Pattaya nem Thaiföld? 2. rész
2018. augusztus 16. írta: Bangkok Charlie

Pattaya nem Thaiföld? 2. rész

Újabb poszt Pattayáról, ismét Don Caroly mesél nekünk, ezúttal arról, hogy miért is gyakori látvány errefelé a feltűnően idős európai férfi - feltűnően fiatal thai lány páros. Szpoilerezek egy kicsit: pénzről szól a mese.

Pattaya nevezetességei közé tartozik a világ egyik legszebb és kitüntetett botanikus kertje (és egyben szórakoztatóparkja) a Nong Nooch Tropical Garden. Érdekessége, az itt megcsodálható több száz kert, növény és virág, többek között kb. 670 hazai orchidea, nem csak gyalogosan, hanem elefántháton is megtekinthető. Nos, a turisták többsége (főleg ami a férfiakat illeti) inkább vad orchideákra vadászik a Walking Streeten. De hát, mint már korábban említettem, Pattaya az ellentétek városa. 

img_2331.jpg

img_2298_2.jpg

Az első ellentétek a férfiak és a életük párjuk között legkésőbb a tengerparti részen megkezdődnek. A muksók többségében derengeni kezd, hogy egy lucullusi lakomára nagy hiba szalámis zsemlével a tarisznyában beállítani. De amíg az uzsonna legalább csendben marad, nem úgy az asszonypajtás. Bizony, a hitves az állandó zsörtölődésével a sok félmeztelenül táncoló örömlány láttán már sok legénynek megkeserítette a sorsát. Ilyenkor csak egyet tehetnek, szorgalmasan bólogatnak miközben sutyiban és sóvárogva az okos kis popsik ezrei után pislogatnak.

Az 1960-as években a pihenni vágyó, Vietnámban harcoló amerikai katonák megjelenésével megkezdődött Pattaya rohamos fejlődése. Hogy ez hová vezetett láthatja mindenki. Sexbár egymás hegyén-hátán, go-go lányok, ladyboyok egymás ölében és nyakában. Smile, smile.

Sajnos nagyon sokan rögtön általánosítanak és mindent jobban tudóan, főleg az internet fórumokon vagy a törzskocsmában, kidühöngik tapasztalataikat. Az egész világon elterjedt és ma már ki nem írtható ostoba tévhit, hogy Thaiföldön minden lány egy prostituált, Pattayán meg pláne. Ebből természetesen semmi sem igaz. Valószínűleg most sokan csodálkozni fognak, de Thaiföldön a pénzért vett szerelem tiltott és keményen büntetendő. Ezen a tényen az sem változtat, hogy főleg a turista üdülőhelyeken ezrével cafkákba botlunk. Thaiföldön minden lehetséges, mondaná most Bangkok Charlie. Utcai repedt sarkonállás csak Pattayán lehetséges, illetve megtűrt. A minden európai nagyvárosra jellemző több emeletes kuplerájokat Thaiföldön hiába keressük. Pornófilmek, újságok nincsenek.

És mégis, honnan és miért kerül ez az ezernyi éjszakai pillangó Pattaya bárjaiba?

Ezt, hogy jobban megérthessük el kell vigyelek benneteket az észak-keleti tartományba, Isaanba.

Isaan területileg 1/3-át teszi ki Thaiföldnek, kb. 22 milliós lakossággal. Politikailag, gazdaságilag és turisztikailag elhanyagolt vidék. Etnikailag inkább a laókhoz tartoznak, de ez nem jelenti azt, hogy nem büszke thaiföldiek. Kultúrájuk, nyelvük ruházatuk, élelmük mégis a mai napig közel áll Laoszhoz. A lakosság túlnyomó része földműveléssel, elsősorban rizstermeléssel keresi kenyerét. Én ugyan nem hiszek a statisztikákban de az átlagos családi jövedelem 1200 -1300 euro között mozoghat. Évente. A legtöbb család szegény mint a templom egere. Nem csoda, hogy aki csak tud menekül a nyomorgó falvakból. A legtöbb taxis, tuk-tukos, szemétgyűjtő férfi Bangkokban minden valószínűség szerint innen származik.

Az otthon maradt lányoknak itt a rizsültetésnél és begyűjtésénél kívül több munkalehetőség nincs. A „téli hónapokban“ csak az orrukat piszkálják. 18-20 éves korukban a legtöbben már férjhez mentek, vagy szüzen maradtak. A fiatal pár általában a lány a szülői házába költözik mert a szülőkről való gondoskodás felelőssége  elsősorban a lányokat terheli. Legkésőbb, amikor már 1-2 gyermeket a világra hoztak a férjecske már le is lépett. A világ tele van még sok csinos mandulaszemű menyecskével. Gyerektartás, gondoskodás az asszonyról? Ugyan kérem, nem Europában vagyunk. Nos, ebben a pillanatban a szerencsétlen lány ott áll a hatalmas problémával, az egész családjáról így vagy úgy gondoskodnia kell. Egy újabb szorgos férjet találnia nem lesz könnyű. A thaiföldi legényeknek még egy érintetlen 25-30 éves lány is túl öreg, gyerekestül meg aztán pláne. Amíg Európában munkanélküli segélyből eltengődhetünk, vagy öreg napjainkat államunk többé vagy kevésbé bőséges nyugdíjjal tehermentesíti, nem úgy Thaiföldön és Isaanban meg aztán igazán nem. Ott a gyermekek, elsősorban a lányok, morális kötelezettsége minden lehetőt megtenni és a szülőknek mindent visszafizetni, amit tőlük eddigi életükben szeretetben és anyagiakban megkaptak. Már csecsemő koruktól kezdve a királyi ház, a haza, a buddhizmus és a szülők szeretetét, tiszteletét és a velük szembeni kötelességét tanulják. Aki már látott thaiban egy egész napos ünnepséget anyák napján (ami minden évben a királyné születésnapjára esik) az tudja miről mesélek. A lányok a szociális biztosítékok. Egy gyermek, aki nem segíti, cserben hagyja szüleit, családját, az elveszti az arcát. Thaiföldön a legnagyobb szégyen.

Csak aztán hogyan és miből?

Én egy nagyon szegény családból származom. 16 évesen már mint segédmunkás dolgoztam. Mégis volt annyi eszem, hogy estin leérettségizzek, sőt később még technikumi bizonyítványt is beszereztem. Szakmámmal, tudásommal hamarosan elérhettem egy átlagos kellemes életet.

Nos, az isaani lánynak egy ilyen tanulási lehetőség anyagi háttér nélkül nincs, egyszerűen lehetetlen.

Már az első hat és kötelező iskolaév sem költségmentes, csak az iskolabusz 10000-12000 baht évente, nem is beszélve a kötelező egyenruháról, könyvekről, tanszerekről és fakultatív megmozdulásokról. Enni, inni a gyermeknek az iskolában is csak csak kell. Hat év alatt a gyerekek szinte semmi praktikusat nem tanulnak az állam, a buddhizmus és a család fontosságán kívül. A falvak természetesen nem bővelkednek munkalehetőségekkel. Ebből a szürke, fenékvakargató világból kikerülni bizony nem könnyű. A kevés lehetőségek közé tartozik, akármilyen szomorú is, a prostitució.

Én amikor először Isaanban jártam csodálkozva tapasztaltam, hogy szinte minden faluban a sok rozoga viskó között csinos, modern kővityillók is megbújtak. Ezeket a sokszor emeletes házakat magas kőkerítéssel természetesen nem a hazaiak, hanem a farangok pénzéből építettek akiket egy lány Pattayából sikeresen idevonszolt. Ezt persze nem csak én vettem észre hanem mindenki a faluban. Irigykedve tekingettek Kookaira, aki begurított a sarkon egy tolókocsit, amiben ugyan egy vénember ücsörgött, de egy teli pénzeszsákkal az ölében. Ennek az aggastyánnak, mint az aranyat szóró szamárnak a mesében, csak a farkát kellett húzogatni és máris tojta ki az aranytallérokat.

Kookainak és családjának nem csak terülj-terülj asztalkája, hanem nagy tekintélye is lett a faluban.

Annak is híre ment, hogy Pattayán még sok Sugar Daddy kóvályog akiknek nincs ellenére egy bájos és selymes bőrű kisleányt megismerni, sót talán még feleségül is venni. Nem csoda, hogy lassan Isaan falvaiban a fiatal lányok „kihaltak“. Bangkok, Pattaya, Phuket go-go bárjaiban 95%-ban isaani lányokat találunk, akik ezrével összedobálták cókmókjukat, hogy Kookai nyomdokaiba lépjenek. Irány a nagyszerencse. Pretty Woman Thaiföldön?

bargirl_farang.jpg

bargirl_farang3.jpg

bargirl_farang4.jpg

bargirl_farang5.jpg

bargirl_farang6.jpg

Egy európai és egy a pattayai bárban „dolgozó“ prostituált között óriási különbség van. Egy európai lány még ha nincs is szakmája mégis talál, ha máshol nem egy butikban vagy szupermarketban munkát. Az isaani falvakban tartós munkalehetőség nincs. Egy európai prostituáltat senki sem kényszeríti arra, hogy befeküdjön egy kuplerájba, de ha egyszer bekerült akkor szinte soha többé nem fog tudni ebből a világból kikecmeregni. Thaiföldön, ha el is tekintünk a fentebb említett „morális kötelezettségektől“, a lánynak minden percben megvan a lehetősége összecsomagolni és hazamenni. Senki sem fogja őket ebben megakadályozni. (Valóban sokan csak addig maradnak amíg össze nem gyűjtöttek annyi pénzt amiból vagy gyermekeik továbbtanulását vagy szüleik kórházi költségeit ki nem tudták fizetni.)

Addig amíg az európai örömlány elsősorban a saját életét fedezi a vízszintes tevékenységével, addig a thaiföldi a megszerzett pénzt rögtön elküldi a szüleinek. Az európai lány alig várja, hogy a kéjelgő ügyfele 2 perc alatt kilihegje magát és utána sohaviszontlátásra eltűnjön, nem úgy a thaiföldi. Ő mindent meg fog tenni annak az érdekében, hogy a horogra akadt balekot minél tovább magánál tartsa, sőt talán egy életen keresztül is. A pattayai lebujokban ugráló lányok legnagyobb többségének az a célja, hogy beszédítsen egy naiv turistát. Annak semmi akadálya nincs, hogy egy kéthetes, de intenzív, ismeretség után illedelmesen összeházasodjanak, vagy legalábbis egy tartósabb kapcsolatot kialakítsanak.

És valóban, a legtöbb Európában élő thai feleség Isaanból származik, akik ha messze is vannak a szülői háztól, azért szorgalmasan küldik az anyagi utánpótlást hazafelé. És itt hadd álljak meg egy pillanatra. Mielőtt valaki általánosítással vádolna, azért azt rögtön meg kell jegyeznem, hogy természetesen az isaani lányok többségére nem jellemző, hogy a prostitúciót választják. Tudom azt is, most sokan közbevetik, szép és jó, de az isaani kislány a sexbárban is elvállalhatna egy tisztességes munkát, pl. Bangkokban egy üzemben. Tény és való, de ez nem oldaná meg az alapvető problémáját. Még akkor is ha néhány éve Thaiföldön bevezették a kötelező napi 300, illletve havi 9000 bahtos minimálbért, ebből a fizetésből nem hogy a családját nem tudja segíteni hanem még saját magát sem rendesen eltartani. Csak egy ócska szoba mindenestül 3-4000 bahtba fog kerülni, plusz útiköltség a munkahelyre. Ha még azt is szerényen hozzászámoljuk, hogy naponta 100 baht kajára is el fog menni, hát ki lehet könnyen számítani mennyi marad a hónap végén. Semmi. Ebből a fizetésből nem fog tudni támogatni senkit. (Csak példának említem meg, hogy a 7/11 boltokban a lányok 9000 baht körül keresnek, havonta, illetve 10-12.000 bahtot ha naponta 12 órát kasszáskodnak heti 6 napon keresztül.)

abandoned-heart_4408345688_o.jpg

pattaya_group.jpg

Természetes az is, hogy most sokan zsörtölődnek, na de azért Pattayán nem csak „ártatlan“ leánykák árusítják gyümölcseiket hanem dörzsölt és mindenre képes prostituáltak is.

Tudom. Róluk csak azért nem írok, mert nincs mit, pont olyanok mint a világ minden részén a többiek.

Kérlek kíméljetek meg az ilyen, olyan kommentároktól, hogy így meg úgy, na azért aztán …mi ismerünk ám nagyon sok történetet is. Ismerem valamennyi storyt a becsapott, kifosztott, kirabolt, elkábított férfiakról. Az internet tömve van ezekkel az elismerve legnagyobb részt igaz történetekkel. Én is személy szerint több tucat hasonló sorsot hallgathattam meg. Én azt sem várom el, hogy valaki megértse ezeket a lányokat, akikről egy kicsit meséltem. Én bevallom, egy kicsit velük tudok érezni és nem tudom okét igazán elítélni. Én is eladnám magamat, ha azzal megmenteném a családom. Én semmi morális különbséget nem látok abban sem, hogy egy lány pénzért pásztorórát árusít, vagy egy férfi zsozsóért lepedőakrobatázik. Ezek a lányok szaladnak az életükért. Mégis, mindennek ellenére, sok bárban elkezdődött thai-farang kapcsolat évekig, sőt évtizedekig harmonikusan is működhet. Az sem igaz, a tévhittel ellentétben, hogy ezek a lányok csak és kizárólag anyagi okokból vadásznak egy európai házastársra. Erről majd egyszer később , egy külön posztban szeretnék majd mesélni.

Talán sokkal érdekesebb most ebben a témában, hogy vajon mit gondolnak maguk a thaiok, a szülők, vagy a buddhista szerzetesek Pattaya sarkcsillagjairól?

Nos, mielőtt erről a nehéz témáról hely hiányában egy könyvet írnék, talán jobb ha csak két, de nagyon tipikus példát megemlítek. Egy bangkoki ismerősöm, (jómódú, szakképzett, művelt barátnőm) villámló szemekkel a következőket mondta kérdésemre.

„Miért gondoljátok ti farangok, hogy Pattayán minden lány egy nagy k….!? Ki ápol benneteket a kórházban, ki tisztítja ki hotelszobátokat, ki főz nektek és szolgálja fel az élelmet az éttermekben? A lányok nem szívesen dolgoznak a bárokban és nem jó amit csinálnak. De amiért csinálják, az jó!“

Hasonlóan vélekedett egy szerzetes, aki Isaanban egy egész buddhista körzet vezetője.

„Képzeld el, hogy egy hajó elsüllyed és te egy teli mentőcsónakban ülsz amibe csak húszan férnek be. Ha még egyet felvesztek elsüllyed és elvesztek mindannyian. Mit csinálsz, ha látod a saját lányod úszik a csónak felé?“

Rám nézett, ránéztem, értettem. Valószínűleg sokan láttak már Thaiföldön szerzeteseket, akik a kuplerájok előtt áldják meg az előttük imádkozókat. Ellentmondás?

Ezekből az apró példákból látható, hogy sem maguk a thaiok sem a budhizmus nem ítéli el a lányokat. Mindaddig, amíg tevékenységüket „jóra használják fel“, amíg a szüleiket támogatják a megkeresett pénzből

Pattayán található a világon egyedülálló, kizárólag fából épült temploma a „Sanctuary of Truth“, magyarul az „Igazság Temploma.“ A szent hely 100 méter széles és 105 méter magas, teljesen ugyan még mindig nincs kész, de már ma is meglátogatható és megcsodálható. Nos, aki egy kis pihenést keres Pattaya zajos világából annak nagyon jó helye van itt. Talán itt közelebb kerül az igazsághoz, legalábbis elgondolkozhat a fentiekről. Ne ítélj el senkit anélkül, hogy nem ismered a hátteret. És ha mégis gondod van akkor kövesd a thaiok példáját. Maradj laza. Smile, smile.

Kanchanaburi a híres hídjával a Kwai folyón a legnagyobb turistás szemfényvesztése Thaiföldön. És hogy mégis miért érdemes főleg Bangkok Charlie-val idejönni, erről fog szólni a következő történetem.

Kellemes nyaralást, stb.

sanctuary_of_truth.jpg

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Démonmac1 2018.08.18. 17:24:23

Nagyon köszi az írást.

morph on deer 2018.08.18. 17:24:27

Nagyon jó volt, és kösz!

Kecsmár László 2021.12.25. 18:15:14

Bocs, csak most olvastam. Jó írás, reális képet fest a thaiföldi életről. Nem élek Thaiföldön, csak 3×5 hetet töltöttem ott. Most készülök egy újabb, hosszabb útra. (2020-ban a Covid miatt elmaradt.) Magyarországon azonban sok thai ismerősöm, és néhány barátom van. A többségük iszani származású. Itt szakácsként, masszőrként dolgoznak. Néhányuknak magyar férjük van, vagy sikerült vállalkozást alapítaniuk. Igen, amit írtál, az teljesen igaz. Ez egy más kultúra, más életszemlélet. A legfontosabb - különösen a nőknek - a családjuk, a szüleik, gyermekük eltartása. Néhány thai barátommal még ebben a témában is tudtam beszélgetni. Azért dolgoznak, hogy a szüleiket el tudják tartani, illetve a gyerekeiket. Van olyan ismerősöm, akinek a gyerekeit a nagyszülők nevelik, több mint 10 éve nem találkozott velük, mert minden pénzét hazaküldi a taníttatásukra. Talán jövőre haza költözik, amikor a legfiatalabb lánya is befejezi az egyetemet. A másik ismerősöm nem mutatott fényképet a házáról. Olyan szegényes, hogy nem akarja megmutatni. Sok éve ismerem, de a családját nem akarja megmutatni. Szégyenli, hogy egy rizstermesztő iszani családból származik. Persze, vannak prostituáltak, meg farangra vadászóak is. Ők is a családjukat akarják eltartani. Nem kell elítélni őket! Olvasd: moly.hu/konyvek/malee-tigriskarmok-es-barsonytalpak moly.hu/konyvek/kaiser-attila-laszlo-sziami-delibab-i-ii
süti beállítások módosítása