Titkos videók Burmából
2011. június 20. írta: Bangkok Charlie

Titkos videók Burmából

Két mindenképpen megnézésre ajánlott rövidfilm a Thaiföld szomszédságában lévő Burmáról. Nemrég még hírhedt diktatúra, most pedig valami furcsa sajátos demokrácia, ahol a tábornokok már civilnek öltözve uralják továbbra is az országot.

Titkos videók - úgy hangzik, mint valami hatásvadász cím, pedig mindössze az az igazság, hogy Burma, akarom mondani Myanmar nem szereti az újságírókat, ezért kénytelen minden forgatócsoport turistának álcázni magát. Mondjuk az első kisfilm tényleg nem nevezhető hagyományos riportnak, a filmesek gördeszkásokkal együtt indultak a civil Burma felfedezésére. A sztori eleje természetesen Bangkokban indul, vízumszerzéssel, majd a turista történet átfordul laza deszkázásba - nagy kedvencek benne természetesen a gördeszkát próbálgató buddhista szerzetes tanulók, a Burmában bordó ruhát viselő növendék monkok.

Altered Focus: Burma from Hot Knees Media on Vimeo.

A második film a korábbi diktatúra abszurd jelenségeit veszi sorra. Egyszerre szórakoztató és rémisztő, ahogy a két francia újságíró végigmegy hétköznapi dolgok egész során Myanmarban. Kezdve azzal, hogy itt aztán tényleg mindenki a rossz oldalon közlekedik - a filmből kiderül, miért -, majd folytatva olyan apróságokkal, mint az 1800 dolláros SIM kártya. De legalább ilyen abszurd a világ második számú ópium termelőjének tartott országban létrehozott hatalmas múzeum, amely a kábítószer elleni harcot akarja bemutatni, bár a két turistán kívül egy teremtett látogató nincs benne. Sokat elárul a rendszer szigorúságáról, hogy az ország hivatalos fővárosába külföldi turista be nem teheti a lábát, mondjuk a filmből kiderül, hogy nem is nagyon beszélhetünk klasszikus városról, nincsenek utcák és terek, inkább különleges védett zónákra osztott terület ez.

Az internetkávézókban felírják a turisták nevét, szállás címét és útlevél adatait, nehogy valami illetlen dolgot cselekedjen, miközben ezerrel megy a tartalomszűrés, nincs hotmail, de nincs nemzetközi híroldal sem. Nemcsak a turistákat akarják kordában tartani azonban, a helyiekre is szigorú törvények vonatkoznak, ha valaki például átlátogat a haverjához egy esti tévézésre, akkor nincs ám ottalvás, haza kell menni estére, különben be kéne jelenteni az eseményt a helyi hatóságoknál.

Happy World - Burma, the dictatorship of the absurd from Happy World on Vimeo.

Ajánlom ezeket a kisfilmeket azoknak is, akik Thaiföldről utaznak Burmába turistáskodni. Ezek után biztosan más szemmel néznek körbe.

*

Egy újdonság: Facebook.com/BangkokCharlie. Ha valaki friss híreket, többet és jobbat szeretne, nem elég a blog, akkor erősen javasolt a like-olás. Lehet ott is kommentelni, reagálni, sőt, képeket, beszámolókat is küldeni akár. Figyelem: a Facebook új rendszere miatt érdemes vagy a legfrissebb hírek fület nézni, vagy aktívan kommentelni/like-olni a bejegyzéseket, különben nem fognak látszani a legfrissebb hírek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tilikov (törölt) 2011.06.20. 15:38:14

Erős versenyben vannak Észak-Koreával a Föld segglyuka címért, de ha belehúznak, akkor meg tudják nyerni.

Cr 2011.06.20. 16:18:26

Az adatokat fölírják Kínában is, sőt, ahogy hallom, az olaszoknál se lehet csak úgy internetezni, egyre több országban működik egyre durvábban a Nagy Testvér, nem csak Myanmarban (Burmáról le kéne lassan szokni, 20 éve már Myanmar a neve az országnak, csak az amcsik nehezen veszik be, de nekünk szerencsére nem kell amcsiknak lenni) és máshol is szűrik a tartalmakat, nem, mintha ezzel menteni akarnám a rezsimet.

A törvény szerint minálunk is be kell jelenteni, ha valaki máshol tartózkodik, sőt, adózni is kell(ene) a helyi önkormányzatnak a máshol lakás miatt.

Most hétvégén pl megtapasztalta egy ismerősöm, milyen érzés az Andrássy úton kívül várakozni egy melegmenet-lezárás miatt, egy mellékutcában, ahová vásárolni ugrott le, de vissza nem engedték, mert nem volt a lakcímkártyáján az Andrássy úton található kégli, amit soktízezerért bérel.

Liquid_Night 2011.06.20. 16:30:52

@Tilikov: É-Korea az ennél fényévekkel durvább. Nem csak arról van szó hogy a férfi népesség 17-54 év közötti részének 20%a katona, meg hogy vannak régiók ahol a lakosság rendszeresen gilisztát meg falevelet tud csak enni.

Hanem arról, hogy képzelj el egy országot, ahol a magántulajdon kimerül 2 garnitúra ruhában. Ahol órákon át utazhatsz (utazhatnál, ha szabad lenne) főutakon úgy, hogy nem látsz egy autót sem. Ahol nem tudják mi az, hogy például rock&roll, mert az oda sose jutott el. Ahol már a 6-7 éves gyerekeknek szánt rajzfilmek is a gonosz amerikáról szólnak. Ahol bárkit aki tehetséges, magába szív az állam gépezete, és gyerekkorától fogva minden eszközzel arra kényszerítik hogy az államot szolgálja.

Össze se lehet ezt azzal hasonlítani.

kbellfan · http://rkbc.blog.hu 2011.06.20. 16:48:05

nem egy vidam orszag az biztos.. 1x voltam csak ott vizum pecset miatt de meg a hatarvatrosban is erezheto volt... orultem mikor visszakaptam az utlevelem par ora mulva...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.06.20. 17:11:36

@Cr: nem ugyanaz egy éjszakát eltölteni máshol és életvitelszerűen lakni valahol.

Cr 2011.06.20. 18:01:23

@online távmunkás: Elvileg bejelentésköteles és adóköteles az is, ha én a rokonaimnak adok egy hétvégére szállást.

rajaram 2011.06.20. 18:07:13

Myanmar jelenleg a legfejlettebb országok közé tartozik. Ők már megcsinálták azt, amit a világ többi országa csak az elkövetkező évtizedekbe fog megtenni.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.06.20. 18:07:25

@Cr: Linkeld már kérlek a törvényt vagy rendeletet (jogszabályt), mert szerintem ez nettó hülyeség, ne is haragudj.

Amúgy lehet, hogy neked Kína standard, de azt elárulom, hogy Thaiföldön a netkávézóban semmit se kérnek, ugyanakkor nem érdekli a rendőrséget azt sem, hogy milyen címen alszol. És a haverodat sem veszik elő azért, mert éppen ott aludt valaki nála.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.06.20. 18:14:43

Myanmarban nagyon kemény a diktatúra, de a világ segglyukának nevezni... Rengeteg kedves emberrel találoztunk ott, akik az irgalmatlan szegénység és elnyomás ellenére is tudtak segítőkészek lenni, és mosolyogni. Még akkor úgy is, hogy a négy hétre nálunk lévő kyatből egy ottani riksás a családjával nagyjából egy évig megélt volna. És nem azért, mert olyan sok pénzzel rohangáltunk.

Mellesleg a Myanmar megnevezést azért trendi kerülni, mert a katonai diktatúra cserélte le erre a Burma nevet. Más kérdés, hogy a Burma nevet meg a brit elnyomók adták neki. Meg aztán miért kéne elnevezni az egész országot a bamar népcsoportról, ha csak alig több, mint a népesség felét adják, főleg, hogy már Marco Polo is Mien néven emlegette a környéket.

morbiczer 2011.06.20. 19:05:33

"Nemrég még hírhedt diktatúra, most pedig valami furcsa sajátos demokrácia, ahol a tábornokok már civilnek öltözve uralják továbbra is az országot."

Hát szerintem ugyanolyan mocskos diktatúra, mint pár éve.

Tomzone 2011.06.20. 19:54:24

Egy teljes hónapot utazgattam nemrég Myanmarban teljesen egyedül, döntő részben turistáktól teljesen elkerült helyeken. Rendkívül kedvesek és barátságosak az emberek, a diktatúra és a hatalom rettenetes és extrém, de a nem elzárt, látogatható területeken a háttérben meghúzodik. Nem nyomatnak kormány ill. ideológiai propagandát mindenhol, és a vallásukat is szabadon gyakorolhatják az emberek (buddhisták, keresztények, muzulmánok stb) A jóval szabadabb Vietnamban, Hanoiban pl. reggel üvölt a hangszórókból a kommunista propaganda, mindenhol vörös zászló. Amíg az emberek 100%ban befogják a szájukat, és szerény kis megélhetésüket csendben gyűjtögetik, amig szótlanul tűrik, hogy a nyereséges nagy üzletekre a rezsim csatlósai rögtön ráteszik a kezüket, és betartják a szigorú szabályokat és nem háborús v. elnyomott területen élnek, akkor viszonylagos nyugalomban lehetnek. Privát beszélgetésben a kormányt is szidják, de ha bárki nyilvánosan kritizálná, minimum 5-10 év börtön, szakmáját-licenszeit elveszíti, családját ellehetetlenítik...

Henci 2011.06.20. 20:29:39

Én 2 hete voltam Mianmarban/Burmában, és bár azt hittem, sokkal durvább lesz, nekem nem tűnt mocskos diktatúrának. A legproblémásabb a vízumigénylés volt a szingapúri követségen, de onnantól simán ment a dolog.
Bár spéci proxibeállításokkal (gondolom, a kormány követi), de működött a wifi a hotelben, és simán lehetett levelezni és Facebookozni (közben Vietnámban pl. be van tiltva az FB).
Az egyik taxisofőr arról beszélt, hogy nem jó a kormány, és reméli, hogy a következő választáson Aung San Suu Kyi fog nyerni. Eközben a Myanmar Times angol nyelvű újság arról ír, hogy Amerikával miről tárgyalnak, meg hogy nemsokára kiadnak engedélyt napilapokra. A cikkben az újságírók azt javasolták a kormánynak, hogy cenzúra helyett irányelveket adjon ki, mert a "szabad információáramlás javítja a kormányzati döntéshozatal színvonalát" (ez a mondat úgy tetszett, bizonyos európai országokban mintha ez feledésbe merülne...).

Beszélgettünk helyi tizenévesekkel, akik külföldön akarnak tanulni, a Manchester United a kedvenc csapatuk, és Lady Gagát hallgatnak, szóval bárhol a világon lehetnének. Szerintem barátságosabbak, mint néhány más ázsiai országban. Szegénység az tényleg van, de ez szinte mindegyik ázsiai országra igaz, pl. Kelet-Timor szerintem durvább volt.

freezsolti 2011.06.20. 21:10:41

Üdvözlet, Kedves Barátom!
Sajnálom, hogy ezt kell mondjam neked, de igaz: rég olvastam ennyi sületlenséget egy olyan ember tollából, aki állítolag közel él Burmahoz(Myanmar).
Nem nevezem hazugságnak, mert annal sokkal több!!! Ahogy a fentiekben említettem, sületlenség! De nevezhetném ostobaságnak is, és még számos szinonímát vehetnék elő a tarsolyomból, de nem pazarlom rá az időm...Csak épp egy pár gondolatot osztanék meg veled:
Szerintem, mielőtt vaklamiről írsz, Barátom, talán elmehetnél és körbenézhetnél abban az országban, mellyel kapcsolatban gondolataidat közösségi portálokon megosztod. Hasznos lenne...Esetleg nem derülne ki tudatlanságod... Magyar létedre eszedbe juthatna az a szólás:"Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna..." Persze ha csak szexturista vagy és kizárólag Kawthoungba mész az új pecsétedért (amit meg kapsz 30 perc alatt), és utazol vissza Thaifoldre, az nem túl nagy tapasztalat egy ország megítélésének, bírálatának szempontjából...Főleg, ha ebből a "semmi tapasztalatból" készítesz egy ilyen - finoman fogalmazva - hányaveti, semmitmondó irományt, hát ez elég nagy hebehurgyaságra vall...
Jómagam háromszor voltam Burmában (Myanmar); bejártam amennyire lehetett és elmondhatom, hogy Ázsiaban az egyik legszebb ország,teli gyönyörű helyekkel és emberekkel.
A fővárosban nyugodtan sétálgathatsz és leülhetsz a helyi emberekkel,akikkel nagyon kellemesen el lehet beszélgetni. És ehetsz kis székeken ülve helyi specialitásokat,stb., stb.
Természetesen telefonálhatsz, az internet is működik, és nem írják fel az adataidat.(Én egyébként hotmailt csak junkmailre használok; van más szolgáltató is, nézz körül!)
És még egy dolog:a katonai diktatúra - az egyetlen ami talán igaz az írásodból - valóban létezik, de NEM civilben szaladgálnak! Ha bizonyíték kell, tudok küldeni neked viszonylag friss helyi újságot, melyben megnézheted a képeket. Persze saját képeim is vannak, hiszen fotós és filmes vagyok.
Egyébként pedig sikerült eltöltenem 4 napot egy burmai börtönben! Érdekes volt, bár nem szívmelengető...
(A képeket és a filmet kicsempésztem...)
És még mindig nem értem, hogy tud valaki kritizálni valamit vagy valakit anélkül, hogy ott járt volna...
Én mindenkinek ajánlom, hogy látogassa meg az Myanmart, ami szerintem Ázsia legszebb es legkülönlegesebb országa -amint már azt említettem.
Északra (Mandalay, Bagan, Inle Lake, stb.) utazhatsz vonattal, taxival, repülővel (az új repülőtér igazán szép). Délre ne utazz, mert illegalis!
És igen: a Shwedagon palota szerintem a legszebb, az összes Thai-pagoda messze elbújhat melette.
Igazán jó ez az internet, és emberek irogatnak és mások meg elolvassák... De kedves Charlie...szerintem, egy olyan országról bennfentesként nyilatkozni, melynek még nem jártálbe összes zegét-zugát, és másokat elijeszteni ettől a szep országtól...enyhén szólva nem FAIR...
Esetleg felülhetnél a repülőre (egy óra alatt ott vagy Rangonban/Yangon), és körbe nezhetnél, mielőtt vakon véleményt nyilvánítasz...
Kívánok neked kellemes utazást és szép élményeket!
Minden jót!

ratman_ (törölt) 2011.06.21. 00:57:20

@freezsolti: akárhol is jártál, gusztustalan ez a kioktató, tudálékos stílusod, meg a szófosásod. Unalmas, sértett ember benyomását kelted, aki képtelen tömören megfogalmazni a mondanivalóját. Ne is haragudj, "barátom". Látom, az első posztod, sikerült jól bemutatkozni.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.06.21. 05:44:33

@freezsolti: Te, fikanick, ezért a hozzászólásért kár volt egy új azonosítót regisztrálni. Úgy tűnik, komoly szövegértelmezési gondjaid vannak. Olvasd el még egyszer a posztot és nézd végig a két videót. Hol beszéltem én arról, hogy az emberek barátságtalanok, vagy az ország csúnya? Megjegyzem, azt sem tudod, hogy mi az ország fővárosa. Persze, gyanítom a videókat se nézted meg, csak jöttél hőzöngeni. Ha tényleg filmes vagy, tedd fel az alkotásod a vimeo-ra, a közönség pedig eldönti, hogy jobb-e mint a két fenti videó, vagy sem.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2011.06.21. 05:47:42

@Henci: Csak egy épp aktuális, kapcsolódó hírecske:

BKK Post Censored for Suu Kyi Feature

www.irrawaddy.org/article.php?art_id=21525

Cr 2011.06.21. 11:02:43

@Bangkok Charlie: Most hadd ne keressek erre vonatkozó jogszabályt, légyszi... de tudod mit, megjegyzem, hogy kérted, aztán majd valamikor előszedem.

Kína nekem nem standard, csak leírtam, hogy ott ez megy. Thaiföldről tudom, hogy nem kérnek semmit, ismerem már, nem kell bemutatni :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.06.21. 11:47:32

@Cr: A rokonokat nem kell bejelenteni és nem adóköteles. Ezért hazudja a legtöbb magánszálláshely-tulajdonos hatósági ellenőrzéskor, hogy a rokonai alszanak nála...

Cr 2011.06.21. 16:14:28

@online távmunkás: Mondasz valamit... lehet, hogy tényleg így van és én tudom rosszul. A rokonok kivétel lehet...

Greenternet 2011.06.22. 13:04:45

Nehany eve jartam Burmaban es az egyik legszebb utazasom volt.Nem a fovarosban jartunk.Szerencsere meg nincs sok turista es a helyiek sem ugy viselkednek meg a turistakkal mint a thaiok.Kicsit szerintem tul van reagalva ez a teljesen elszigetelt orszag mitosza meg hogy lelonek ha fotozol stb. Fotoztam es filmeztem is rendesen es nem eppen zsebkameraval.Ami tenyleg szembetuno volt es a filmen is jol kijott az a burokracia.Utlevel; leadasa a hataron es egy altaluk kiallitott utlevellel kozlekedtunk amibe mindent szepen beleirtak es lepecseteltek.Merre jatunk milyen busszal milyen hotelben stb.Este 10 re a szalloban kellett lennunk de nem volt semmi gondunk akkor sem ha ejfelkor estunk be.Az emberek hihetetlenul kedvesek voltak.Lattak hogy egy regi epuletet fotozgatok es behivtak minket a hazukba mi egy sikator vegeben volt.Etettek itattak minket es meg azt is kertek hogy aludjunk ott.Haverom jol nyomja a thai nyelvet es arrafele meg beszeltek nehanyan a helyiek kozul is.Este disco, persze 10 korul elment az aram az egesz varosban.
Valami oknal fogva csak a masodik fimet tudtam megnezni de az lathato ,hogy az ilyen rezsimeknel mint a burmai is az a megdobbento hogy mennyi minden energiat es penzt olnek ertelmetlensegekbe.Sajnos a tortenelem elbant egy kicsit burmaval pedig a regioban vezeto helyen lenne a helyuk.En biztosan visszafogok meg menni oda.

Cr 2011.06.23. 10:44:06

@Greenternet: Engem azért az megijeszt, amikor megszabják, hogy hányra menjek a szállodába, meg az, hogy elveszik az útlevelet, az nálam kizárt, ilyet velem senki nem játszhat... ez botrány. Sajnálom az ott élőket :(
süti beállítások módosítása