Guinness rekord Thaiföldön biciklikkel
2015. augusztus 16. írta: Bangkok Charlie

Guinness rekord Thaiföldön biciklikkel

Büszkén emlegette a Thaiföldet éppen miniszterelnökként vezető nyugdíjas tábornok Prayut Chan-ocha – a diktátor -, hogy történelmi tettet hajtanak vére vasárnap a thaiok, méghozzá biciklivel! A hónapok óta hirdetett „Bike for Mom” elnevezésű országos kerékpáros felvonulással ugyanis egyszerre mutatják ki a thaiok a hűségüket Sirikit királyné iránt – Őfelségének augusztus 12-én volt a születésnapja, ami egyben Anyák napja is Thaiföldön -, demonstrálni tudják a thaiok az egységüket a korábbi politikai megosztottság után, na meg mellékesen felállítanak egy Guinness Rekordot is. A világ legnagyobb egy időben tartott kerékpáros felvonulása ugyanis 2011-ben Taiwanban volt, ahol a hivatalos adat szerint 72 919 résztvevőt regisztráltak. Ezt a rekordot most Thaiföldön nagyon könnyedén megjavították, ugyanis a vasárnap délutáni adatok szerint, indulás előtt a „Bike for Mom” felvonulásra 254 863 résztvevő regisztrált, közülük több 40 ezren Bangkokban!

Több mint 43 km-es útvonalat terveztek meg Bangkokban, le is zártak jó sok főutat ezért, több mint 8000 rendőr és katona biztosította a rendezvényt. Az első fotók a kiürített főutakról készültek. Mintha valami sci-fi volna, mert varázsütésre eltűnt innen a Bangkok védjegyének számító dugó.

 dindaeng_empty2.jpg

victory_monument_empty.jpg

A start és a cél a Royal Plazán volt, itt az V. Rama szobor előtt tartott ünnepség után indult el a kerekező tömeg. A vezető kerékpáros Vajiralongkorn koronaherceg volt, a mögötte kerekező csoportban pedig természetesen ott volt Prayut tábornok több miniszterével. A második csoportot a koronaherceg legidősebb leánya, Bajrakitiyabha hercegnő vezette, a képen látható, hogy nemcsak kerekezett, de menetközben készített néhány szelfit is. A több tízezer kerékpáros órákon keresztül sorjázott a bangkoki főutakon, a három órakor kezdődött rendezvény bringásai közül sokan még este 8-kor is tekertek. A légi felvételeken jól látszik, hogyan kékellik a tömeg. Kék pólót viselt mindenki, ez ugyanis a thai Királyné hivatalos színe, ugyanis pénteken született, ennek a napnak pedig a thai szokások szerint a kék szín felel meg.

 prince5.jpg

prince.jpg

princess_1.jpg

start_bkk.jpg

tricikli.jpg

 

victorymonumet.jpg

legifoto_1.jpg

viphavadiroads.jpg

victorymonumetbike.jpg

viphavadiroads2.jpg

viphavadiroads_evening.jpg

Természetesen összejött a Guinness rekord, ráadásul nem is kellett sokat várni az elismerésre, ugyanis ahogy a képen is látszik, vasárnap este büszkén vette át Chan-ocha tábornok az elismerő oklevelet. Szigorú szabályok vonatkoztak a rekord hitelesére, minden biciklisnek azonos időpontban kellett indulnia, s legalább 4 kilométert kellett bicikliznie. Minden induló vonalkódos matricát kapott a biciklire, ezt ellenőrizték. A központi honlapon pedig folyamatosan lehetett látni a számlálón, hogy melyik városban mennyien csatlakoztak. Végül a Guinness hivatalosan 136 411 bicklist ismert el, voltak ugyanis körülbelül 10.000-en, akik nem tették meg a 4 kilométeres távot. Thai sajtó egyébként bőszen számháborúzik a hétfői lapokban, a Bangkok Post rémisztően precíz, szerinte 294 863 résztvevő volt, a Nation legalább beéri azzal, hogy 300-400 ezren kerekeztek a királyné tiszteletére. Mindenesetre a 136 411 is elég tisztességes szám, nem lesz könnyű egyhamar megdönteni, a korábbi rekordot Taiwan tartott 72 919 biciklissel.

guinness_rekord.jpg

Fotók: Nation, Bangkok Post

 

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.