Tévedések, tévhitek Thaiföldről: A klíma
2017. június 16. írta: Bangkok Charlie

Tévedések, tévhitek Thaiföldről: A klíma

Újabb vendégposzt következik itt a blogon, a szerzője Don Caroly, akit leginkább kommentjei kapcsán ismerhetünk a Facebook oldalon. Érdekes kísérlet lesz ez, mert én sem mindig szoktam egyetérteni a sokszor elég határozott véleményével.  De át is adom a szót neki.

Bangkok Charlie-val több közös tulajdonságom is van. Az első, angolul az én nevem is Charlie. Talán ennél sokkal fontosabb, hogy mind a ketten szeretjük Thaiföldet és több mint 10 éves tapasztalatunk van ebben a csodálatos országban, kinek ilyen, kinek olyan. Mind a ketten megpróbáljuk ezt a magyarok számára is egzotikus és sokak számára még ismeretlen kultúrát minél jobban megismerni, kutatunk minden nap új és új ismeretek után és kíváncsiságunk nem hogy fogyatkozott az évek során hanem egyre erősebb lett. Talán még barátok is vagyunk, ezt elég nehéz megmondanom mert mi személyesen soha sem találkoztunk. Én nem a „Bangkok Charlie jelenti“ Facebook oldalán olvastam róla először, hanem kb. 5 évvel ezelőtt a házasságomhoz szükséges hivatalokról Bangkokban érdeklődtem nála, e-mailen keresztül. Természetesen rögtön válaszolt és segített. Ilyen srác a Charlie, segítőkész, önzetlen.

 Azóta állandóan követem az oldalát, gyakran és talán túl sokszor bele is pofázok, magam sem tudom miért. Talán ennek a legnagyobb oka, hogy én személyesen néha erősen csodálkozom, hogy mennyi turista (nem csak magyar!) mennyi tévhittel vág neki a hosszú repülőútnak, hogy na most aztán milyen klassz szabadságuk lesz. Na ez az első tévedés. Én nagyon sok turistával találkoztam, akik bizony nem csak pityeregtek itt hanem bizony még szitkozódtak is. Hányan mentek haza és otthon áradoztak Mici néninek meg mindenkinek, juj de jó volt, jaj de klassz volt minden, - pedig csak csalódtak. Csak szégyellték bevallani, talán még saját maguknak is, hiszen Thaifölddel olyan jól lehet dicsekedni és milyen irigyek lesznek majd a szomszédok. 

De miért csalódnak ezek a turisták Thaiföldön? Miért történik meg éppen ő velük amikor (és ez tény és való) milliók és milliók pompásan érzik magukat az örök mosoly országában. Megmondom miért, egyszerűen azért mert nem készültek fel rendesen a kirándulásra, nem tudták mi vár rájuk, mire kell vigyázni és ügyelni, de még arra sem voltak képesek, hogy egy ócska útikönyvet elolvassanak. Elhittek mindent az utazási irodákban ingyen utánuk dobott pazar reklámfüzeteknek.

Már a klíma egy is álom, éjjel-nappal süt a nap, télen-nyáron nyár van, igazi időjárás a tökéletes szabira. Nos, én kb. 20 éve tervezem, hogy véglegesen kitelepülök Thaiföldre, de ebből valószínűleg sosem lesz semmi. Ennek több oka is van, és az egyik legnagyobb éppen az időjárás.

Általában az utazási tanácsadó prosikban azt állítják, hogy a legjobb időszak Thaiföldre utazni  november, december és január. Nos, ez csak részben igaz, mert nagyon sok függ attól, hogy egyáltalán hová, merre bandukolunk. Igaz, ami igaz, a szinte elviselhetetlen kánikulát így nagy általánosságban ki lehet kerülni, de bizony ha valaki éppen ebben a három hónapban próbál vidáman pl. Koh Samuin lubickolni, akkor bizony előfordulhat, hogy az utcán fog csónakázni mert a szigeten pont ekkor szórakozik a monszun, amely lehet, vagy inkább biztos, hogy az egész szabit elmossa. Azt hiszem erről éppen 2017-ben egy regényt lehetne írni, idén a monszun eléggé kegyetlen volt, sokáig és alaposan rombolta a turisták idegeit.

_dsc9350_resize.jpg

Néhány évvel ezelőtt az összes turistát ki kellett Samuiról és több más szigetről evakuálni, éppen a monszun miatt. Mivel a normális hajó-és légiközlekedés nem működött, bevetették a thai haderő legnagyobb büszkeségét, a repülőgép-anyahajót, (amelynek csak egy hibája van, hogy nincs repülője mert arra már nem jutott pénz!) most végre több évi rozsdásodás után nagy hasznát vették a katasztrofális helyzet megoldásában. Sajnos ettől függetlenül több halálos áldozatba is került az özönvíz. 

Nem sokkal jobb a helyzet májustól a Thaiföld talán legszebb részén Krabin sem, ahol ilyenkor kezd bekopogni az esős, viharos időjárás. És mert mindenki annyira szereti október felé megint visszaköszön. Aki ilyenkor tervez errefelé családi strandszabadságot, hát lehet hogy nem lesz belőle semmi.

Általában márciustól kezdve egész Thaiföldön a kánikula szinte elviselhetetlen, főleg idősebbek vagy gyerekek, nem teljesen egészségesek szabályszerűen szenvednek az állandó 45 fokos, 80-90 páratartalmú időjárás alatt. Egy igazi szabira sokaknak ilyenkor lehetetlen gondolni is. A szegény turista örül neki ha 5 perc után egy kondis étteremben egy hideg sört bebombázhat vagy a szobájában chatel a barátaival, hogy milyen szép és jó itt minden.

_dsc9352_resize.jpg

Elmesélek egy tipikus storyt, véletlenül éppen magyar turistákat hallgattam ki amikor 2010 májusában Pattayán kapkodtam a levegő után. Nos, egy vendéglőben ahol tűrhető csapolt (!) sört is felszolgáltak éppen a focivilágbajnokságot kukkoltam a tévében amikor felfigyeltem egy szőke turista asszonyra, aki éppen telefonált. Nem volt nehéz felfigyelnem rá mert magyarul társalgott valami ismerősével vagy 15 percen keresztül. Állandóan arról áradozott, hogy ilyen meg olyan gyönyörű itt minden, hát ez milyen elmesélhetetlen szép paradicsom, na az idö, na az aztán mennyei, meg minden. Hadd irigykedjenek! Aztán amikor végre befejezte élete legnagyobb élményeinek beszámolóját, akkor odaszólt durván a vele levő férfihez, hogy fizess már, ebben a rohadt melegben nem lehet csinálni itt semmit. Ennyi. Ja, elfelejtettem mondani, természetesen mind a ketten rákvörösre voltak égve a kemény, teljesen értelmetlen napozástól.

_dsc9385_resize.jpg

Nahát akkor gyerünk pl. Chiang Mai-ba! Ott a szép hegyekben, a hűvös dzsungelben, na ott aztán nem lesz kánikula. Indulás decemberben! Igaz, kánikula nem biztos hogy lesz, de egy kiadós tüdőgyulladás vagy legalább egy alapos megfázás, az bizony könnyen összejöhet. Fázni, fagyoskodni Thaiföldön? Elképzelhető ez egyáltalán amikor mindenki csak t-shirtben szaladgál? Bizony nem csak hogy elképzelhető hanem akármennyire hihetetlennek is tűnik, gyakran a hideg még halálos áldozatokat is követel. 2009-ben pl. 3 thaiföldi lakos fagyott halálra mert a Chiang Raiban a hőmérséklet 7 fokra csökkent, Bangkokban pedig éppen hogy elérte a plusz 10-et! Èszak Thaiban, főleg a hegyekben a „téli“ hónapokban a hőmérséklet gyakran 10 fok alá is lemehet. A ködös, párás, nehéz levegő sok tapasztalatlan turistának alaposan elrontotta már a szabiját és az egészségét. Én saját magam éltem át hasonló hideget nem messze a laoszi- határtól 4 évvel ezelőtt ahol éppen az új évet köszöntettem, bizony vastag pulóverben, egész éjjel a tábortűz mellett vacogva.

Én csak néhány példát emlitettem a sok közül, OK, elismerem elég szélsőségesek, de mindenkivel, bárhol és bármikor  megtörténhetnek.

Miért mesélem el ezeket a dolgokat nektek? Szeretném elvenni a kedveteket, hát ennyire   ünneprontó és borúlátó vagyok?. Mi ez a sok hülyeség, rémhírterjesztés? Természetesen nem ez a célom. Éppen ellenkezőleg, szeretném ha mindenki remekül tudná eltölteni a szabiját ebben a mesés világban anélkül, hogy kellemetlen meglepetések érnék. Az sem feltétlen igaz, hogy a kánikulában, sőt az esős évszakban nem lehet egy nagyon kellemes szabit eltölteni.

 Csak mielőtt elindulunk, talán jobb ha a kényelmetlenségek elkerülése érdekében kicsit tájékozódunk. És, hogy milyen lesz a szabink, jó vagy borzalmas abban nagy szerepet játszik, hogy milyen lesz, hol és mikor az időjárás. Az, hogy Thaiföldön a „téli“ hónapok a legalkalmasabbak az attól függ, hogy éppen hová készülünk. Thaiföld egy nagy ország, ami igaz északon az nem igaz délen, lehet keleten süt a nap nyugaton meg szakad az eső. Amikor pl. Koh Samuin a monszun általában november közepétől virgonckodik és Bangkokban talán éppen az árvizet kerülgetjük, (nekem pl. sikerült belecsöppennem egyszer rendesen), addig Pattayán boldogan kergeti Helmuth a szép lányokat, vagy akiket annak hisz.

Kerüljük el a tévhiteket, ebben szeretnék tapasztalataimmal segíteni. Akiket érdekel.Kellemes, gondtalan szabadságot kívánok mindenkinek Thaiföldön!

Legközelebb Pattayáról fogok röviden, tömören de őszintén beszámolni. Lesz miről.

Don Caroly

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.06.16. 17:04:23

Szia! Most tervezünk Pattayára, kiváncsi leszek.

Kard 2017.06.17. 06:41:22

Hehe, ez nagyon jó. Mellesleg 2013 decemberében mi is benyaltuk a Chiang Maii időjárást. December elején mentünk oda és lett itt egy kis megfázás belőle. Napközben sem volt 20 fok felett nagyon a maximum hőmérséklet éjszakára meg rendesen lehűlt minden, rendesen fagyoskodtunk a szállodában. Nem beszélve arról, hogy egy darab hosszú nadrágot meg pulóvert vittünk ami a negyedik napra már eléggé koszos volt csak épp nem volt váltás :). Elég felemelő élmény volt onnan Phuketre repülni.
Persze ettől független nem volt rossz élmény. Mennénk újra csak épp egy váltás meleg ruhát kéne vinni.

studkell 2017.06.17. 14:01:51

Tök jó a poszt, köszi a sok infót, de használj kicsit több vesszőt, mert baromira egybefolynak a mondataid. Mivel úgysem fogod átolvasni a központozás szabályait, segítek: ahova bmeg-et tudnál rakni, tegyél vesszőt. Az esetek 95%-ában bejön.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.06.17. 14:30:07

" (amelynek csak egy hibája van, hogy nincs repülője mert arra már nem jutott pénz!"

Ez a rész úgy tévedés, ahogy van... Arról van szó, hogy első generációs használt Harriereket használtak, csak aztán elfogyott belőlük az üzemidő. Azóta helikopterhordozónak használják.

A Harrier és a VTOL valójában egy zsákutca, csak sokan ezt nem látják be. Igény nem volt és legfeljebb a szintén kiöregedő jenki és angol gépeket vehették volna meg, ezért megszűnt a harrieres képesség, ami egykoron még létezett.

A jenki AV-8B flotta is annyiar öregszik, hogy az angol Harrier kivonás után megvették a kivont gépeket pótalkatrésznek az F-35B csúszása miatt.

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2017.06.17. 15:47:52

Thaiföldre télen kell utazni, de nem az ottani, hanem az európai időjárás miatt. Az időjárásnál nagyobb gond a putris, koszos utcák, koldusok, kóbor kutyák, egyhangú helyi ételek és a bugyuta helyiek.

Nazareus 2017.06.17. 16:24:27

@sokasebi: Én inkább választom a putris utcákat a koldusokkal, mint a steril svájcot például, ami csacsog-ragyog, csak dögunalmas....

Sexual Harassment Panda 2017.06.17. 18:55:48

Lehet h ki fogtok nevetni, de én pl nem szívesen mennék a különböző vadállatok miatt nem szívesen mennék.
Volt családtagom Thaiföldön, és mesélte, hogy este meglepődött a fürdőszobában egy tányérnyi póktól.

So No 2017.06.18. 05:54:02

Sosem ertettem miert gondoljak az emberek, hogy a tropusokon "csodas" az ido. Negy eve Malajziaban elek de ezt az idojarast sosem fogom megszokni.

Az csak egy dolog, hogy a monszun idejen egy nap alatt tobb eso esik, mint odahaza fel ev alatt. De a lehullo csapadek nagy reszet pl. a parkok pazsitja szivacs modjara elraktarozza, igy biztositva, hogy allandoan 100% legyen a paratartalom.

Ketszer voltunk krabin az elmult evekben, es bar nincs gondom a barnulassal, mindketszer sikerult vorosre egnem. Borus idoben, a parton egy fa alaltt ucsorogve... Ennyit a napozasrol. :XD :XD

Viszont... Van valami, amit erdemes Krabin megnezni. Kb. 1200 lepcsofok,
(normal tempoban 30-40 perc lepcsozes) melyek meg veletlenul sem azonos meretuek. Neha fel meteresek...

De a tetejen:

en.wikipedia.org/wiki/Tiger_Cave_Temple

Nazareus 2017.06.18. 05:54:05

@Sexual Harassment Panda: Nézöpont kérdése.... egy kollégám mondta egyszer, mikor panaszkodtunk a lakásban lévö hivatlan vendégekre, hogy "Inkább legyenek, mert ez azt jelenti, hogy a környezet élhetö. Egy Margit-körúti lakásban nem találok ilyeneket... de az nem jelenti azt, hogy nekünk (embereknek) jó."

Na igen, ha már olyan a levegö, hogy a rovarok se élnek meg, az gáz.

Bár pont emiatt Bangkokban sem szivesen élnék, olyan szintü a légszennyezettség a belvárosban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.06.14. 10:36:16

Én kétszer voltam Thaiföldön az elmúlt években, Bangkok, Krabi és Phuket környékén, egyetértek, hogy nagyon utána kell nézni mindennek. Nemcsak a klímának, de a helyi szokásoknak, ételeknek, állatoknak, stb. Aki nem veszi a fáradtságot, hogy megnézze hova megy és mi várja ott, az meg is érdemli. Mi párommal rengeteget olvasunk minden út előtt a közlekedésről, éttermekről, szállodákról, látnivalókról, mert nem szeretjük a meglepetéseket. A második útról épp most írok a blogomon: www.utazotodi.blog.hu
süti beállítások módosítása