Kijárási tilalom és a vigalmi negyedek
2014. május 25. írta: Bangkok Charlie

Kijárási tilalom és a vigalmi negyedek

Country roads take me home – dübörög a sláger a Soi Cowboy végén, olyan lelkesen zúzza a zenekar, mintha nem az ezeregyedik alkalommal játszaná. Mármint a héten. Vasárnap este van, éjfél előtt 10 perccel. Két órája él a kijárási tilalom, de tele van a bár, vendégekkel és lányokkal. Olyan vastagon járunk az illegalitásban, hogy a bár előtti asztalon épp a hi-low játék vásznát teríti ki széles mosollyal egy thai fickó. Thaiföldön minden szerencsejáték tiltott, leggyakrabban pedig épp ilyen hi-low játékosokra szoktak lecsapni a rendőrségi hírek szerint. Űzik sok helyen, csak nem éppen a vigalmi negyed főutcáján szokták, hanem inkább a hátsó ajtó mellett, vagy valamelyik félreeső raktárban, meg sikátorban. De itt úgy látszik ma este már mindegy, a kijárási tilalom megszegése mellett eltörpül egy kis illegális szerencsejáték.

A kijárási tilalom kihirdetésekor országszerte vélhetően a bár-, étterem- és diszkótulajdonosok szisszenhettek fel a leghangosabbanThaiföldön. Az este 10 és hajnali 5 között tartó kijárási tilalom gyakorlatilag lenullázza az esti/éjszakai életet. Néhány élelmes tulaj azért gyorsan kitalálta a curfew party-t, ami azt jelenti, hogy este 10 és hajnali 5 között lehet folyamatosan bulizni, az ajtót pedig bezárják addig. Egyes szakértők szerint ez a zárt ajtó igazából csak a propaganda része, lehet jönni-menni, csak lehet, hogy éppen kopogtatni kell az ismert szórakozóhely ajtaján. De vendégsereg így is megcsappant, alaposan

Vasárnap éjszaka Bangkok Charlie úgy döntött, a saját szemével győződik meg arról, mi van a kijárási tilalom alatt a híres/hírhedt éjszakai élettel. A szórakozó negyedek közül ezúttal kimaradt a Patpong, de ott a hír biztos volt, a turisták körében jólismert éjszakai piacnak most lőttek, az árusok ki sem pakolnak azért hat órakor, hogy 10-re már otthon legyenek.

 coup_patpong_night_market_570px.jpg

Patpong - este 9 óra - éjszakai piac hűlt helye

Éjfél előtt indultam motorral a Sukhumvit út végéről, az On Nuttól. Természetesen kitaláltam valami fedősztorit arra az esetre, ha rendőri/katonai ellenőrző pontba botlok. Nem lett volna ez váratlan, hétvégenként több helyen is szokott lenni némi rendőri ellenőrzés a Sukhumvit úton, ez mondhatni teljesen normális. Ehhez képest most katonai diktatúra van és akadálytalanul száguldok az Asoke-ig, sehol egyetlen rendőr, vagy katona. Az út egyébként kihalt, szinte kizárólag csak taxikat látok, na nem sokat, meg néhány kukásautót, locsolóautót.

 IMG_3964.jpg

IMG_3975.jpg

IMG_3983.jpg

Előbb a Soi Cowboyt közelítem, óvatosságból hátulról. Pont azt látom, amit vártam erről, be van zárva az összes bár a végén, de nem néptelen az utca, van néhány ételes kordé, ahol a munkából hazatérő táncoslányok válogatnak. A bárok előtt összepakolva a magas székek, néhány ajtó nyitva, a vastag függöny félrehúzva, a sötétben világítanak az üres krómrudak. A Soi Cowboy közepén jön az újabb meglepetés, a Cowboy 2 nevű bár nyitva, tele lányokkal a terasz, no és vendégek is vannak rendesen. Utána a Long Gun is nyitva, előtte 2-3 thai üldögél, bekkukantok a bejárati függönyön, odabent tele a színpad és az ülések sem üresek körben, vannak vendégek. Most kiderül, hogy melyik bárnak vannak erős rendőrségi és katonai kapcsolatai!

