Hontalan Vaddisznók, avagy kaphatnak-e állampolgárságot a barlangban rekedt fiúk
2018. július 13. írta: Bangkok Charlie

Hontalan Vaddisznók, avagy kaphatnak-e állampolgárságot a barlangban rekedt fiúk

Nem bajkeverők és nem is hősök, csak gyerekek! Senki ne hibáztassa őket, nem felelősek a történtekért, egyszerűen csak baleset történt. Felnőnek és majd jó állampolgárok lesznek, biztos vagyok benne - mondta még szerdán Narongsak kormányzó, a mentést irányító csapat vezetője az utolsó, maratoni hosszúságú sajtótájékoztatón. Többen felkapták a fejüket a külföldi sajtó képviselői közül erre a mondatra, rá is kérdeztek: mégis kapnak állampolgárságot? Ugyanis a 13 Vaddisznó közül három nem thai állampolgár, bár itt élnek, nincs semmiféle állampolgárságuk, hontalannak számítanak. Érdekes közjáték volt, mert az angolról thaira fordító tolmácsnő nem tudta rendesen lefordítani a kérdést, pont a lényeg maradt ki. Majd újra próbálkoztak az újságírók, ezúttal thaiok is segítettek, mire Narongsak kormányzó kicsit ingerülten válaszolt, angolul. Ugyanis beszél angolul, tehát az eredeti kérdést is értette. Röviden hozzátette, hogy állampolgársági ügyekben a törvényt kell követni. Nincs kivétel.

stateless.jpeg

A szellem azonban kikerült a palackból, mai nap pedig a hatóságok és a miniszterelnök-helyettes nyilatkozott az ügyben. Nemszeretem téma ez a thaioknál, ugyanis Thaiföldön majd félmillió ember él hontalanként, főleg Észak-Thaiföldön, az úgynevezett hegyi törzsek között. Sokan közülük itt születtek, a családjuk több mint száz éve él az Arany Háromszögben, mégsincs thai állampolgárságuk, nem kaphatnak útlevelet, nem nyithatnak bankszámlát, nem vehetnek sim kártyát, s nem vállalhatnak munkát hivatalosan. Amikor Észak-Thaiföldi túránkon ellátogatunk a hosszúnyakúak falvába, pontosan ilyen embereket látunk. Gyakran kérdezem, van-e már thai személyijük, de rázzák általában a fejüket.

Tehát a fiúknak hiába is van meghívója a focivb döntőjére, ha nem lennének a kórházban, akkor sem tudnának utazni, okmányok híján. A 13 főből három számít hontalannak, Adul Sam-on, a 14 éves és 4 nyelven beszélő fiú, aki a rájuk találó brit búvároknak válaszolt, a 16 éves Pornchai Kamluang, valamint a 25 esztendős segédedző, Ekkapol Chantawong. Ők a szomszédos Myanmarban születtek, onnan jöttek át Thaiföldre, a thai törvények értelmében nem is kaphatnak itt állampolgárságot, hacsak nem találnak a felmenőik között thai állampolgárt. Ilyen ügyekben a thai hivatalok malmai lassan őrölnek, évekig eltart egy ilyen folyamat, van aki 10 év múltán kapta meg a thai állampolgárságot.

Tegnap a thai belügyminisztérium illetékese tett ígéretet, hogy megtalálják az utat arra, hogy állampolgárságot kapjanak a Vaddisznók. Ma aztán a tartományi hivatal és a miniszterelnök-helyette finomította, mondhatni cáfolta az ígéretet: nincs kivétel, minden megy a törvény szerint, ellenőriznek mindent és majd meglátják. Természetesen a thai neten felbukkantak az ellenvélemények is, tízezrek várnak a folyamatra, miért is kivételeznének a focistákkal, csak azért mert bent ragadtak egy barlangban?

Mindenesetre a Manchestre United meghívása él a fiúk számára a következő szezonra, ha a három hontalannak is elintéződik a papírja addig, akkor utazhat a teljes csapat.

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása