Mítoszok, tévhitek: Thaiföld olcsó?
2017. október 03. írta: Bangkok Charlie

Mítoszok, tévhitek: Thaiföld olcsó?

Újabb vendégposzt, Don Caroly ezúttal azt próbálja kideríteni, hogy mennyire is olcsó Thaiföld. Át is adom a szót neki.

 

Bangkok Charlie rendelt a Damoen Saduak Floating Marketen egy ragacsos rizst mangóval. 60 baht és meg is tudta enni! A magyar számol, kaja osztva forinttal = olcsó! Marcsi jelentkezik Pattayából, egy tányér étel sült csirkével és rizzsel 60 baht. Julcsi ezt drágának találja, Khon Kaenben csak 50. Huj, jövőre megyünk oda  nyaralni 4 hétre! Az ilyen és hasonló hírek hallatán sokan úgy gondolják, hogy Thaiföldön fillérekért lehet nyaralni. De vajon tényleg így van ez?

Nos, Einstein relativitási elmélete nem csak a világmindenség és az atyaúristen megteremtésére hanem pénztárcánk vastagságára is alkalmazható. Ami olcsó Jupiternek az drága lesz a kisökörnek. Most felejtsük el az 500-600 eurós repülő jegyünket, amelynek árából több földközi tengerparton is  2 hétre kinyújtózkodhatunk, teljes ellátással. Na, de ha már thaiban vagyunk, ugye akkor már   mindjárt más lesz a helyzet.

Nézzük csak sorjában és vegyünk alapul egy közepes anyagi lehetőséggel rendelkező munkáscsaládot akik szorgalmasan egész évben arra spóroltak, hogy 2-3 hetet az örök mosoly országában eltölthessenek.

Szerintem a hotelek, főleg ha összehasonlítjuk a méregdrága nyugat-európai árakkal, nem fognak minket kirabolni. Én most nem a 300-400 bahtos bungalókra gondolok. Ne tévesszen meg senkit az utazási prospektusokban villogó fényképek ezre. Gyönyörű kis kulipintyók, tornáccal, az aranysárga strandon a pálmafák alatt vagy akár a dzsungel közepén. Milyen romantikus! A valóságban ezeknek a vityillóknak a minőségé pontosan olyan mint az áruk; olcsók. Én életemben egyszer béreltem ki egy bungalót Koh Changon, akkor is csak kínomban, mert már este értünk át. Kétszer cseréltem ki egyetlen éjszakán. Az elsőben nem ment a légkondi, a másodikban a zuhany volt rossz. A harmadik sem volt nagy durranás de már több üres hely nem akadt. Egész éjjel szúnyogokat kergettem, pihenésről szó sem lehetett. Nos, ha valaki egy ilyen szuper romantikus kalibát előre 2-3 hétre lefoglal, lehet, hogy elátkozza még a napot is amikor Thaiföld az eszébe jutott. A másik oldalon, reggel megkérdeztem egy csinos walesi leányzót, aki mellettünk már több mint egy hete kempingezett, hogy ő hogyan bírja a helyzetet. Legnagyobb meglepődésemre, neki nagyon tetszett minden, nagyon jól érezte magát, főleg nélkülem. Hát, ízlések, igények és pofonok, mint tudjuk...

Másnap reggel eldurrantunk egy hotelkomplexumba ahol a kérók főidényben 2400-3000 baht között ingáznak. Mivel már március volt és a példamutatóan illedelmes orosz és kínai csordák végre eltűntek, üresen tátongott a szobák fele. Az 1600 bahtos kínált árat ügyesen lealkudtam 1400-ra, természetesen 2 személyre, hatalmas büféreggelivel. Nagy, kényelmes, tiszta szoba volt, rögtön a tengerparton.

 img_4590.jpg

Koh Chang és a Kai Bae beach - Fotó Bangkok Charlie és nem a szövegben szerepló bungaló természetesen.

Felmerül persze a kérdés, foglaljunk egy hotelszobát előre az utazási irodán keresztül vagy keressünk személyesen ha már Thaiföldön vagyunk. Természetesen előre foglalni sokkal kényelmesebb. Hátránya, nem csak, hogy drágább lesz (ez különben nem mindig igaz) hanem kellemetlen meglepetések várhatnak minket, ami a higéniát vagy a családi ágy rugalmasságát illeti. A penészes falakat, a nem működő wc-ket, a túl hangos légkondit nem fogják előre az orrunkra kötni. A közel a strandhoz is lehetséges, hogy 3 kilométert fog jelenteni. Ha már valaki mégis biztosra szeretne menni (ami a főidényben azért nem mindig árt) akkor talán jobb ha Bangkok Charlie segítségét veszi igénybe. Ennek több előnyé is van. Elöször is Charlie ismeri a hotelek legtöbbjét és főleg ismeri a „magyar igényeket“. Ami egy svájci állampolgárnak, aki rögtön bedönt egy marék gyógyszert ha meglát egy porszemet az asztalon, felháborító szoba lesz, az magyar honfitársaimnak (anélkül, hogy lealacsonyítanám magunkat) egy kellemes szobát jelenthet. A legnagyobb előnyé bangkoki barátunkat megkérdezni azonban, hogy rögtön fejbe is koppinthatjuk ha nem vagyunk megelégedve a hotelünkkel.

Bangkok Charlie megjegyzése: az általam ismert, ellenőrzött és ajánlott hotelek listája itt olvasható.

A másik oldalon, annak is sok előnye van ha magunk vadászunk egy kétszemélyes matrac után. Természetesen rögtön tudunk mindent ellenőrizni és nagyokat is tudunk alkudni. Vegyük azonban figyelembe, hogy decembertöl februárig a népszerűbb üdülőhelyeken szinte minden szoba előre ki van adva, lehet, hogy keresgélhetünk 2 héten keresztül. Összefoglalva, szerintem 800-1400 bathért tiszta, rendezett szobákat lehet találni, 2 személyre, reggelivel. Nem fog kiütni minket.

 img_0835-5.jpg

Kicsit másképpen látom mint sok lelkes turista a híres „ilyenolyanolcsó“ kajálást Thaiföldön. Nos, igaz, a thaiföldi street food méltóan világhírű nem csak a minősége, hanem az olcsósága miatt is.

Természetesen 40-60 baht között be lehet egy tányér nagyon ízletes kaját az utcán dobni. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, - amit sokan nagyon tévesen hisznek – hogy napi 100-150 baht elég lesz napi kiadásainkra. Itt egy kávé, itt egy narancslé, egy kis fagyi, egy csövecske kukorica, egy süti, egy ragacsos rizs mangóval. Igaz, valamennyi fillérekbe fog kerülni, de ha este mindent összeadunk akkor már nem néz ki a dolog ilyen vidáman. Ne felejtsük el, hogy közben csak az utcán kajáltunk nem mindig higiénikus lábasokból. Egészen másképp néz ki a helyzet ha egyszer csak elfogy a hazai téliszalámi, sőt sajnos még a kedves anyósunk által gondosan és szeretettel becsomagolt fazék töltöttkáposzta is. Akármennyire is ízletes a thaiföldi kaja, mi európaiak szeretnénk néha rizs helyett egy vajaskenyeret, sajtot, tejet, szalámit vagy akár egy bundáskenyeret is reggelizni. Ezek a tápszerek már semmivel sem lesznek kedvezőbbek, mint odahaza. Hasonlóan néz ki a dolog, ha meglátogatunk egy kulturáltabb éttermet, tiszta asztallal és székekkel, bizony sem a pizza, sem a McDonald’s, sem a steak nem lesz pénztárca kímélő. És még a söröcskéről nem is beszéltem. Már a híres-neves 7 Elevenben is egy üveg ihatatlan folyékony kenyér drágább mint a legtöbb európai országban.

img_7611.jpg

img_7614.jpg

img_7621.jpg

img_7629.jpg

Én ugyanígy vagyok a nagy hírű vásárlási lehetőségekkel a piacokon. Való igaz a nevezetes Chatuchak bazár megtekintése kötelezö  De nem csak itt, hanem Thaiföld minden részén és zugában millió és millió vásáros tonnaszámra kínálja a látszólag kedvezőbbnél kedvezőbb áruját. Thaiföld nem más, mint egy hatalmas börze. Nos, azért azt remélem nem kell senkinek elmondanom, hogy valamennyi „eredeti“ Adidas, Puma t-shirt, cipő, gatya vagy Rolex óra meg minden kacat amelyeket két kézzel szórnak utánunk az utcán, az mind hamisítvány. Vegyük azt is figyelembe, hogy minőségük egyenlő a semmivel. 1-2 mosás, tisztítás és elvesztették színüket vagy kétszeresére tágultak. A 100 bathos órák is csak a hotelszobánkig fognak ketyegni, az automata szíjunkat ollóval kell levágnunk ha sietős dolgunk van az illemhelyen, mert éppen nincs kedve kinyílni. Az sem igaz, hogy az elektromos, digitális áruk kedvezőbbek mint Europában. Az is egy nagy hátrányuk, hogy ha bedöglenek akkor a garanciánkat, ha egyáltalán érvényes, lehúzhatjuk a klotyón. Alternatíva, visszarepülünk néhány percre Bangkokba reklamálni. Ne felejtsük el, hogy a hamisított áruk thaiföldi kivitele vagy európai behozatala büntetendő, még akkor is ha csak egy Adidas ingről beszélünk.

 

img_7058.jpg

img_7055-2.jpg

img_7124.jpg

img_7125.jpg

img_7127.jpg

img_7128.jpg

img_7153.jpg

Az is egy érthetetlenül ki nem írtható tévhit, hogy pl. Thaiban (de állítólag sok más országban is) az arany sokkal olcsóbb. Ebből természetesen semmi sem igaz. Az arany árfolyama a világ minden pontján és minden idejében ugyanannyi. Az aranyat különben Thaiföldön bahtban mérik, ez az arany súlymértéke, az üzleteket már messziről meg lehet ismerni a bíborvörös dekorációjáról. Az aranyboltok egyben zálogoshelyek is, ha a thaiok megszorulnak ide adják be aranykészletüket. Ha most azonban Pistike arra a szuper gondolatra jön, hogy na akkor most beadja méregdrága fél kilós aranynyakláncát, hogy tudjon inni még egy sört, akkor el kell, hogy rontsam a kedvét. Nem fog érte kapni egy fillért sem. Thaiföldön csak a tiszta aranyat értékelik (23-24 karátosat), kevesebb tisztaságúakat pl. 18 karáttal behajítanak a szemétbe. Ugyanígy fog a dolog az ezüsttel is működni, én aki tele vagyok mint egy karácsonyfa ezüsttel aggatva, tudom miről beszélek.

Az én tapasztalataim szerint, komoly, használható áruk semmivel sem jutányosabbak, mint odahaza és csak Shopping Centerekben kaphatók. Én nem mondom, hogy semmit sem lehet méltányos áron beszerezni de csodákat ne várjon el senki, ne kapkodjátok el a dolgot. Nagyon olcsók a fűszerek, zöldségek, gyümölcsök, amíg mi thaiföldi gyümölcsökről beszélgetünk. 

Amiben én még fantáziát látnék, drágaköveket vásárolni. És valóban, Thaiföld legnagyobb drágakő piaca Chantaburi, alig 250 kilométerre van Bangkoktól, ha éppen Koh Chang felé vándorolunk. Itt, ebben a nagyon kellemes városban ahol kilószámra árulják a világ minden pontjára a rubintokat és más drága- vagy féldrága köveket, egy kis szerencsével meg lehet egy jó kis üzletet csípni. De ehhez nem lesz elég fontoskodva belenézni a nagyítóba, érteni is kéne, hogy mi van a másik oldalon.

Összefoglalva, szerintem ha valaki azt hiszi, hogy Thaiföldön a szabadsága juj de milyen olcsó lesz, akkor jobb ha kétszer annyi zsebpénzt visz magával mint amit betervezett. Egyszer még visszatérek az olcsó árakra, illetve az „ingyenes“ szolgáltatásokra. Legközelebb megbeszéljük, hogy minek egy betegbiztosítás Thaiföldre.

Kellemes, gondtalan szabadságot kívánok mindenkinek Thaiföldön.

 

Don Caroly

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZX 2017.10.05. 13:25:15

Bang Pa In-ben vettem egy pólót 80 (!) Baht-ért, Mae Sai-ban meg 200 Bahtért. Mindegyik póló volt még 5 évvel később is. Lehet jó minőséget kifogni olcsóért, ha valaki nem márkabuzi. A legdrágább cucc amit kint vettem egy 11.000 Ft-os bőrönd volt az egyik pattayai mallban. Azóta is megvan, beutazta már a fél világot, csak a cipzár húzója törött el. 2 hét kint tartózkodás alatt kevesebb mint 200 EUR ment el, igaz nekem reggeli vacsora szállás repjegy fizetve volt. A sör mondjuk tényleg drága, 120 Baht környékén volt egy kis üveg.

wrstjnethn 2017.10.05. 13:25:18

"Az arany árfolyama a világ minden pontján és minden idejében ugyanannyi." Az időre vonatkozó részt javítanám, mert az ár időben változik. Ha arra gondolt Bangkok Charlie, hogy ugyanazon időpontban mást mutatnak az órák a Föld különböző helyein, akkor is minimum félreérthető.

odamondó 2017.10.05. 13:25:21

Hát én bármilyen hotelt, resortot amit néztem és tetszett az bőven európai szinten is drága volt.

Liping 2017.10.05. 13:25:24

Valószínűleg tényleg igényfüggő. Négyszer voltam ott az elmúlt években, egyszer klasszikus turistaként, a többi alkalommal munkálkodni, amikor a szállással nem volt dolgom.
Szerintem olcsó. Biztosan ott is el lehet költeni bármennyi pénzt is, de minden nagyobb macera nélkül ki lehet hozni az európainál nagyságrendekkel kedvezőbb büdzsével. Jó, a repjegy miatt összességében már valszeg nem, de a távolságon nem lehet változtatni.

Brix 2017.10.05. 13:25:54

Thaiföld az illúziók orszàga, ahol még mosolyogni sem őszintén mosolyognak...Nem tudom, az ott élő embereknek vannak- e egyàltalàn őszinte érzéseik, vagy mindig àlarcot hordanak...A thai nők , szintén csak illúzió...Nem európai embernek valók....Viszont , van szemét, kosz, kóbor kutya mindenfelé...

Nazareus 2017.10.05. 13:26:11

" Akármennyire is ízletes a thaiföldi kaja, mi európaiak szeretnénk néha rizs helyett egy vajaskenyeret, sajtot, tejet, szalámit vagy akár egy bundáskenyeret is reggelizni. "

Hát én nem. Igaz itthon sem eszek ilyeneket. McDonalds-ról nem is beszélve. Tökéletesen jól elvagyok thai ételeken hetekig-hónapokig. Söt, itthon is gyakran eszem olyanokat (amiket kénytelen vagyok magam késziteni). Másrészt nem fair nem helyi ételeket hasonlitani helyi ételekkel: a thaiföldön vett/készitett vajaskenyeret a Magyarországon vett/készitett thai étellel fair összehasonlitani.

Szállást (szinte) sose foglalok elöre. Mindig találok a helyszinen. Olcsón és jót. Ha nagyritkán mégse találok elsöre, akkor alszok valahol és másnap keresek jobbat.

"Itt egy kávé, itt egy narancslé, egy kis fagyi, egy csövecske kukorica, egy süti, egy ragacsos rizs mangóval. Igaz, valamennyi fillérekbe fog kerülni, de ha este mindent összeadunk akkor már nem néz ki a dolog ilyen vidáman"

Ez igaz - de ha ugyanezt csináljuk Magyarországon (ne adj isten a Balaton partján), akkor sokkal drágább lesz. Tehát ha hasonló feltételeket hasonlitunk össze (legyen az szállás vagy helyi étel), akkor Thaiföld bizony jóval olcsóbb.

De az igaz, hogy Thaiföld drága mondjuk Laoszhoz képest. :)

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2017.10.05. 13:27:37

@wrstjnethn: Ne zavarjon, hogy a szerző ezúttal nem én vagyok, hanem Don Caroly. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.06. 15:31:34

Egyszerű, akkor a magyar Thaiföldre kell menni nyaralni.A 11-es úton kifelé, Leánfalu után jobbra be a hídon: Thaitótfalu! :D

Amúgy meg eddig sem terveztem tahiföldi nyaralást, mert én is pont a sok szemétről, mocsokról, meg az állandó farang lehúzásokról olvastam.De eztán meg még úgy sem megyek, megerősít ebben ez az írás is.Kösz. :-)

Kelly és a szexi dög 2017.10.06. 15:31:38

15-20 évvel ezelőtt még olcsó volt...
bezzeg a skandináv fiatalok beérik szerényebb kiszolgálással, ellátással, nekik most is Kánaán a környék minden országa...

Váraljay Gabriel 2017.10.14. 18:26:45

Nagyon tetszett az írás. Eleve ha eljutnék Thaiföldre, nem vásárolni mennék, hanem inkább megtapasztalni az ottani dolgokat... már gyerekként sem értettem, hogy amikor egy busz pl. Prágába ment miért töltötte a csoport az idő 90%-t vásárlással... és nem a várost nézte meg, vagy tapasztalta meg a kultúrát. Persze lehet én vagyok a különc. :)

zdyzs 2018.08.17. 17:12:37

@Brix: Thaiföld patyolattiszta. Persze csak a posztban is említett relativitás miatt. Mi eddig csak Indiából mentünk és mindig hatalmas megkönnyebbülés volt, hogy milyen tisztaság van.

Ugyanez vonatkozik a streetfood higiéniai körülményeire is. 100x jobb mint Indiában, Nem is eszünk mást, illetve igen, mivel itt nem lehet értelmes péksüteményt kapni, reggelire csak becsúszik egy-egy croissant. Na az drága is, általában a reggelinkre költünk a napi kaját tekintve a legtöbbet.

A sör viszont sajnos tényleg nagyon drága, de az Kambodzsán és Vietnamon kívül mindenütt az Dél-Ázsiában. Vietnamban viszont viccesen olcsó, talán a legolcsóbb a világon. Mondjuk olyan is.

Nekünk is bejött eddig minden póló amit vettünk, évek óta hordjuk. Mondjuk nem a legolcsóbb szarokat vettük, meg, viszont olyan király mintájuk van, ami után mindenki megfordul (pl. StarWars Coffe Starbucks logo-szerűen)

Vision 2018.10.24. 17:26:37

Phuketről jelentkezem kollégák, a cikkben említett árakkal nem találkoztam. Hanem a többszörösükkel. 100 baht alatt nem láttam kaját, még utcai kifőzdékben sem. Meki/Burger King árszínvonal dupljája az otthoninak. Beülős helyen 200 baht alatt nem úszol meg egy fogást.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.05.17. 10:25:50

Meg tudom erősíteni @Vision kommentjét, Ao Nangon, Phuketen és Patongon is 120-150 baht volt egy főétel, ha 100 baht volt, akkor külön fel volt számítva a rizs.

A pizza, hamburger, steak a nyugati turistákra van árazva, fizessen, ha olyan hülye, hogy a világ végén is az otthonit akarja enni. A McDonald's is simán londoni árakkal operál.

VikiDaniAroundAsia 2020.04.06. 12:44:58

Tapasztalatom szerint: booking-on, agodán (BKK Charlie-n keresztül) jóra értékelt hostelt foglalva (klíma,saját fürdő), utcai, csak helyi kaját fogyasztva, nem Phuketen, nem Pattayan sört és mekit zabálva, motort bérelve, tömegközlekedve igenis ki lehet jönni 2019-ben is nevetséges összegekből!! És van csövecske kukorica, mangó sticky rice, belépők stb.! @zdyzs: mi a bajod a Huda sörrel?
süti beállítások módosítása