Naná, mindegyiknek kell, anélkül nem megy ez az üzlet. Az egyik bezárt gogóbár előtt egy ismerős arc, rendőr, de civilben itt szokott éberkedni. Váltunk néhány szót, például arról, hogy a mai nap 8 rendőrfőnököt váltott le a junta. Mondja, a Chitlom felé ne menjek, mert volt valami lövöldözés, azt mondja a katonák és a tüntetők között. Nagyot hümmögök erre, mert az internetes források mélyen hallgatnak erről, de hát ő a rendőr, én meg csak a civil. Hallgatok a jó tanácsra.

IMG_3968.jpg

IMG_3989.jpg

IMG_4000.jpg

IMG_4013.jpg

Ezek után már meg sem lepődök, hogy a Soi Cowboy Asoke felőli részén a zenekaros bárok mind nyitva vannak, szól a zene, tele vannak vendéggel. A sarki bárban a pulton könyöklő kalapos srác feje felett lóg a plazmatévé, rajta éppen a junta egyik közleménye olvasható. Az Asoke szélén tucatnyi taxi és tuktuk várja a vendégeket. Felfedezek egy régi ismerőst a taxisok között is, a nevét hagyjuk most inkább. Azt mondja kint volt tegnap is hajnali 5-ig, folyamatosan vitte az utasokat, szállodába, diszkókba. A rendőrökre csak legyint, nincsenek sehol. Ha mégis megkérdik, mit keres itt, akkor majd azt mondja, lerobbant a kocsija, nem bírt hazamenni időre – kacsint. Nem ma kezdte a bangkoki taxizást.

IMG_4009.jpg

Éjfél elmúlt már, megyek tovább a Sukhumvit úton. Az Asoke és a Soi Nana közötti szakasz szokatlanul kihalt, hiányzik az éjszakai piac és a kis ideiglenes bárok az út két széléről. Befordulok a Soi 11-re, ami az utóbbi években második Khao San Roadként üzemelt, de ma csak két mozgó éttermet látok és olyan tucatnyi vendéget, a régi VW Transporterből átalakított bároknak se híre, se hamva. A legenfás Ambassador Hotel parkolójába azért lenézek és nem csalódok, a Climax nevű titkos éjszakai diszkó teljes gőzzel üzemel, nagy a tömeg kívül a pénztárnál.

Az éjjeli őrjárat utolsó állomása most a Soi Nana, ami kétarcú ezúttal. A Nana Plaza bezárva, sötéten ásítanak a földszinti beer barok, egyedül a Cascade felirat ég a magasban. Ám csak a neon működik, a ladyboy bár zárva. A biztonsági őr mondja, a bárok többsége 11 órakor zárt, ennyi volt az engedmény. De állítólag hétfőn már éjfélig lehetnek nyitva.

IMG_4020.jpg

coup_nana_570px.jpg

Tovább a Soi Nanán azonban néhány szórakozóhely még nyitva, a Hillary és a Strikers Pub teljes gőzzel üzemel, van minden, zenekar, lányok, biliárd. Visszafele lefékezek a Nana Plaza mellett, egy jó sertéslevest bekanalazok, a hosszú alumínium asztal végén hangos ladyboyok próbálnak egy lánnyal üldögélő farangot átcsábítani a másik oldalra, velem szemben pedig egy német férfi szeretne kölcsönösen előnyös pénzügyi konstrukciót kialakítani szíve választottjával.

Hazafele már meg sem lepődök, hogy a Sukhumviton akadálytalanul lehet hasítani éjjel 1 óra után is, nincsenek rendőrök. Intek még az ismerősöknek befelé az 7 Elevenbe az üvegen keresztül, ők faragtak rá legjobban a kijárási tilalomra, mert bezárnak 10 órakor és ott kell várniuk az üzletben reggel 5 óráig, amikor újra nyithatnak.

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.