Katonai puccs Thaiföldön?
2006. szeptember 19. írta: Bangkok Charlie

Katonai puccs Thaiföldön?

Biztos hírek nincsenek, ezt előre is jelzem. De itt egy órája az összes nagy thai televízió megszakította az adását, királyt népszerűsítő klipek és zenék mennek. Nemrég megjelent egy öltönyös, hajtókán a király sárga jelvényével, aki egy közleményt olvas fel. Sem nevet, rangot nem lehet tudni, annyit jelentett be, hogy ő az embereket képviseli, a katonaság és a rendőrség összefogott, közös bizottságokat alakított a kormányzati reformokért. Ez az alakulat blokkolta a tévéadásokat. 

"Megszűnt a demokrácia! Vissza akarjuk adni a hatalmat az embereknek!" Nincsenek világos kifejezések, a király iránti lojalitását fejezi ki a beszédben, s jelzi, hogy elég volt ebből a kormányzatból. A net eléggé lelassult, a helyi honlapok nem nagyon jönnek le, a nemzetközi híradásból látom, hogy Thaksin New Yorkból rendkívüli állapotot hirdetett.

Találtam egy kis független tévécsatornát a kábelemen, őket még nem sikerült leárnyékolni. Itt látom, hogy a belvárosban, a kormányzati székház és a miniszterelnöki hivatal körül tankok állnak. A városi főutakon pedig katonai Hummerek járőröznek. Tömeg vagy atrocitás sehol sincs, mosolygó thai civilek mászkálnak a tankok, buszok, taxik járnak - a képek szerint minden a legnagyobb rendben lévőnek tűnik, csak mindössze néhány tankkal több van az utcán, és a kormányzati épület kerítése mögött pedig rendkívül sok a katona. A hadsereg emberei őrzik a tévéállomások és a távközlési cégek székházait is. Úgy tűnik, a hatalom most  Sonthi Boonyarataglin, a hadsereg főparancsnoka kezében. van. Hogy miként került oda, ez a kérdéses. Az egyik külföldi jelentés szerint Thaksin miniszterelnök bízta meg a rendkívüli állapot kihirdetésével egyidejűleg, más hírek szerint a főparancsnok szervezte a puccsot. Én is ez utóbbi véleményen állok, ugyanis a tévében szereplő közleményt felolvasó öltönyös szóvivő szerint minden amit cselekedtek Sonthi megbízásából tették.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jano 2006.09.19. 19:36:56

En is nezem a CNN, BBC es a Thai valamint a Kambodzsai csatornakat. Bar fel oraja a CNN csatornajat lekapcsoltak a kabel tv-rol. Miert? Mostanra puccsot hirdettek a Thaiok.A kambo adokon a szokasos karaoke es Kambo box-ot sugaroznak. A Vietnami tv csatornain tv film es adas szuneti monoszkop van adason. Hajnal 1.30 van

eszpee · http://kispad.hu 2006.09.19. 19:54:47

Vigyázzatok magatokra!

szilvi 2006.09.19. 20:01:05

Sziasztok...ajajj, kicsit aggódom. Épp most akarom lefoglalni a repjegyet okt.5-re, ezek után a hírek után nem tudom mit tegyek. Kérlek írj, ha van vmi friss információ! Köszi

ervin · http://photoblog.hu/ 2006.09.19. 22:01:42

natessék. :) az ember egy kicsit nem figyel, erre mindenhol kitör a forradalom. take care és tudósíts, ahogy tudsz.

Garfi · http://www.pattaya.lap.hu 2006.09.19. 22:19:55

A CNN és a BBC azért kapcsolódott lefelé Thaiföldön, mert Toxin nyilatkozik.

Zsolt · http://zsolt.bpbz.com 2006.09.19. 23:51:14

Figyelem a híreket, mivel vasárnap indulunk Thaiföldre. Higgadta akciónak tűnik ez a puccs. Annyira nem találom aggasztónak a helyzetet, mint Budapesten...

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2006.09.20. 02:21:36

Garfi: De Jano Kambodzsában nézi a tévét! Amúgy nálam a bangkoki kábeltévében nem kapcsolták ki a külföldi adásokat, megvolt minden, Fox News és egyebek.

Turista ügyben megosztottak az országok, az európaiak azt mondják, lehet jönni semmi gond, az ausztrálok viszont azt tanácsolják az állampolgáraiknak, halasszanak, várják ki, amíg tisztul a helyzet. Természetesen vannak ilyenkor alapszabályok, tömegtüntetéseket, bizonyos helyszíneket jobb elkerülni.

Amúgy Pattayán vagy Phuketen szerintem észre sem vették, hogy történt valami az országban.

Garfi · http://www.pattaya.lap.hu 2006.09.20. 08:42:29

Pattayán az UBC-n eltűntek a külföldi adók.. amúgy ott tényleg nem vettek észre semmit. ( akik nem néztek TVt )