Phuket júliustól karantén nélkül várhatja a turistákat
2021. március 26. írta: Bangkok Charlie

Phuket júliustól karantén nélkül várhatja a turistákat

A pénteki kormányzati döntéssel hivatalosnak nevezhető a hír: minden remény szerint július 1-től Phuketre karantén nélkül jöhetnek a védőoltással rendelkező turisták. Ez egy úgynevezett pilot projekt lesz, vagyis tesztüzem, mielőtt októberben más fontos thaiföldi turistacélpontokra kiterjesztenék a rendszert, azaz karantén nélkül lehetne beutazni. További jó hír és újdonság, hogy a thai turisztikai miniszter szerint egy hét után el lehetne hagyni a szigetet és szabadon utazni Thaiföldön.

phuket_surin_beach_willythuan.jpg

Ma a thai miniszterelnök vezetésével ült össze Thaiföldön a Covid miatti gazdasági helyzetet vizsgáló kormányzati bizottság (Center for Economic Situation Administration - CESA), s ezen a találkozón adtak zöld utat az úgynevezett "Phuket sandbox" modellnek. A sandbox - magyarul homokozót jelent - informatikában járatosak számára ismerősebb fogalom: nagyon leegyszerűsítve egy biztonságos és elzárt terület a rendszeren belül, ahol a programokat úgy lehet futtatni, hogy azok ne tudják megtámadni a számítógépet. Nos, valami hasonlót szeretnének Phuket térségében, vagyis beoltatni a helyi lakosság 70%-át és akkor megnyithatnak karantén nélkül a külföldi turisták előtt. A legfrissebb adatok szerint mindössze 466 587 lakos van Phuketen, vagyis számukra kevesebb mint egymillió vakcina elegendő lesz. A terv szerint április 15-ig kell megkapniuk az első dózisát, május 15-ig a másodikat, így a júliusi nyitásra kialakulhat a védettség.

A turisták számára előírt részletes szabályozás természetesen még nem készült el, tehát nem tudni, hogy milyen igazolásra lesz szükség és milyen vakcinákat fogadnak el. Korábbi thai sajtóértesülések szerint két védőoltásra lesz szükség, utazás előtt két héttel kell megkapni a második adagot, illetve nem lehetnek három hónapnál régebbiek az oltások. Érkezéskor várhatóan szükség lesz egy negatív tesztre, valamint minden turistának telepítenie kell egy nyomkövető applikációt, ami a hatóságok számára egy esetleges Covid kitörésnél megkönnyíti a kontakt keresést. Tudom, hogy kérdés lesz azonnal, melyik vakcina lesz a jó. Mindenesetre jelen pillanatban Thaiföldön három vakcina kapta meg a hivatalos engedélyt: az angol AstraZeneca,  a kínai Sinovac Biotech védőoltása, valamint pár napja az amerikai Johnson & Johnson’s egy dózisú vakcinája.

Egy fontos részlet még a tervvel kapcsolatban, Phiphat Ratchakitprakarin thai turisztikai miniszter csütörtökön riportereknek azt mondta, hogy a Phuketre érkező turistáknak egy hetet kell a szigeten tölteniük, ha nincsenek tüneteik és egy negatív tesztet felmutatnak, akkor szabadon utazhatnak Thaiföld többi részére. Kérdés egyébként, hogy mennyire engedik a helyieknek majd az országon belüli közlekedést, ha már egyszer Phuket "sandbox", vagyis homokozó lesz, de erre a kérdésre egyelőre nem tértek ki.

Thaiföldre egyébként jelenleg is beutazhatnak a turisták oltás nélkül is, viszont 14 napot úgynevezett karanténhotelben kell tölteniük - ez április 1-től csökkenni fog mindössze 10 napra. Fontos kérdés természetesen, hogy mely országból érkező turisták számára teszik lehetővé a karantén elkerülését, ugyanis a korábbi hírekben az is szerepelt, hogy kizárják a kedvezményből a rizikós területeket, ahol magas a fertőzöttség, vagy a vírus veszélyesebb mutációja fertőz. Egyelőre erre a kérdésre sincs válasz még természetesen.

Korábbi hírekben felmerült, hogy az első tesztben részt venne Koh Samui szigete, legalábbis a helyi kormányzó és az ottani vállalkozások nagyon szeretnék ezt. A turisztikai miniszter szerint egyelőre Phuketre koncentrálnak, ugyanis Koh Samui reptere túl kicsi és rövid a felszállópálya, így nem tudnak ott fogadni szélestörzsű repülőgépeket, hosszútávú nemzetközi repülőjáratokat. Márpedig az új rendszer lényeges eleme, hogy a turistáknak a meghatározott reptérre kell érkezniünk direktben, Phuket ebből a szempontból előnyben van.

Ha az időjárást nézzük, márpedig Thaiföld esetében erről sem feledkezhetünk meg, azért hozzá kell tenni, hogy júliustól Phuketen esős évszak van, vagyis monszun, ami novemberig szokott tartani. Szóval ebből a szempontból is jobb lett volna Koh Samuit belevenni a programba, mert oda később érkezik a monszun. De ne legyünk elégedetlenek, örüljünk minden jobb hírnek, ami Thaiföld biztonságos újranyitása felé mutat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása