A Tigris Templom hattyúdala
2016. május 31. írta: Bangkok Charlie

A Tigris Templom hattyúdala

Véget ért a macska-egér játék a thai vadvédelmi hatóság és a szerzetesek között, hétfőn több száz fős hivatalos sereg jelent meg Kanchanaburiban a Tigris Templomnál, hogy a héten elszállítsák mind a 137 tigrist a helyszínről. Korábban is tettek már erre kísérletet, de akkor a szerzetesek és támogatóik ellenálltak, azóta hivatalos bírósági végzést kapott a hivatal, így előre közölték, hogy ha valaki megakadályozza az intézkedést, akkor börtönbe kerül, akár viseli a szerzetesek sárga ruháját, akár nem. 

tiger_temple14.jpg

tiger_temple13.jpg

tiger_temple12.jpg

tiger_temple10.jpg

tiger_temple15_1.jpg

 

A Tigris Templom inkább hírhedt, mint híres hely volt az utóbbi években. Rengeteget turista érkezett ide, hogy a szurdokban lévő nagymacskákkal fényképezkedjen. A helyszínen aztán sokan elcsodálkoztak, hogy miért alszanak a nap nagy részében a tigrisek, sokan elfogadták a magyarázatot, hogy nagy melegben ellustulnak a macskák. Na meg hogy a buddhista szerzetesek a szeretet erejével nevelik szelídségre a tigriseket. Miközben a magyarázat sokkalta egyszerűbb és hihetőbb, a tigriseket folyamatosan nyugtatózták, drogozták. Az állatvédelmi szervezetek már évek óta be akarták záratni a helyet, többek között azért, mert szerintük a buddhista templom álcája mögött illegális állatkereskedelem folyt. Bizonyítékot is találtak erre, eltűnt három tigris a helyszínről, amire semmiféle magyarázatot nem tudtak adni a templom vezetői. Mindegyik tigrisnek egyedi chipes azonosítója van, ez kötelező, ebből a három állatból azonban ezt kivágták – a chipeket később megtalálták, a tigriseket azonban nem.

A thai hatóság pontosan ezért indított eljárást a Tigris Templom ellen, több indokot is felsoroltak, a tigrisekkel rosszul bántak, állatkerti engedély nélkül működtették a helyet, jogtalan bevételre tettek szert, illegális állatkereskedelem gyanúja merült fel, summa summárum vissza akarták venni a tigriseket. Igen, mert a hírek többségéből ez hiányozni szokott, az állatok nem a Tigris Templom tulajdonát képezik, gyakorlatilag csak gondozásra kapták meg őket az államtól. Ezért is döntött úgy a thai nemzeti parkokat működtető minisztérium, hogy elszállítja a tigriseket és állami rezervátumokban helyezik el őket.

tiger_temple.jpg

img_8422.jpg

img_8435.jpg

Bangkok Charlie természetesen nem a hírekből vagy a netről ismeri a Tigris Templomot, többször járt már a helyszínen. Nem volt valami vidám hely, ahogy az első fotón is látszik, egy szurdokban feküdt a tucatnyi tigris, mindegyik láncra verve, csukott szemmel fekszenek a földön, vagy a köveken. A turistákat egy dolgozó vezette körbe, minden tigris mögött meg lehetett állni, leguggolni vagy leülni, amíg elkészült a fotó. Természetesen felárért volt lehetőség egyéb programokra, tigrist etetni, fejét az ölünkbe venni, vagy pórázon vezetni a tigriseket. Viszont az egyáltalán nem látszott, hogy hova költik a sok pénzt, mert a templomrész finoman szólva is szegényes. Igaz, volt ott egy két nagyratörő terv egy igazán látványos sztúpáról és szentélyről, de az évek alatt csak porosodott a makett, semmit sem utalt rá, hogy egyszer meg is építik.

Őszintén szólva igazi rejtély, hogy merre tartották mind a 147 tigrist, mert a szurdokban tényleg csak a töredékét lehetett látni az állománynak, elég alaposan körbejárva a helyszínt voltak vasketrecek is, de azokban első látásra sem fért el ennyi tigris. Nem véletlenül döbbentek meg sokan, amikor a hírekben felbukkant, hogy az évek alatt nagyon sikeresen szaporították itt a tigriseket, az állomány jóval 100 példány fölé nőtt.

Idén január-februárban már elszállítottak innen 10 tigrist, ezen a héten a maradék 137 példányt szeretnék elvinni, úgy számoltak a hatóságok, hogy naponta 20 tigrist tudnak mozgatni. Hétfőn kicsit lassan indult a munka, de kedd estére már 33 állatot vittek át az új helyre. Állatgondozók és –orvosok végezték a feladatot, minden tigrist elkábítottak, így tudták őket szállítani. Lehet látni a fényképeken is, hogy nem vicceltek, komoly erőket mozgósítottak, az újságírókat egyébként nem engedték be a területre, biztonsági okokból. Akadtak azért bonyodalmak, hétfő éjszaka a szerzetesek vagy tettestársaik közül valaki szabadon engedett néhány tigrist a templom területén az erdőben. Szerencsére sikerült befogni őket, igaz addigra már széttéptek egy vaddisznót. Úgy látszik, elfogyott a nyugtató a tigrisvérből.

tiger_temple11.jpg

Az újságíróknak, fotósoknak kívül kellett várniuk biztonsági okokból.

tigert_temple7.jpg

Ez a szurdok, a kerítés a minimális biztonsági követelményeknek sem felel meg.

tiger_temple3.jpg

tiger_temple8.jpg

tiger_temple7.jpg

tiger_temple20.jpg

tiger_temple9.jpg

tiger_temple_1.jpg

tiger_temple16.jpg

tiger_temple17.jpg

tiger_temple2.jpg

tiger_temple5.jpg

tiger_temple6.jpg

Szerdán, a tigrisek áttelepítésének harmadik napján a vadvédelmi hatóságok szakemberei döbbenetes bemutatót tartottak a sajtónak. A Tigris Templomban több tucatnyi tigisbébi tetemére bukkantak. Egyelőre nincs magyarázat, hogy pontosan kik és miért ölhették le a rengeteg állatot, viszont ez is erősíti a feltételezést, hogy a turistáktól elzárt részeken, a színfalak mögött valóban furcsa üzelmek folytak a templomban. További képek a Khao Sod oldalain (sokkoló tartalom, óvatosan!).

tiger_temple_dead_cubs.jpg

 

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2016.06.02. 08:14:09

SZEGÉNY TIGRISEK !!! BEDROGOZTÁK ŐKET ÉS A MEGSZÜLETETT KISTIGRISEK IS DROGOSAN JÖTTEK A VILÁGRA EZÉRT FAGYASZTOTTÁK LE ŐKET !!! PFÚJJJJ ! MICSODA ÁLSÁGOS VILÁG VAN EZEN A FÖLDGOLYÓN !!!