Október végén lesz a királyi temetés
2017. április 27. írta: Bangkok Charlie

Október végén lesz a királyi temetés

Tavaly, egészen pontosan 2016. október 13-án hunyt el Thaiföld uralkodója, Őfelsége IX. Ráma király. A gyászév idén letelik, ezen a héten jelentették be hivatalosan, hogy a hamvasztás és a temetési ceremónia eseményei 2017. október 25-29. között lesznek majd. Az 5 napos ceremóniának a történelmi hagyományoknak megfelelő koreográfiája van, az első napon hálaadó imádsággal kezdődnek a szertartások a Dusit Maha Prasat trónteremben a Királyi Palotában, majd október 26-án díszes hintón szállítják át az uralkodó koporsóját a Sanam Luangon felépített krematóriumba. Ezt követően a hamvakat is ünnepélyes ceremónia keretében helyezik el, Thaiföld legendás királyának a végső nyughelye a Wat Rajabopit és a Wat Bowon Niwet templomokban lesz.

royal_ravatal.jpeg

Egyelőre október 26-át jelentették be mint hivatalos ünnepnapot, de könnyen lehet, hogy a teljes ünnepségsorozatot munkaszüneti napnak nyilvánítja a kormány. A Thaiföldre látogatóknak úgy kell tervezni, hogy ebben az időszakban a Királyi Palota és a Smaragd Buddha Temploma nem lesz nyitva a közönség előtt. Korábban felröppentek ellenőrizetlen hírek, hogy a királyi temetés december végén lesz, ez nem volt igaz. Két hete a Facebookon már jeleztem, hogy október végén lesz a temetés, viszont a héten ez hivatalosan meg is jelent a királyi közlönyben, így vált véglegessé és biztossá a dátum.

A Királyi Palota előtti Sanam Luangon már megkezdték a különleges krematórium építését, erre járva lehet látni a hatalmas pilléreket. A krematórium a tervek szerint 50.49 méter magas lesz és a Meru hegyet fogja jelképezni, ez a hindu hit szerint a világegyetem központja, az istenek lakóhelye. A mellékelt fotó mutatja, hogy áll jelenleg az építkezés, az alatta lévő rajz pedig, hogy fog majd kinézni.

royal_krematorium6.jpg

royal_rama9_crematorium.jpeg

 

A thai katonák közben elkezdték már a tréninget a ceremóniákra, a Nation által készített képenek a hintó vontatást gyakorolják.

temetes_training1.jpeg

temetes_training2.jpeg

temetes_training3.jpeg


Thaiföldön a királyi családi temetés utoljára 2012. április 9-én volt, Őfelsége Bejaratana hercegnőt, VI. Ráma király egyetlen lányát búcsúztatták ekkor. Az első képen látható a különleges hintó, amivel a királyi koporsót szállították át ekkor a palotából.

1280px-phra_maha_phichai_ratcharot_carried_bejaratana_rajasuda_s_royal_urn_1.JPG

A többi képen a 2012-ben épített Királyi krematórium látható, azért kerestem elő a régi képeimet, mert segítenek elképzelni, hogy milyen is lesz az épület. Hozzáteszem, IX. Ráma király krematóriuma természetesen nagyobb és díszesebb lesz, jelenleg folyamatosan dolgoznak a szobrászok a díszítő szobrokon. Ha elkészült az épület, a Királyi Palota előtt majd meg lehet természetesen tekinteni.

img_6649.jpg

img_6656.jpg

img_6697.jpg

img_6701.jpg

img_6707.jpg

img_6793.jpg

img_6799.jpg

img_6916.jpg

 

***

Érdemes a Bangkok Charlie Facebook oldalra feliratkozni, vagy a Twitter folyamot követni, mert ott szerepelnek mindig a legfrissebb hírek, röviden

*

Szállásfoglalás magyarul: Agoda vagy Booking.com Neked nem kerül többe, de a blogot támogatod vele

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.