Doraemon a thai templomfestészetben
2011. január 31. írta: Bangkok Charlie

Doraemon a thai templomfestészetben

Meglepő sms szavazás volt valamelyik reggeli tévéműsorban, a kérdés, hogy van-e helye amerikai és japán rajzfilmfiguráknak a thai buddhista templomok festményein. Az eredmény nem meglepő, majd 80% voks érkezett arra, hogy semmi keresnivalójuk ott. Pedig a kérdést nem véletlenül tették fel, Doraemon és társai már ott vannak a thai templomokban!

A Suphan Buriban található Wat Sampa Siw első nézésre, kívülről átlagos vidéki buddhista templom. Semmi különös, talán annyi, hogy már 700 éve áll, ez természetesen nem látszik rajta, mert a buddhista templomokat rendszeresen festik, aranyozzák, így nehéz eldönteni, hogy 5-50-500 éves templomot látunk-e éppen. Ez a vidéki templom azonban az utóbbi időben igen népszerű lett, miután erre járt egy japán tévés forgatócsoport. Ezt követően sűrűn érkeztek a japán turistacsoportok, akik aztán hosszasan álldogálnak bent a templomban és rendkívül kitartóan fürkészik a teljes falat beborító festményt. Minden apró részlet érdekli őket, időnként felujjonganak, fényképezőt kapnak elő és gyorsan kattintanak. Megvan, megvan!

Hogy mit is keresnek? Segítségként itt van néhány érdekesebb részlet a festményből jó keresgélést hozzá!

A buddhista templomok festményein általában Buddha megvilágosodás előtti utolsó tíz életét szokták ábrázolni. Nos, ebben a templomban a megszokott alakok között felbukkan néhány egészen oda nem illő, van ott kétfejű angyal, thai nemzetiszínű szívvel a feje fölött. Na de ami még szokatlanabb, az a japán manga figura, Doraemon. A rajzfilm természetesen jólismert Thaiföldön is, s megvannak mindenhol a Doraemon figurák, pólókon, táskákon, autós üléshuzatokon – a buddhista templom fala azonban más kategória.

A templomot restauráló Rakkiat Lertjitsakul amúgy sok autodidakta festővel szemben a Royal Craftsmen College diákja volt, amely a Grand Palace területén működik. Szigorú, de jó iskola, évfolyamában 40-en kezdtek, mindössze 8-an végeztek. Rakkiat szerencsésnek tartja magát, hogy templomot restaurálhat, ugyanis az a tapasztalata, sok helyen spórolnak, nem bíznak meg művészeket, így az évfolyamtársainak többsége is elment dekoratőrnek, reklámtáblákat festeni. Rakkiat 2005-ben kezdte meg Suphan Buriban a templomot újrafestését, a 6 éves munkával idén fog végezni. A hat évre amúgy 600.000 bahtot kap a munkájáért, nem túl hatalmas pénz, valóban. A fő kérdés természetesen, hogy miként került Doraemon a falakra? Rakkiat szerette volna a fiatalok számára is érdekessé vonzóvá tenni a templomot, ráadásul a szerzetesek sem ellenezték az ötletet.

A hatalmas felületen tényleg keresni kell a néhány árulkodó motívumot, mellékelek egy videót a thai tévéből, ezen jobban látszik, hogyha nincsenek kiemelve a részletek, akkor a felületes szemlélő észre sem veszi, hogy milyen templomban jár.

A riportokban megszólaló szerzetesfőnök is jónak találja a modern elemeket, a Buddhizmus élő vallás, a hagyomány és a modern élet keveredése természetes. Akad olyan templom, ahol egyébként jóval szembetűnőbb Doraemon, egyáltalán nem rejtőzködik. miként a mellékelt fotón is látszik.

Amúgy a thai buddhizmus kapcsán semmi meglepő nincs az ilyen európai szemmel meglepő dolgokban. Bangkok Charlie facebook oldalán például látható egy fotó, egy hatalmas Donald kacsa figura thai levest eszik egy Chiang Maiban lévő templom udvarán. De ha valaki netán David Beckham rajongója, akkor tudok ajánlani egy bangkoki templomot, ahol egy aranyszínű szobor képében fedezhetjük fel az angol világsztár focistát. Ezen a linken Richard Barrow fotóit láthatjuk a templomról, valamint van részletes térkép és útmutató is.

*

Elindult Bangkok Charlie facebook oldala. Ha valaki friss híreket, többet és jobbat szeretne, nem elég a blog, akkor erősen javasolt a like-olás. Lehet ott is kommentelni, reagálni, sőt, képeket, beszámolókat is küldeni akár.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whoishe 2011.01.31. 13:15:42

Doraemon az alap dekorációs hozzávaló :D Amikor Doraemon matricákat adtak a 7-Elevenben a vásárlások után, minden nap ott kellett reggeliznem, hogy összejöjjön a pesti meg a bangkoki lakásba is a Doraemonos falióra, meg egyéb kiegészítők... ja és a zenéjét is kívülről fújom, köszönhetően a csengőhangnak :)

plömke 2011.01.31. 20:19:21

Elgondolkodtató, hogy ezek a figurákat milyen helyzetben, környezetben ábrázolják. Eléggé bizarr és megdöbbentő a Wat Rong Khun - White temple-.
A Mátrix, Pókember, Batman stb. modern alakok is alul a sötét, gonosz világban helyezkednek el. Bár a teljes falfestmény még nem volt készen amikor láttuk, de maradandó élményt nyújtott. Megnézném, hogy hol tartanak.

@ndtomas 2011.02.01. 02:14:33

És a keresztény templomokban - akár Magyarországon is - mit keresnek a pogány hírességek, akik közül nem egy még üldözte is a keresztényeket? Ahogy az egyház egykori ellenségeiből az idők folyamán igen tisztelt személyek váltak, úgy kerülnek be a buddhizmusba a modern idolok - legyenek azok felnőttek, vagy gyerekek imádottjai.

Mivel ebben nem látnak ellentmondást a vallásvezetők, ez elárulja, hogy valójában ugyanarról a rendszerről van szó, mindegy, hogy több száz éves templomban, vagy a legújabb média műsorban találkozunk a bálvánnyal, egy pótistennel az igazi helyett. Valójában felcserélhető figurákról van szó, ugyanazzal a céllal.

Ugyanis szinte az összes vallás közös eredetet mutat fel a fő tanítások, a jelképek, az ünnepek, a szervezeti felépítés, stb. terén. Ez pedig az ősi Babilon vallásával egyezik meg. Amiről a Biblia azt írja, hogy ellentétes a Biblia istenének imádati formájával. Azért, mert nem az az isten az imádatának célja, akit a hívek imádni szándékoznak, hanem ördögi módon az Isten legfőbb ellenségéé. Aki ezúton téveszti meg a felületes imádókat egy álvallással, ahogy a bankjegy-csaló a gazdaság szereplőit a hamis pénzzel.

Meglepően hangozhat tehát, de ennek fényében nincs semmi furcsa abban, hogy rajzfilmfigurák vannak templomokban. Egy cég ez, csak másképp adják elő. De a szálak összeérnek. Ez a poszt egy bizonyíték erre a számtalan másik közül.