
Mulatni nagyon szeretnek a thaiok is, minden egyes ünnep alkalom a falusi és városi búcsúkra, amikor van kirakodóvásár, különböző vásári játékok – kedvencem a madzagos szakítós tombola, vagy lufikra való pikádózás, egyszer majd hozok ezekről is fotót -, no meg persze színpad műsorokkal. Nagyobb városokban, ünnepeken természetesen szépségversennyel egybekötve, mégis nagyot néztem először, amikor megláttam a thai tévében a helyi specialitást:
Miss Sexy Somtam választás. A somtam ugyebár az egyik legnépszerűbb étel, legalábbis isaani körökben feltétlenül. A csípős papaya saláta, amit szoktak palával, vagyis jó büdös halléval készíteni, vagy éppen közepes méretű nyers tengeri rákot darabolnak bele ollóval. A somtam fontos kelléke méretes famozsár, ebbe pakolják a tartozékokat, elsősorban az apróra vágott zöld (!) papayát, majd szépen sorba a többi hozzávalót és jól összedöngölik az egészet. Ebben ugye nem sok szexy dolog van eddig? Főleg ha hozzáveszem, hogy első találkozás a külföldinek nem mindig nyerő, a somtam a chilitól veszett erős, a palától pedig büdös. Ehhez képest ma már külön Miss Sexy Somtam választást is rendeznek, ahol fiatal lányok, kezükben a mozsárral lépnek a színpadra, imitálva a somtam készítést. A mellékelt fotót egy motoros magazinból szkenneltem, nem kellett sokat törnöm a fejemet, tényleg van valami átvitt értelmű erotika a somtam készítésben – elég a mozsárra, a tömőre és a döngölésre gondolni. Thai barátaim megerősítették ezt a megérzésemet, bizony, meglepő, de ebben az országban nemcsak a farangok fantáziája lehet piszkos…
roland_cs 2006.08.21. 21:27:12
[HUN]AK47® 2006.08.22. 18:38:44
Garfi · http://www.pattaya.lap.hu 2006.08.22. 21:11:35
zoltannyc 2006.08.22. 21:35:41
Ugyanakkor a nam pla a csak a kinai konyhahoz kepest helyettesiti a szoja szoszt, nyugati vagy magyar konyha szerint a so't helyettesiti. A thai konyha is hasznal szoja szoszt tobb fajtat is pl light, dark, seasoning, mushroom flavored, etc. Sok etel van ahol hal szoszt es szoja szoszt is kell hasznalni.
Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2006.08.23. 05:22:19
น้ำปลา - náam bplaa: Ez az a halszósz, amire Garfi gondol. A boltokban lehet kapni, üvegben, sötét folyadék, alapvetően a sót helyettesíti. Használják mindenhez, nemcsak som tamhoz. Szerintem nem büdös, vagy csak már nagyon megszoktam itt a szagokat.
ปลาร้า - bplaa ráa: Ez a rothasztott hal, amin aztán tényleg látszik és érzik, hogy mi van benne. Ezt is lehet boltban venni, de sokan házilag készítik. Ha nem raknak belőle túl sokat a som tamba, akkor nem lesz büdös, de azért tudnak túllőni a célon.
Mindjárt lefotózok egyet-egyet és beteszem a fényképet, de a szagok akkor sem érezhetőek :-)
Garfi · http://www.pattaya.lap.hu 2006.08.24. 20:27:01
A pla raá-t nem ismerem, de a som tam-ba olyan nem kerül, amit nem ismerek. ;-)pedig ettem sokfélét... imádom nézni ahogyan csinálják, azért tudom. Van róla fotósorozatom is. ( www.blueweb.hu/pattayaimg )
Pumpui 2006.08.25. 16:39:53
Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2006.08.27. 16:15:06
roland_cs 2006.08.28. 05:35:28
Garfi · http://www.pattaya.lap.hu 2006.08.28. 11:04:23
grill csirkecomb, sticky rice, somtam.
hehehe... tipikus bargirl menü ;-)
www.blueweb.hu/pattayaimg/albums/userpics/normal_thaifood054.jpg
kagylóval
www.blueweb.hu/pattayaimg/albums/userpics/normal_thaifood014.jpg
Bangkok Charlie · http://thai.blog.hu 2006.08.28. 14:18:49
Ismerem ezt a fajta grill csirkét, de én egyben szoktam enni - bambuszpálcák között kifeszítős módszer. Amikor először kiválasztottam a készülő fél csirkék közül a legszebbbet, nagyon megdöbbentem amikor mielőtt közbeléphettem volna egy hatalmas bárddal robbantott csirkét csinált belőle. Feldarabolta, csontostul. Erre érdemes figyelni, ha valaki egyben szereti enni, nem pedig a csontszilánkok közül válogatni a sült húst.
Pumpui 2006.08.28. 18:33:44
Garfi · http://www.pattaya.lap.hu 2006.08.28. 22:11:43