Elhunyt Thaiföld királya
2016. október 13. írta: Bangkok Charlie

Elhunyt Thaiföld királya

Hosszú betegség után elhunyt IX. Ráma, Bhumibol Adulyadej, Thaiföld királya. Egész Thaiföld gyászol. Őfelsége 88 éves volt. Nyugodjon békében!

ix_rama_remembrance_2.jpg 

Csütörtökön este 7 órakor a bangkoki Palota hivatalos közleményben jelentette be, hogy elhunyt a világ leghosszabb ideje hatalmon lévő királya. A közlemény szerint az uralkodó békésen hunyt el csütörtökön a kórházban, amely előtt alattvalói napok óta imádkoztak a gyógyulásáért. A palota vasárnap közölte, hogy a király állapota romlott, miután átesett egy vértisztító kezelésen. A vérnyomása vészesen leesett, és lélegeztetőgépre kellett őt kapcsolni. Ekkor rengeteg thai érkezett a bangkoki Siriraj kórházhoz, ahol a sárga és rózsaszín ingben imádkoztak az uralkodó gyógyulásáért, mindkét szín a thai király hivatalos színe. Csütörtökön a hír hallattán a tömeg sírásban tört ki. A thaiok nagyon szeretik és tisztelik a királyukat.

siriraj_korhaz2.jpg

siriraj_korhaz3.jpg

tomeg_siriraj1.jpg

A Palota bejelentése után a thai televízió csatornákon Prayut Chan-o-cha tábornok, Thaiföld miniszterelnöke tartott rövid beszédet. „A király virágzó uralkodása véget ért. Mindannyiunk életében mély nyomott hagyott, nagy hálával tartozunk neki” – mondta a miniszterelnök.

prayuth_king_speak.png

Prayut Chan-o-cha tábornok, Thaiföld miniszterelnöke

Bejelentette, hogy egy éves gyászidőszak következik, a kormányzati alkalmazottak eddig viselnek fekete öltözetet, s ugyanezt kérte az emberektől is. Az elkövetkező 30 napban az állami lobogót félárbocra eresztik, törlik a fesztiválokat és zenés rendezvényeket, valamint arra kérik a szórakozóhelyeket is, hogy tartózkodjanak a hangos mulatságoktól. A trónutódlás a törvényeknek, az alkotmánynak és a tradíciónak megfelelően zajlik, IX. Ráma királyt fia a koronaherceg, Őfelsége Maha Vajiralongkorn követi a trónon, ő lesz X. Ráma király. Bhumibol Adulyadej már 1972-ben kijelölte az utódját, így a miniszterelnök jelezte, hogy ennek megfelelően csütörtök estére rendkívüli ülést hirdetett a parlament, amelyen megteszik az utódláshoz szükséges lépéseket. „Long Live the new King!” – fejezte be a tévés beszédét a miniszterelnök.

vajiralongkorn_beszed.jpg

Őfelsége Maha Vajiralongkorn koronaherceg, a leendő X. Ráma király

Mivel kaptam kérdéseket, ezért úgy érzem, szükséges leírni: Thaiföldet jelenleg katonai kormányzat irányítja, így semmi rendkívüli lépésre nem kell számítani most. Ha valaki Thaiföldre utazik a gyász időszakban, akkor ne lepődjön meg a sok fekete ruhán, célszerű hasonló öltözéket viselni, thaiok iránt azzal mutatjuk ki a tiszteletünket, ha a harsány színektől tartózkodunk. Az elkövetkezendő hónapban csendesebb lesz Bangkok és az ország. Az interneten már rengeteg thai újság oldala fekete-fehérre váltott, sok thai Facebook profilképéről eltűntek a színek, lehet látni, hogy tényleg mélyen gyászol a thai nemzet.

Őfelsége Bhumibol Adulyadej 1946-ban lett Thaiföld királya, 70 éven keresztül uralkodott, ezzel ő volt a világ leghosszabb ideig hatalmon lévő királya. Amikor trónra lépett Thaiföld még szegény állam volt, míg ma már valóságos ázsiai kis tigris az ország, Délkelet-Ázsia vezető gazdasági hatalma. Bár alkotmányos monarchiában a királynak nincs jogi hatalma, azonban a thai király erkölcsi tekintélye és hatalma megkérdőjelezhetetlen. Amikor király lett, folyamatosan járta Thaiföldet, a legtávolabbi falvakba is elment, hogy megismerje az országot és a problémákat. Számtalan királyi projektet indított, amelyek a vidék fejlesztését célozták meg.

 

king_rama_ix_being_presented_with_regalia_at_coronation.jpg

ix_rama_emlek13.jpg

ix_rama_emlek12.jpg

ix_rama_emlek14.jpg

ix_rama_emlek11.jpg

ix_rama_emlek8.jpg

ix_rama_emlek9.jpg

A thai királyt gyakran lehet látni a képeken fényképezőgéppel, a fotózás volt az egyik a szenvedélye. A másik a zene volt, a jazz, nemcsak szaxofonozott, de zeneszerző is volt. December 5. volt a király születésnapja, ilyenkor a Bangkok központjában a Ratchaprasong környékén a hangszórókból áradó melódiák mint a király szerzeményei voltak. Olyan híres zenészekkel játszott együtt, mint Benny Goodmann vagy Stan Getz. Tudományos életben több szabadalma is volt a királynak, az egyik legismertebb az esőfakasztó technológiákhoz kötődött.

A thai király egészsége az utóbbi években megromlott, szinte folyamatosan a Siriraj kórházban lakott. Bár vannak fényűző magánkórházak Bangkokban, azon a Siriraj Thaiföld egyik legnagyobb és legrégebbi közkórháza. Csütörtök este a halálhír bejelentése után csendben és szomorúan indult haza a tömeg a kórház udvarából.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.