Magyar étterem szindróma
2009. október 12. írta: Bangkok Charlie

Magyar étterem szindróma

Na most, hogy felraktam a krumplit főni – ebből lesz a petrezselymes burgonya a mézes-mustáros csirkémhez -, van néhány percem, hogy legépeljem az általam magyar étterem szindrómának nevezett jelenséget. Egészen pontosan, hogy a vállalkozó kedvű magyarok többsége miért akar mindenáron magyar éttermet nyitni Thaiföldön. Gyakran felbukkan a téma a fórumokban, s átlag heti egy-két levelet is kapok, ahol az ügyben kérnek tanácsot, hogy miként lehetne Thaiföldön magyar éttermet nyitni (további ismert variációk: magyar cukrászda/lángosos bódé/kürtöskalács).

Megénekeltem itt már korábban a bangkoki magyar gasztronómiai hetet, s azt is megígértem a kommentek között, hogy beszámolok a tapasztalataimról. Hogy nem kapkodtam el, az két dolognak köszönhető, egyrészt bokros teendőimnek, másrészt viszont annak, hogy annyira azért nem estem hanyatt a Gundel szakácsainak a Dusit Thaniban nyújtott teljesítményétől. Ha röviden szeretném mondani, akkor egy átlagos magyar állófogadás minőségi és mennyiségi szintjét hozták, amelyből a desszertek emelkedtek ki, dehát ez azért egy Gundel név esetében a kötelező minimum. Tudom, hogy nem vagyok egy gasztroblogger, de a menü átlagosságát mutatja, hogy nekem az ebéd fénypontja a kőrözött volt. Maga a kínálat sem volt túl bőséges, nem jegyzeteltem, így próbálom felidézni a teljes menüt. A kötelező gulyásleves mellett 4-5 féle főétel szerepelt a tálalón, ebből a csirkepaprikás korrektnek bizonyult, a felirat szerinti töltött paprika inkább paradicsomos húsgombóc volt, kacsából is készült valami, de tényleg annyira jellegtelen, hogy eszembe se jut, mi. Az uborkasalátát túlzottan hígnak találtam, itthon én nem sajnálom azért belőle ennyire a tejfölt. Egy hétköznapi ebédet választottam a tesztelésre, jobbára irodisták jöttek a Dusit Thaniba, kényelmesen elücsörögtem vagy másfél órát, s azért próbáltam kideríteni, mekkora a sikere a magyar konyhának. Jelentem, nem sok. Ezen azért nem lepődtem meg. Jobbára mentek az emberek a megszokott thai, kínai és japán fogások felé, megnézegették a magyar zászlóval kitűzött ételeket, de nem kellett a pincéreknek serénykedni, hogy gyorsan cserélgessék a kiürült tárolókat. A desszertben is én magam végezhettem a legnagyobb pusztítást, pedig a somlói galuska tényleg nagyon finom volt, csak hát eléggé ismeretlen errefele.

A világhírű magyar konyha sajnos csak a magyar határokon belül világhírű, azonkívül alig-alig tudnak róla. Mindössze egyetlen szót ismernek belőle, ha mégis: gulyás. Nem kell messzire menni az összehasonlításhoz. Ha Magyarországon megkérdezünk 10 embert, hogy mit gondolnak a thai és a magyar konyháról, akkor ebből 8 gondolkodás nélkül rávágja, hogy a magyar konyha híres, a thairól pedig még soha sem hallott. Ezek után pedig érdemes körülnézni, hogy hány magyar és thai étterem létezik a világban. Nem végeztem kutatást, de biztos, hogy nem tévedek, ha azt mondom, hogy több ezer thai étterem működik, azaz prosperál, bevételt termel és vannak vendégei.

Ennek ellenére, mint az első sorokban írtam, kis túlzással mindenki magyar éttermet szeretne nyitni Thaiföldön. Én nem szeretnék lebeszélni senkit sem a vállalkozási szándékről, mindössze meguntam, hogy már lassan sablon emaileket írogatok, ezért a poszt. Egyszerűbb. Nem kell aggódni, az új vállalkozóknak, senki sem lesz itt úttörő, volt már legalább 6-10 magyar étterem Thaiföldön. Amikor ezeket a sorokat gépelem éppen nincs nyitva egy sem, de a korábbi kommentekben már jelezték, nemsokára újra lesz Pattayán. Igazából két étterem volt, ami hosszabb ideig működött a közelmúltban, a phuketi Magyar Csárda – talán két éve zárt be -, a másik pedig a pattayai Unicum, mely idén függesztette fel a működését – vállalkozó kedvűek még átvehetik a helyet! Hogy miért zárt be az összes magyar étterem, ahhoz nem kell különösebb összeesküvési elméletek gyártani. Biztosan nem azért, mert annyira jól mentek.

Ha valaki ilyen üzletet tervez, mindenképpen érdemes egy átlagos forgalommal tervezni. Az első hiba pedig itt szokott bekövetkezni, aki jön a téli csúcsban, az csak a rengeteg turistát látja. Márpedig a csúcsszezon és a holtszezon között nagy a különbség, az említett phuketi étterem is úgy működött, hogy a turistamentes időszakra inkább bezárták. Természetesen azért ilyenkor is fizetni kell általában a bérleti díjat. Ennél sokkalta fogósabb kérdés, hogy a látszatra rengeteg ember közül kiből lesz vendég. A magyar turistából? A kint élő magyarokból? A thaiokból? Vagy éppen az erre járó más nemzetiségű turistákból? S innentől kezdve fogyatkozik a potenciális vendégkör. Mert a Thaiföldre turistáskodni érkező magyarok jó része nem hazait, hanem a helyi specialitásokat szeretne megkóstolni. Aki hosszabb ideje kint él, az sokszor már tud főzni magának, nem jár olyan gyakran étterembe. Más nemzetbéliekre sem lehet túlzottan alapozni, mert azoknak gyakran megvan a maga osztrák/német/finn vagy éppen orosz étterme. Az pedig csak urban legend pedig, hogy a thai és a magyar konyha nem is áll messze egymástól, mert tény, hogy van itt is és ott is erős, de ha egy thainak nincs valamiféle érdekeltsége (magyar felesége/férje/barátja/barátnője), akkor bizony nem fog semmiféle magyar étellel veszkődni. A thaiok természetesen alapvetően a thai ételeket szeretik, ha pedig errefelé divatos & menő külföldi konyhákat kéne említeni, akkor mindenek előtt a japán éttermek jöhetnek szóba, majd az olaszpizzériák. A kínait is lehetne mondani, de az azért félig hazai pálya itten. 

Visszatérve a magyar konyhára pedig azért szögezzük le, magyar ételt nemcsak magyar étteremben lehet enni. Bangkokban sincs magyar étterem jelenleg, mégis lehet remek gulyást, pörköltet, rántott húst, Vadász szeletet vagy éppen Stroganoff-bélszínt enni. Bármelyik osztrák vagy német étteremben.

Én mindenesetre megígérem, igyekszek hírt adni a thaiföldi magyar étterem kezdeményezésekről, továbbra is szurkolok neki. Lassan kész a mézes-mustáros csirkém, felszelek hozzá egy fél francia baguette-et a helyi Tesco hipermarket jóvoltából. Apropó, magyar pékséget, nem szeretne valaki? Remek kalács, házikenyér, vizes zsemle, sós kifli? Bár eltartani egyedül nem fogom, az biztos.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zaq 2009.10.13. 00:23:50

@EMU: az, hogy te még nem étkeztél jó magyar étteremben, nem jelenti azt, hogy nincs. illetve azt sem jelenti, hogy nem lehet jól csinálni - akár külföldön is.

az írásod stílusából és tartalmából arra köverkeztetek, hogy
a., vagy nem vagy magyar ember és utálod a magyarokat (ehhez képest egész jól beszéled a nyelvet).
b., magyar vagy, az a fajta, aki ha 400 évvel hamarabb születik, valószínűleg flagelláns, és a saját hátát ostorozza. minden szar ami magyar? ebben az esetben akkor TE is az vagy.

ne érts félre, érdemes olykor reality check-et nyomni, nem kell elszállnia magától az embernek, de nem kell túl szigorúnak sem lenned magadhoz. mindkét szélsőség csak megnehezíti az életed.

szbszig 2009.10.13. 00:54:12

Nem szokásom, és nem is szeretek grammarnaziskodni, de mivel itt egyenesen a cím a félrevezető, és az Index-címlapra is így került átvételre, ezért most kivételt teszek.

Annak, hogy "magyar étterem szindróma" nincs semmi értelme, és főleg azért szerencsétlen, mert a legtöbb ember szerintem a "magyar étteremszindróma" jelentésre gondol először. Pedig amiről a cikkben szó van, az a "magyarétterem-szindróma".

Ezt tényleg csak jóindulatból, építő jelleggel mondtam, mert szeretem ezt a blogot, és konkrétan ez a bejegyzés is nagyon érdekes és elgondolkoztató. ;)

Kolbasz 2009.10.13. 01:31:55

Ha én túrista vagyok, akkor mindíg a helyit eszem. Vagy valami közelit. Ázsiában lokálisat, vagy japánt, indiat, vietnamit, stb... Csak a hülye német túristák ülnek az adott bayor sörözöben és eszik a csülköt.

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.10.13. 02:40:22

Szeretnék egy kis helyes palacsintázót nyitni Thaiföldön (kiegyezek Vietnám déli részével, mondjuk saigonnal is). Olyan kis egyszerűt, kétasztalost, málnaszőrrel, limonádéval, facsrt gyümölcslevekkel, mikró nélküli, azonnal készülő palacsintával, jó házi lekvárokkal, cibálható kisharanggal.

Komoly üzleti terve nélkül, monjuk a kynai és a thai büfés között.

Mibe fájna, és hozna-e annyit, hogy eltébláboljak belőle a környéken?

Sutty 2009.10.13. 04:33:21

"A világhírű magyar konyha sajnos csak a magyar határokon belül világhírű, azonkívül alig-alig tudnak róla." ugyanez igaz a magyar nyelvre, a magyar focira, a magyar feltalálókra és a magyar politikára is.

Hefe 2009.10.13. 04:34:24

Magyar buza? Az egy vicc. Csak meg kellene nezni egy olasz tesztat, mi van rairva: hany tojasos. Ellentetben a magyarokkal. Itt kezdodne a buza.
Igazandibol nehez lenne olyan magyar dolgot mondani amit magyarkent ismernek a vilagban es szeretnek is a kulfoldiek.

Sutty 2009.10.13. 04:37:29

@EMU: az a gond, hogy emuval értek egyet. a magyar általában veri a mellét a nagy büdös semmire, aztán sír ha eltaposták.

Sutty 2009.10.13. 04:38:58

a mexikóiak imádják a tojás-rántottánkat, ha elég piros lett a chili-től. red-eggie

Sutty 2009.10.13. 04:42:57

@zaq: a magyar kaja a világon az egyik legegészségtelenebb. úszik a zsírban, a paprikában, a rántásban, nemis folytatom. Magyarázd el egy 140cm magas vágottszemű ufónak, hogy jobban jár a disznópörkölttel, mint a sushi-val.

Sutty 2009.10.13. 04:44:57

hasonlítsatok össze egy magyar felhozatalt egy olasz, egy spanyol, egy thai, esetleg egy indiai felhozatallal. kismiskák vagyunk ebben is, ugyanúgy mint a fociban és a politikában.. jobb ha ebben a hiteben éltek, úgy majd nem ér csalódás a nagyvilágban!

Sutty 2009.10.13. 04:49:05

ja, hogy belőlük szeretnétek élni?!

Sutty 2009.10.13. 04:50:00

ahhoz, valamiben ki kell emelkedni a többi közül... kajával nem kéne próbálkozni...

Sutty 2009.10.13. 05:05:35

őszintén bevallom énis: imádtam thaiföldön a kaját! köze nincs a vesztendes tájtésztának egy valódi thai varázslathoz! engem lányok tanítottak odakinnt, hogyanis kell egy amúgyis varázslatos thai ételt az asztalon található varázs-szerekkel tovább színezni. A magyar ehhez sem ért. Só, Bors. Mit akarsz te bécsben cukrászdát? Jóhogynem erdőbe fát!

Sutty 2009.10.13. 05:11:40

a magyar kajára (őszintén) sokmindent lehet mondani, de hogy nem varázslatos, az tuti. Az alapanyag-megválasztásunk legtöbbször egészségtelen, nehezen emészthető. Egy jóbarátom jelenleg Jamaica-n tanít, vízilabdát. Ilyesmiben gondolkozzatok, amiben igazán jók vagyunk - akár világszinten.

Sutty 2009.10.13. 05:25:17

@Bangkok Charlie: mindenképpen élesnek és valóságosnak látom a cikked. Inpresszív, Improvizatív. A többieknek kinálja tálcán: " a Magyar Szindróma " lexikonának kidolgozását. Hiánya, valószínűleg több száz éve alakítja negatív irányba a magyarságot, (történelmi kétségek) kezdve a hímnusz szövegével (depresszió mantra)... folytatva a történelmi ön-nyilatkozatokkal(false), amelyeket egy átlagos külföldi wikipedia oldal belinkelésével derékba lehet roppantani egy perc alatt, szóval vannak nagy gondok a magyar társadalomfejlesztés elmúlt 250 évének legitimitásával.

indapass90210 2009.10.13. 07:45:15

@Sutty: Köszönöm mindenki nevébe', hogy felnyitottad a szemünket, nem is eszünk többet szar magyar kaját, csak tájkaját és mind megyünk is jamaikába vizilabdát oktatni!

shaik 2009.10.13. 07:47:02

Pár hónapja Dubaiban élek, és nemrég sikerült ráakadnom egy helyre, ahol disznóhúst és hasonló tisztátalan termékeket árulnak a hitetlenek számára. Árak:

- Original Hungarian Salami: 223 dirham/kg
- Hungarian Salami (angol gyártmány): 133 dirham/kg
- minden egyéb szalámi: 90-120 dirham...

Volt debreceni is, de ot úgy hívják, hogy "debreziner", és Made in Austria...

Ez alapján azt gondolom, nem lehet olyan rossz az a magyar szalámi...

Szibarita 2009.10.13. 08:07:44

@shaik: Szalamit vagy Debrecenit (magyart) Londonban is lehet kapni mindenhol, ahol kicsit is egzotikus kajakinalat van, de ebbol meg nem kovetkezik, hogy a csirkepaprikassal is ugyanez a helyzet.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.10.13. 08:26:29

@Hefe: "Igazandibol nehez lenne olyan magyar dolgot mondani amit magyarkent ismernek a vilagban es szeretnek is a kulfoldiek."

Bűvös kocka?

0000o 2009.10.13. 08:38:39

Shaik! Debreziner,hungarian salamit az egesz vilagon lehet kapni barhol, Ausztraliatol thaifoldon at mexikoig, bar szinte sehol sem magyar gyartmanyok, es sokszor koszono viszonyban sincsenek a magyar tarsaikkal.Az hogy a magyar ettermek tonkremennek, annak a valos oka a ciikben van: a thai szinte csak thai kajat eszik(esetleg egy becsi szeletet leeroltet fosszas kerleles utan),a magyar ha turista max 1-2 hetre jon, addig ujdonsag a thai kaja (bar hosszabb ido utan nagyon hianyoznak az otthoni izek), ha itt el akkor foz(nem art a hutoben egy kis hazai kaja amit be lehet vagyni a mikroba akar masnap is), a mas nemzetiseguek, meg nem thaifoldon probaljak ki a magyar konyhat!
"Thai Thai":Ha legkozeleb Phuketre "keveredsz" akkor ne phatongon toltsd az idodet, akkor nem lessz ilyen negativ keped rolla, vannak gyonyoru reszei(Surin, Nai harn...).

Szűcslaci 2009.10.13. 08:42:54

@Thai Thai:
Semelyikben, még ha sértegetsz is. Kínában, ahogy írtam is. Bocs, hogy élek.

A nép fia 2009.10.13. 09:02:26

@0000o: Te meg tanulj meg helyesen írni. Még olvasni is szörnyű.

A Rubik-kocka világhírű, és Puskás is. Amúgy meg a búza minősége lehet kiemelkedő - sőt, európai viszonylatban is az. Más kérdés, hogy a tésztát hány tojással készítik.

Inkább Németországban nyissatok egy lángosos-palacsintázót, annak több értelme lenne. Őszintén, milyen vásárlóerő van Thaiföldön? Egy thai nő mondta, hogy napi fizetése egy tál rizs volt.

@shaik: azért beírhattad volna, hogy a pénzek közt mekkora a váltószám. Nyilván utána lehet nézni, de azért mégis, nem kell vagánynak lenni ennyire!

Egyébként meg egyáltalán nem szeretem a thai kaját, a kínaiból is csak a magyarosítottat eszem meg. A sushi-ra még ránézni sem szeretek. Hiába, én a magyar ételekre esküszöm, lehetnek bármilyen egészségtelenek.

Üdv.

shaik 2009.10.13. 09:14:02

@A nép fia: nem a váltószám a lényeg, hanem az arányok, tehát hogy minden más szaláminál kb 2x drágább. meg hogy a magyar gyártmányú a legdrágább...

amugy kb 50-55 forint egy emirátusi dirham.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.10.13. 09:20:26

tvolla,bazd meg, szutty nevű emberkékből süt a ,hogy lelki szegények,van igazságuk de elnyomja a csúsztatás, a beteges élvezet ahogy nyomhatják magukbó a f*st,milyen érdekes ,hogy mindegyik megmondó ékezet nélkül osztja,nah az viszont biztos ,hogy ennyi beteg öngyűlölőnk csak nekünk van,ez az igazi hungaricum

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2009.10.13. 09:46:56

@gastro vazze: Ebben azért több a fantázia, mint egy magyar étteremben. Frekventált turistahelyeken láttam jól pörgő fagyizókat már.

@Thai Thai: Francia pékséget említesz, az sem magyar. Azért a párizsi reggelizős helyek szintén önálló márkának számítanak. Amúgy igazad van a jogi és technikai nehézségekkel, csak ezt nem akartam boncolgatni a cikkben, így is elég hosszú. Thaiföldön azért nem annyira olcsó@mxz: és egyszerű egy vállalkozás, mint azt sokan gondolják.

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2009.10.13. 09:51:14

@szbszig: Köszönöm az észrevételt, tényleg. :-)

@shaik: Kb. így van Bangkokban is. Az egyik, főleg külföldiek által kedvelt boltban is ott van az echte magyar Pick szalámi, 10 dkg 200 THB, mellette a thaiföldi@Fue: német hentes által készített "hungarian kolbasz", 10 dkg kb. 60 THB. (1 THB = 5.5 forint)

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2009.10.13. 09:52:59

@Fue: Rubik's cube. Így ismerik világszerte. De a többségnek fogalma sincs róla, hogy kicsoda/micsoda az a Rubik, illetve hogy magyar találmány volna.

pappito · http://pappito.com 2009.10.13. 09:54:54

nem kell öngyűlölönek lenni ahhoz, hogy elhelyezd Mo-t a világban, csak túl kell menni a flu végén nyitott szemmel.

Amennyire látom nem azzal van a baj, hogy a pöci nem jó kaja, hanem azzal, hogy aki ki meri mondani, hogy ezt rajtunk kívül a kutya se eszi, az egyből öngyűlölő meg idegenszívű.

nekem az túnik betegesnek, hogy erőszakkal, a saját tapasztalatai ellenére valaki a magyar kajákról, magyar vendégszeretetről, magyar biszembaszomról csak szuperlatívuszokban tud. minek hazudjunk magunknak?

Direkt ravaszságból ékezetekkel írtam egy olyan városból ahol már 5 magyar étterem ment tönkre kurvagyorsan. Mert nem esznek ott a helyiek, mert nem ismerik, nem szeretik és nem tetszik nekik a magyar kaja.

pappito · http://pappito.com 2009.10.13. 09:57:06

és itt a csabai meg a gyulai az made in australia :)

(semmilyen hústerméket nem lehet behozni, úgyhogy eredeti nincs is)

van magyar hentes, ha valaki nem bírja ki

meg a világ összes konyhája, ha érdekelné

pappito · http://pappito.com 2009.10.13. 09:59:00

@Bangkok Charlie: rubik=magyar itt sincs meg

viszont egy kollégám tudta, hogy hungarian goulash, ami szerinte amolyan pörköltféle. (nem csak szerinte, a szakácskönyvekben is úgy van, nem levesként amúgy)

ha szondod budapest, akkor tudják, de a kaja az nincs meg nekik, mondjuk nincs is itt sok magyar

0000o 2009.10.13. 10:20:12

@A nep fia: igazad van, van 2 elutesem a szovegben, de nem ezert nehez olvasni amit irok, hanem mert itt thaifoldon eleg ritkak a magyar billentyuzetek, ugyhogy nincsenek ekezeteim!Ugyhogy ha ezt felfogod, akkor olvasd el megegyszer amit irtam, es valaszt is kapsz a kerdesedre hogy milyen vasarloerok vannak thaifoldon.Az hogy valaki egy tal rizst kap a napi munkajaert az nem lehetetlen(bar szerintem inkabb thaifoldon dolgozo burmai lehetett), viszont magyar ettermet a turistaknak nyitnak, amibol 8-10 millio van egy atlagos evben.

0000o 2009.10.13. 10:24:14

Jah, es mo-n kivul meg en sem talakoztam senkivel sem aki tudta volna, hogy a rubik kocka magyar talamany, sott a Cook szigeteken egy polinez no mutatta nekem hogy milyen erdekes, es csak itt lehet kapni az egesz vilagon!

A püspök inasa 2009.10.13. 10:40:55

Érdekes ez a gasztrovita, mozgatja ez a téma az én fantáziámat is. Szerintem - mint minden szélsőséges álláspont esetében - egyik kizárólagos nézőpontnak sincs igaza.
Persze a leggusztustalanabb a saját (jelen esetben: magyar) konyhát agyagba döngölő és undorral lenéző vélemény, de a magyar gasztronómiát egekbe emelő és kizárólagosságát hirdető elméletek is eléggé defektesek.
Jelenleg a magyar konyha messze nem világhírű, csak max. sokan szeretik azt hinni, de egyébként lehetne az is. Az utóbbi 60-70 év komoly aknamunkája, hogy vasárnap az összes panelben - meg máshol is - csattognak a klopfolók, ahogy készül a rántott hús, mellé a jó kis kannás vörösborosos fröccs dukál.
Lehetne ez másképp is. Talán valami mozgásban is van. Nyilván nem lehet cél, hogy az 5 nagy világkonyhával felvegyük a versenyt (olasz, kínai, indiai, mexikói, amerikai), de a "futottak még" kategóriában bőven ott lehetünk okos gasztropolitikával.
Persze ez hosszú menet, és valószínűleg nem is Thaiföldön kell elkezdeni. Először Európa nagyvárosaiban.
Régi gondolatom, hogy a világkonyhává válásnak egy komoly feltétele van: a büfészerű gyorskajaláncok tudják (tudták) azt bevinni a köztudatokba. Ott van például a papíron világhírű francia konyha, mégis a világban mászkálva alig botlunk francia vendéglőbe, ennek nyilvánvaló oka, hogy nem tudott elterjedni, mert nincs a frank konyhának gyorskaja-változata.
A magyarban benne van ez a potenciál, csomó olyan egyszerű - vagy egyszerűsíthető - zseniális cuccunk van, amit kicsit nemzetköziesítve, az ízvilágát kicsiszolva, ki lehet lépni a nagyporondra. A lángos, a pörkölt, a töltött káposzta, a velős piritós, a babgulyás, a mákos guba, a csirkepaprikás nokedlivel - szerintem hatalmas potenciál van bennük, és én még nem találkoztam olyan külföldivel aki ezeket a kajákat (a velős piritós kivételével) ne a legnagyobb élvezettel "zabálta" volna. Csak a marketinget kell ehhez kitalálni, meg pár franchise-szerű receptet, és mehetne is a téma Berlinbe, Londonba, Párizsba, New Yorkba. Aztán mindenfelé...

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2009.10.13. 10:47:44

@A püspök inasa: Egyszer már valahol írtam, ha lenne magyar "pizza", mindjárt megkapnánk a világhírt.

Még két ilyet tudnék említeni: hamburger, no meg a döner kebab. Ugye, senki se gondol a híres török konyhára, azonban meglepő, hogy mennyi helyen találkoztan már dönerrel (a török girosz :-))

zaq 2009.10.13. 10:54:44

@Sutty:
nézd, nem arról beszélek, hogy milyen hipercsoda a magyar konyha, de azért azt remélem, te is túlzásnak érzed, hogy csak a sót és borsot ismeri. másrészt az is egy érdekes kérdés, hogy miért a pörkölt és a gulyás azok, amik az eszedbe jutnak. vannak jó magyar ételek jó magyar éttermekben.
hozzáteszem, nem lehet úgy elválasztani a dolgot a kontinentális konyhától, mint ahogyan azt sokan szeretnék látni. nem szégyen az, hogy tanulunk pl a franciáktól.
végezetül egy idézet a food&wine blogról, ami tökéletesen leírja az ezzel kapcsolatos véleményemet:

A magyar konyha nem azért nem érdekli a világot, mert annyira rossz lenne, mint azt sokan unalomig ismételgetik, hanem azért, mert a választható konyhák bőségében a szemmagasságban lévő polchelyeket már a nagyobb, hangosabb, és tartósan jobb teljesítményt felmutató országok foglalták el. Amennyiben a magyar gasztronómiát nem nemzetközi környezetben és történelmi léptékben vizsgáljuk, könnyen eshetünk abba a tévedésbe, hogy a nekünk kedves nemzeti konyhánkat a világ élvonalában lévőnek képzeljük. A másik - immár nem tévedés, hanem hiba -, hogy nemzeti konyhánkat méltánytalanul alábecsüljük. Mindkettő nélkülözi az objektivitást.

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2009.10.13. 11:20:28

Jó amit írsz, és igaz máshol is.
Pl. itt Kínában is volt már pár magyar étterem és itt sem volt képes egyik sem megmaradni. De kibővíthetjük a kört Ázsián túlra is, tud bárki mondani olyan magyar éttermet a világ bármely csücskében, amelyik legalább egy átlagos otthoni étterem szintjén van (ami valljuk be nem túl magas igény :)) és 2 évnél hosszabb ideje létezik? Tudtommal nincs ilyen, de szívesen veszem a konkrét példákat az ellentkezőjére.
Nagyon igaz, hogy a magyar konyha Magyarországon világhírű.
Ha már szóba került, a magyar nyelvvel viszont más a helyzet, az a tizenvalahányadik leggyakoribb nyelv ezen a bolygón. Aki nem hiszi, kezdje el számolni, nem fog tudni 15-nél több olyan nyelvet felsorolni, amit többen beszélnek (nyelvjárások nem számítanak, csak önálló nyelvek).

pappito · http://pappito.com 2009.10.13. 11:41:31

mondjuk azt nem tudom, hogy mit eszik otthon mondjuk a francia átlagember, de a magyar átlag az vegeta-rántotthús vonalon mozog, az okosabbja azért vág egy disznót évente. ebből nem lesz világhír

a szakácsképzés is eléggé ergya módon alakult az elmúlt évtizedekben, begyöpösödött, fantáziátlan és lelketlen cuccokat csinál, ebből se lesz világhír

valami jó receptet kéne találni, a rubikkocka elkészítésére, abban lenne bóni, mindenki ismeri... :)

nem kell siránkozni, én is főzöl csomó magyar kaját, de csomó nemmagyart is.

nem véletlen, hogy nincs magyar gasztronómia elterjedve, pont olyan, mint a magyar bor, magyarországon világhírű.

kell csinálni jobbat, ha valakinek fáj, hogy ilyen.

A püspök inasa 2009.10.13. 11:44:15

@Bangkok Charlie: Igen, a döner kebab jó példa, ez pl. nyugat-berlini (török) találmány a 60-as évek végéről. Vettek klasszikus török alapanyagokat, azt újragondolták, fazonra vágták, és máris kész volt a török "hamburger", amit már a modern, mindig rohanó nyugati ember tempójára fazoníroztak. Be is futott rendesen, holott ilyen formában Törökországban soha nem ették a kebabot.

A magyar kebab a lángos lehetne. Láttam Bécsben és Münchenben "megvadulni" érte az embereket (értsd: tök nagy sor volt). A Fertő-tónál nyáron voltam egy lángososnál, ahol már továbbfejlesztették az eredeti verziót, volt már vagy hatféle: volt juhtúróval, sült szalonnakockával, füstölt sajttal, volt pörkölttel, vagy sonkával, vagy virslivel töltött, lecsós és édes (csoki, vanília, lekvár) is. Bár némelyik számomra bizarr, az ötlet szerintem fenomenális, ebből el lehetne indulni. Csak egy marketinges szempontból jól eladható, modern franchise és arculat kéne hozzá.

A püspök inasa 2009.10.13. 11:48:40

@kbalazs: Talán az 1969 óta töretlenül működő krakkói Balaton vendéglőt tudnám említeni. (www.balaton.krakow.pl/)

Én nem vagyok az a típus, aki külföldön járva is hazai ízekre vágyik, mindig inkább a helyi specialitások érdekelnek, de azért Krakkóban ez a hely érdekelt. Ettünk, ittunk és meglepően magyarosan főztek, tényleg finom volt.

pappito · http://pappito.com 2009.10.13. 12:38:19

a lángos tényleg király és amennyire tudom nincs máshol, egyedi.

kürtőskalács itt is van, azt például veszi a nép, de színes cukorgolyókba kell forgatni, hogy megegyék...

ata326 2009.10.13. 13:28:15

az unikumot nem kéne lehúzni,mert tök jó volt a kaja,ja és volt reggeli,ami nem igazán van pattaján.pedig thai hő főzte a magyar kaját is...

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.10.13. 14:23:47

@pappito: Fladen néven fut a z osztrákoknál, németeknél a lángos, szóval nem is annyira egyedi, de mondjuk rá, hogy magyar.
A magyar konyha alapjába véve nem nagy szám, fényezzük, mert a miénk, de ennyi, itt vége is a dolognak. A világban annyival több népszerűbb, ízesebb és ízletesebb konyha van, hogy azt a beszűkült magyar fel sem tudja fogni!

Sutty 2009.10.13. 18:34:50

@zaq: "gulyásleves és pörkölt" tudsz még másik két magyar kaját felsorolni amit el tudsz adni egy külföldinek?

Sutty 2009.10.13. 18:38:19

@Dövan: látom, kezded kapizsgálni

Sutty 2009.10.13. 18:40:18

lángossal (tudod ki tudna belémtömni 12.000km-re itthonról egyetlen lángost is, amikor ott vannak a fenséges, többezer éves múltra visszatekintő gasztronómiai csodák), fagyival, palacsintával, sült gesztenyével, főtt kukoricával lehet próbálkozni.

Sutty 2009.10.13. 18:40:54

thai-nak thai kaját csinálj. olasznak olaszt. ha nem vagy benne jobb, mint a helyiek, maradj itthon.

bagyula 2009.10.13. 18:41:17

@Sutty: irtam fennebb, hogy

".. Ha barkinek be kell mutassam a magyar konyhat a kornyzetembol akkor csakis a leveseket (tyukhusleves, halaszle, gulyasleves, ragulevesek, gyumolcslevesek stb) a az edesvizi haleteleket es persze a fantsztikus deszerteket mutatom be. Meg persze a sajat receptes marhaporkoltet krumplipurevel. A siker garantalt."

ez sokeves tapasztalat.

Sutty 2009.10.13. 18:42:30

a magyar túristákból odakinnt sem lehet meggazdagodni, hiába csinláltok nekik magyar éttermet. Egy magyar étterem piacpozicionálási súlya a föld túl oldalán kb annyit ér, mint a magyar nyelv maga...

Sutty 2009.10.13. 18:43:55

@bagyula: a levesekkel talán egyet tudok érteni, abban tényleg jók vagyunk.

Sutty 2009.10.13. 18:45:02

de, adj el tájföldön egy fekete tyúkból készült levest chilivel, lime-mal, szójaszósszal, cukorral és hagymával körítve. (ezek belelapátolása nélkül egy thai neki sem áll a levesnek)

Sutty 2009.10.13. 18:48:01

hatalmas hibának látom, hogy szinte nincs olyan kajánk ami nem a vegeta-n alapulna. Egy igazi, buta balkáni fűszernek tartom.

bagyula 2009.10.13. 19:12:54

@Sutty: Na latod ez a nagy baj, hogy csak sztereotipiakban tudunk gondolkodni meg magunkrol is.

En pl elegge igenyes kornyezetben szoktam mozogni itt kulfoldon, es az emberek ertekelik az erdekes (es nem sztereotipiakon alapulo) informaciokat. Ha valami tenyleg egyedit akarok mondani a hazamrol (ami, apropo, nem egyezik a jelenlegi hatarokkal) akkor elsosorban harom dolgot mondok:

1. Egyeduli orszag melynek bar nem hataros a tengerrel megis vizi nagyhatalom (sport, gasztronomia).

2. Erdelyben volt eloszor vallasszabadsag a vilagon.

3. Nalunk vannak a legjobb levesek.:) ...gondolj csak egy csirkeragulevesre zsalyaval.

Sutty 2009.10.14. 03:24:45

@bagyula: pontosan, a hülye sztereotípiánkkal vagyunk képesek elhinni, hogy mindenből a magyar a legjobb a világon. a valóságban, alig van pár dolog amiben kiemelkedünk. gondolhatok én a csirkeragulevesre, de amint eszembe jut egy igazi Tom Yam csirkeleves kókusztejjel és csilivel, eszembe nem jut többet a raguleves... szóval, ne akarjunk már thaiföldön feltalálni a spanyol viaszt..

Sutty 2009.10.14. 03:34:23

objektivitás példa: gondolom, mindannyian jártunk már Horvátországban. Úgy verik a mellüket a csevapcsicsire meg arra a borzalmas paradicsomszószra, mintha nemis létezne jobb étel a világon. Nos, a magyarokban is ugyanezt a betegséget látom a gulyással. tolja, ha kell-ha nem de egyetlen egy saláta-alapú (könnyen emészthető) találmányunk sincs. Hol vagyunk egy japán konyhától, akik valóban vizinagyhatalmak is és minden friss náluk. Ott élmény nyersen halat enni! Nálunk elvisz a kolera.

Sutty 2009.10.14. 04:51:56

@bagyula: 1. Egyeduli orszag melynek bar nem hataros a tengerrel megis vizi nagyhatalom (sport, gasztronomia). (muhaha ez akkora kamu mint az állat)

2. Erdelyben volt eloszor vallasszabadsag a vilagon. (és utoljára is, irreleváns)

3. Nalunk vannak a legjobb levesek.:) ...gondolj csak egy csirkeragulevesre zsalyaval. (jártál te már thaiföldön?)

Sutty 2009.10.14. 05:03:28

a másik, ami szintén balkánborzalom, az a sztrapacska. etesd már meg egy thai-al. szóval, ugyanebbe a kisebbségi betegségbe tudom sorolni a magyart (gulyás, pörkölt) horvát (csevapicsa) szlovák (sztrapacska) és akkor jó étvágyat hozzájuk!

Sutty 2009.10.14. 05:23:53

mit szólnátok hozzá: szerintetek érdemes magyarországon román éttermet nyitni? na, ebből induljatok ki!

A püspök inasa 2009.10.14. 09:14:52

@Sutty: Összevissza beszélsz egyébként, annyira zagyvaságnak hat, hogy biztos nem nagyon gondoltad ezt össze.
Kezdjem persze ott, hogy a sztrapacska az szlovák (felvidéki) étel, semmi köze a Balkánhoz. És semmi értelme lekicsinylő szavakkal illetni, mert igenis van helye a konyhaasztalon, juhtúróval, piritott szalonnával és reszelt füstölt sajttal eszméletlenül finom étel, annak ellenére, hogy én sem ezzel rukkolnék elő egy gasztronómiai specialitásokat bemutató állófogadáson.

A vegetáról tett kijelentést már ne is említsük, mert a magyar konyhának egyáltalán nem alapanyaga a vegeta. Más kérdés ha valaki a panelkonyháján mindenbe azt tesz, mert cseszik az egészre, attól meg valami íze lesz - nehogy ezt azonosítsuk a magyar konyhával.

Főleg semmi értelme a konyhák között pöffeszkedő modorban rangsorokat állítgani fel. Magára valamit adó ember sosem tesz olyan kijelentést, hogy az egyik fantasztikus, a másik meg ehetetlen sz*r.

Én minden konyhát szeretek, imádom a távol-keleti ízeket, szeretem az indiai vindalu és korma kajákat, szeretem a mexikói csilis dolgokat, a marokkói tagine-ételeket, vagy a beduin manszafot, de ugyanígy rajongok a magyar babgulyásért, marhapörköltért, velős piritósért, a bajor csülökért, a spanyol paellákért, vagy a lengyel zsurekért, de hogy megbotránkoztassalak, imádom a csevapot is ajvarral.
Egyik se jobb, rosszabb a másiknál - egyszerűen más, és mindegyikre szükség van. Hangsúlyozom - nem biztos, hogy Thaiföldön. De ezt már írtam.

Veteran 2009.10.14. 09:32:30

A sok elmélet mellé.
Thai barátnőm magyarországi űtján a következő kaja megállapításokat tette:
1. Sok thai vallási okból nem eszik marhahust, Ö sem.
2. A levesekből csak a szilárdat eszik ki a lé kevésbé lényeges. Igy a mi finom leveseink érdektelenek.
3. A halászlé nagyon nem jött be.
4. Édesvizi halak se.
5. A nagyobb szelet husok nem tetszettek.
6. Felvágottak sajtok nem kellettek.
Ami izlett:
1.Lángos mindenféleképp.
2.Somlói galuska és hasonló édességek
3.Sertés, vagy csirkepörkölt nokedlivel (Ezt Ő gulyásnak ismerte, a mi igazi gulyásunk nem kellett)
4. Brassoi sertésből sok fokhagymával
5. Rizi bizi
6. Bácskai rizseshus sertésből.
7. Ujházi husleves (kiette a tésztát és a hust.
8. Csülök pékné sok piritott hagymával.
9. Rablóhus nyárson hagymával.
Ja és minden lahatőleg jó csipősen.
Hát ennyi.

bagyula 2009.10.14. 11:41:34

@A püspök inasa: @Veteran: Nagyon jo, hogy megjelentek ezek a kommentek. Sutty abban a kepzetben van, hogy csak o jart-kelt a vilagban. Igen, vannak nekem is thai barataim (egeszen pontosan baratomnak thai felesege aki nem mellekesen szakacsno!) voltam naluk kajalni de ok is voltak nalunk. Igazolom amit Veteran leirt.

A magyar konyhaban vannak nemzetkozileg vesrenykepes es kevesbe versenykepes dolgok de mivel en kulfodon elek ezert barmikor osszefut a nyal a szamban ha pl edesanyam a"madartejere" gondolok vagy ahogy azt a "Nancsi neniben" csinaljak. Barmennyire is szeretem a thai leveseket azert egy jo ujhazi tyukhuslevessel egyik sem er fel nekem. Persze rengeteg csipossel. :)

bagyula 2009.10.14. 11:44:37

@A püspök inasa: talan annyi igazsag van benne, hogy felvidekre a juhtenyesztes "olah" kozevteitessel jutott el, igy a juhturo attetelesen "balkan import" :) Sutty valoszinuleg nem erre gondolt. Vaktyuk is talal szemet. :)

Eszter in Thai 2009.10.14. 14:04:46

Kajamegallapitasok thai oldalrol:
Ami izlett:
1.Pisztrang
2.Rakott krumpli
3.Paprikas csirke nokedlivel
4.Csipos paprika
5.Sajt, kremsajt, sonka, dzsemek
7.Becsi szelet

Ami nem: (foleg edessegek)
1.Turo Rudi
2.Meggyes retes
3.Rantott sajt

gastro vazze 2009.10.14. 19:16:42

@Sutty: neked nincs ott kivel beszélgetni, hogy minden mondat után elküldöd a kommentet? :)

gastro vazze 2009.10.14. 20:13:32

@Eszter in Thai: Egyébként épésszel belegondolva, milyen magyar kaják lehetnek népszerűek Thaiföldön? Tehát it olyan kajákra gondolok, amelyeket a magyar háztartásokban is esznek:
-ne legyen túl zsíros
-gyorsan elkészithető
-nem kell, hogy eltelitsen
-lehessen csípősen is enni

Ne felejtsük el ugye a szinte állandó 25-35 fok közötti hőmérsékletet, a 80%-nál szinte mindig nagyobb páratartalmat (chiang mai környéke nem játszik), az alapanyagok gazdaságos beszerezhetőségét (sajtok elég drágák ugye...)
ebből kiindulva ajánlható bármilyen étlapra felvenni:
-lecsó (helyi paprikából más lesz, de még vállalható)
-rántott csirke
-sült oldalas
-rakott krumpli
és a fenti példák
Lángost csinálták már kint , nem tudom mi lett vele, az inkább Európába való, Dőner sem nagyon megy kint:D
Egyébként meg pékségek-pékségek
A legnagyobb buli szerintem egy helyi Fornetti lenne, mondjuk 2-3 üzlettel először és egy háttérbázissal, ahol a z alapanyagot legyártanák hozzá:)

Sutty 2009.10.15. 04:37:41

végülis, belém lehet kötni mit hogy írok, egy dolognak száz a vége: nem véletlenül nincs thaiföldön sem magyar étterem és magyarországon is egyre kevesebb... nagy sz@rok vagyunk ebben is! szégyen! a zászlóshajónk, pl a gundel rendesen egy nevetséges ős-rom, mint a vidámpark...

Sutty 2009.10.15. 04:40:45

a paprikás csirke az tényleg jó kaja. de higyjétek el, tényleg alig van pár dolgunk ami igazán kiemelkedő. Ahelyett, hogy leugatnátok - ős-szakácsok, dolgozhatnátok azon is, hogy mire is lehetne képes a magyar gasztronómia valójában, a 21. században. A tradiciók kora lejárt... lecsóval, meggyszószos oldalassal márcsak a menzán lehet durrantani.

Sutty 2009.10.15. 04:44:24

bundaskenyér, madártej. ezekkel is egyetértek. ezek ehető, kellemes, tényleg finom dolgok.

Sutty 2009.10.15. 04:45:41

@A püspök inasa: "ztrapacska az szlovák (felvidéki) étel, semmi köze a Balkánhoz" nem a francokat nem balkán. ausztriától innen már minden balkán. nézd meg a szlovákokat, ugyanaz a balkán beállítottság mint mi. hiába kötözköttök.

Sutty 2009.10.15. 04:47:26

@bagyula: egy pettyet bevagytok szűkülve (tisztelet a kivételnek)

Sutty 2009.10.15. 04:51:16

@A püspök inasa: "a magyar konyhának egyáltalán nem alapja a vegeta" hülyének próbálsz nézni? melyik levesbe nem szórsz vegetát? (gondolom itt most előjönnek az ős-szakács megmondó trükkök, talán itt is csúsztatni fogsz) csak ezen a szerencsétlen-"balkánkörön" látom a vegetát.

Sutty 2009.10.15. 04:52:15

itt tartottunk:
-ne legyen túl zsíros
-gyorsan elkészithető
-nem kell, hogy eltelitsen
-lehessen csípősen is enni

Sutty 2009.10.15. 05:00:29

@bagyula: "1. Egyeduli orszag melynek bar nem hataros a tengerrel megis vizi nagyhatalom (sport, gasztronomia)" na figyi apa, ha ezt az állati buta és megalapozatlan kijelentésedet nem támasztod alá valami használható érvvel gyorsan, hajlamos leszek elhinni ismét, hogy nem én vagyok a hülye, ismét...

gastro vazze 2009.10.15. 11:02:52

@Sutty: de mindkettő francia kaja:)
persze nem kell magyart nyitni, hanem mindenféle kaját kell kint árulni, ha már étteremnyitási mániája van az embernek

gastro vazze 2009.10.15. 11:05:36

@Sutty: a levesbe nem vegetát kell szórni, hanem bouquet garnit, nem egy nagy cucc összeállitani:)
Egyébként meg Svájcban is igen népszerű, sőt ott a sült krumplira is azt szórják, használja aki akarja...

A püspök inasa 2009.10.15. 13:46:21

@Sutty: Azért zárójelben megjegyezhetted volna, hogy a Balkánt te nem földrajzi fogalomként kezeled, hanem a volt keleti blokkot hívod így Soprontól Karagandáig, avagy Tallintól Skopjéig. Mindjárt érteném. Mindenestre számomra ez jelenti éppen a beszűkült látásmódot. Nagy mellényért neked se kell a szomszédba menni.
Még egyszer, mert úgy látszik nehezen dekódolható számodra amit mondok:
1./ Nem mondtam, hogy magyar konyha világhírű, csak azt, ha kihasználná a potenciális adottságait, és modern válaszokat adna az új évszázad gasztronómiai kihívásaira, akkor igenis, akár a másodvonalban ott is lehetne.
2./ Jelenleg szerintem is dőreség lenne csak úgy hirtelen Thaiföldön magyar éttermet nyitni, éppen azért, mert hiányzik hozzá egy olyan legalább 20 éves előmarketing, ami bevitte volna a szélesebb köztudatba. Ezt fejtegettem feljebb.
3./ A magyar konyha semmivel sem rosszabb az európai konyhák kb. 2/3-ánál. A nyugati országokban maximum nagyobb a nyitottság a már befutott külföldi konyhák befogadása terén, így ezen országok ezek adaptálásával nagyobb fejlődési előnyben vannak.
4./ Szerintem változóban vannak a dolgok itthon is. Az én baráti környezetemben már egyáltalán nem számít hóbortos különcségnek mexikói burritos-t, vagy édes-savanyú marhát csinálni egy péntek esti összejövetelre, egyre kevesebben fanyalognak az ilyen próbálkozásokra. Már saját 60 éves szüleim is múltkor egy marokkói levessel kísérleteztek bográcsban. 10 éve még ezt el nem tudtam volna képzelni. Ez nagy dolog, mert meggyőződésem, hogy a külföldi konyhák befogadásával nő az esély a magyar gasztronómia megújítására és terjesztésére is.
5./ A vegetás dologgal meg továbbra sem tudok mit kezdeni, mert nem értem. Én még a húslevesbe is ritkán rakok vegetát, a klasszikus magyar "gazdaglevesekbe" pedig el nem tudom képzelnui ki rak. Babgulyás, tárkonyos raguleves, legényfogó-leves, gombaleves, kukóleves, gyümölcslevesek, stb. - melyik az amelyik vegetés lenne?
Egyébként még ha igaz is lenne, megfordíthatnám a kérdést úgy is, hogy nekem meg minden kínai levesnek ugyanolyan íze (bár imádom), de szinte kivétel nélkül az agar-agar, szójaszósz, ecet kombinációra épülnek, és mindegyikben van tojás, meg bambuszrügy. Felfoghatnám ezt is szörnyűnek - de eszembe sem jut.

A püspök inasa 2009.10.15. 13:47:20

@Sutty: Azért zárójelben megjegyezhetted volna, hogy a Balkánt te nem földrajzi fogalomként kezeled, hanem a volt keleti blokkot hívod így Soprontól Karagandáig, avagy Tallintól Skopjéig. Mindjárt érteném. Mindenestre számomra ez jelenti éppen a beszűkült látásmódot. Nagy mellényért neked se kell a szomszédba menni.
Még egyszer, mert úgy látszik nehezen dekódolható számodra amit mondok:
1./ Nem mondtam, hogy magyar konyha világhírű, csak azt, ha kihasználná a potenciális adottságait, és modern válaszokat adna az új évszázad gasztronómiai kihívásaira, akkor igenis, akár a másodvonalban ott is lehetne.
2./ Jelenleg szerintem is dőreség lenne csak úgy hirtelen Thaiföldön magyar éttermet nyitni, éppen azért, mert hiányzik hozzá egy olyan legalább 20 éves előmarketing, ami bevitte volna a szélesebb köztudatba. Ezt fejtegettem feljebb.
3./ A magyar konyha semmivel sem rosszabb az európai konyhák kb. 2/3-ánál. A nyugati országokban maximum nagyobb a nyitottság a már befutott külföldi konyhák befogadása terén, így ezen országok ezek adaptálásával nagyobb fejlődési előnyben vannak.
4./ Szerintem változóban vannak a dolgok itthon is. Az én baráti környezetemben már egyáltalán nem számít hóbortos különcségnek mexikói burritos-t, vagy édes-savanyú marhát csinálni egy péntek esti összejövetelre, egyre kevesebben fanyalognak az ilyen próbálkozásokra. Már saját 60 éves szüleim is múltkor egy marokkói levessel kísérleteztek bográcsban. 10 éve még ezt el nem tudtam volna képzelni. Ez nagy dolog, mert meggyőződésem, hogy a külföldi konyhák befogadásával nő az esély a magyar gasztronómia megújítására és terjesztésére is.
5./ A vegetás dologgal meg továbbra sem tudok mit kezdeni, mert nem értem. Én még a húslevesbe is ritkán rakok vegetát, a klasszikus magyar "gazdaglevesekbe" pedig el nem tudom képzelnui ki rak. Babgulyás, tárkonyos raguleves, legényfogó-leves, gombaleves, kukóleves, gyümölcslevesek, stb. - melyik az amelyik vegetés lenne?
Egyébként még ha igaz is lenne, megfordíthatnám a kérdést úgy is, hogy nekem meg minden kínai levesnek ugyanolyan íze (bár imádom), de szinte kivétel nélkül az agar-agar, szójaszósz, ecet kombinációra épülnek, és mindegyikben van tojás, meg bambuszrügy. Felfoghatnám ezt is szörnyűnek - de eszembe sem jut.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.10.15. 14:48:47

Nekem mindig is voltak kétségeim a szezonális éttermeket, büféket illetően! Legyen akár Balaton, tengerpart, trópusok...ebből meg lehet élni, annyi pénzt keresni kizárólag ebből, hogy az az év többi részében is kitartson!?
Másrészt nekem eszembe nem jutna Thaiföldön sem, Ausztráliában sem, Svédországban sem, és sehol a világon turistaként magyar kaját enni!

Sutty 2009.10.15. 20:39:31

@gastro vazze: valaki éppen írta, hogy a túl nagy szelet húsok sem jók, a szálkával cseszekelődés, rosszabb esetben fuldoklás is el tudja szomorítni egy nem is talán éhes, hanem mennyei ízeket érezni vágyó, ínyenc ember kegyeit.

Sutty 2009.10.15. 20:40:28

a zsíros hatású dolgokkal ugyanez a helyzet

Sutty 2009.10.15. 20:41:41

mákosguba madártejjel hmmmmmm

Sutty 2009.10.15. 20:45:23

@A püspök inasa: mit jósoltam? :) ős-szakács-csúsztatást :) egyébként nagyon szórakoztató, köszi ezt a blogot hogy létrejött, kiélhetem benne tényleg azt amit érzek és gondolok ezzel kapcsolatban, csak eddig nem volt tér ahol összesűrűsödhetett volna. Remélem, hasznát veszitek.

Sutty 2009.10.15. 20:57:50

salátákra és öntetekre kellene összpontosítani. Abból nincs túl nagy fejlettség a világon. Talán a mezőgazdaság is újraröffenhetne (bocs, szeretném ha rendbejönne az ország) erre nem a gulyásos sushi a legjobb megoldás, de valahol a kettő között. Ti vagytok a mesterek...

Sutty 2009.10.15. 21:08:34

a magyar szakácsok igenis vannak olyan jók mint a vízilabdázók, csak sajnos,- nem Kemény Dénes az edzőjük! :)

borsics_aa · http://minerva-szki.hu/ 2009.10.16. 10:34:57

Thaiföld=thai kaja, Japán=susi, Spanyolország=paella, Csehország=knédli, Magyarország=gulyás! Ki az a barom, aki elutazik valahova és nem a helyi ételeket eszi??? Akkor maradjon a seggén itthon!

@ndtomas 2009.10.16. 21:45:12

@borsics_aa: pedig van ilyen. velencei karneválon útitársaim megsértődtek rám, hogy milyen helyre hoztam őket, ahol még rántott hús sincs, nemhogy normális kaja! bebarangoltatták velem a fél belvárost, mire egy helyen kaptunk natúr hús-szeletet - életemben nem ettem még olyan ízetlen gumicsontot. még jó, hogy féltenyérnyi se volt, de két pizza árán drága mulatság volt.

thaiföldön erre azért én se alapoznék magyar éttermet. de pl. a szürke marha itt nagyot durranna, mert a tej az népszerű, nagyon drága, és aki látott már itt tehenet, az érti miről beszélek: otthon csenevész borjúnak néznéd. a hortobágyon honos fajta tejhozamával itt elájulnának.

kenyér sincs, csak a szeletelt piritósnak való. negyed kilós cipó van pár helyen kb. 300 ft-ért, de láttam már bajor magvas kenyér kilóját 2000 ft felett is. igaz, a kutyának se kellett ennyiért, de a magyar árak mellett talán befutna - és az itteni költségekkel még haszon is maradna -, mert ahol lehet kapni péksüteményt is, azt a helyiek úgy veszik, mint a legkülönlegesebb finomságot - már aki megteheti.

ami a magyar konyhát illeti, az korántsem az otthon hétköznap asztalra kerülő ételekből áll, de még az ünnepi kaják se rúgnának nagyon labdába. egy mesterszakács nevetne az itteni kommentek magyarétel-felsorolásain. az igényes tradicionális ételeink azért nem terjedtek el a hétköznapokban, mert vagy az elkészítési módjuk igényel speciális ismereteket, vagy a hozzávalók nem elérhetőek egy mai átlag magyar életszínvonalnak. pedig ezekkel igenis meg lehet jelenni bárhol a világban, de nem a gyors-éttermi kategóriában.

a thai kaják amúgy többnyire 1-2 perc alatt elkészülnek. ezért az átlag thai nem értékelné mit pepecselnek annyit egy ételkülönlegességen. maximum az itteni high-society pénztárcája lenne megfelelő egy ilyen kaliberű étteremre, de ahhoz nem elég menő magyar kajáldába járni csak merő sznobizmusból. a turista pedig kocsmát akar, ahol ihat, és bedobhat mellette valamit. ki fog ide öltönyt, estélyit hozni a nyaralására? az expatoknál meg egy tisztán magyar étterem nem lenne törzshely, mert mind a saját ízeit várná, így egy európai menüben lehetne csak eladható a magyar ételsor.

a thai középrétegbeliek a japán éttermek előtt képesek sorba állni, és a "thaiosított" pizzát is megeszik többszörös thai kaja áron, de a legnagyobb akadály mégis az eltérő ízvilág. ízlésekről meg lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb, csak értelmes?

vállalkozni valóban nem egyszerű itt, de aki komolyan gondolja, annak vállalom a szervezését - persze nem úgy, hogy magára marad menet közben, de nem is haveri alapon. kezdők kocogtassák a tojáshéjat az eu-n belül, de profiknak állok rendelkezésre.

de egyvalamit tudni kell: itt nem divat a lopás, csalás, sumákolás. akinél ez benne van a pakliban, az máshol jobb terepet talál erre. mert aki itt próbálkozott ilyesmivel, az mind pórul járt. itt nem röhögnek a lehúzósok a balekok szemébe. mindennapos a szétlőtt hulla a helyi "blikk" címlapján, de találtak már itt nejlon-zacsiban fejet is a hídról lógva.

Greenternet 2009.10.18. 03:49:29

Erdekes dolog ez az ettermezes es sok igazsag van abban amit a kollega leirt ebben a blogban. Nehany evet en is lehuztam thaifoldon es lattam a magyar ettermek koruli dolgokbol is egy keveset. Csak nehany eszrevetel.Sokan abba a hibaba esnek mar a legelejen ,hogy thaifoldon minden milyen olcso lesz es minden sokkal egyszerubb mint otthon. Hat ez sajnos nem igy van. Thaifoldon is uzletrol van szo es mint mindenhol itt sem egyszeru.Persze teljesen masok lehetnek a problemak. Az en meglatasom az hogy igenis lehet jo magyar ettermet csinalni de ahoz eloszor is nagyon sok penz kell, masodsorban valoban vendeglatasban jaratos embernek vagy embereknek kell csinalni. De ami egy mai vallakozasban elengedhetetlen az pedig hogy ne kotelbol hanem edzett acelbol legyenek az idegei.A magyar konyhat sokan ismerik a vilagon de thaifoldon a thaiokra nem lehet szamitani ezen a teren. Ok csak a sajatjukat ezeik ilyen vagy olyan okokbol. Maradnak a kulfoldiek. Ezzel csak az a gond ,hogy jelen pillanatban nem sok turista van. Szoval mar az sem mindegy mikor nyitunk ettermet. De a legnagyobb gond szerintem az ,amivel senki nem szamol amikor uzletet nyit, az pedig az hogy thaiokkal kell igy vagy ugy egyutt dolgozni. Ez pedig majdhogynem lehetettlen. Hosszutavon biztosan nem.Az hogy a berleti dolgokat rajtuk keresztul csinaljuk az termeszetes.Itt is vannak buktatok de a kezdeti nehezsegek utan azert siman mehet a dolog. Ha viszont egyutt akarunk dolgozni thaiokkal lasd etteremnel felszolgalo vagy szakacs esetleg na az nem semmi. Tudom most sokan azt mondjak hogy ok majd hoznak szakacsot meg felszolgalot stb. Csakhogy oket meg is kell fizetni es nem thai alapfizetessel. Es akkor a gulyas leves is kicsival dragabb lesz. Lehet jo ettermet vezetni mert ugye valamibol a tobbi is megel es valkiknek kifejezetten jol is megy de nem art nagyon alaposan korulnezni mielott valamibe belekezdunk. Mondjuk erdekes statisztika lehetne az hogy azok kozul akik mar eveket lehuztak thaifoldon vajon belefognanak e valami ilyesmibe.A valasz biztosan a nem lenne.Orakon at tudnam itt irni a tapasztalataimat de nem akarom elvenni kedves baratom kenyeret:)))Maradjunk annyiban hogy nem egyszeru uzlet ma thaifoldon magyar etermet uzemeltetni. Lehet de ahoz,ido penz es hozzaertes kell.Amen

Ikkyu · http://www.ikkyugasztrokalandjai.blogspot.com/ 2009.10.21. 21:18:01

Helló Pisti!!!!!!
Örülök, hogy előkerültél!!!
Jól vagy?
Edepapa

Ikkyu · http://www.ikkyugasztrokalandjai.blogspot.com/ 2009.10.21. 21:21:38

@Greenternet: Helló Pisti!!!!!!!
Örülök, hogy előkerültél!!!!!!!!
Jól vagy?

Greenternet 2009.11.05. 08:24:15

@Ikkyu: Szia Edepapa!
Nem tuntem el.Inkabb te. Voltam nahanyszor pattayan miota nem lattuk egymast. Jol vagyok,semmi extra.
Veled mi ujsag? Csalad ,gyerek,kutya ,telek?
Elerhetosegem meg mindig a regi.
Jelentkezz!!!
Szia

Ikkyu · http://www.ikkyugasztrokalandjai.blogspot.com/ 2009.11.12. 21:04:05

@Greenternet: nincs már meg az email címed, azért nem jelentkeztem. Dobj légyszi egy mailt, a darabos kukac controlnext pont hu címre. köszi
Valami fradika volt?

@ndtomas 2009.11.13. 01:38:28

úgy látom csárli a vöröskereszt szerepét is betölti az eltűntek keresésében :)

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2009.11.13. 07:58:35

@@ndtomas: Ja :)

@Ikkyu: Figyi, ha be vagy jelentkezve és rákattintasz Greenternet nevére, akkor olyan oldalra jutsz, ahol van üzenetküldés funkció.

Ikkyu · http://www.ikkyugasztrokalandjai.blogspot.com/ 2009.11.13. 14:18:22

@Bangkok Charlie: Boccs, nem akartam az oldalad üzenőfalnak használni. Az üzenetküldési funkció eddig nem tünt fel! :) Köszi

Hozzá Szóló 2009.12.16. 11:34:55

@szkepi: Jól megmondtad öcsém! Jól odaszóltál, kemény vagy!

Thai Thai 2009.12.28. 14:16:12

@mxz: Biztos vak vagyok mert 1 évben min 3 hónapot kint élek és nem láttam. De most lemegyek és keresek 1 ilyen helyet.Sajna azok a thai emberek akikkel volt alkalmam eggyütt enni így ettek.

Moncsi004 2010.01.24. 12:32:06

Sziasztok!
És mi a véleményetek egy magyaros étterem nyitásáról Angliában?Én úgy láttam,viszonylag sok náció kínálja a saját ételét,van aki több,van aki kevesebb sikerrel...mondjuk az olasz,a mexikói és az indiai konyha nyerő:) Reménytelen,mert úgysem kell,vagy azért megérne egy próbát? Előre is köszi minden hozzászólást.

Eszter in Thai 2010.06.27. 06:27:07

Charlie, te se tudod, hogy most van-e magyar etterem?

Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2010.06.27. 09:08:56

@Eszter in Thai: Úgy tudom, hogy most nincs. Samuin van magyarok által vitt pizzéria, de az nem magyar étterem.

Hozzá Szóló 2010.07.20. 11:32:04

@Bangkok Charlie: Az kellene, jó magyaros pizza oda is, mint Pesten :)
Vastag tészta, rajta kolbász-oldalas meg erőspista. Ahogy az köll :D
süti beállítások módosítása