Mítoszok & tévhitek Thaiföldről: A durián story
2021. február 21. írta: Bangkok Charlie

Mítoszok & tévhitek Thaiföldről: A durián story

  Ismét vendégposzt: Don Caroly, azaz K. Amery ezúttal a híres hírhedt duriánról mesél. Valami azt sejteti velem, mintha ő nem kedvelné a gyümölcsök királyát.

durian_girls.jpg

 

2020 június 20, szombat reggel. Rendőrségi riadó a németországi Schweinfurtban. A vészhívás a postahivatalból érkezett, ahol egy nagyon gyanús csomagot találtak. Egy kartondobozból borzalmas illat áradt. Gáz? Talán terrorista akció?

A postát gyorsan evakuálták de így is tizenkét alkalmazott, akik szédülésről és hányingerről panaszkodtak, orvosi elsősegély nyújtásban részesült. Sőt ebből hatan kórházi ellátásra szorultak. Összesen tizennégy különböző mentős csoport robogott a helyszínre és három tűzoltós egység egészítette ki a riadós csoportokat. A több tucat rendőr értetlenül állt a titokzatos karton előtt, mindenesetre lezárták az egész környező területet. Egy szimatoló kutya is csak fokozta a rejtélyt, miután vonyítva és fülét-farkát behúzva elmenekült a helyszínről.

Nem volt más lehetőség, a csomagot fel kellett bontani. Miután óvatosan kivitték a szabadba, egy speciális csoport, védőruházatban, óvatosan munkához látott. Alig fél órával később megoldódott a misztikus csomag tartalma. Ami előbukkant, arra senki sem számított. A kartonból kigurult négy tüskés, zöld gyümölcs, a híres-hírhedt thaiföldi durián. A gyümölcsök királya.

***

2019 március. A thaiföldi internet a felrobbanás határán van. Egy házassági hirdetésre percek alatt több tízezer válasz érkezik. Ilyen csak a mesében van!

Thaiföld egyik leggazdagabb farmerja keress a lányának érdemes férjet. A feltételek hihetetlenek. A leendö vőlegénynek nem kell szépnek, okosnak vagy gazdagnak lenni. A szokásos kötelező thaiföldi hozományt sem kell kifizetnie, sőt, éppen ellenkezőleg, az apa hajlandó egy nagyon bőkezű esküvői ajándékra. Az pedig nem semmi. 10 millió baht, 10 autó, egy ház és ráadásul az egész farm. Na, de hol a bökkenő? Aki most arra gondol, hogy a farmer lánya egy vén és csúnya, púpos és bandzsa boszorkány, az nagyon téved. A menyecske alig 26 éves, kifejezetten szép és egyetemi diplomája is van. Hát akkor?

„Kifáradtam a munkában, keresek egy szorgalmas férjet a lányomnak, aki hajlandó a lányomat szeretni, szorgalmas és átveszi a helyemet a farmomon. Több kívánságom nincs. Jut eszembe, mielött elfelejtem, szeretnie kell a duriánt!“ - nyilatkozta a gyümölcstermesztő Anont Rotthong. „A leendő férjnek nem csak a lányommal kell jól bánni, hanem a durián farmmal is, tudni hogyan kell ápolni, gondozni, aratni, eladni a gyümölcsök királyát.“

Aha, most kibújt a szög a zsákból, pedig már lassan én is jelentkezni akartam.

Ettől függetlenül, az inkább bűzbombának nevezhető gyümölcs imádatának kötelezősége nem tartotta vissza a kérelmezők számát, így alig néhány óra múlva az apa kétségbeesve feladta az akciót.

„Meghalok!“ - jelentette be fáradtan a több ezer lánykérő e-mail olvasása közben.

Egyébként a lányának, Kanjasita-nak, is lassan tele lett a púpja mindennel: „Túl sok kérő az nagyon rossz út“ - nyilatkozta és ezzel be is fejeződött a rendkívüli férjkeresés.

 papa_es_a_lanya.jpg

Ugye hogy nem csúnya lány?

 

2019 június, Nonthaburi. Egy gyümölcs aukció ami rekordot dönt. A hagyományos, minden évben megtartandó Festival of King Durian árverésen elképesztő rekord születik. Egy egyetlen, alig néhány kilós gyümölcsért hatalmas összeget fizetett egy nevét titokban tartó üzletember. Mondjuk, én is titkolnám a nevemet és eredetemet, ha ilyen hülyeségre költeném a pénzemet. Mindenesetre akárki is volt az illető, nem egyedüliként tartotta pompásnak az eladásra felajánlott „Kanyao“ fajtájú duriánt. Az árverés 20.000 bathnál kezdődött és heves csata után másfél millió bathnál fejeződött be. A farmer, akinél egy nappal korábban a bűzbombát kiválasztották remélte, hogy a titokzatos vásárló szereti az exotikus gyümölcsöt ha már ennyi pénzt feláldozott érte. „Végülis ez a fajta a legízletesebb a világon“ - tette még hozzá. És valószínűleg a legbüdösebb is.

durian_draga_1.jpg

 

***

2021 január, Bangkok. Bangkok Charlienak ma jó napja van. A piacon rámosolygott egy szép adag durián. Kedves felesége is csak igenlően bólintott kérdő tekintetére. Alig hogy hazaért máris bemajszolta a majdnem egy kilós gyümölcsöt. Igaz, ami igaz, a saját bevallása szerint, kénytelen volt a kajálás idejére kivonulni az erkélyre. Biztos, ami biztos. Azt azonban már nem említette meg, hogy aznap este a hálószobából is ki lett tiltva és kénytelen volt a balkonon szundikálni. Biztos ami biztos. De ezt csak magunk között említettem meg.

 

Nincs még egy olyan gyümölcs, a világon, amelyikről annyira szélsőségesen megoszlanának a vélemények mint a duriánról. Nem csoda. Sokan az égig dicsérik a kellemes, páratlanul selymes, összehasonlítatlan ízét, mások a pokolba kívánják az egyedülálló, több kilométerről is érezhető illatát, amely egy telecsinált klotyóra hasonlít a legjobban. A kb. negyven méter magas duriánfa őshazája a Maláj-félsziget, Borneó és Szumátra, de hamarosan elterjedt több trópusi országban is. Félreismerhetetlen szagának az okát (sokak szerint rothadt hagymára, vagy penészes sajtra hasonlít) sokáig kutatták. Két éve egy német laborban sikerült az áttörés, egy bizonyos aminosav a tettes ami egy bizonyos enzimmel a bűzt előállítja, ezt nevezik etioninnak. "Amikor a gyümölcs érik, egy növényspecifikus enzim kibocsátja a szagot etioninból. Megfigyeltük, hogy a gyümölcs érésekor nemcsak húsának etionin koncentrációja nő meg, de ugyanekkor nő az etántiol mennyisége is. Ez utóbbi ad magyarázatot arra, hogy az érett duriánnak miért olyan büdös szaga" – idézet a tanulmányból. Na, most ezt az érti, aki akarja.

 

Azt is kivizsgálták, hogy miért büdös a durián, - mindenre van kíváncsiság és idő - , és hatalmas meglepetésre kiderült, hogy a rovarok, bogarak nagyon szeretik ezt a szagot. Az is kiderült, hogy az őshazájában az orángutánok is repülnek a duriánra és ezzel nagy szolgálatot tesznek terjesztésükben.

 no_durian.jpg

Ma Thaiföld a legnagyobb durián termesztő ország a világon, majdnem 1 millió tonnával (900 ezer tonna volt 2020-ban a termés). Hadd büdösödjön az egész világ! A gyümölcsök egy zöld sündisznóra hasonlítanak tüskékkel a hasukon,  maximum négy kilósak és kb. 30 centiméter nagyságúak. főleg Àzsiában pedig csemegének számítanak. Az árak fajtától és évszaktól függően meredeken különböznek, a piacokon májusban 60 baht, a téli hónapokban 200 baht egy kiló. Gyakran csak az ehető sárga belső részt árusítják celofánba becsomagolva. Szállítása, fogyasztása nyilvánosan sok helyen meg van tiltva, így pl. repülőn, buszon, vonaton, de szállodákban, éttermekben is kemény bírságokat lehet fizetni ha megpróbáljuk becsempészni magunkkal.

Felhasználása sokrétű, lehet belőle bonbont, lekvárt, süteményt, gyümölcsitalt, sőt pizzát és még sok más hülyeséget csinálni. De a legnagyobb sikert a duriános óvszer aratta. Na, ezzel fektess le egy nőt! Főleg ha előtte még egy duriános fogkrémet is használtál. Hát ki nem smárol le szívesen egy klotyót?

De hadd ne legyek igazságtalan, azért a duriánnak vannak pozitiv oldalai is. Pl. egészséges. Föleg az A vitaminban gazdag, amely a szemünk világára, vagy a bőrünk szépségére is nagy hatással van, de tartalmaz B és C vitaminokat is. Az ásványokban és energiában gazdag húsa jó hatással van a bél egészségére, koleszterinszintre, a vércukorszintre és tisztítja a káros elemektől szervezetünket. Az ízére is sokan esküsznek, bár sokan le sem tudják írni, hogy valójában most vaníliára vagy csokis vajra, vagy dióra, vagy hagymára, vagy akár fokhagymára emlékeztett. Lehet választani.

Egyről azért lebeszélnék mindenkit. Ha duriánt szeretne vacsorázni akkor ne igyon se előtte, se utána alkoholt. Az a téves legenda ugyan nem igaz, hogy a kettő együtt halálos méreg, de tény, egy kemény görcsös gyomorfájdalom lehet a következménye.

Én ezekben a koronavírusos világban arra is rájöttem, hogy miért van Thaiföldön viszonylag kevés fertőzés. Hát kéremszépen, azért ahol olyan sok duriánt esznek, ott azért az a piciny vírus is megbolondul. Azért neki is van orra.

Köszönöm a figyelmeteket és maradjatok egészségesek

 K. Amery

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása