erre a "meccsre" aranyat adni a kínainak? Nagyon kilóg a lóláb.

IamMenyus 2012.08.13. 17:16:37

A szervezők szégyene az hogy ilyenek történtek minden retorzió nélkül;
a "szelektív látású" bírók/játékvezetők automatikus & örökös eltiltása alap kellene hogy legyen.

szeki_74 2012.08.13. 17:16:37

Az egész döntő sok mindenre hasonlított, csak ökölvívásra nem. Paródiája volt ez a sportágnak. A riporter közben el volt ájulva a kínai kiszámíthatatlan mozgásától, amely inkább hasonlított egy kerge zerge ugrálására, mint bármi másra. Ütés helyett ökleltek, löktek, vagy a thai sportoló Zs-kategóriás kung-fu filmekből ismert sorozással csapkodta a kínai versenyző gyomrán a mezt... A thai versenyző a 2-3. menetben jobb volt, de mindez nem jelent semmit, mert ennek a két versenyzőnek ilyen ökölvívással el sem lett volna szabad jutnia a döntő közelébe...

szanalmas 2012.08.13. 17:16:37

Ezt láttam én is, tényleg fújolt a közönség, és én ugyan nem vagyok nagy box szakértő, de simán lehülyéztem az összes bírát, pláne amikor megintették a legvégén a thait. Ráadásul nem az első eset volt Londonban sem. Egyébként az összes pontozásos verseny egy kalap szar, a tornától kezdve a ritmikus gimnasztikáig. Láttam nevetséges pontozást lólengésben és műugrásban is, de a legröhejesebb egyértelműen a box és a birkózás volt, a birkózásnál főleg az intések.

Bélabáttya (törölt) 2012.08.13. 17:46:27

Hát, ha Tan mester, meg a helyiek ennyire így gondolták, akkor korrektebb lépés lett volna tőle, ha ugyanúgy odaadja azt a kis lét a reptéren, ahogy az aranyért tervezte.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2012.08.13. 18:17:58

@Bélabáttya: Képzeld, oda adta a 10 millió bahtot. Most néztem rá a friss hírekre, mégsem 5 millió bahtot ad.

-Hank Moody- 2012.08.13. 18:24:38

már akkor röhögtem (kínomban sajnos), amikor a nyitóünnepségen a bírók nevében letette egy muki a nagyeskűt, hogy ők márpedig roppant igazságosan fognak bíráskodni (igaz, akkor még a vízilabda döntő lebegett a szemem előtt, sztem, ha bekerültünk volna, simán elcsalják a meccsünket, nehogy már 4x is sikerüljön!)

Bélabáttya (törölt) 2012.08.13. 23:30:16

Hanem a meccs minden volt, csak olimpiai döntő nem. Laci bácsi annak idején értetlenül nézett volna, majd macskaként repültünk volna szarni ezzel a teljesítménnyel.
Hogy kerültek ezek a döntőbe?

De valóban, a thai csávó volt kevésbé ergya. Még ütni is próbált...

Szolo 2012.08.13. 23:30:16

Ezen az olimpián a legsokatmondóbb a csalás témakörében Mocsai nyilatkozata volt, aki megjegyezte, hogy a bíróknak nem kellett volna nyíltan segíteniük a horvátokat, úgyis megoldják a győzelmüket. Még Mocsai is úgy érezte, hogy az már túl pofátlan megoldás volt.
Egyszerűen a sportban az egyetemi bajnokság fölött már az nyer, akinek jók a sportdiplomatái, és nem akinek jók a sportolói. A sport ésszel űzve egészséges testet fejleszt, de aki hivatásos sportoló, az a sportdiplomáciára van utalva.

kuki123 2012.08.13. 23:30:16

Ez akkora bunda volt, mint annak a rendje

jól látható hogy a kínai csak kapta az ütéseket meg olyan lólengés kaszabolásokat csinált mint valami amatőr

elképesztő és a többi előző is ez ezt a képet
Itt nagyon durván tejeltek a bíróknak.

sajnos elnéztem a női vizilabsát is..az se volt semmi, én nem tudom az ausztrálok mit csinálnak, de hogy nem vízilabdáztak az biztos...csak azt láttam hogy a magyarokat rángatják kapaszkodnak beléjük stb.. nagyon durván..mint valami birkózó szakkör. úgy leléptettem volna a faszba őket mint a sicc...ez nem birkózás meg ökölvívás, hanem vizi labda, ha nem tudsz játszani húzzá a medencéből

Videó bírót a kurva istenit..lesznek nagy meglepetések

utalokmindent · http://utalokmindent.blog.hu 2012.08.13. 23:30:17

honnan írjátok ti a cikkeket, hogy nem veszitek észre, hogy a videó Mo.-ról nem elérhető?

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2012.08.14. 10:27:37

...Kinaban pedig a Youtube van blokkolva. A kepeket elnezve viszont az a velemenyem, hogy egy igazi legeny, egy harcos es kulonosen ha vesztes, nem kezd hisztizni, osszerogyni es konnyekben fetrengeni barmi tortenik. Ha arra adta a fejet, hogy egy pontozasos sportagban kuzd, akkor az ilyen Koko stilusu okosan bokszolo kinai sracot kikellett volna usse ha bizonyitani akarta, hogy jobb nala. Ha veszit, meltosaggal kell tudomasul venni. Rinya gepek, nem sportemberek, nyomorbol sikerert elotoro szegenylelku legenyek. Kepzelj el egy Gerevich Aladart ahogy a birok miatt hisztizik! Keptelenseg... A tobbi csak nacionalista buszkeseg es sirankozas. :))

mizrolist 2012.08.14. 10:38:35

@djlaczko: nyilván nem Magyarországról...

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2012.08.14. 10:39:54

@djlaczko: Egyet tippelhetsz ;)

@Chaoyang: Köszönjük a kínai álláspont kifejtését. Kb. ezt mondta a kínai bokszoló is: ha a bírók így látták, akkor én győztem.

poseidon 2012.08.14. 10:59:29

Sajnálom a thai boxolót. :-( Kb. úgy járt mint Erdei János (ő sem kapott aranyat).

Remélem, hogy sikerül talpraállnia és nyer még olimpiát!

Kodomo 2012.08.14. 11:14:33

Előtörténet ismerete nélkül láttam a meccset.
A thai srác intése volt a nagy szőrös lóláb.
Ám az egész azért volt érdekes nekem, mert a színvonal a béka segge alatt volt.
Érthetővé vált Kokó korábbi elkeseredettsége, hogy a magyaroknak a jó szakmai munka és tehettség ellenére sem jut évek óta babér.
Amúgy fura volt, hogy mennyire elfáradnak a profikhoz képest. (A magyar is.)

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.08.14. 13:33:49

Bár szeretem a bokszot évek óta nem nézek "amatőr" meccseket,mert egyszerűen nevetséges és egyben elkeserítő ami ott megy!Most az olimpián is csak a legkirívóbb eseteket néztem meg később és az jött le,hogy nem is kéne odamenni senkinek--postázzák ki az érmeket 'oszt jónapot,hiszen ugy is megvan már a győztes.Lassan tényleg csodaszámba megy,ha valami "kisnemzet" versenyzője nyerni tud pontozásos sportágban!

MEDVE1978 2012.08.14. 13:33:50

A küzdősportokban ez az olimpia eléggé gáz volt. Emlékszem a szegény magyar birkózó srácra (azt hiszem Módos Péter volt). Szerencsétlen küzdött a monoklis koreaival, mire azt leküldték fekvésbe - védekezésbe. A srác gugol oda, hogy felkapja - idióta tekintű bíró nagy hévvel odaugrik és gesztikulál. Újra nekikészülnek, idióta tekintetű bíró újra gesztikulál és pofázik, majd meginti a magyart...
Ezzel ki is zökkentette a ritmusból, egyértelműen látszott, hogy demotiválta, a srác vesztett is.

A különbség egyébként talán a vizilabdásoknál volt a legszembetűnőbb. Érezhető volt, hogy a magyarok már nem nyerhetnek, a bírók elég keményen fújtak ellenünk. Főként a női döntőbe jutásért vívott meccs volt gusztustalan. Az első két támadásban az ellenfél kb. automatikusan kapott rögtön két emberelőnyt.

Az ilyen kiugró hibákat szerintem minden szövetségnek elemeznie kellene és lehetővé tenni, hogy minden válogatott (nemzet) egy bírói névsorból kiválaszthassa azt az egy-két bírót, akivel nem kíván a továbbiakban együttműködni (azt ne is osszák később a meccsére).

szanalmas 2012.08.15. 18:32:00

@Kodomo: @HK417:

Ne vicceljetek már, tény, hogy az amatőr boxban is dúl a kamu, de a profiban dollármilliókért játszanak évek óta WWF-et, akkora kamu címmeccseket nyomnak, hogy az már nem is ló hanem mammutláb, a kifejezetten felkészülős vesztes boxolók kitenyésztése is kiveri a szemeket...