A háromszoros Buddha nap
2016. május 24. írta: Bangkok Charlie

A háromszoros Buddha nap

Magyarul a buddhisták Vészák néven ismerik, Thaiföldön pedig Visakha Bucha a neve annak az ünnepnek, amikor Buddha születésére, megvilágosodására és halálára emlékeznek. A thai emberek ilyenkor felkeresik a templomokat, imádkoznak, majd háromszor körbejárják gyertyával, füstölővel és lótusszal a kezükben a főépületet, vagyis az ubosotot. Idén Thaiföldön a nagy Buddha nap május 20-án, pénteken volt. Bangkokban a Wat Benchamabophit templomot választottam - a turisták általában Márvány Templomként szoktak találkozni vele -, itt készültek az album fotói.

img_4389.jpg

img_4347.jpg

img_4333.jpg

Nem én voltam az egyedüli fotós, sokan jöttek állványokkal a látványos képekért. Sajnos az eső keresztül húzta mindenki számítását. Szép lett volna este az embereket kezükben gyertyával fényképezni, de eleve kevesebben voltak, másrészt a többség esernyővel vonult. Így a fotósok többsége is gyorsan tovább állt, én maradtam, de nem bántam meg. Csendesebb és bensőségesebb volt az ünnep.

img_4359.jpg

img_4354.jpg

img_4367.jpg

img_4401-2.jpg

img_4407.jpg

img_4412.jpg

img_4421.jpg

img_4424.jpg

img_4435.jpg

img_4439.jpg

img_4449.jpg

img_4464.jpg

img_4469.jpg

img_4472.jpg

Bár nem államvallás Thaiföldön a buddhizmus – szerették volna ezt a korábbi puccs után elérni a buddhisták, de elsősorban a muzulmán kisebbség miatt nem lehetett törvénybe iktatni -, a kiemelt buddhista ünnepek munkaszüneti napnak számítanak. Ráadásul ilyenkor törvény tiltja az alkoholárusítást is, így évente háromszor a nagy Buddha napokon elcsendesednek a thai piroslámpás negyedek és a diszkók is. Megjegyzem, az alkoholtilalom itt elég fontos dolog, Thaiföldön alapból sem lehet bármikor sört vagy viszkit venni, vannak tiltott időszakok minden nap. Sőt, a választás napján is alkoholtilalom szokott lenni, bár erre mostanában még várni kell egy jó adagot, mert jelen pillanatban katonai diktatúra van a mosoly országában.

Mindenesetre a márvány templom után a Sukhumvit út felé vettem az irányt. Egy gyors éjjeli őrjárat, ellenőrzöm, hogy mennyire tartják be a Visakha Bucha alkalmából az alkoholtilalmat. Megállok a Sukhumvit út elején, a Soi 4 péntekhez képest feltűnően csendes, naná, mert be van zárva minden, még a Nana Plaza is. Stumble Inn ajtaján azért benézek, hátha a redőny mögött iszogatnak titogatnak a törzsvendégek, de nem, felújítást zajlik odabent. Egyetlen legény van talpon a vidéken, a Nana Hotel sarkán messziről világít a Hooters felirat. Most végre lecsapok a tilalmat sértőkre, mert tudom ám, hogy ilyenkor azért jelennek meg az emberek előtt a papírpoharak és méretes teásbögrék, mert abból szokták rejtve a sört inni! Csalódnom kell, példás rend van, mindenki előtt kóla vagy limonádé. Csendesek is rendesen az emberek.

2016-05-20_035.jpg

2016-05-20_038.jpg

2016-05-20_041.jpg

2016-05-20_044.jpg

2016-05-20_046_2.JPG

2016-05-20_050.jpg


Hazafelé indulok, amikor odalép hozzám a Nana Plaza előtt strázsáló tuktuk sofőr. Naná, hogy tud egy titkos helyet, ahol lehet szórakozni, van hangos zene és természetesen pia is. Helyreállt a bangkoki világ rendje.

A fotókat nagy méretben a Flickr-en lehet megtekinteni.

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.