Na most, hogy felraktam a krumplit főni – ebből lesz a petrezselymes burgonya a mézes-mustáros csirkémhez -, van néhány percem, hogy legépeljem az általam magyar étterem szindrómának nevezett jelenséget. Egészen pontosan, hogy a vállalkozó kedvű magyarok többsége miért akar mindenáron magyar éttermet nyitni Thaiföldön. Gyakran felbukkan a téma a fórumokban, s átlag heti egy-két levelet is kapok, ahol az ügyben kérnek tanácsot, hogy miként lehetne Thaiföldön magyar éttermet nyitni (további ismert variációk: magyar cukrászda/lángosos bódé/kürtöskalács).
Megénekeltem itt már korábban a bangkoki magyar gasztronómiai hetet, s azt is megígértem a kommentek között, hogy beszámolok a tapasztalataimról. Hogy nem kapkodtam el, az két dolognak köszönhető, egyrészt bokros teendőimnek, másrészt viszont annak, hogy annyira azért nem estem hanyatt a Gundel szakácsainak a Dusit Thaniban nyújtott teljesítményétől. Ha röviden szeretném mondani, akkor egy átlagos magyar állófogadás minőségi és mennyiségi szintjét hozták, amelyből a desszertek emelkedtek ki, dehát ez azért egy Gundel név esetében a kötelező minimum. Tudom, hogy nem vagyok egy gasztroblogger, de a menü átlagosságát mutatja, hogy nekem az ebéd fénypontja a kőrözött volt. Maga a kínálat sem volt túl bőséges, nem jegyzeteltem, így próbálom felidézni a teljes menüt. A kötelező gulyásleves mellett 4-5 féle főétel szerepelt a tálalón, ebből a csirkepaprikás korrektnek bizonyult, a felirat szerinti töltött paprika inkább paradicsomos húsgombóc volt, kacsából is készült valami, de tényleg annyira jellegtelen, hogy eszembe se jut, mi. Az uborkasalátát túlzottan hígnak találtam, itthon én nem sajnálom azért belőle ennyire a tejfölt. Egy hétköznapi ebédet választottam a tesztelésre, jobbára irodisták jöttek a Dusit Thaniba, kényelmesen elücsörögtem vagy másfél órát, s azért próbáltam kideríteni, mekkora a sikere a magyar konyhának. Jelentem, nem sok. Ezen azért nem lepődtem meg. Jobbára mentek az emberek a megszokott thai, kínai és japán fogások felé, megnézegették a magyar zászlóval kitűzött ételeket, de nem kellett a pincéreknek serénykedni, hogy gyorsan cserélgessék a kiürült tárolókat. A desszertben is én magam végezhettem a legnagyobb pusztítást, pedig a somlói galuska tényleg nagyon finom volt, csak hát eléggé ismeretlen errefele.
A világhírű magyar konyha sajnos csak a magyar határokon belül világhírű, azonkívül alig-alig tudnak róla. Mindössze egyetlen szót ismernek belőle, ha mégis: gulyás. Nem kell messzire menni az összehasonlításhoz. Ha Magyarországon megkérdezünk 10 embert, hogy mit gondolnak a thai és a magyar konyháról, akkor ebből 8 gondolkodás nélkül rávágja, hogy a magyar konyha híres, a thairól pedig még soha sem hallott. Ezek után pedig érdemes körülnézni, hogy hány magyar és thai étterem létezik a világban. Nem végeztem kutatást, de biztos, hogy nem tévedek, ha azt mondom, hogy több ezer thai étterem működik, azaz prosperál, bevételt termel és vannak vendégei.
Ennek ellenére, mint az első sorokban írtam, kis túlzással mindenki magyar éttermet szeretne nyitni Thaiföldön. Én nem szeretnék lebeszélni senkit sem a vállalkozási szándékről, mindössze meguntam, hogy már lassan sablon emaileket írogatok, ezért a poszt. Egyszerűbb. Nem kell aggódni, az új vállalkozóknak, senki sem lesz itt úttörő, volt már legalább 6-10 magyar étterem Thaiföldön. Amikor ezeket a sorokat gépelem éppen nincs nyitva egy sem, de a korábbi kommentekben már jelezték, nemsokára újra lesz Pattayán. Igazából két étterem volt, ami hosszabb ideig működött a közelmúltban, a phuketi Magyar Csárda – talán két éve zárt be -, a másik pedig a pattayai Unicum, mely idén függesztette fel a működését – vállalkozó kedvűek még átvehetik a helyet! Hogy miért zárt be az összes magyar étterem, ahhoz nem kell különösebb összeesküvési elméletek gyártani. Biztosan nem azért, mert annyira jól mentek.
Ha valaki ilyen üzletet tervez, mindenképpen érdemes egy átlagos forgalommal tervezni. Az első hiba pedig itt szokott bekövetkezni, aki jön a téli csúcsban, az csak a rengeteg turistát látja. Márpedig a csúcsszezon és a holtszezon között nagy a különbség, az említett phuketi étterem is úgy működött, hogy a turistamentes időszakra inkább bezárták. Természetesen azért ilyenkor is fizetni kell általában a bérleti díjat. Ennél sokkalta fogósabb kérdés, hogy a látszatra rengeteg ember közül kiből lesz vendég. A magyar turistából? A kint élő magyarokból? A thaiokból? Vagy éppen az erre járó más nemzetiségű turistákból? S innentől kezdve fogyatkozik a potenciális vendégkör. Mert a Thaiföldre turistáskodni érkező magyarok jó része nem hazait, hanem a helyi specialitásokat szeretne megkóstolni. Aki hosszabb ideje kint él, az sokszor már tud főzni magának, nem jár olyan gyakran étterembe. Más nemzetbéliekre sem lehet túlzottan alapozni, mert azoknak gyakran megvan a maga osztrák/német/finn vagy éppen orosz étterme. Az pedig csak urban legend pedig, hogy a thai és a magyar konyha nem is áll messze egymástól, mert tény, hogy van itt is és ott is erős, de ha egy thainak nincs valamiféle érdekeltsége (magyar felesége/férje/barátja/barátnője), akkor bizony nem fog semmiféle magyar étellel veszkődni. A thaiok természetesen alapvetően a thai ételeket szeretik, ha pedig errefelé divatos & menő külföldi konyhákat kéne említeni, akkor mindenek előtt a japán éttermek jöhetnek szóba, majd az olaszpizzériák. A kínait is lehetne mondani, de az azért félig hazai pálya itten.
Visszatérve a magyar konyhára pedig azért szögezzük le, magyar ételt nemcsak magyar étteremben lehet enni. Bangkokban sincs magyar étterem jelenleg, mégis lehet remek gulyást, pörköltet, rántott húst, Vadász szeletet vagy éppen Stroganoff-bélszínt enni. Bármelyik osztrák vagy német étteremben.
Én mindenesetre megígérem, igyekszek hírt adni a thaiföldi magyar étterem kezdeményezésekről, továbbra is szurkolok neki. Lassan kész a mézes-mustáros csirkém, felszelek hozzá egy fél francia baguette-et a helyi Tesco hipermarket jóvoltából. Apropó, magyar pékséget, nem szeretne valaki? Remek kalács, házikenyér, vizes zsemle, sós kifli? Bár eltartani egyedül nem fogom, az biztos.
Az utolsó 100 komment: