Csak egy kis árvíz
2017. október 14. írta: Bangkok Charlie

Csak egy kis árvíz

Bár a képek ijesztőek, azért nem kell pánikba esni, mindössze a megszokottnál kicsit több eső esett péntek hajnalban és Bangkokban volt egy kis árvíz.

bkk1_rain1.jpg

bkk1_rain19_1.jpg

bkk1_rain3.jpg

bkk1_rain8.jpg

Thaiföldön nagy részén szeptember és október az esős évszak, vagyis ekkor dolgozik itt a monszun, az évi csapadékmennyiség nagy része ilyenkor érkezik a földekre és a városokra. A thaiok megszokták már, hogy ilyenkor kisebb-nagyobb árvizek vannak, az égi áldásból az alacsonyabban fekvő területeken bosszúság lesz. A mellékelt fotók és videók mind ma készültek Bangkokban, ugyanis csütörtök éjszaka és péntek hajnalban jött egy jó kis vihar, igazán kiadós esővel. Péntek reggel aztán meglepődtek a munkába induló bangkokiak, ugyanis a város több részén is fél-egyméteres víz állt, amit a csatornarendszer nem bírt elvezetni.

 

bkk1_rain12.jpg

bkk1_rain13.jpg

bkk1_rain14.jpg

bkk1_rain15.jpg

bkk1_rain17_2.jpg

bkk1_rain21_2.jpg

bkk1_rain20_2.jpg

bkk1_rain18_2.jpg

A plakát felirata: Az óriás csatorna a megoldás az árvízre Bangkokban.

A városháza napközben kiadott közleményéből kiderült, az utóbbi 25 éve legnagyobb esőzése volt, egyetlen nap alatt 200 mm-nyi csapadék esett, miközben a városi csatornahálózat maximum 60 mm-nyit képes elvezetni. Ezért aztán a szokásosnál is lassabban tudták a folyóba és a tengerbe vezetni a vizet, valamikor délután 1 óra fele sikerült az eláraszott 55 pontból 49-et megtiszítani, de 6 helyszín változatlanul víz alatt maradt. Csak hogy érzékelni lehessen, mennyi is ez a csapadék: Budapest évi átlagos évi csapadékösszege 553 mm. Vagyis Bangkokban esett egy nap alatt most annyi eső, amennyi Budapesten 5 hónap alatt szokott. Szóval így már érthetőbb az árvíz.

bkk1_rain10.jpg

bkk1_rain11.jpg

bkk1_rain4.jpg

bkk1_rain5.jpg

bkk1_rain6.jpg

bkk1_rain7.jpg

bkk1_rain9.jpg

Mondjuk ez a bangkokiakat annyira nem vigasztalja, a városháza folyamatosan építi és bővíti a csatornarendszert, láthatóan kevés sikerrel. Pár éve nagy felháborodást váltott ki, amikor az akkori kormányzó – a főpolgármester – azt mondta, ha nem tetszik valakinek a helyzet, akkor költözzön a hegyekbe. Azóta már új kormányzó van.

A következő napokra egyébként erős esőzést jelzett a thai meteorológiai intézet, de azért reméljük, nem fog ez a 25 éves rekord megdőlni.

Két videó még az esőzésről. Az elsőből kiderül, milyen amikor még a buszon is fel kell húzni a lábát az embernek.

A következőből pedig kiderül, hogy mennyire szoktak kétségbe esni ilyenkor a thaiok.

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.