Long Live The King!
2012. december 05. írta: Bangkok Charlie

Long Live The King!

King_BD_2012_BPL1_resize.jpg

King_bd_2012_family_resize.jpg

Idén december 5-én volt a thai király, Őfelsége Bhumibol Adulyadej 85. születésnapja, valamint egyben ez az apák napja is Thaiföldön. A király születésnapja mindig nagy ünnep, a mostani azonban különleges alkalom volt, ugyanis az uralkodó nyilvános audienciát tartott, az Ananta Samakhom trónterem erkélyén. Bár Őfelsége a világ leghosszabb ideje uralkodó királya, ez a mai mindössze a hatodik alkalom volt, hogy megjelent a trónterem erkélyén, jól jelzi az esemény fontosságát a ritkasága is.

King_BD_2012_aerial_resize.jpg

King_HB_2012_soldier1.jpg

King_HB_2012_soldier2.jpg

A trónterem előtti Royal Plazán ennek megfelelően már tegnap éjszaka megjelentek az első sárga trikót viselő csoportok – a sárga a király színe Thaiföldön, gondolom, ezt mondani sem kell a gyakorlott olvasóknak -, akik közül sokan vidékről, több száz kilométerről érkeztek, hogy életükben legalább egyszer láthassák élőben a thai királyt. Nem sok ilyen alkalom nyílik, az utóbbi évtizedben elég visszavonult életet élt a király, megrendült egészsége miatt három éve már a Siriraj kórház lakója. Évente csupán 2-3 alkalommal jelenik meg nyilvános programon, akkor is inkább Bangkokban vagy a környékén. Ezért is jöttek nagyon sokan vidékről, szerdán kora reggel már tele volt a hatalmas tér, az odavezető soksávos Ratchadamnoen road is megtelt, a sárga tengerből csak V. Ráma király lovasszobra emelkedett ki. Amerre a szem ellátott, mindenhol a sárga királyi és a thai nemzeti zászlót lobogtató emberek, a király képét magasba tartó asszonyok, vagy éppen „Long Live The King!” transzparenst kifeszítő diákok várták, hogy megérkezzen a Siriraj kórházból a királyt szállító konvoj. A thai uralkodót egy sárga Volkswagen Transporter szállítja az utóbbi években, ezúttal a királyné nem tudta elkísérni az útra, orvosai tanácsára a kórházban maradt. Az autóban a király mellett a fia, a koronaherceg ült most. A konvoj lassan haladt a lezárt hídon és utakon keresztül, mert végig az út mellett, több sorban sárga ruhás tömeg várta, hogy megpillanthassa a királyt.

 King_BD_2012_crowd1_resize.jpg

king_bd_crowd2_resize.jpg

A trónterem erkélyén megjelenő királyt előbb a koronaherceg köszöntötte a királyi család minden tagja nevében, a születésnapi jókívánságokat az állami vezetők folytatták; a miniszterelnök, a parlament elnöke, a bíróság elnöke, valamint a katonaság vezetője következett a sorban. Végül a király rövid beszédben megköszönte a jókívánságokat és elmondta, örömteli látnia ezt a rengeteg embert harmóniában és jóakaratban. Bíztató Thaiföld jövője számára, ha a nép ilyen egységes tud maradni, akkor minden nehéz körülménnyel sikerrel tud megbirkózni az ország – jegyezte meg az uralkodó, aki a törvények szerint a politika felett áll, nem is szól bele soha a politikai eseményekbe, csak bölcs útmutatást próbál adni. Többek között ezért is tisztelik és szeretik a thaiok királyukat.

 King_HB_2012_SanamLuang.jpg


king_bd_2012_sanamluang.jpg

king_bd_2012_sanamluang2.jpg

Délelőtt a helyszínen mintegy 200.000 ember volt a Royal Plaza környékén, a tévék előtt  milliók követték az eseményeket, minden országos thai csatornán az ünnepet közvetítették. Este már a Sanam Luang volt a fő helyszín, ahol megint csak tízezre gyűltek össze a gyertyás tiszteletadásra. A hangulatot nehéz visszaadni, de remélem, a néhány fényképpel azért sikerül valamennyit érzékeltetni ebből a bensőséges ünnepből.

(Fotók: Bangkok Post, Nation, Thai Rath)

*

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wen 2012.12.12. 19:09:53

az első két képet esküszöm h láttam már tavaly,talán ugyanitt,de hogy erkélyes fotó volt az biztos.
jó egészséget neki!