Long Live The King!
2013. december 05. írta: Bangkok Charlie

Long Live The King!

Különleges alkalom volt az idei december 5., a thai király születésnapján ugyanis Hua Hinben tartott nyilvános audienciát. Őfelsége Bhumibol Adulyadej, azaz IX. Ráma király idén a 86. születésnapját ünnepelte. A korábbi években sokat volt beteg, ezért nagyon ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. Ideiglenes lakhelye is a bangkoki Siriraj Kórházban volt évekig, néhány hónapja azonban visszatérhetett a thai fővárostól alig kétórányira lévő Hua Hinbe. A kicsiny tengerparti városban található a nyári rezidanciaként épített Klai Kangwon Palota, a kórházi tartózkodás előtt is ez volt a királyi pár lakhelye.

 king_86th_orig.jpg

Idén először a királyi audienciát is a Hua Hinben lévő palota egyik pavilonjába szervezték, ezért nem túlzás, valódi népvándorlás indult a tengerpart mellé. Sokan egy-két nappal a Phetkasem út mellé költöztek, hogy jó helyet tudjanak foglalni és minél közelebbről megpillantani a királyt, amikor megérkezik a konvoj. Bangkokból különvonatok és buszok tucatja indult, nehéz megbecsülni a létszámot, de Hua Hinre ki lehetett volna tenni a megtelt táblát, legalább százezren várták a nagy napot. Az emberek többsége sárga trikót húzott – a király hivatalos színe -, sárga és thai zászlókat lengettek, nagyon sokan pedig a király képét tartották a fejük fölött.


king_86th_tomeg4.JPEG

king_86th_huahin.JPEG

king_86th_tomeg.jpg

king_86th_farang.jpg

Az ünnepséget élőben közvetítették az összes fontosabb thai tévécsatornán. A konvoj érkezése előtt készítettek néhány interjút az emberekkel, a legnagyobb figyelmet a sok thai között egy külföldi, egy farang tanár kapta, aki elmondta, hogy nagyon tiszteli a thai királyt, s úgy érzi, egyik előző életében biztosan thai lehetett.

 king_86th_convoy.jpg

king_86th_car_arriving.jpg

king_86th_chair.png

A konvoj lassan, lépésben gurult el a tömeg előtt, az audiencia helyszíne a Rajapracha Samakhom pavilon volt, ahol megjelent a thaiföldi elit, az arisztokrácia tagjai, a kormányzat és a katonaság vezetői. Az ünnepségen előbb a koronaherceg olvasta fel a jókívánságait a királyi család nevében, majd a miniszterelnök, a parlament elnöke és a katonai főparancsnok tolmácsolta a jókívánságokat. Nagyon sokan várták a királyi beszédet, főleg ezekben a napokban, amikor a rendőrség és a kormányellenes tüntetők csak két napra kötöttek tűzszünetet. Thaiföldön a király a politika felett áll, sosem avatkozik bele a politikába, nem nyilvánít direkt módon a véleményt. Az idős uralkodó rövid beszédét lassan mondta el, amikor a nemzetet érintő részhez ért, még jobban lassított. Arra emlékeztetett, hogy Thaiföld békességben és egységben lehet sikeres, s arra kérte a thaiokat, hogy mindenki öszpontosítson legjobb tudása szerint a saját munkájára, kötelességeire, a nemzet érdekében. A beszédet az arcukon látható feszültséggel hallgatták mind a kormányzati, mind a katonai vezetők.

 king_86th_tron.png

king_86th_wellwish.jpg

king_86th_agyuk.jpg

king_86th_tomeg3.JPEG

Az ünnepség után a királyi konvoj visszahajtott, az út szélén zászlót lobogtató tömeg pedig folyamatosan visszhangozta „Long Live The King!”, sokak szemében pedig ott volt a könny, sírtak az örömtől, hogy láthatták szeretett uralkodójukat.

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.