Március 17. - Muay Thai nap
2016. március 17. írta: Bangkok Charlie

Március 17. - Muay Thai nap

naikhanomthom.jpg

Thaiföldön március 17. a Muay Thai, pontosabban a Muay Boran, a thai boksz ősi változatának napja. Természetesen egy szép legenda is tartozik ehhez a naphoz. Amikor 1767-ben a burmaiak elpusztították Ayutthayát, Thaiföld korábbi fővárosát, akkor nagyon sok foglyot ejtettek, a bokszolókat pedig Ava városába vitték. Később 1774-ben, Rangoonban a burmai Hsinbyushin király – a thaiok Mangra királyként emlegetik – 7 nap, 7 éjszakás ünnepséget rendezett a Buddha maradványok tiszteletére.

naikhanomthom_ayutthaya.jpg

Sokfajta szórakoztató esemény volt ezen a fesztiválon, kosztümös előadások, kardjátékok meg persze komédiások mulattatták a népet. Mangra király pedig látni szerette volna, vajon a thai muay boran bokszolók felveszik-e a versenyt a burmai lethwei harcosokkal (ez a burmai boksz neve). Kiállt a burmai bajnok és volt egy bátor jelentkező a thai oldalon is: Nai Khanomtom. A thai bokszoló a leírások szerint nagyon nyugodtan lépett a királyi trónus előtt felállított ringbe. Nyugodtan, de magabiztosan, ahogyan a tigris szokta az áldozatát becserkészni. A ringben a meccs előtt bemutatta a wai krút, ami egyfajta lassú tánc, megtervezett koreográfia, lassú kimért mozdulatokkal - így tisztelegnek a thai harcosok a mesterek előtt. A burmaiak azonban nem ismerték ezt. A tánc végén aztán Nai Khanomtom nekitámadt a burmai bajnoknak, könyökkel, térddel és lábbal addig ütötte, rúgta, míg holtan esett össze. Azonban a burmai bíró nem akarta győztesnek kihirdetni, mondván az ellenfele fekete mágia áldozata lett, a wai kru megbabonázta őt.

Mangra király megkérdezte a thai bokszolót, hajlandó-e újabb ellenféllel kiállni. Nai Khanomtom vállalta és szünet nélkül 9 újabb burmai bajnokot győzött le. Mangra Király ezek után felajánlotta a szabadságot a thai bokszolónak – egyes leírások szerint az összes fogolynak vele együtt -, ráadásként pedig választhatott két gyönyörű burmai feleség és egy kisebb vagyon között. Nai Khanomtom az asszonyokat választotta, mondván jó feleséget nehéz találni, pénzt pedig tud később keresni. Így szabadon vissza térhetett Sziámba. Ayutthayában ma is áll Nai Khanomtom szobra, a városban pedig minden évben március 17-én megrendezik a nemzetközi Wai Kru fesztivált.

waikru1.jpg

waikru2.jpg

waikru3.jpg

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masada 2016.03.19. 00:35:56

Nagyon civilizált ünnep és micsoda kultúrális csemege!!!

Burgermeister 2016.03.22. 17:36:38

Rég olvastalak...még megy a blogod? 1 hónap mulva m1ek Chiang Mai-ba. Tudom, az észak te meg délen vagy.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2016.03.22. 18:03:20

@Burgermeister: Nem teljesen, dél az a Phuket és a Koh Samui, én Bangkokban vagyok, az a centrál Thaiföld :)

Blog ritkábban frissül, viszont a Facebook oldalamat érdemes követni, mert ott naponta vannak friss posztok, érdekességek.